Baggrund
Læsetid: 7 min.

»Elsker dig, har lyst til dig skat. Send et frækt billede nu«

Internettet og sociale medier har åbnet døre for en ny type seksuelle krænkelser, siger eksperter. Kvinder oplever at få uopfordrede beskeder fra mænd, der mere eller mindre utilsløret deler deres seksuelle fantasier om dem
Internettet og sociale medier har åbnet døre for en ny type seksuelle krænkelser, siger eksperter. Kvinder oplever at få uopfordrede beskeder fra mænd, der mere eller mindre utilsløret deler deres seksuelle fantasier om dem
Indland
28. august 2018

På sociale medier oplever kvinder i stort omfang at få krænkende seksuelle beskeder fra mænd, de ikke kender, som eksempelvis udpensler over for dem, hvordan de ville behandle dem i sengen.

Som beskrevet i Information mandag, sker det ofte for kvinder, der søger bolig på de sociale medier, men tendensen begrænser sig ikke til boligsøgende kvinder.

Det fortæller Signe Vahlun, der er næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, som står bag initiativerne ’Stop Sexisme’ og ’Stop Chikane’, hvor primært kvinder deler og fortæller om deres oplevelser med sexisme og chikane.

»Forestil dig at sidde til din bedstemors fødselsdag, og der så kommer en besked ind fra en mand, der fortæller, at han fantaserer om at tage dig bagfra eller bare vil fortælle, at du ligner en, der er god til at give blowjobs,« siger Signe Vahlun.

»Det er desværre noget, vi støder på i mange forskellige sammenhænge. Når vi holder oplæg på gymnasier og skoler, så hører vi, at det blandt unge er en helt almindelig ting. Mange har været udsat for at få seksualiserede beskeder eller uønskede nøgenbilleder fra både fremmede og folk, de kender,« uddyber hun.

Lignende beskeder har syv kvinder, som Information har talt med, oplevet at få på Facebook fra fremmede mænd. En af dem er 20-årige Julie, der dagligt modtager venneanmodninger eller seksuelle beskeder fra mænd, hun ikke kender.

»Hej mit navn er (navn skjult, red.). Lær det hellere med det samme for om en halv time ligger du og skriger det,« lyder en af beskederne, som Information har set.

»I starten følte jeg, at det var krænkende og nedværdigende at få sådanne beskeder. Det fik mig til at føle, at jeg bare var en, man ville knalde med,« siger Julie, der første gang fik sådanne beskeder som 16-årig. Hun fortæller, at hun i dag har mere end 500 ubesvarede venneanmodninger, og hun skønner at størstedelen er fra fremmede mænd.

Kontakten til Julie og de seks andre kvinder er skabt gennem facebookgrupper, der er forbeholdt kvinder. I grupperne bliver der jævnligt lavet opslag, hvor kvinder deler beskeder, de har fået fra fremmede mænd.

Information har taget kontakt til kvinderne bag opslagene og de, der har kommenteret, at de også har haft lignende oplevelser. Syv af kvinderne har ønsket at dele de beskeder, de har fået, med Information.

Værst for kvinder

Der findes ikke nogen opgørelse over omfanget af sexisme på sociale medier, men Everyday Sexisms danske afdeling oplever at få mange henvendelser om krænkelser på nettet. Projektet blev født i England i 2012 og har til formål at få kvinder til at fortælle om deres møde med sexisme i hverdagen.

»Vi er stadig ved at forstå de mange former og måder, sexisme og chikane kan tage sig ud på. Det kan blandt andet være seksualiserede kommentarer på ens profilbillede eller uopfordrede beskeder med ønske om seksuel kontakt,« siger Iben H. Phillipsen, der er talsperson i Everyday Sexism Project Denmark, ESPD.

»Der er også mange kvinder, der oplever at få ubehagelige kommentarer, når de deltager i forskellige debatfora. Mænd får også grimme beskeder, når de blander sig, men for kvinder antager de ofte en seksualiseret og kønnet form,« siger hun.

Hverken Julie eller de andre kvinder ønsker at optræde med efternavn i avisen, fordi de frygter, at få flere henvendelser, når de står frem med deres oplevelser. Dansk Kvindesamfund og ESPD fortæller, at det kan være en reel risiko, og at de begge har siddet med sager, hvor kvinder har ytret sig offentligt om krænkelser, som de har været udsat for, hvorefter de har fået flere henvendelser af samme art.

