Formand i DF Ungdom: »Vi skal genopbygge den autoritet, som 1968 nedbrød«

Formanden for Dansk Folkepartis Ungdom, Chris Bjerknæs, vil lave næste ungdomsoprør mod de kulturradikale, de gamle 1968’ere og EU
Chris Bjerknæs, landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom, erklærer sig som lodret modstander af EU: »Yes, jeg vil ud,« siger han

Chris Bjerknæs, landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom, erklærer sig som lodret modstander af EU: »Yes, jeg vil ud,« siger han

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
10. august 2018

Her i 50-året for ungdomsoprøret i 1968 er Chris Bjerknæs, landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom, overbevist om, hvad et nutidigt ungdomsoprør bør dreje sig om. Han siger:

»Fokus skal være på, at vi skal samle de skår, der blev slået i 1968-oprøret. Vi skal genopbygge autoriterne.«

– Det lyder ikke særligt oprørsk?

»Næh. Til gengæld er det enormt vigtigt. Vi har behov for ro, navnlig i min generation. Vi kæmper med, at vi skal være til stede på alle mulige platforme. Vi kæmper med, at vi er stressede og pressede. Vi har fået en kultur, hvor vi har fokus på nulfejl, og vi hele tiden skal præsentere os selv i den bedste udgave. Vi har behov for at trække stikket og give os tid til at fordybe os. Derfor har vi også behov for nogle faste strukturer og systemer. Dem, som 1968’erne var med til at smadre.«

Når Information i denne sommerserie taler med ledere af rebelske ungdomsorganisationer om det oprør, de ønsker sig, må det også handle om konkret politik: Hvordan Chris Bjerknæs rent praktisk vil gennemføre sit oprør. Han forklarer:

»Blandt andet igennem lovgivning, hvor vi sikrer mere orden. At vi har fået grænser – i en bred betydning. Der er kommet større fokus på det nationale, på det danske i kulturpolitikken.«

– Hvem er det så, der er blevet udgrænset?

»Der er blevet mindre kreativitet. Det skal være mere håndgribeligt. For Danmarks Radio betyder det blandt andet, at der er større fokus på public service og mindre på gak og løjer. For uddannelserne gælder det, at vi lægger vægt på kundskaber og de klassiske fag – dansk, matematik og historie – som har større betydning end længe. Men vi skal også lægge vægt på kloge hænder. Der skal være bedre styr på balancen i forhold til de kloge hoveder i vores uddannelsessystem.«

Chris Bjerknæs, landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom

  • Født: 1. december 1989 i Hillerød.
  • Uddannelse: Afgangseksamen fra 9. klasse i Bindernæs Efterskole dernæst i lære som farvehandler.
  • Joberfaring: Arbejdet i farvehandlerbranchen fra 2006-17, dernæst organisationskonsulent i Dansk Folkeparti, hvor han »er vældigt glad for at være«.
  • Tillidshverv: Meldte sig ind i Dansk Folkeparti i 2008. Folketingskandidat for DF i 2011. Lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Nordsjælland 2009-12, i DFU’s Hovedbestyrelse fra 15-16. Siden 2017 landsformand for DFU og dermed medlem af DF’s hovedbestyrelse.
  • Civilstand: Siden 2011 gift med Krista.
  • Politisk ambition: »Kun en ambition om at få DF’s politik længere ud og dermed DF tættere på magten.«

Ud af EU

Men der er jo en verden uden for Danmark. Ønsker Chris Bjerknæs, at dansk ungdom skal afgrænses fra den øvrige europæiske ungdom?

»Danmark skal i hvert fald ud af EU. Vi skal have mere magt tilbage til nationalstaterne og flere beslutninger tættere på borgerne. På den måde får vi også engageret flere i de politiske bevægelser – sådan som vi også så det i 1968.«

Dansk Folkeparti omtales ofte som ’EU-skeptisk’. Men her er der én, der lyder, som om han er stik imod. Kan man ligefrem kalde Chris Bjerknæs »lodret modstander«? Han svarer:

»Yes. Jeg vil ud!«

Chris Bjerknæs erkender, at han her ikke er på linje med et flertal af danske unge. Ifølge Dansk Folkepartis Ungdoms egne vurderinger er det nok kun 15-20 procent af de unge, der vil ud. Men alligevel mener han, at det er forkert at sige, at han vil tromle et flertal:

»Nej, jeg vil overbevise de andre, så det bliver et flertal. Det er en af de visioner og missioner, som Dansk Folkepartis Ungdom har.«

– Og det er det oprør, som I vil iværksætte?

