Læsetid: 10 min.

68’er til ungdommen: Ligestilling er ikke nok, I skal kæmpe for frigørelse

50 år efter ungdomsoprøret og rødstrømpebevægelsen, der fulgte efter, er kampen for kvinders frigørelse ikke blevet mindre aktuel. Det mener 68’eren og forhenværende rødstrømpe Signe Arnfred. 25-årige Laura Friis Wang er taget hjem til hende for at spørge, hvad den unge generation kan lære af 68-generationen om kvindekamp
Hvad kan de unge lære af 68’erne? Fra sociolog Signe Arnfred lyder det: »At være åben og selvkritisk. Og én parole til, som jeg skal huske at have med: Vær realistisk, kræv det umulige.«

Hvad kan de unge lære af 68’erne? Fra sociolog Signe Arnfred lyder det: »At være åben og selvkritisk. Og én parole til, som jeg skal huske at have med: Vær realistisk, kræv det umulige.«

Sigrid Nygaard

16. august 2018

Jeg har skrevet en mail til Signe Arnfred, der var en del af ungdomsoprøret i 1968 og senere blev aktiv i kvindebevægelsen. Jeg vil spørge, om hun har lyst til at deltage i et interview i anledning af 50-året for ungdomsoprøret.

»Jeg håber, at vi kan tale sammen, hvor fokus er på ligestilling,« skriver jeg i mailen.

Signe Arnfred, der i dag er kønsforsker på RUC, svarer hurtigt tilbage og takker ja til invitationen. En uges tid senere ringer jeg på dørtelefonen til hendes lejlighed på indre Østerbro.

I de to første afsnit af denne artikelserie, der handler om, hvad min generation kan lære af 68’erne, talte jeg med Lars Jakob Muschinsky og Morten Thing om henholdsvis pædagogik og medbestemmelse på universiteterne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • David Zennaro
 • Anders J
 • Anne Eriksen
 • Curt Sørensen
 • Palle Yndal-Olsen
 • Hans Larsen
 • Ejvind Larsen
 • Dorte Schmidt-Nielsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Kurt Nielsen
David Zennaro, Anders J, Anne Eriksen, Curt Sørensen, Palle Yndal-Olsen, Hans Larsen, Ejvind Larsen, Dorte Schmidt-Nielsen, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

@ Laura Friis Wang

Rigtig dejlig artikel. Godt at blive mindet om, at frigørelse handler om meget mere end ligestilling - både for kvinder og mænd :-)

Signe Arnfred:

"Kampen skal være imod den type samfund, vi har. Imod det ’kapitalistiske samfund’ lyder så underligt, men det mener jeg selvfølgelig. Det er det, der er dårligt. Den dynamik, som det kapitalistiske samfund er bygget op omkring, den skaber ulighed. Mange bliver rigtig fattige, og flere bliver rigtig rige. Og den ulighed afspejler sig også i kønnene."

Estermarie Mandelquist, Curt Sørensen, Minna Conradsen, John S. Hansen, Anne Eriksen, June Beltoft, Martin Mørch, Hans Larsen, anne lindegaard, Ejvind Larsen, Anne Schøtt og Dorte Schmidt-Nielsen anbefalede denne kommentar
anne lindegaard

blivvedblivvedblivvedblivved.
Det er SÅ vigtigt.
Og tak.

Markus Lund, John S. Hansen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

Og tillad mig også, rutinemæssigt at nævne værnepligtsloven. Må vi ikke snart få ligestilling på dette område. Faktisk den klareste kønsdiskriminerende lov(og den eneste) - så hvorfor hører man sjældent feministerne(som i aldrig) kræve ligestilling her!

Eva Schwanenflügel

@ John S. Hansen

Det kunne jo være fordi feminister er imod værnepligt?
Jeg siger det bare ;-)

Karen Grue, Christel Gruner-Olesen, Hans Larsen, Nike Forsander Lorentsen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

@Eva

Det er vist ikke et rimeligt argument for at der ikke skal være ligestilling på området. Forsøg gerne selv med din logik på andre politikområder, og du vil se! Jeg tror umiddelbart heller ikke at min søn på 18 er en påfaldende varm tilhænger af værnepligt. Ikke desto mindre kan han blive anholdt af politiet og smidt i Vestre fængsel til fremstilling i retten, hvis han undlader at reagere på en ordre fra statsmagten om at møde til den såkaldte "Forsvarets dag" (tidligere session). Noget der ikke kan ske for min datter! Men feministernes solidaritet, og (skulle man tro og håbe) ønske om ligestilling (det sure med det søde) rækker altså ikke til at være solidarisk med mændene i denne sag. Hvis behovet for værnepligtige er konstant, så vil en ligestilling på området jo halvere antallet af mænd som skal udsættes for dette overgreb!

Den vigtigste artikel skrevet om dansk feminisme i 2018. Det har aldrig slået mig før, at ligestilling er borgerligt. Men når man er tvunget til at lægge anarkismen på hylden af det, der så fint hedder realpolitiske årsager, så er det klart at systemtankegangen straks står på spring til at overtage.

Eva Schwanenflügel

@ John S. Hansen
17. august, 2018 - 08:48

John, jeg kan da sagtens se det er uretfærdigt, at din søn kan blive tvunget til at være værnepligtig, (altså med mindre han ikke bliver godkendt, eller vælger at være militærnægter), mens din datter er fritaget.

