Læsetid: 7 min.

Flygtningenævnet trodser FN-kritik i sag om kvindelig omskæring

Selv om FN’s Børnekomité kritiserer de danske udlændingemyndigheder for ikke at have taget tilstrækkeligt hensyn til barnets tarv i sag om risiko for omskæring af mindreårig somalisk pige, afviser Flygtningenævnet kritikken og fastholder sin hidtidige praksis
Baggrunden for Børnekomitéens kritik af Flygtningenævnet er en sag, hvor en enlig somalisk kvinde med et nyfødt barn i 2016 fik afslag på asyl i Danmark. Kvinden havde bl.a. henvist til risikoen for, at hendes datter ville blive udsat for kvindelig omskæring, hvis de blev sendt tilbage til Somalia. Fotoet her er fra en flygtningelejr i Puntland, som er den region, kvinden kommer fra.

Baggrunden for Børnekomitéens kritik af Flygtningenævnet er en sag, hvor en enlig somalisk kvinde med et nyfødt barn i 2016 fik afslag på asyl i Danmark. Kvinden havde bl.a. henvist til risikoen for, at hendes datter ville blive udsat for kvindelig omskæring, hvis de blev sendt tilbage til Somalia. Fotoet her er fra en flygtningelejr i Puntland, som er den region, kvinden kommer fra.

Kate Holt

22. august 2018

For anden gang i løbet af få måneder har Flygtningenævnet med åbne øjne valgt at modsætte sig kritik og anbefalinger fra FN-systemet.

Som Information kunne berette for nylig, besluttede nævnet i april ikke at følge en generel anbefaling fra FN’s Torturkomite om at gennemføre torturundersøgelser af de asylansøgere, der udtrykte ønske herom. Og for godt en måned siden meddelte Udenrigsministeriet så, at Flygtningenævnet ikke agter at genoptage en sag om risiko for kvindelig omskæring af en mindreårig somalisk pige, der udløste kritik fra FN’s Børnekomité. Det skete i en udtalelse med »follow-up observations«, som Udenrigsministeriet den 10. juli sendte til sekretariatet for FN’s menneskeretskommissær, viser en aktindsigt, som Information har fået i sagen.

Juraprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere medlem af Flygtningenævnet Jens Vedsted-Hansen peger på, at Flygtningenævnet de senere år er begyndt at afvise kritik fra FN-komiteer, fordi nævnet mener, de ofte går for langt i deres udtalelser og blander sig for meget.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ervin Lazar
  • David Zennaro
  • Tommy Clausen
  • Jens Carstensen
  • Dorte Sørensen
  • Eva Schwanenflügel
Ervin Lazar, David Zennaro, Tommy Clausen, Jens Carstensen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvordan var det nu, det var, med tjenesteivrige embedsmænd i Tyskland mellem 1933 og 1945....

Flemming Berger, Mogens Holme, Tue Romanow, Britta Hansen, John Andersen, Klaus Ipsen, David Zennaro, Tommy Clausen, Christel Gruner-Olesen, Hans Larsen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det tyder mere på, at Flygtningenævnet svinger med blæsten og tilfældighederne - reel inkompetence måske begrundet i politikken i Kongeriget for tiden. Omskæring af piger er noget mere omfattende end det der gælder for drenge - og kan ødelægge pigens liv.

John Andersen, Tommy Clausen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ondskabens banalitet; man gør bare som ministeren ønsker.
Man mener ikke længere, det er nødvendigt at overholde Børnekonventionen, selvom Danmark har skrevet under på den.
For når noget bliver sædvane, interesserer det ikke længere store dele af pressen. Chok-effekten er væk.

John Andersen, Klaus Ipsen, David Zennaro, Tommy Clausen, Anne Eriksen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Prøv selv at undersøge, hvad kvindelig "omskæring" i virkeligheden indbefatter.
Det er ikke for sarte sjæle..
Ja, Anne Eriksen, det ødelægger med garanti pigens liv. Ligesom en kastration og bortskærelse af penis ville ødelægge en drengs liv.

Steen Bahnsen, John Andersen, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det er ikke omskæring. Det er lemlæstelse.

Else Marie Arevad, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen, Poul Genefke-Thye, Estermarie Mandelquist og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Ser vi mon ikke her en af de tilsigtede effekter af Støjbergs tiltag med at fjerne Dansk Flygtningehjælp fra Flygtningenævnet?

Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar