Læsetid: 8 min.

Debatten om medicinsk cannabis er en kamp mellem videnskaben og folket

Et halvt år efter, at en forsøgsordning med medicinsk cannabis er trådt i kraft, er fronterne mellem lægerne og sundhedsministeren trukket skarpt op. Læger og forskere advarer imod at lade sig styre af folkestemninger, efter at ministeren i sidste måned udtalte, at videnskaben på dette felt er bagud i forhold til befolkningen
Et halvt år efter, at en forsøgsordning med medicinsk cannabis er trådt i kraft, er fronterne mellem lægerne og sundhedsministeren trukket skarpt op. Læger og forskere advarer imod at lade sig styre af folkestemninger, efter at ministeren i sidste måned udtalte, at videnskaben på dette felt er bagud i forhold til befolkningen

Mikkel Lock Svendborg

13. august 2018

Det sker sjældent, at en dansk minister udtaler, at videnskaben er bagud i forhold til befolkningen.

Men det var netop, hvad sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) gjorde i et interview i Alt for Damerne i sidste måned. Her bakker hun op om den fireårige forsøgsordning med medicinsk cannabis, der ellers har mødt massiv modstand fra fagfolk og forskere.

»Lægerne og videnskaben er bagud i forhold til befolkningen og globale trends. Og da jeg tiltrådte som minister, havde jeg for længst mistet tålmodigheden,« sagde hun.

Interviewet vækker harme i lægestanden. Ellen Trane Nørbys udtalelse viser ifølge Tue Flindt Møller, der er formand for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg, en bekymrende tendens i tiden.

»Det sker desværre oftere, at man ikke tror på autoriteter. Jeg synes bare, det er mærkeligt, at en minister står i spidsen for den bevægelse,« siger han.

Formanden for Dansk Selskab for Almen medicin, Anders Beich, ser også ministerens seneste udtalelse og forsøgsordningen med medicinsk cannabis generelt som et udtryk for, at politikere i stadig højere grad sår tvivl om videnskaben.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Viggo Okholm
  • Eva Schwanenflügel
  • Peter Beck-Lauritzen
David Zennaro, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Fint at ETN vover frigivelsen til specifikke grupper. Og fint om cannabis testes ordentligt, mere fyldestgørende end Thaladomi og de opioid lignende produkter blev. Skam til de ansvarlige for det!
Overordnet, hvorfor ikke frigiv hash produkterne, vil minimere kriminaliteten/frigive politi- og retsresourcer, samt respektere borgernes integritet (som bl.a. i Portugal).

Jan Weber Fritsbøger, Alvin Jensen, Heidi Nielsen, Henrik Leffers, Trond Meiring, David Breuer, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Man kan overhovedet ikke sammenligne de rædselsfulde effekter af Thalidomid med effekten af cannabis-olie.
Cannabis har ganske rigtigt været kendt og udbredt i tusinder af år, og her er der ikke påvist afhængighed eller synderlige bivirkninger. Som der tværtimod er ved brug af opioider, og andre lægeordinerede præparater.

Men vi kunne undgå hele bataljen ved at cannabis blev frigivet og lovliggjort.
Det var der givetvis mange i landbruget der ville juble over, idet hampeplanten er en ønskeafgrøde.
Medicinalindustrien kvier sig derimod, da deres indtægter ville falde betragteligt.
Det er nok derfor man er endt med en vattet forsøgsordning..

Steen Bahnsen, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Heidi Nielsen, Lars Christensen, David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen, Henrik Leffers, Trond Meiring, David Breuer, Torben K L Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Forresten er det ikke en kamp mellem videnskab og folket - det er en kamp mellem folket og medicinalindustrien.

Randi Overgård, Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Heidi Nielsen, Lars Christensen, Jens J. Pedersen, Peder Bahne, Minna Rasmussen, Peter Beck-Lauritzen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Mette Willesen

Eva Schwanenflügel, det er meget veldokumenteret, at cannabis giver eufori (og dermed risiko for afhængighed) og andre alvorlige bivirkninger. Det er nemlig påvist i grundige kliniske forsøg med et godkendt lægemiddel, der indeholder THC og CBD præcis som medicinsk cannabis - ja, det findes faktisk, og hedder Sativex. Tjek selv indlægssedlen på www.indlaegsseddel.dk eller www.produktresume.dk (skriv Sativex i søgefeltet, der kommer frem). Ja, opioider indebærer også en risiko for afhængighed, som skal håndteres. Men i det mindste virker opioider faktisk mod smerter, i hvert fald et stykke tid. Cannabis virker kun på et mindretal (måske 10-20%) ifølge en smertelæge, jeg har hørt tale om det og som bruger det i sin klinik. Så hvad skulle medicinalindustrien have imod, at cannabis blev frigivet, udover dem der sælger Sativex? De kan jo nok sælge dyr afvænningsmedicin til dem, der vll blive afhængige af skidtet. Men for samfundet vil det være dyrt i menneskelige omkostninger. Og det var sådanne omkostninger, der gjorde at vi fik indført det meget grundige (og dermed dyre) program til at undersøge virkninger og bivirkninger hos medicin, inden den godkendes. Det system må ikke undermineres! Derimod er det meget vigtigt, at der afsættes ressourcer til at hjælpe de kroniske smertepatienter på anden vis end via medicin, og til forskning i dette. For der findes desværre ikke noget quick fix mod kroniske smerter - heller ikke cannabis.