»Ja, for min generations største udfordring er: Indvandring og dens konsekvenser, kulturelt og økonomisk. Og dér har EU spillet en kæmpe rolle – sammen med blandt andre 1968’erne.«

Her er noget, der lyder til ikke at hænge sammen. I kraft af sit retsforbehold er Danmark jo slet ikke med i EU’s flygtninge- og indvandrerpolitik. Hvordan kan EU så spille en rolle?

Chris Bjerknæs forklarer:

»Den bølge, der er svømmet over Europa med flygtningestrømmene ad motorvejen mod Sverige, har kastet dønninger ind over Danmark.«

Ram på kulturradikale

Oprør har det med at rette sig mod noget bestående. Information spørger Chris Bjerknæs:

– Hvem vil jeres oprør ramme?

»Det er kulturradikalismen. Det er dem, der har stået for de åbne grænser. Det er dem, der har været bannerførere for at kaste flere beslutninger til EU.«

– Har et sådant oprør udsigt til at lykkes?

»Ja. Det er det korte svar. Det længere svar er, at det er en hård og lang kamp, fordi 1968’erne og de kulturradikale har sat sig på flæsket.«

Nogle vil mene, at 1968’erne er biologisk uddøende, og at de kulturradikale har mistet deres ledende rolle. Men det er Chris Bjerknæs ikke enig i:

»Ånden lever videre. Det ser vi blandt andet ved, at de unge engagerer sig i enkeltsager, men ikke tør melde sig ind i et forpligtende fællesskab.«

– Og et sådant ’forpligtende fællesskab’ er DF?

»Ja. Det er vi, fordi vi er et politisk parti, som har politik på alle hylder. Vi skal kunne stå inde for det hele. Det er det, der forpligter. For eksempel har vi haft et par stykker, der meldte sig ud på grund af ulvesagen. De mente, at vi ikke svarede klart og tydeligt. Og det er sådan set også rigtigt. Men vi bruger tre dage på vores sommermøde på at diskutere ulve og natur.«

Hvor står Chris Bjerknæs selv i den prekære ulvesag?

»Jeg mener ikke, ulven skal være i Danmark. Vi må komme af med dem. På en god og ordentlig måde. Enten til zoologiske haver – eller ved at skyde dem.«

Oprør har det med at komme på en måde – og fra kanter – som ingen har forudset. Chris Bjerknæs vedgår, at han kan være bange for, at næste opgør kan ramme ham selv og det, han står for.

»Ja. Det har det jo gjort før. De har jo smadret det hele en gang før. Det gør, at der stadig er sprækker i suppeterrinen, og den kan næppe tåle en tur mere på gulvet.«

– Så du er ikke sikker på, at jeres oprør vil lykkes?

»Det er jeg sådan set. Jeg tror på det. Der er en god ild og energi, og bevægelsen vokser – i vores favør.«

Hvor skal oprøret komme fra?

Det er i år 50-året for 1968 – og hvad retter næste oprør sig imod?

Information taler i denne serie med ledere fra ungdomsorganisationer med et rebelsk udgangspunkt. Vi spørger: Hvad må et nutidigt oprør rette sig imod? Hvem iværksætter det? Hvem rammer det? Har det udsigt til at lykkes?

Information spørger også, om de unge ledere er bekymrede ved tanken om, at næste oprør kan ramme dem selv og det, de står for.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

Herre Jemini.

Flemming Berger, Erik Nissen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Kurt Nielsen, Lars F. Jensen, Jørn Andersen, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Oprør fra det yderste højre: "Slavepisker giv mig noget pisk! Jeg føler mig lidt doven."

Flemming Berger, Jørn Vilvig, Frede Jørgensen, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Elisabeth Andersen, Hans Larsen, Tino Rozzo, Steffen Gliese, Kurt Nielsen, Jens Kofoed, Lars F. Jensen, Verner Nielsen, Anne Eriksen, Brian W. Andersen, Elise Berg, Bent Gregersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Hold da kæft. Jeg var lige ved at få mit rundstykke med flæskesteg i den gale hals. Han lyder jo som en spidsborger fra Kierkegaards tid. Er der mon andre, han vil af med "på en god og ordentlig måde"? Men han er vel en god repræsentant for hjernestammen i det danske samfund; tænkning er der ikke meget af.

