Interview
Læsetid: 4 min.

Connie Hedegaard: K må vise, at de ikke har smidt den grønne førertrøje

Søren Pape har sået tvivl om De Konservatives ambition på det grønne område. Den tvivl bør han nu udrydde, lyder opfordringen fra tidligere konservative klimaminister og EU-kommissær Connie Hedegaard, der kalder partiformandens udmelding for kluntet
Det ærgrer Connie Hedegaard, at partiformanden for hendes gamle parti får det til at lyde, som om han ønsker at nedprioritere klimaområdet. Her er det en ildebrand ved Ljusdal i Sverige

Det ærgrer Connie Hedegaard, at partiformanden for hendes gamle parti får det til at lyde, som om han ønsker at nedprioritere klimaområdet. Her er det en ildebrand ved Ljusdal i Sverige

Ritzau Scanpix

Indland
15. august 2018

Søren Papes (K) udsagn om at nedtone den grønne dagsorden frem mod det kommende folketingsvalg er »kluntet« og en »forstemmende fejlfortolkning af det borgerlige Danmark«.

Sådan lyder det fra tidligere EU-kommissær, klima- og energiminister og konservativt folketingsmedlem Connie Hedegaard, der i dag er formand for den grønne tænketank Concito og Berlingske Media.

Da VLAK-regeringen blev dannet i 2016, udråbte Søren Pape Poulsen miljø og klima til at være et af de tre vigtigste politikområder for partiet. Det er dog ikke blandt de temaer, partiet vil sætte størst fokus på frem mod valget, skriver Berlingske i et interview.

»Partiets holdninger til miljø og klima sidder godt fast i de borgerlige vælgere, for hvem det er vigtigt. Dér skal vi ikke bruge vores kræfter. For andre borgerlige er det ikke et ’top-of-mind’-emne,« lader partiformanden forstå og tilføjer:

»Det (klimaområdet, red.) er ikke stort nok til, at det her parti vokser sig større. Og det er min opgave, at partiet gør netop det, hvis vi skal have et mere borgerligt samfund.«

Udlægningen overrasker Connie Hedegaard.

»Hvis man tager alverdens analyseinstitutter, kan man se, at klimapolitik betyder mere og mere for mennesker, der identificerer sig som borgerlige,« siger hun og påpeger, at 69 procent af De Konservatives vælgere ifølge en Concito-analyse finder klimapolitikken vigtig.

De Konservative har båret den grønne fane i blå blok, mener Connie Hedegaard, og derfor ærgrer det hende, at partiformanden får det til at lyde, som om han ønsker at nedprioritere på området.

»Hvis man læser efter, siger Søren Pape jo, at man ønsker at opprioritere på ting som skat og retspolitik, ikke nedprioritere klima. Men nu har han med sin kluntede udmelding sået tvivl om den grønne dagsorden. Modbevis det, Pape. Vis os, I er de grønne stemmer, der arbejder i blå blok,« lyder opfordringen fra Hedegaard, der i første omgang lader tvivlen komme partiet til gode:

»Vi har set, at Mette Abildgaard har været ude at sige, at det grønne område er hjerteblod, og så må vi jo tro på det.«

Et kunstigt skel

I vinter slog netop De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, fast i Information, at »de fleste andre ting kan være ligegyldige, hvis ikke vi når målene i Parisaftalen«.

Nu hedder De Konservatives store valgtemaer lavere skat samt lov og orden. Men det er en typisk fejlopfattelse af miljø- og klimapolitik, hvis man spørger den tidligere EU-kommissær for klimaområdet.

»Det er ikke er sådan, at man fremover bare kan sige, at vi taler om skat eller økonomi eller finanslov – uden at tale klima. Hvis man vil være et grønt parti, skal man forstå, at klima skal tænkes ind i alle sektorpolitikker. Det gælder både i transport, landbrug, bygninger, skattepolitik og også i finansloven,« siger hun.

»Og det havde jo været interessant, hvis det var sådan en melding, der var kommet fra De Konservative, i stedet for en, der skaber et kunstigt skel mellem de forskellige politiske emner.«

S: Konservative spiller hasard

Næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe Dan Jørgensen kalder De Konservatives udmelding for et »klokkeklart løftebrud« på det værst tænkelige tidspunkt:

»Det er meget trist og uforståeligt, at man gør det i en tid, hvor man burde gå i modsat retning – endnu mere end da man skrev regeringsgrundlaget. Det bør stå klart for alle, at klimadagsordenen virkelig skal tages alvorligt,« siger han.