Flemming Berger, Dennis Tomsen, Claus Nielsen, Mogens Holme, Asger Harlung og Niels Christian Sanden anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Hvis et produkt skal markedsføres som medicin skal det altså leve op til dokumentationskravet om påviselig effekt.
Noget helt andet er brugen af cannabis som nydelsesmiddel.
Så ryst ikke på hånden - kræv dokumentation, ellers ender vi i hokus pokus land, hvor alverdens plattenslagere markedsfører diverse urter - håndspålæggelser- magiske stene og andet plat som værende helbredende.

Mette Willesen, søren andersen, Claus Nielsen, Henning Kjær, Mogens Holme og Asger Harlung anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Jeg er sådan set lige glad med hvilken grund man vil bruge for at legalisere cannabis, det er et meningsløst forbud! Danmark har et så alvorligt alkohol problem, med europæisk rekord i både forbrug og med de sygdomme, som alkohol beviseligt giver! Men det bliver ikke dækket i medierne, fordi alkoholproducenterne (eller rettere giftindustrien!) har så meget magt, via meget store betalinger til politiske partier og en enorm magt over medierne, fordi den betaler for alkohol reklamerne. I går var der en historie om, at højtlønnedes børn har et alkohol (mis)forbrug, som med sikkerhed vil give dem en række problemer senere, men det vil blive tiet ihjeld! Ligesom ingen nævner alkohol sammen med psykiske problemer, på trods af at over 50% alle inlæggelser for psykiske problemer, hvor DK ligger i top i Europa, kommer efter et misbrug af alkohol! -Det alene burde i det mindste føre til højere priser og mindre tilgængelighed af alkohol! Men i Danmark gør vi det modsatte…

Anne Mette Jørgensen, Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Alvin Jensen, Marie E. Rasmussen, Trond Meiring, Torben K L Jensen, Viggo Okholm og Knud Jacobsen anbefalede denne kommentar

Henrik Leffers:
Tak for det opsang her. og ja der er penge og følelser samt fordomme i skidtet og menneskets liv på eget ansvar.
Alt misbrug er skadelig stort set og den gyldne mellemvej med mad og nydelsesmidler er sikkert altid bedst. Hvorfor der så er tusindvis som ikke bliver på den mellemvej kan være en gåde og så er vi igen tilbage i psykens og sindets kringelkroge samt diverse fejlfunktioner i vores krop lige fra hoved til r...! Det giver så igen arbejde til tusindvis af forskere og idealister i menneskets nysgerrighed omkring det at fjerne lidelsen, men om intentionen omkring det er for menneskets skyld eller kapitalens kan vi jo så fundere over.

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Lars Christensen

Det er sgu lidt underligt at Nanna ikke har læst National Academies systematiske gennemgang fra 2017: "There is substantial evidence that cannabis is an effective treatment for chronic pain in adults." (https://www.nap.edu/read/24625/chapter/6#88) og så er hun i øvrigt købt og betalt af medicinalindustrien: https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/godkendelse/samarbejde-med-virksomhed....

Useriøst at Informations journalist ikke har tjekket Nannas forhold til medicinalindustrien herunder bl.a. hendes forhold til smertemedicin producenten Grünenthal (som sjovt nok var dem med Thalidomid skandalen)!

Her er endnu en fremragende gennemgang af evidensen på området. Et review fra 2015:
"The reality, therefore, is a massive amount of evidence on cannabis, which supports its relative safety when used as medicine to a far more rigorous and comprehensive standard than for most pharmaceutical products. Archaeological evidence also indicates that mankind has been using psychoactive cannabis for at least 10,000 years. (5) Recorded history first documents psychoactive cannabis approximately 5,000 years ago. (6)
Evidence on efficacy of medicinal cannabis is mixed, strong for some conditions and weaker in others."
"Medicinal cannabis is now available on prescription in
Austria, Canada, the Czech Republic, Finland, Germany, Israel, Italy, the Netherlands, Portugal and Spain (7). Doctors in the USA can issue ‘recommendations’ rather than prescriptions. 34 states and the District of Columbia now have some form of medicinal cannabis access. (8)
Therefore, currently more than 500 million people in the ‘First World’ have legal access to medicinal cannabis."
"There is a large quantity of good quality evidence, including clinical trials with placebo controls, that demonstrate the efficacy and safety of cannabis in treating
chronic pain."
"Recent clinical trials have produced dramatic results with 50% of Crohn’s patients achieving complete remission and over 90% achieving substantial improvement. The evidence for the use of cannabis in Crohn’s and other forms of IBD is
conclusive."
"There is a clear consensus amongst scientists and doctors that cannabis is safe and effective as a palliative treatment for MS (78,79,80). Further promising research is underway into whether cannabinoids may have a curative effect by promoting repair of the myelin sheath (81,82,83)"
(https://www.bmj.com/sites/default/files/response_attachments/2015/03/Med...)

