Nyhed
Læsetid: 2 min.

Tidligere minister Esben Lunde tilbageholdt centralt notat om pesticidforbud

Daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) undlod at udlevere en central anbefaling fra Miljøstyrelsen om sprøjteforbud ved vandboringer til Folketingets partier under forhandlingerne om ny pesticidstrategi
Indland
3. juli 2018
Tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) udleverede ikke et centralt notat fra Miljøstyrelsen til Folketingets partier under forhandlingerne om pesticidstrategien. Det kunne Radio24syv oplyse mandag.

Tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) udleverede ikke et centralt notat fra Miljøstyrelsen til Folketingets partier under forhandlingerne om pesticidstrategien. Det kunne Radio24syv oplyse mandag.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Da regeringen, bakket op af DF, S, SF og RV, sidste år vedtog den såkaldte Pesticidstrategi 2017-2020 med formålet om at sætte rammen »for en reduceret belastning og for en fornuftig og sikker brug af pesticider i Danmark«, så skete det ikke på et oplyst grundlag.

Tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) udleverede nemlig ikke et centralt notat fra Miljøstyrelsen til Folketingets partier under forhandlingerne om pesticidstrategien. Det kunne Radio24syv oplyse mandag.

På et møde den 24. februar 2017 blev Esben Lunde Larsen præsenteret for notatet fra Miljøstyrelsen, der oplyste, at et sprøjteforbud ved vandboringer vil give den bedste mulighed for beskyttelsen af grundvandet.

»Scenariet giver den højst mulige beskyttelse af grundvandet mod sprøjtemidler,« skriver Miljøstyrelsen ifølge Radio24syv i notatet.

Dokumentet blev dog aldrig delt med partierne i Folketinget under forhandlingerne, der i sidste ende førte til, at regeringen droppede at indføre et sprøjteforbud ved drikkevandsboringer.

Det bekræfter Miljø- og Fødevareministeriet, der til Radio24syv oplyser:

»Det dokument (...) har ganske rigtigt ikke været en del af materialet til Folketingets partier eller blevet indskrevet i et lignende notat.«

Ifølge Walter Brüsch, grundvandsgeolog og konsulent i Danmarks Naturfredningsforening, så er der i dag meget begrænset viden om, hvor mange sprøjtestoffer der er gået i grundvandet, da man kun har analyseret et fåtal af dem. Derfor mener han, at det er vigtigt, at man stopper med at bruge sprøjtestoffer i områder, hvor grundvandet dannes:

»Vi risikerer, at vi ender med drikkevand, der indeholder rigtig mange stoffer, hvilket er uheldigt, fordi vi ikke kender til kombinationseffekterne, og hvad det betyder på langt sigt også for vandværkerne, der indvinder drikkevandet.«

Siden 1956 har der været brugt 590 forskellige pesticider, hvoraf mange af dem aldrig ender i grundvandet, »men en del af dem gør desværre, hvilket mange fund af nye stoffer, både forbudte og godkendte, i mange drikkevandsboringer og i drikkevandet gennem de seneste måneder viser,« understreger Walter Brüsch.

Afsløringen af det tilbageholdte notat fra Miljøstyrelsen kommer i kølvandet på, at Radio24syv har kunnet afdække, hvordan et sprøjteforbud ved landets omkring 7.000 drikkevandsboringer oprindeligt var skrevet ind i et udkast til aftaleteksten for pesticidestrategien, men blev fjernet fra den endelige aftale, der blev indgået en måned senere i april 2017.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Hvor overraskende! Jeg er overrasket! Er I overraskede?

Hanne Koplev, Torben Lindegaard, Claus Høeg, Steffen Gliese, René Arestrup, Henrik Rasmussen, Steen K Petersen, Peter Beck-Lauritzen, Christian Skoubye, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Tue Romanow, Annemette Due, Katrine Damm, Morten Lind, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, Ole Frank, David Zennaro og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Venstres uansvarlighed og kortsynethed igen udstillet! Nå, det må så være en "ommer"!
Embedsmænd må da kunne drages til ansvar!
Politikere drages ikke til ansvar, - de "smutter", når de har optjent ministerpensionen!

Lillian Larsen, Hanne Koplev, Torben Lindegaard, Claus Høeg, Steffen Gliese, Henrik Rasmussen, Steen K Petersen, Elise Berg, Ib Christensen, Christian Skoubye, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Britta Hansen, Morten Lind, Torben Skov, Lise Lotte Rahbek, Ole Frank, Børge Neiiendam, Cristina Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

En mulig forklaring (der er givetvis flere) på hvorfor Esben Lunde Larsen så pludseligt fik lyst til at forlade sin post?

Hanne Koplev, Claus Høeg, Steffen Gliese, Henrik Rasmussen, Steen K Petersen, Elise Berg, Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Morten Lind, Torben Skov, Erik Feenstra, Ole Frank og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Er det ikke strafbart for en minister at tilbageholde oplysninger for folketinget?
Er det muligt som borger at stille borgerforslag om undersøgelse af en ministers strafansvar i følge ministeransvaelighedsloven paragraf 5?

Hanne Koplev, Steffen Gliese, Henrik Rasmussen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Steen K Petersen, Elise Berg, Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, Christian Skoubye, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Morten Larsen, Torben Skov, Marianne Stockmarr og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Noget tilsvarende, hvor politikerne tilbageholder oplysninger, og handler mod borgerne til fordel for en lille gruppe borgere, brancher eller virksomheder, bliver igen og igen afsløret.

Man kan i hvert fald fastslå, at danskerne har alt for lidt kontrol med deres politikere, og alt for få repressalier, når det afsløres. Og man kan samtidig fastslå, at politikerner gør alt hvad de kan for at hindre borgerne i at få indsigt i sagsbehandlingerne.

I denne type af sager, hvor samfundet og demokratiet snydes, skades og undergraves, burde man kunne skille sig af med de embedsmænd, der har medvirket eller undladt at forhindre det.

Lillian Larsen, Bernhard Drag, Steffen Gliese, Jens J. Pedersen, Henrik Rasmussen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Steen K Petersen, Hanne Ribens, Elise Berg, Peter Beck-Lauritzen, Arne Albatros Olsen, Christian Skoubye, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Katrine Damm, Torben Skov og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Den formummende Mørkelygte spreder igen sit ulys over landet - og i drikkevandet :-(
Det gør politikerleden også !!

Lillian Larsen, Torben Lindegaard, Claus Høeg, Steffen Gliese, Jens J. Pedersen, Henrik Rasmussen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Steen Obel, Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller, Arne Albatros Olsen, Hans Larsen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Han besad skam alle Venstre dyderne. Løgn , bedrag , misinformation , fortielse og manipulation.

Steffen Gliese, Henrik Rasmussen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Tue Romanow, Steen K Petersen, Finn Egelund, Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Jeg tror ikke, at jeg vil kommenterer dette i ærlige vendinger, for så bliver mit indslag slettet, men lad mig sige: Jeg er harm!

Eva Schwanenflügel, Hanne Koplev, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Emil Axel Størner

Flere skriver at embedsmændene burde stilles til ansvar. Men det er jo netop embedsmændene, der har skrevet notatet. Så de har netop gjort deres pligt og kommet med deres anbefaling. Det er ministerens valg og ansvar ikke at videregive det til Folketinget.