»Selv om De Konservative ikke har fået så meget igennem, har de været den grønne stemme i blå blok. Hvis de smider håndklædet i ringen, fordi de hellere vil fokusere på skattelettelser, ja, så er der jo ingen tilbage på den borgerlige fløj til at tale om det grønne,« siger han.

– Flere oppositionspolitikere anerkender, at især Mette Abildgaard trækker regeringen i en grønnere retning. Er det ikke muligt for K både at fokusere på lavere skat og klima?

»Der tegner sig et billede af, at Mette Abildgaard er den grønne stemme i partiet. Det er desværre bare ikke helt nok, når hun bliver desavoueret og undergravet af sin egen formand. Det er ærgerligt,« siger Dan Jørgensen.

Millionstore grønne fingeraftryk

Information har spurgt De Konservatives Mette Abildgaard, hvordan den nye linje hænger sammen med partiets tidligere udmeldinger.

– Connie Hedegaard kalder jeres klimaudmelding en fejltolkning af det borgerlige Danmark. Hvad er din kommentar til det?

»Der er ikke nogen tvivl om, at den vinkel, der er lagt i Berlingske-artiklen, har skabt forvirring om, hvad vi vil på det grønne område. Og det er ærgerligt, for det er ikke intentionen. Der er bare tale om fire områder, som vi kommer til at opjustere. Det betyder ikke, at vi nedprioriterer klimapolitikken.«

– Du har før sagt, at de fleste andre ting kan være ligegyldige, hvis vi ikke når målene for Parisaftalen. Er det her ikke en kovending i forhold til det udsagn?

»Vi markerer for danskerne, hvad vi går til valg på. F.eks. sundhedspolitikken, hvor vi ved, at det er noget, der ligger højt på dagsordenen, og hvor vi som parti skylder at give flere svar. Men det ændrer ikke ved, at jeg stadig mener, at vi skal levere på Parisaftalen. Danmark skal gå foran, og det vil man også se i den klimaplan, vi snart præsenterer.«

– Hvad gør I for at modbevise de skeptikere, der måtte være kommet efter jeres seneste udmelding?

»Når der kommer finanslovsudkast fra regeringen senere på måneden, vil man se, at vi har prioriteret det grønne meget højt fra De Konservatives side,« siger Mette Abildgaard.

»Og man vil se, at der er millionstore fingeraftryk på det grønne område. Fordi vi gør os umage på andre områder, betyder det ikke, at vi ikke vil være til stede på den grønne dagsorden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Der er ikke grund til at bruge meget tid på de Konservatives ambition på det grønne område, det klare de fint selv, for en god orden skyld, kan det blot bekræftes, at klimapolitik er ikke eksisterende .

De frie markedskræfter skaber de menneskeskabte klimaforandringer og millioner af nye klimaflygtninge til Europa, på fortsat og stigende olie, gas og kul afbrænding, ikke mindst fra salg af dansk olie og gas accelererende med nye dansk teknikker til at udvinde større mængder gas og olie fra Danmarks undergrund.

De Konservatives ambitioner er en gang udenomssnak eller som Søren Pape Poulsen udtrykker dette, et ønsket om at nedtone den grønne dagsorden frem mod det kommende folketingsvalg.

Her er sandheden om De Konservatives ambitioner.

"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«.
Citat Klimaminister Lars Christian Lilleholt

Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."
Link: https://www.dr.dk/nyheder/penge/minister-danmark-skal-vaere-et-foerende-...

Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager med milliarder til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.

Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel, Caspar Christiansen, Mogens Holme, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Knud Chr. Pedersen, Estermarie Mandelquist, Hans Larsen, Søren Fosberg og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

"Man vil se" om en måned... tja, men hvad SER man nu!?
Ros til Connie Hedegaard, ris til hendes parti.

Bent Gregersen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

Siden de første FN-klimarapporter så dagens lys i slut halvfjerdserne og til dato har blå Blok (med visse markante undtagelser, fx. Connie Hedegaards ) latterliggjort og afvist klimaændringerne som menneskeskabte. Ligesom dannelsen af vor velfærdssamfunds skete under en lignende uvilje og idelig obstruktion.
Så Connies indvending bekræfter blot de borgerliges holdninger og politiske praksis. Det er en indlysende dødelig holdning som heldigvis for de skyldige er helt straffri. Man kan uhindret og uden nogen hold i virkeligheden bralre op om sin tilsidesættelse af kendsgerningerne. Indsatsen mod klimaforværringerne kunne jo ligefrem mindske de privilegerede borgerlige i deres naturlige lommefylderi. Derfor.
Ellers et bravo til Connie Hedegaard !