I Sverige ville ingen nogensinde gide læse denne artikel

Danmark er en slags uland, når det gælder vegetarmad. Det siger min kæreste i hvert fald. Og jeg begynder at tro, hun har ret
Danmark er en slags uland, når det gælder vegetarmad. Det siger min kæreste i hvert fald. Og jeg begynder at tro, hun har ret

Jesse Jacob

Indland
28. juli 2018

Capricciosa, Hawaii, Meat Lover’s. Mit blik løber over menuen i det kælderlokale, hvor jeg så ofte før har bestilt pizza, når jeg har haft en sen aften på redaktionen.

Aldrig før har jeg haft problemer med at vælge. Men nu, hvor jeg er blevet vegetar, virker det umuligt. Selv den, der hedder salatpizza, er der kød på. Og jeg nægter at spise en margherita. Det er simpelthen for kedeligt.

»Har du bestemt dig?«

Pizzamanden virker lidt utålmodig.

»Mja ... har I noget uden kød,« spørger jeg og sender ham et lidt undskyldende smil.

Svaret falder prompte:

»Nummer 12.«

Det er en med champignon, artiskokker og oliven. Det sidste er jeg ikke specielt pjattet med, men jeg tilhører den gruppe, der synes det er lidt pinligt at lave specialbestillinger. Så jeg tager den.

Fakta: Danske fødevarers klimaaftryk

  • 1 kilo lammekød: 21,4 kg CO2.
  • 1 kilo oksekød: 13,9 kg CO2.
  • 1 kilo gul ost: 8,8-9,6 kg CO2.
  • 1 kilo kyllingekød: 5,5 kg CO2.
  • 1 kilo svinekød: 4,6 kg CO2.
  • 1 kilo æg: 2 kg CO2.
  • 1 kilo letmælk: 1 kg CO2.
  • 1 kilo tomat og agurk: 0,8 kg CO2.
  • 1 kilo kartofler: 0,2 kg CO2.

Mens jeg sidder ved cafébordet og piller olivenerne af, slår det mig, hvor absurd det er. Blandt knap 30 pizzaer på menuen er der åbenbart kun to uden kød – margheritaen og nummer 12. Jeg kommer til at tænke på begrebet heteronormativitet, der efterhånden er blevet udbredt i ligestillingsdebatten. Det beskriver den antagelse i vores samfund, at alle mennesker i udgangspunktet er heteroseksuelle, og at afvigelser fra det er unormale.

På samme måde – tænker jeg for mig selv – kan man måske sige, at samfundet er præget af carnenormativitet. Det giver god mening i et land, hvor svineproducenterne i perioder nærmest har kunnet diktere landbrugs- og miljøpolitikken. En pizza med kød er normalen. Nummer 12 er en afvigelse. Og nu er jeg blevet en af afvigerne.

Carnenormativitet. Jeg klukker lidt indvendigt over mit selvopfundne ord, men bliver hurtigt enig med mig selv om, at det nok ikke er noget, jeg skal dele med nogen. Dels kan min situation ikke helt sammenlignes med de problemer og den diskrimination, seksuelle minoriteter oplever. Dels er det ved nærmere eftertanke ulideligt studentikost.

12-2 til Sverige

»Det är ju helt sjukt,« udbryder min kæreste, da jeg er kommet over broen og hjem til Malmö. Det er ikke mine wannabeintellektuelle refleksioner, hun taler om, for dem indvier jeg hende ikke i. Det er bare min beretning om det begrænsede udbud på et københavnsk pizzeria.

For hende er det et eksempel på, hvor håbløst tilbagestående Danmark er. I hendes øjne er indendørs rygning på værtshuse, halekupering af grise, mangelfuld affaldssortering, stagneret ligestilling og nu altså manglen på vegetarpizzaer udtryk for én og samme tendens.

»Danmark är typ 15 år efter,« som hun drillende siger.

Hun sammenligner med vores lokale pizzeria rundt om hjørnet i Malmö. De har hele 12 forskellige vegetariske pizzaer at vælge mellem. Det står med andre ord 12-2 til Sverige.

Jeg forsøger at indvende, at det kun var ét pizzeria. At der sikkert er mange i København, der har et bedre udvalg. At man ikke kan generalisere på den måde. Hun replicerer, at det jo ikke er noget enkeltstående tilfælde.