Redaktionen kender kvindernes identitet og har set de omtalte beskeder.

Nettet er også det virkelige liv

Signe Vahlun advarer mod at negligere sager om virtuelle krænkelser med den begrundelse, at det jo ikke finder sted i »det virkelige liv«.

»Selv om der selvfølgelig er forskel, er det vigtigt at huske, at det der sker på nettet, har stor indflydelse på vores virkelige liv,« siger hun.

Den holdning deler foreningen Digitalt Ansvar, der med egne ord »arbejder målrettet for tidssvarende lovgivning og effektiv efterforskning af digitale krænkelser«.

»En krænkelse på nettet kan sagtens have traumatiserende konsekvenser for den krænkede,« siger næstformand Ask Hesby Krogh. »På nettet er der et publikum til stede, og det skaber en særdeles ydmygende situation. Det er særligt ubehageligt, hvis der er en personlig relation til krænkerne, men det er også blevet mere muligt for komplet fremmede at krænke online, fordi nettet sikrer en form for anonymitet og afstand.«

Yngre piger er nemmere at lokke

22-årige Pernille har oplevet at få seksualiserede beskeder, siden hun 16-17 år.

»I dag generer det mig ikke rigtigt, men jeg tror, yngre piger kan være mere udsatte. De er nemmere at smigre og kan komme til at lade sig lokke eller overtale til noget, de måske senere fortryder. Så bruger man mændene til at styrke sit selvværd,« siger Pernille.

Flere af kvinderne har valgt at gøre deres facebookprofiler mere lukkede, så det kun er deres godkendte venner, der kan se billeder og detaljer om deres liv. Signe Vahlun siger, at det kan være en løsning for nogle at begrænse fremmedes adgang til ens profil, men hun afviser, at kvinderne bare kan eller skal lukke profilerne, hvis de oplever at blive generet.

»Nogle vil foreslå, at man så bare lader være med at være på sociale medier, men det kan man ikke bare,« siger hun. »Det er en del af det at være i et socialt fællesskab. Så selv om det kan virke åbenlyst for nogle, så er det ikke altid så simpelt, for man risikerer at stå udenfor,« siger hun.

Både Dansk Kvindesamfund og Everyday Sexism Project opfordrer til at anmelde seksuelle krænkelser og chikane på nettet.

»Det kan godt være, at krænkerne prøver at bilde selv sig ind, at de ’bare’ kommunikerer, men det gør de ikke. Det er ren chikane,« siger Iben H. Philipsen.

Hos foreningen Digitalt Ansvar arbejder man på, at politiet og samfundet tager anmeldelser om seksuelle krænkelser på nettet lige så alvorligt som dem i det virkelige liv.

»Vi har bestemmelser i straffeloven om stalking, chikane og blufærdighedskrænkelse. Det er vigtigt, at de bestemmelser også håndhæves, når krænkelsen sker på nettet,« siger Ask Hesby Krogh.

Rigspolitiet opfordrer også til, at man anmelder sager om seksuelle krænkelser, sådan at politiet kan hjælpe med at vurdere, hvorvidt der er tale om en adfærd, som kan retsforfølges.

»Der skelnes mellem ubehagelig opførsel og sager, der går ind under straffeloven som blufærdighedskrænkelse. For at sagen kan køre, skal den kunne bære, at man kan få en kendelse til at finde dokumentationen, eller at anmelderen selv medbringer dokumentationen på politistationen,« siger Flemming Kjærside, der er politikommissær i afdelingen for cyberrelaterede seksualforbrydelser.

»Alle sager efterforskes, men under hensyn til sagens karakter. Jeg anbefaler, at man ringer 114 eller kontakter sin lokale politistation, så skal man nok blive vejledt derfra,« siger han.

»Send et frækt billede nu«

Information har oprettet en falsk facebookprofil på en ung kvinde i 20’erne, hvor man kun man se kvindens hår bagfra, intet ansigt eller krop.