Men dit argument medfører for mig at se, blot at uretfærdigheden fordobles, hvis kvinder også skal tvinges ind under militæret.
Hvis en lov er uretfærdig og anakronistisk for nogen, medfører det så pr automatik, at den skal udbredes til at omfatte andre?
Jeg - og med mig andre feminister - mener værnepligten skal afskaffes.
Så kan vi jo ikke samtidig plædere for at den også skal omfatte kvinder, vel? ;-)

Eva det er dog det tammeste argument jeg længe har hørt. Hvis den skal afskaffes hvorfor hører man så aldrig en erklæret feminist tage emnet op? Andre end lige dig måske. Selvfølgelig skal kvinder inkluderes i værnepligten så længe den består. Alt andet er diskriminerende, også overfor kvinderne.

Fint at mændene selv kæmper for deres ligestilling selv på de få områder, hvor de ikke er ligestillede.
Det behøver de vel ikke kvinderne til, eller hvad?
Nå, men jeg vil jo mene, at kvinder aftjener deres værnepligt ved at føde børn. Den del kan mændene ikke overtage på nuværende tidspunkt. Og uanset, hvor meget en mand måtte være til hjælp, så er det en stor opgave at føde børn.

Majbritt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Bassim Walid
18. august, 2018 - 06:29

Hvis mænd har brug for at lege krig med hinanden, så behøver kvinderne ikke at kæmpe for at blive inddraget.
Og som Karen Grue siger, så kan mænd heller ikke overtage børnefødsler lige pt ;-)

Karen det er bestemt relevant at udpege de områder hvor kvinder er yderst priviligerede og mænd tilsvarende diskriminerede. Det gælder blandt andet familieområdet som du selv nævner. Mænd er dømt til at være andenrangsforældre og konstant diskrimineret på forvaltningsområdet. Mænd burde have præcist den samme ret til at være forældre som kvinder har. I øvrigt er det ikke mænd der har valgt at kvinder skal føde. Det hedder natur men den moderne feminisme er selvfølgeligt heller ikke ligefrem darwinister ;) Naturen kommer lidt for ofte på tværs af deres nyopfundne verdenssyn. Ææh hvor træls.

Kvinder kan bestemt også lege krig Eva. Thatcher er et glimrende eksempel, Hillary Clinton som udenrigsminister et andet.

Kigger jeg tilbage på mit (som nu har varet cirka 54 år) har jeg været vidne til - for nu at tage et personligt eksempel - hvordan min mor i 1960erne blev kaldt Fru fabrikant Poul Aaen eller bare Hr. Fabrikant Poul Aaen med frue til i 1970erne og 1980erne at blive kaldt fru Aaen, og til sidst i 1990erne at blive kaldt ved hendes fornavn, Rigmor! Alt dette kan vi takke kvindebevægelsen for - mener jeg! Og jeg mener også, at vi kan takke kvindebevægelsen for, at vi kvinder har fået en selvstændig seksualitet, hvor stort set ingen længere ser skævt til 18-22 årige kvinder for at have a one-night-stand, ej heller anser man længere enlige mødre med børn som værende noget nær 'ludere' :( der er ude på at forføre hver eneste mand de kommer forbi, fordi....(fortsat selv her). Kvinder i dag i DK kan blive næsten lige, hvad de vil - malere, snedkere, tømrere - det kunne de ikke i 1976, da jeg var teenager sådan cirka!

Og lad mig minde jer alle om, hvilke ballade der blev Christianshavn, da Lise Nørgaard tillod sig at skrive om fru Olsen, der, i serien på Huset på Christianshavn, blev buschaffør! Og hvor selv hendes mandlige medskribenter ikke ville gå med til at Fru Olsen skulle være buschauffør i mere end dette afsnit! Og lad mig også minde jer om, at i DK arbejder næsten alle kvinder - en anden vigtig sejr for kvindebevægelsen, mener jeg! Og at der er gode muligheder for at børnene passet - og plejet - mens forældrene arbejder! Alt dette skyldes kvindebevægelsen! Ligesom det at vi i DK åbent taler om mænds vold, og overgreb, mod kvinder, også skyldes kvindebevægelsen, der i 1978-1979 samlede penge ind til at købe huset, hvor Grevinde Danner-stiftelsen nu holder til....

Eva Schwanenflügel og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar

Ift. det der med at lave en samfundskritisk analyse og forlange frigørelse? er spørgsmålet så ikke? Frigørelse fra hvad? fra arbejdet? fra kapitalismen ? eller?

Jeg tror (og det er så bare min holdning), at en hel del kvinder i DK allerede mener, at de både er frigjorte, ligestillede og har opnået den frigørelse, som Signe Arnfred taler om her! For hvis det er en frigørelse fra arbejdet, mm. ender det nemt i noget som jeg vil kalde reaktionært - en drøm om at vende tilbage et slags nostalgisk før-kapitalistisk samfund.....

Majbritt Nielsen

Eva Schwanenflügel
16. august, 2018 - 19:53
@ John S. Hansen
Det kunne jo være fordi feminister er imod værnepligt?
Jeg siger det bare ;-)

At ændre det, kræver at grundloven ændres. Det kræver at politikerne sætter sig i gang med det. og så længe der ikke er underskud på folk der vil aftjene værnepligt, frivilligt og en del af dem er kvinder. så tvivler jeg på det sker liige forløbigt.

Måske mænd bringer de ting på banen fordi de oplever de konstante påmindelser om hvor priviligerede de er som lidt fejlplacerede og ofte ignorante overfor det faktum at der er klare områder hvor kvinder er priviligerede som f.eks familiepolitik og forsvaret.