Min kæreste er en slags flexitar, der generelt prøver at undgå kød, men som af og til spiser fugl og fisk. Siden vi flyttede sammen, er det blevet til en del mere fugl og fisk, så når vi er ude at spise, vil hun gerne have noget vegetarisk. Det har til tider været en udfordring, når vi har været i Danmark. I København plejer det at løse sig til sidst, men når vi har været på weekend på mindre urbane steder, har det været noget nær umuligt.

Tonen er sejrssikker, da hun spiller sit trumfkort:

»Kommer du ihåg, hur det var i Næstved?«

So last decade

Den svenske bedrevidenhed irriterer mig lidt. Men jeg ved godt, at der er et gran af sandhed i det, hun siger. De statistikker, jeg har set, viser, at Sverige er langt foran Danmark, når det gælder andelen af befolkningen, der lever vegetarisk. Og jeg har læst på nettet om danske vegetarer, der tager over broen for at handle, fordi der er mere at vælge imellem, og priserne er bedre.

Min egen oplevelse er også, at der bliver vist langt mere hensyn, hvis man kan kalde det det, herovre i Sverige. Restauranterne i Malmö har meget at vælge mellem. Og når vi bliver inviteret til middag eller fest hos svenske venner, bliver vi stort set altid spurgt på forhånd, om vi spiser kød eller ej. Det sker selvfølgelig også nogle gange i Danmark, men ikke nær så ofte.

Da vi på Informations indlandsredaktion for ikke så længe siden spiste takeaway sammen efter et seminar, var det et rent tilfælde, at et par af retterne var uden kød. Redaktøren havde slet ikke tænkt på, at nogen – i dette tilfælde en af vores praktikanter – måske kunne være vegetar, da han bestilte. Og det er vel at mærke på Information. En arbejdsplads, hvor man måske skulle forvente, at vi var lidt foran udviklingen.

På en måde er den her artikelserie også symptomatisk for forskellen på de to lande. Min kæreste grinede, da jeg viste hende, hvor mange der havde læst, delt og kommenteret min første klumme.

»Ingen skulle vilja läsa en sådan artikel i Sverige,« som hun sagde.

»Det har liksom inget nyhetsvärde här.«

Om at spise dyr

Stadig flere lever helt eller delvist vegetarisk. Men hvorfor? Er det et identitetsprojekt eller løsningen på klimakrisen? Har den politiske forbruger overhovedet magt? Og hvad med kødspørgsmålets sociale slagside? Det undersøger Information gennem en serie af kronikker og dagbogsnotater fra en måned på vegetarisk diæt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sakilaris Jørgensen

Hvad i alverden...pizzeriaer er ikke din curlingmor, er selv vegetar og har været det i snart 10 år. Ja der er mange gange det er svært at spise ude, og det er træls, men dit eksempel er da det nemmeste i verden at få som man vil. Alle pizzeriaer lader dig vælge hvad du vil have på, personligt er jeg fan af champignon, friske tomater, løg og peberfrugt. En kombi du kan få de fleste steder, også selv om den ikke er færdigt samlet for dig på menuen.

Vil sige vi er blevet langt bedre til vegetarmad i Danmark her på det sidste. Supermarkeder har vegetarprodukter, noget jeg skulle købe i specialbutikker bare 4-5 år siden, alle burgersteder har en vegetarburger, restauranter har oftere og oftere en hel vegetar/veganer sektion på menukortet.

Det eneste argument du har der holder vand er at dine venner i sverige laver mere vegetarmad, men det er jo 100% situationelt, og hvis det er et problem for dig herhjemme, så fortæl dine venner du er vegetar. Det er hvad alle os andre vegetare gør. Du kan ikke forvente at folk omkring dig er tankelæsere.

Og hvis du syntes det er pinligt at sige "uden oliven", så bliver det nok meget svært for dig at være vegetar. Ved ikke hvordan du kan være så konfliktsky at du ikke tør sige "uden oliven", men har intet problem med at brokke dig over danmark på information.

Christian Skoubye, Nis Jørgensen, Pia Larsen, Jørn Andersen, Karsten Aaen, Klaus Lundahl Engelholt, Nette Skov, Erik Karlsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjørn Pedersen, Søren Veje, Troels Brøgger, Bjarke Hansen, Katrine Damm, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ingen anden pizza end en marguerita med ekstra hvidløg er i realiteten værd at æde.