Flemming Berger, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Elisabeth Andersen, Hans Larsen, Tino Rozzo, Torben Skov, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Lars F. Jensen, Britta Hansen, Verner Nielsen, Anne Eriksen, Brian W. Andersen, Bent Gregersen, Trond Meiring, Marie Jensen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

"Du danske mand! af al din magt"
-tusind tak til Information for berigelse af vor vankundighed, her med et indblik i df´s spidskompetence.

Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Kurt Nielsen, Steffen Gliese og Lars F. Jensen anbefalede denne kommentar

Ungdom? - du kunne have snydt mig...

Eva Schwanenflügel, Bent Gregersen, Torben Skov, Kurt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Endnu et belæg for tesen om, at DF's tørklædehetz overhovedet ikke bunder i frisind og progressive holdninger - men udelukkende er ment som en hetz mod muslimer.

De har snedigt fået koblet sagen sammen med en form for blød feminisme, som jo få kan være imod - men reelt set er DF i sit inderste snarere Salafisternes modstykke end deres modpol - reaktionære og konservative

/O

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Anne Eriksen, Bent Gregersen, Torben Skov og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Her er noget, der lyder til ikke at hænge sammen..."
Er der ikke det, hver gang en tumpet DF'er åbner munden?

flemming sølberg

"1968erne og de kulturradikale har sat sig på flæsket", siger den unge mand. Sikke da noget forfærdeligt vrøvl. Danmark har nu i alt for mange år haft en højreorienteret regering, som er meget afhængig af det såkaldte danske folkeparti, og tankerne og planerne fra l960erne har nu i mange år været langt-langt væk fra den offentlige debat og de videre planer for fremtiden. Men man kan jo håbe og ønske, at noget af det gode og fornuftige fra dengang kommer tilbage, og lidt kan tyde på, at netop det nu endelig er ved at ske, både i Danmark og også andre steder i verden. -Og så er der ordene om de stakkels få ulve i Jylland: Den unge mand kritiserer interessen for enkeltsager, men for ham og hans lige er der nok ikke de helt store bevidste sammenhænge i udtalelserne, eller er det noget med at råbe "ulven kommer" osv. - Iøvrigt kunne interview'eren vel godt være "lidt" mere skarp og kritisk i sin måde at spørge: Men offeret viser måske selv sine ret små tanker og det meget snævre perspektiv i hans parti og øvrige bagland. Hvor tankeløse og dumme kan nogen mennesker mon blive?

Poul Erik Pedersen, Anne Eriksen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Runa skriver.
Hvad vil DF's ungdom tilbage til? Den tid de taler om findes ikke mere. Den tid var min bedstemors tid. Jeg er selv for ung til at være 68er, men er glad for den frihed, der opstod på de lange videregående uddannelser, hvor jeg selv har undervist i mange år.

Jeg er ikke sikker på, at DF's unge ville finde sig i at tie stille, hvis en lærer eller professor krævede den totale disiplin, som krævedes før. Her blev ulydighed straffet med et slag eller en eftersidning og i håndgerning et kantslag over flad hånd med lineal hvis håndgerningsstykket var af for ujævn kvalitet. Tiden før 68 var en helt anden. De klagende unge DFere er selv vokset op i et frit skolesystem.

Intet ungt menneske behøver at være stresset over andet end karakter, hvor kravene er vokset i takt med, at uddannelserne får tildelt penge på baggrund af resultater. Alle skal heller ikke være uddannede på lange videregående uddannelser. Håndværk burde man skatte mere end tilfældet og i øvrigt burde regeringen, Dansk Industri og folketingspartierne, heriblandt DF sørge for at skaffe flere praktikpladser. Dansk Industri burde skamme sig på baggrund af deres medlemmers manglende solidaritet med unge i håndværkerfagene. Her er de mere interesserede i at underbetale østeuropæisk arbejdskraft, end at tilbyde unge kommende håndværkere praktiplads.

Anne Eriksen, Hanne Ribens, Holger Madsen, Christel Gruner-Olesen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mage til historieløshed og ureflekteret selvmodsigelse skal man ikke lede længe efter i DF.

Den 'unge mand' er ude for at profilere sig som kommende folketingskandidat, og det skal ingen fortænke ham i.

Men at han optræder i Information som 'oprører' af den ene eller anden variation uden egentlig substans - jævnført det billige projekt med at forsøge sig som veganer en måneds tid, desværre afbrudt af de afledte 'toksiske effekter' af samme kost - er simpelthen decideret morsomt.

Anne Eriksen, Flemming Berger, Jan Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Som min gamle gymnastiklærer sagde: Hvis det skal være blomsten af Danmarks ungdom, vil jeg nødig se roden....!