Læsetid: 3 min.

Fodboldhistoriker: Vi har været dårlige til at integrere indvandrerfamilierne i foreningslivet omkring sporten

Lørdag fortalte tre fodboldspillere i Information om at have en udenlandsk baggrund i dansk topfodbold. Fodboldhistoriker og forhenværende fodboldtræner Svend Rybner peger på, at vi i Danmark har prioriteret holdspillere over individualister. Det kan ifølge ham have været med til at vanskeliggøre integrationen af udlændinge i dansk fodbold
Emre Mor er født og opvokset i Danmark, men spiller for det tyrkiske landshold. Her ses han under en VM-kvalifikationskamp mod Ukraine i 2016. 

Emre Mor er født og opvokset i Danmark, men spiller for det tyrkiske landshold. Her ses han under en VM-kvalifikationskamp mod Ukraine i 2016. 

AFP Photo

14. august 2018

I sidste måned meddelte den tyske fodboldstjerne Mesut Özil, at han stopper på landsholdet, fordi han har følt sig udsat for racisme. Siden har diskussionen bølget. Hvor meget racisme er der egentlig i fodbold? Og i Danmark er det blevet diskuteret, hvorfor der er så forbavsende få med anden etnisk herkomst end dansk på det danske landshold. Ifølge fodboldhistoriker og forhenværende fodboldtræner Svend Rybner ligger forklaringen på det i den struktur, idrætslivet har i Danmark.

»Generelt er fodbolden i Danmark meget forankret i foreningslivet. Selv eliteidræt bliver dyrket på foreningsplan. Den kultur er enestående i forhold til andre lande. I Spanien stopper man med at spille fodbold som 13-årig, hvis man ikke er kommet på et godt hold, og det fremmer en konkurrencepræget indstilling hos børnene i en tidlig alder, som gør, at fodbold ikke kun handler om at have det sjovt – man skal være ekstraordinær dygtig, hvis man gerne vil nå langt. Det individualistiske fokus er ikke så udbredt i bredden af dansk idræt.«

Og det kan ofte skabe en konflikt, når det kommer til familier med indvandrerbaggrund, mener han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Carstensen

"Vi har aldrig haft en Zlatan Ibrahimovic her i Danmark. Han er netop eksemplet på en, der nok aldrig ville have slået igennem i Danmark. Han er en meget selvcentreret spiller, hvorimod vi mere er en nation, der prioriterer holdspillere."[-Svend Rybner] Filiz Yasar ! Vi har dog haft spillere som Preben Elkjær, Michael Laudrup og Søren Lerby. De var måske ikke helt af samme kaliber som Zlatan men dog deroppefter. Især Laudrup. Selvcentreringen som Svend Rybner efterlyser havde Elkjær vel også i et eller andet omfang. Hvordan forklarer man egentlig at svensk fodbold har fostret et talent som Zlatan al den stund Sverige også er et foreningsland og måske nok vægter en form for individualisme højt bare på en bestemt svensk facon eller hur ? Er svenskerne mere individualistiske end os her på den anden side af sundet ?

jens peter hansen

Da Zlatan stoppede kom Sverige faktisk viderede end da de havde Zlatan på holdet. Fodbold er en holdsport med plads til dygtige indivualister. Jeg gir nu meget for fællesskabet.