Eva Schwanenflügel

Altså Lasse..
Du må da selv gøre en indsats som månedlig vegetar ?!?
Kan tydelig mærke, at det ikke bunder dybt, for så var du forlængst gået på jagt efter vege-restauranter eller havde købt et par kogebøger..

Men din kæreste er nu en anelse frelst ;-)

Jørn Andersen, Nette Skov, Arne Lund og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Jo, en Vichinga hos Rimini på Amager bestående af tomat, ost, hvidløg, chili og oliven.

Katrine Damm

Sakilaris Jørgensen, jeg synes så ikke at Lasse brokker sig, men påpeger at Sverige åbenbart er længere fremme i skoene mht vegetarisk kost.
Men ellers enig.

Henrik L Nielsen, Britta Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Når svendkerne er længere fremme mht. det vegetariske, så skyldes det jo nok, at der er tale om et land, hvor svine bønderne ikke har så megen magt, som de har her i landet. Og hvor det at afstå fra at spise kød ikke anses for at være en u-national handling.

Ditte Trolle, Sascha Olinsson, Karsten Aaen, Erik Karlsen, Troels Brøgger, Malan Helge, Katrine Damm, Carsten Nørgaard, Britta Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Eva, jeg er enig, synes heller ikke vores udfordrede Lasse går 'all in'
Var ellers spændt på, hvad Lasse havde fået at spise i løbet af ugen, og om han måske var begyndt at lave mad selv.
Ikke helt godt nok Lasse, du må selv ind og tage action, hepper stadig, og ser frem til, at du fortæller om fantastiske delikate vegetariske retter, du har spist og måsj

Katrine Damm

for filan, ramte send;(
- og måske ovenikøbet selv kreeret ;)

Eva Schwanenflügel

@ Katrine

Undrer mig også over underdanigheden ved at bestille en pizza, der jo bare er en dej med fyld ovenpå..
Det tyder ikke godt, når man ej kan sige nej til oliven eller andre hadeobjekter ;-)

Eva Schwanenflügel

Måske kommer udtrykket "underdanig" af daner under vegetar-tøflen ?!? ;-)

Britta Hansen

Eva: Kæresten er en 'anelse frelst' - hvordan det?

At de samme 20 overkedelige pizza-retter har fået lov til at overleve igennem nu 40 år, taler ikke specielt imod pizza-bagerne...

Jeg er helt klart enig i artiklens budskab om, at DK er langt bagud. I alt muligt, men især i veggie-tilbud. Selv er jeg så heldig at leve i hovedstaden for landet, som samtidigt er hovedstaden for veggies i dette land.

Da jeg for et stykke tid siden bestilte en veggie-pizza, men kun med en smule feta-ost og grønt på, var pizza-bageren begejstret: Det er så smukt, du får den til xx kroner (altså billigere), smuk enkelthed og sammensætning af farver ...

Det var så dejligt, at jeg aldrig fortalte ham, at jeg nok helst ville undvære ananas på pizzaen.

Eva Schwanenflügel

Et tu, Britta..
"Det var så dejligt, at jeg aldrig fortalte ham, at jeg nok helst ville undvære ananas på pizzaen"
Hvorfor er det så svært at sige ligeud hvad man gerne vil have..?

Og øhm.. Bor Lasse ikke netop i vege-mekka København?
Hvorfor kan han så kun opdrive dødssyge pizzariaer ?
Kan han ikke finde ud af at bruge sine apps til andet end candy-crush, eller hvad han nu fordriver sin vegetar-tid med?

Og kæresten er frelst som en svensker altid er overfor en dansker ;-)

Katrine Damm

Kan - vil nogen forklare, hvorfor lam har SÅ voldsomt stort klimaaftryk?
For efterhånden en del år siden læste jeg, at man kan ganske enkelt ikke opdrætte får og dermed lam, medmindre de spurter rundt på marker , bjerge, højder, de, i følge, hvad jeg læste lægger sig regulært til at dø, hvis de ikke har ordentlige levevilkår.
Så tænkte jeg, det må være i orden, at spise lammekød, udfra at jeg (stadig) ikke er blevet 100% vegetar.
Men det dur så heller ikke, hvis klimaaftrykket er så voldsomt?