Ken Sass, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen og Heidi Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Cannabis er anderledes end alkohol og opioider fordi det IKKE giver nogen afhængighed! Samtidigt er der nu kommet forskning fra verdens bedste universiteter, som viser, at cannabis giver en højere intelligens, og senest et studie fra 2018 der viser, at det hænger sammen med øget aktivitet i specifikke områder af hjernen! -Men læs det selv, bare søg på nettet efter "Splendor in the grass" og "The grass might be greener", så vil i komme til de relevante artikler. Hvis der ikke dukker videnskab op, så tilføj "cannabis" til søgningen, men Videnskab.dk har også dækket det, med artikler der er nemmere at læse! Artiklen fra 2018 viser også, at patienter der får medicinsk mariuanna udviste et markant fald i brugen af andre smertestillende midler, og det sætter spørgsmålstegn ved danske lægers modvilje mod medicinsk cannabis! -Men det forklarer måske hvorfor Silicon Valley regionen har det højeste forbrug af cannabis i Californien…

Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger, Torben K L Jensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

Jørgen wind, jah men det dokumentationskrav er vist ikke det papir værd "dokumentationen" bliver skrevet på, medicinalindustrien har en masse videnskabsmænd ansat som laver den nødvendige dokumentation, efter devisen skaf mig et bevis på at skidtet virker eller find dig et andet job, industrien kan nemt få godkendt virkningsløs og endda farlig medicin,
prøv at læse peter gøtszche : "dødelig medicin og organiseret kriminalitet", eller : "dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse", hvor ovennævnte bevises,
eller den nyeste som jeg ikke har læst : "overlevelse i en overmedicineret verden", og lad nu være at tro han er utroværdig, enhver som generer en stor industri, med uheldige fakta man helst vil holde skjult, bliver systematisk forsøgt gjort uvederhæftig i offentlighedens øjne, med smædekampagner og systematisk bagtalelse, der er medicin som udskrives og sælges i stor stil her i DK som er virkningsløs, og har livsfarlige bivirkninger, og industrien benægter hårdnakket og saboterer ethvert forsøg på at gøre noget ved det.
så hellere den ægte vare placebo som cannabis jo forstærker aktivt, altså kan cannabis have en virkning bedre end passiv placebo ved alle tilstande som placebo kan påvirke, og fordelen ved placebo er jo at den er bivirkningsfri, faktisk kan man sige at virkningen af cannabis er bedre dokumenteret, end langt det meste industrimedicins virkning og bivirkning.
i øvrigt giver cannabis ingen fysisk afhængighed, enhver som bruger cannabis kan stoppe uden nogen form for abstinenser, tilbage er så den afhængighed som følger med alt som er behageligt, man kan jo godt savne rusen hvis den er behagelig.
der er dog også noget som hedder placebo afhængighed, når man tror man er afhængig vil placeboeffekten jo fremkalde følelsen af afhængighed, jeg vil så bare mene det er en indbildt afhængighed, og den kan kureres ved at overbevise den "afhængige" om at den faktisk er indbildt, for så vil placeboeffekten fjerne den.

Eva Schwanenflügel og Lars Christensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg har lige set en TED-video, som hævder cannabis indeholder over 500 forskellige komponenter, i varierende mængde, hvoraf nogle virker på bestemte lidelser, mens andre er inaktive. Varierende fra plante til plante. Altså ligger der et stort kortlægningsarbejde foran videnskaben, før der kan sættet målrettet og konsistent ind med cannabis mod fx en bestemt type kræft og sandsynligvis andre lidelser. Der skal så at sige først findes et match. Omvendt, hvis de øvrige videoer på YouTube, der viser positiv og umiddelbar virkning af tilfældig cannabis, dvs. marihuana, mod fx Parkinson, så udelukker det jo ikke at det igangværende forsøg fortsættes. Men en videnskabelig overbygning er altid velkommen.
https://www.youtube.com/watch?v=9ioJbVyNg08

Bjørn Pedersen

Det er sjovt som at mens visse folk her kan blive enige om medicinalindustriens fordækte profitmotiver gør dem utroværdige, så tænkes der ikke at producenter og sælgere af cannabis overhovedet kunne finde på at have samme slags nederdrægtige, kapitalistiske motiver for at tale deres produkter op.

Eva Schwanenflügel

@ Bjørn Pedersen

Du slår jo hovedet på sømmet..!!
Legaliser cannabis, så alle kan dyrke den lovligt i vindueskarmen, istedet for at tvinges til at berige pushere og uhyggelige bagmænd :-)

Bjørn Pedersen

@Eva Schwanenflügel
Helt i orden med mig. Så må man jo stole på at lille fru Hansen, krejleren med de gode skud, ikke narrer lille fru Hassan til at købe ti klumper for tredives pris.