Profilen har vi meldt ind i en række pigegrupper, blandt andre »Alt om piger« og »Kun for piger«. Den har fået mere end hundrede beskeder fra mænd, der for manges vedkommende sender seksualiserede kommentarer, romantiske og seksuelle forespørgsler og komplimenter. Her er et udpluk af beskederne.

»Hej. Hvor gammel er du? Har du en kæreste, ja eller nej? Kan vi mødes i dag, ja eller nej?«

»Hey, kære sjæl. Jeg er en sød og intelligent fyr med mange evner fra Aalborg, der søger nye venner og veninder.«

En mand sender et billede af kvinde, der ligger bundet på en seng med tape for munden og skriver:

»Det er ikke nogen jeg kender, men det kunne være fedt, hvis det var dig.«

»Pænt billede af dig. Synes du er smuk.«

»Hej Julie. Hvad er prisen for et ansigtsbillede og eventuelt date?«

»Hej. Hvor gammel er du? Du ser sød ud.«

»Kom så, tag nu et billede og send det skat.«

»Elsker dig sexy flotte skat.«

»Du tør ikke sende frækt billede af dig nu.«

»Elsker dig, har lyst til dig skat. Send et frækt billede nu.«

Sådan har vi gjort

  • Ved at oprette en falsk facebookprofil på en ung kvinde i 20’erne er Information kommet i kontakt med mænd, der fortæller, at de dagligt skriver med og til fremmede kvinder på Facebook.
  • Mændene har typisk fundet frem til profilen gennem ”foreslåede venner”. Det er en funktion, der er skabt til at matche profiler, som har noget til fælles, hvad enten det er barndomsby, skole, venner eller en fritidsinteresse.
  • De to mænd har indvilget i at lade sig interviewe, men har ønsket at være anonyme.
  • Den ene mand skrev følgende til Informations profil: »Hvordan kan det være, at du vender ryggen til? Jeg tror, at du er en meget smuk kvinde.« »Hvordan vil du have det, hvis folk, du ikke kender, begynder at skrive frækt til dig? Jeg vil erkende over for dig, at jeg godt kan lide at skrive og snakke om sådan noget. Men kun hvis kvinderne vil. Der er intet pres.«
  • Den anden mand skrev følgende til Informations profil: »Tak for at acceptere min anmodning kære.« »Send bare et billede, please. Jeg vil have dig i mine drømme. God nat og sov godt (efterfulgt af kysse-emoji, red.).« Beskederne blev ikke besvaret, og fulgte op med »God morgen kære«.
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Zennaro

Jeg har altid haft en politik om kun at blive venner på facebook med mennesker, jeg har mødt i real reality først. Selvfølgelig med undtagelser. Men det holder ret godt idioterne væk. Og som mand får man mange henvendelser fra kvinder, som vil være ven med en. Jeg tror, det er et dække for sex-arbejde, men jeg har ingen interesse i at betale for sex.

John S. Hansen

Drop dog disse såkaldt sociale medier. De gør intet godt. Træk i stedet en gammel sweater på og lad bare......bla. bla.! Kom ud og tal med nogle mennesker som I kan se i øjnene!

Ib Christensen, Janus Agerbo, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er sært, synes jeg.
Det svarer lidt til at kontakte kvinder på gaden og spørge, om de ikke har lyst til at være kærester eller vise deres kusse frem. Hvor mange kvinder tænder på den kontaktform..? Ingen jeg nogensinde har kendt, men det KAN selvfølgelig være, at HUN som er helt vild med at blive ordbefamlet af en fremmed, sidder og venter kun på lige netop dén henvendelse...

Claus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, John S. Hansen, Kim Øverup og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Jeg kunne godt tænke mig at få at vide, hvad der får mænd til at gøre de ting, jeg kan ikke forestille mig at det nogensinde giver en positiv kontakt, så hvorfor gøre det overhovedet?

De mænd ved jo godt, at det ikke er en måde at komme i kontakt med en kvinde på. Jeg tror, at de tænder på at overskride andres grænser, ligesom en blotter, f.eks. Magten, der ligger i at gøre som de har lyst til og være ligeglade med, at den, det går ud over, ikke kan lide det. At sætte sin egen lyst over en andens velbefindende er åbenbart enormt frækt for nogle.