J. C. Søndertoft

Jeg må sige at mine erfaringer med Sverige er helt anderledes. Malmø er ikke Sverige. Jeg er i mange år kommet jævnligt i Sverige i en landsby i nærheden af en mindre provinsby. Udvalget i grøntafdelingen i supermarkedet er væsentlig ringere end i Danmark og går man ud og spiser er menukortet utrolig traditionelt og præget af svensk husmandskost. Man kan faktisk ikke få andet. Danmark er hestelængder foran. Selv i mindre byer.
Et ganske almindeligt supermarked i DK har et stort udvalg af grønt så jeg forstår slet ikke dit problem med mindre du mener at vegetarmad består af kødkopi pølser og diverse underlødige køderstatninger. Tænk i lækre grøntsagsretter og ikke i ‘vegetarmad ‘ .

Katrine Damm, Jørgen Kærbro Jensen, Claus Poulsen, Karsten Aaen, Ken Sass, Eva Schwanenflügel og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar

Nu er Danmark jo et u-land i de fleste henseender ;-)

Jeg hader tanken om det for jeg elsker kød, men om 10-30 år er alle veganere, enten pr. ønske eller pr. lov. Masseproduktionen af dyr alene for at blive til fødeer simpelthen for uetisk.

Britta Hansen

OK, Eva.

"Det var så dejligt, at jeg aldrig fortalte ham, at jeg nok helst ville undvære ananas på pizzaen."
Til dels skulle der så have stået: .... ville have undværet ananas på pizzaen. Til dels opdagede jeg det faktisk først, da jeg kom hjem.
Jeg brugte det kun som et stilmiddel.

Men er det også et stilmiddel at påstå, at svenskere generelt "er frelst som en svensker altid er overfor en dansker"? Og hvis det hele var en dansk form for humor, så haha.

Britta Hansen

Katrine Damm

Der findes masser af information på nettet om emnet. Kun ét eksempel:

mens kyllingekød ligger på 5,5 kg CO2 per kg.

"Lam ligner kvæg i den måde, de biologisk er bygget op på. Drøvtyggerkød kan aldrig blive lige så klimavenligt som kød fra enmavede dyr, fordi de har en større udledning af metan", siger Lisbeth Mogensen, lektor, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet."

https://landbrugsavisen.dk/her-er-de-10-st%C3%B8rste-klima-syndere-koen-...

Katrine Damm

Eva, jeg synes egentlig ikke kæresten lyder frelst, hun påpeger vel egentlig bare at DK, og Lasse er en smule bagstræberisk i forhold til vegetabilsk mad.
Måske hun må træde til og hjælpe, når udfordringen er så hård ;-)

Katrine Damm

Britta B. Hansen, det ved jeg selvfølgelig godt, det jeg undrede mig over er den store forskel på køer og lam.

Så læser jeg op på det. tak for hjælpen.

Eva Schwanenflügel

@ Britta B.Hansen :
"Men er det også et stilmiddel at påstå, at svenskere generelt "er frelst som en svensker altid er overfor en dansker"? Og hvis det hele var en dansk form for humor, så haha."

Tja, Britta, det var både ment som sjov og alvor på samme tid.. (Som Storm P vidst engang sagde).

Egentlig så mener jeg, at svenskerne indimellem kan sætte sig ret højt op på den moralske hest, mens danskerne har den modsatte tendens, altså gør nar af svensk 'korrekthed' på en meget lavpandet måde.
Både svenskere og danskere har fordomme mod hinanden, det er ikke helt tilfældigt, at vi kalder hinanden 'arvefjender'.

Men som joke var det jo faldet pladask til jorden, hvis jeg forklarede dette..
Ihvertfald var det på ingen måde alvorligt ment ;-)

Eva Schwanenflügel

Correction: der skulle have stået :
"Det var på ingen måde KUN alvorligt ment".

Jacob Mathiasen

Sjovt - jeg synes vegetarer vælger at leve i et mentalt u-land med deres mentale sygdom. - Det er næsten, som religiøse - de tror sig bedre end andre og har et behov for at føle sig sådan. Stakler.

Eva Schwanenflügel

@ Jacob Mathiasen
29. juli, 2018 - 13:35

Interessant synspunkt, Jacob.
Du mener, at man er psykisk syg, såfremt man vælger at være vegetar?
Kan du uddybe hvorfor du har den holdning?

