Læsetid: 10 min.

»Vi skulle skabe den skole, som vi selv ville vælge til vores børn«

Skoleleder Yasar Cakmak er blevet kendt i den danske skoleverden som manden, man tilkalder, hvis en skole er kørt skævt og skal rettes op
48-årige Yasar Cakmaks claim to fame er hans tid som leder af Amager Fælled Skole. Her lykkedes det ham frem til 2014 at få vendt den fortælling om skolen på Sundholmsvej på Amager, der indtil da havde været dominerende: for mange tosprogede elever, dårligt arbejdsmiljø og højt sygefravær blandt lærerne.

48-årige Yasar Cakmaks claim to fame er hans tid som leder af Amager Fælled Skole. Her lykkedes det ham frem til 2014 at få vendt den fortælling om skolen på Sundholmsvej på Amager, der indtil da havde været dominerende: for mange tosprogede elever, dårligt arbejdsmiljø og højt sygefravær blandt lærerne.

Peter Nygaard Christensen

31. juli 2018

48-årige Yasar Cakmaks claim to fame er hans tid som leder af Amager Fælled Skole. Her lykkedes det ham frem til 2014 at få vendt den fortælling om skolen på Sundholmsvej på Amager, der indtil da havde været dominerende: for mange tosprogede elever, dårligt arbejdsmiljø og højt sygefravær blandt lærerne. Et ry, der i stigende grad havde fået forældre i kvarteret til at fravælge skolen.

»Når det står på gennem længere tid, så bliver det fortællingen om skolen, uanset hvor meget af det, der er sandt eller ej. Og så længe den fortælling eksisterer, så er vi nødt til at forholde os til det og ikke afværge og komme med alle mulige og umulige bortforklaringer,« siger Yasar Cakmak.

Da han forlod Amager Fælled Skole efter syv år, var udviklingen vendt. I dag svarer elevsammensætningen bedre til distriktet, så under en tredjedel af eleverne er tosprogede. Skolen har fået mange flere elever og er blevet femsporet, attraktiv og respekteret.

I hans tid blev skolens motto: »faglighed x trivsel = attraktiv skole«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Nikolai Beier
  • Henrik Rasmussen
  • Malan Helge
  • Steffen Gliese
Viggo Okholm, Nikolai Beier, Henrik Rasmussen, Malan Helge og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

niels astrup

"....Glostrup Skole, hvor han nu er ansat som den øverste skoleleder på en af Danmarks største skoler med 2.200 elever og over 300 medarbejdere."

Nok en af de mest skræmmende sætninger, jeg har læst længe.

Det er måske DJØFernes (og Niels Egelunds) våde drøm om stordrift - men som far ville du ikke kunne se min rø. for bare skosåler, hvis det her skulle være mine ungers skole.

Flemming Berger, Steen K Petersen, Henrik Rasmussen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

»Måske lyder det lidt frelst, men man skal virkelig brænde for sit arbejde, når man arbejder i folkeskolen. Fordi den kitter os sammen og er nødvendig for vores fællesskab og sammenhængskraften i samfundet. Derfor skal man efter min opfattelse have flere og større ambitioner end sin egen personlige karriere, hvis man skal være skoleleder. Det er ikke bare et job. Måske finder nogen det mærkeligt, men nogen gange tænker jeg, at jeg er mit arbejde. Jeg synes, at det er en gave at få lov til at lave noget, der er så meningsfyldt, og gøre en forskel for børn og unge, der skal være med til at forme vores samfund i fremtiden. Tænk, hvis man havde et job, hvor man skulle slæbe sig gennem dagene.« - Og sådan bør det som hovedregel være for alle

Viggo Okholm, Steen K Petersen, Jens Winther, Sølvi Domsten og Bettina Brandt anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Niels Astrup, retfærdigvis skal det siges, at det ikke er under samme tag, men administrativt, at Glostrup har så stor en skole.

Undlader bekvemt at nævne hans rolle i et af de mest betændte skolevæsener i Danmark, Rudersdal kommunes, synlig læring, samt det helt forfærdelige ledelsesfokus.

niels astrup

Steffen - talte om de store skoler med min 14-årige i går. Drengens observation - som jeg tror, han har ret i: PÅ hans friskole er der godt 200 elever. Og rektor har mere end nok at lave. Med et par tusinde elever, ville elevkontakt være et fremmedord.

Kim Houmøller

Har gået i en skole hvor elevtallet var over 2000. Når man går i første klasse, er man meget lille.

Steffen Gliese

Jeg er jo enig, Niels Astrup - store skoler er ikke noget at stræbe efter; heller ikke selvom skolen her er delt op på tre adresser med - går jeg ud fra - lokal ledelse hvert sted.

Jens Winther

Steffen Gliese, gode gamle Lee Iacocca - manden, der skabte Ford Mustang, var CEO for Ford Motor Company og senere som CEO to gange reddede Chrysler fra konkurs - har du hørt om ham?

Lee Iacocca sagde engang: "In a completely rational society, the best of us would be teachers and the rest of us would have to settle for something else".

Annika Rasmussen, Flemming Berger og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Man kan vel sige her uanset om man læser artiklen kritisk eller ej, at man sagtens kan blive født i en anden kultur med andre betingelser og blive et fyrtårn i en såkaldt dansk sammenhæng.
Dejligt at der findes ildsjæle som ham her. Men at bruge så meget af sin tid i et job som Yasar her, kræver et bagland og meget forstående familie. Egentlig synd han ikke bare blev på Amager. Det er godt at flytte og få nye udfordringer men det kan over tid ødelægge det ægte i det enkelte menneske, håber ikke det sker her.

Steffen Gliese

Jens Winther, problemet med udsagnet er, at 'the best' ikke er noget, man er, men noget, man bliver - ved at beskæftige sig indgående med det og forfine sig selv i det.

@Steffen Gliese, der er ikke noget problem i det! "The best" er altid "the best" - og de bliver bedre, for hvert år, de går. Ellers ville de jo ikke være "the best"!

Men det er desværre ligegyldigt, for vi lever ikke i et "completely rational society".