Bjørn Pedersen, Claus Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Herdis Weins, Brian Nocis Jensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Brian Nocis Jensen

@ Maria Jensen

Helt enig - lige med den tilføjelse, at magtfølelsen stiger derved, at de ikke for alvor risikerer noget ved overskridelsen. Hvis nu udfaldet kunne være kastration - bare rent hypotetisk - ville det nok begrænse antallet af antastelser betydeligt.

Bare et gæt...

Uddan de unge i hvordan de skal opføre sig på de sociale medier. I 80'erne fik vi at vide vi ikke skulle tale med fremmede. Relevant som altid.

Noget siger mig at en samtale starter et sted og så bliver ledt et andet sted hen. Når den forlader det sted hvor du er komfortabel så sig godnat og hold op med at svar. Evt. blokér vedkommende og voilá du har gjort hvad du kan. Fortsætter vedkommende af andre kanaler har du nu en god grund til at tale med politiet om stalking.

Ja Bassim, det er en rigtig god ide at lære de unge, at de skal opføre sig ordentligt og ikke påtvinge fremmede mennesker deres seksualitet under påskud af at have et værelse til leje.

Ja Maria og det er også godt at være realistisk og forberede sig på at der er mennesker derude som overskrider vores andres grænser. Hvad skulle der være galt i at uddanne unge til at identificere når nogen har kyniske hensigter med en samtale?

Bassim, vores samfund og levevis er baseret på, at vi som udgangspunkt kan stole på hinanden.

Hvorfor skulle vi uddanne unge til at være på vagt overfor kyniske hensigter, når det er så meget rarere at leve i et fællesskab, hvor alle er opdraget til at opføre sig ordentligt? Hvis man kan lære dem det første, kan man også lære dem det andet.

Vi skal ikke bare acceptere at det er den enkeltes ansvar at forsvare sig overfor andres dårlige manerer. Sådan har det ikke været før, så vi ved, at det ikke behøver at være sådan. Vi behøver ikke at acceptere en udvikling, vi ikke bryder os om.

Bjørn Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Maria det er en smuk tanke. Jeg kan dog finde mange eksempler fra mit eget liv hvor kyniske personer har forsøgt at få mig fra mit spor og hen på en vej der kunne spolere mit liv. Jeg har altid haft en skeptisk holdning til nye mennesker og deres hensigter og mener selv det har sparet mig for at havne i dårlige situationer.

Jeg vurdere det umuligt at udrense kynisme fuldstændigt fra vores samfund, frit eller kontrolleret.

Dit svar minder mig lidt om den film med Ricky Gervais hvor folk ikke kender til løgn og han er den eneste løgner i verden. Kan ikke huske hvad den hedder.

Selvfølgelig kan man ikke udrense kynisme fuldstændigt, Bassim. Og jeg tvivler på, at der er nogen unge, der har behov for at lære, at der findes kynisme i verden, de har trods alt alle internetadgang.

Men det er vigtigt at vi er enige om den norm, at det er kynikeren, der begår en moralsk fejl, ikke den tillidsfulde. Tankegangen "Det er din egen skyld, du kunne bare have været mere mistroisk overfor dine medmennesker" er giftig.

Lise Lotte Rahbek, Bjørn Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Nu billiger jeg heller ikke tankegangen som du der fremsætter. Jeg mener skeptisk tilgang til alle mennesker i alle relationer er fornuftigt og kan spare én for mange situationer man ikke ønsker at havne i. Tillid kan være helt fint men det er ikke noget man skal have til tilfældige folk der sender venneanmodninger på facebook eller folk man lige har mødt fordi de måske siger nogle ting man kan lide.

Præcist som når man er skeptisk overfor et Nigeria-brev. For Søren da. Jeg har en rig onkel i Nigeria? Og hans arv tilkommer mig? Det lyder usandsynligt men det eneste jeg skal gøre er at sende $5000 til en konto i London for at frigive arven og så får jeg $31.547.500 overført dagen efter?

Tommelfinger-regel. Hvis nogle leder samtalen hen mod penge eller sex er man godt på vej til at blive snydt/udnyttet.