Eva Schwanenflügel

@ Katrine Damm

Katrine - her en lille bid om får fra Wikipedia :
"Sandsynligvis nedstammer fåret fra den vildtlevende muflon i Europa og Asien. Fåret holdes for dets uld, kød og mælk og regnes for et af de tidligst domesticerede husdyr. Ulden fra får er den mest anvendte form for dyrefiber. Får har stadig stor betydning som leverandør af uld og kød. Får holdes undertiden også for dets skind eller mælk. Som husdyr er får udbredt i det meste af verden og har været af afgørende betydning for mange civilisationer."

Endvidere er får og geder ikke specielt klimafjendtlige, fordi de kan leve på naturens egne foderkilder, og dermed ikke har brug for importerede eller dyrkede afgrøder.
De er at sidestille med hjorte. Og dem skal vi da ikke til at udrydde pga deres klimaaftryk, vel?
Ligeledes er fritgående høner ikke specielt klimabelastende, især hvis man kommer til Silkeborg og oplever de fritgående skovhøner.

Én eneste ferie foretaget med fly, er mere klimabelastende end 200.000 får, geder og høner.
Så lad være med at have alt for dårlig samvittighed ;-)

Eva Schwanenflügel

@ Lasse

Her kommer en virkelig nem og lækker opskrift på fyldte squash med ost:

Vask 4 squash og flæk dem på langs. Fjern kernerne - brug en lille skarp kniv eller skrab med en ske. Læg de halve squash i et ovnfast fad eller bradepande.

Fyld:
Krydr med salt og dryp citronssaft på. Skyl en porre og hak den fint. Bland porre, squashkerner og krydderurter med små tern tomat, rå ris, pinjekerner, (gerne stegt på tør pande for aromaens skyld - kan også sagtens være græskarkerner), små klatter smør og knust hvidløg. Krydr med salt og peber. Kom fyldet i squashene. Dæk fadet med alufolie og bag retten midt i ovnen, til risene er møre. Drys osten over squashene. Skru op for ovnen og gratiner de fyldte squash øverst i ovnen, til osten er gylden. Server brød til.

Det store barn kan udhule squashen. Det lille barn kan røre alle ingredienserne sammen i en skål med en grydeske eller komme dild, mynte, persille eller andet i risfyldet. Duft og smag på krydderurterne. Det er godt at lære en ren smag at kende, så er det lettere at lære, hvad der skal mere af i en ret.

Bagetid
Sæt retten i en kold ovn. Indstil på 175° og bag i ca. 30-40 minutter til risene er møre, derefter gratineres retten 10-20 minutter.

Der findes afsindigt mange vegetariske retter med squash, aubergine, artiskok, svampe med fx ris, pasta, linser, bønner og et væld af grøntsager og urter.
De kan krydres med et væld af smage. Hvidløg, karry, timian, ingefær, en god havsalt og kværnet sort peber er nok øverst på min egen liste. Dertil kommer fedtstoffer som forskellige olier og smørtyper, creme fraiche og oste i virkelig mange varianter.

Explore, do not stall, Lasse :-)

Eva Schwanenflügel

PS. Retten skal være tildækket de første 30-40 minutter.

Kim Folke Knudsen

Jeg elsker Flæskesteg med kartofler brun sauce og gerne lidt persille kviste til. Rødkål ligeså. Jeg indser, at jeg kulinarisk repræsenterer 1700 tallets Danmark og må leve med, at jeg nok ikke får vegetariansk opholdstilladelse i Sverige.

PS Har erfaret fra min familie at vegeanere på mange måder sparer sig selv for mange helbredsproblemer ved at spise vegeansk. God fornøjelse med det. Tak for de gode opskriftstips ovenfor.

Katrine Damm

Tak, Eva, understøtter min fornemmelse, og det er netop en "fornemmelse", hvor jeg ikke helt ser forklaret, hvorfor får - lam bon'ner ud med så voldsomt et klimaaftryk.
Jeg tror jeg vil forfølge emnet, idet jeg nu for alvor er blevet nysgerrig.

Jens Christensen

Jeg kom for skade at læse klummen. Som kæresten siger: Det har ligesom ingen nyhedsværdi i Sverige, kunne jeg sige: Det har desværre heller ingen nyhedsværdi i Aalborg. Gennem de senere år er det faktisk blevet ret let at begå sig som vegetar, altså på mange af Aalborgs cafeer og restauranter.