Eva Schwanenflügel

@ Bassim Walid
29. august, 2018 - 17:08

For pokker da, Bassim
Ville du selv synes det var særlig rart at blive ringet uopfordret op fordi du havde ansøgt en lejlighed, og tilbudt at du kunne sutte den af for at hjælpe på huslejen,?
Eller blive sendt billeder med sexuelt materiale?
Undskyld mig, men du virker bare provokatorisk.
Jeg mener ikke mænd skal udnyttes heller.

Bassim, hvis man vil have et værelse, er man nødt til at risikere telefonisk kontakt med de forskellige udbydere. Man kan ikke gå igennem tilværelsen uden en gang imellem at udsætte sig for en vis risiko.

Når en pige ringer til en potentiel udlejer, er det ikke fordi hun ikke er klar over, at der findes klamme svin derude. Det er fordi det er den eneste måde at få et sted at bo.

Hun vil selvfølgelig forsøge at være høflig og imødekommende overfor en mulig fremtidig flatmate og har naturligvis ingen forventning om, at det er en stønner, hun har i røret.

Har du selv lyst til at leve i et samfund, hvor alle er mistroiske? Ville du selv bryde dig om at blive mødt som en klamrian af alle mennesker, du møder? For det er jo konsekvensen, hvis det bliver normalt at man ikke behøver at opføre sig ordentligt.

Eva hvor siger jeg at det er rart? Jeg mener jeg har udtalt at jeg ikke billiger den slags og vi burde undervise vores unger i at lære at gennemskue den slags så hurtigt som muligt. Jeg ville trykke på rød ret hurtigt og så komme videre med min dag.

Mistroiske har jeg vidst ikke sagt Maria men jeg har brugt udtrykket skeptisk. Og det er min holdning til nye mennesker. Jeg kender ikke deres hensigter derfor afstand uanset situationen.

Nej jeg bryder mig aldrig om at møde en klamrian. Underligt spørgsmål. Det er dog hendt engang imellem alligevel. Som regel på arbejde. Nogle gange har det været en herre, andre gange en dame. Sjovt er det bestemt ikke. Jeg har altid gjort en pointe ud af at fortælle dem at jeg ikke er interesseret i deres pis på så uhøflig en måde som overhovedet muligt i håb om at den så lander et sted hvor det svier i kynikerens kyniske sjæl.

Eva Schwanenflügel

@ Bassim Walid
30. august, 2018 - 05:40 :
"Eva hvor siger jeg at det er rart? Jeg mener jeg har udtalt at jeg ikke billiger den slags og vi burde undervise vores unger i at lære at gennemskue den slags så hurtigt som muligt. Jeg ville trykke på rød ret hurtigt og så komme videre med min dag".

Det er en typisk mandebemærkning, der fejer århundreders kvindelige oplevelser af banen.

Hvornår har du selv set krænkelser af kvinder i det offentlige rum?
Mit gæt er nærmest aldrig, fordi det er de fleste mænds gæt.

En hel del mænd har ikke blik for at kvinder bliver udsat for ydmygelser eller sexuelle provokationer.

Undtagelsen er egne hustruer eller døtre, hvor opmærksomheden kammer helt over.
Hvorfor? Fordi mænd genkender deres egne metoder. Og så handler det om ejendommens rettigheder.

Er jeg for langt ude i alle tilfælde? Sikkert.
Men hvordan kan det være, at så mange kvinder og børn stadig udsættes for voldtægt, vold, psykisk vold, og kidnapning i forhold til mænd?

Glæder mig til en forklaring på hvorfor.

En mandebemærkning? Det var dog et besynderligt ordvalg. Min holdning skal nu diskrediteres pga. mit køn?

Nu kan jeg lynhurtigt konstatere at din påstand om "århundreders kvindelige oplevelser" med det i artiklen beskrevne problem er inkorrekt af den simple grund at sociale medier er nyt.

Forklaring? Jeg må le. Du spørger til voldtægt, vold osv. men det omhandler artiklen ikke. Emnet er ret specifikt.

Jeg mener at en skeptisk tilgang til andre mennesker er overordenligt fornuftigt. Jeg mener det er naivt at tro at der aldrig er nogen, mænd eller kvinder, der vil krydse ens personlige grænser eller en grænse i loven. Uddan vores børn i de sociale medier og i at genkende kyniske hensigter så snart de viser sig.