Læsetid: 7 min.

Det er helt okay at have køleskab, opvaskemaskine og computer i økosamfundet

En lille landsby i Odsherred Kommune står nu til at få sit andet økosamfund. Initiativtagerne har klare bæredygtige principper, men også en pragmatisk tilgang, der skal vise, at det kan lade sig gøre at leve på en anden måde. Målet er ikke kun at skabe bæredygtige rammer for 25 familier, men at inspirere andre til selv at gå i gang derhjemme, siger de
Hvor der nu er mark, forventes Egeskoven at stå færdig i 2020. Det bliver det andet økosamfund i Odsherred Kommune.

Hvor der nu er mark, forventes Egeskoven at stå færdig i 2020. Det bliver det andet økosamfund i Odsherred Kommune.

Sigrid Nygaard

29. august 2018

Vejen til landsbyen Egebjerg bølger sig over Lammefjordens inddæmmede breder. Den lidt afsiddes beliggende by i Odsherred Kommune på det vestlige Sjælland kunne lige så godt have udviklet sig som så mange andre danske landsbyer.

Folk var begyndt at sive ind til de større byer. Men de seneste 15 år er folk begyndt at flytte den anden vej, og sidste år var Egebjergs børnehaveklasse den største i mange år.

I ’Iværksætterhuset’ midt i den nu 409 mennesker store landsby tager Jonas Svendsen imod. Han drømmer om selv at flytte hertil og skabe en bæredygtig tilværelse for endnu flere i Egebjerg.

»Jeg bor i et villakvarter i Hillerød. Der er nogle søde og rare naboer. Tror jeg. For jeg ved det faktisk ikke. Jeg synes grundlæggende, det er mærkeligt, at man bor så tæt uden at have en social sfære med hinanden. Det føles fremmed for mig,« forklarer han.

I entreen i Iværksætterhuset hænger en tavle med navne på alle de projekter, der bruger huset. Det er alt fra håndværkervirksomheder til japansk lifting, en form for ansigtsmassage, der efter sigende kan gøre det ud for botox.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Henrik Rasmussen
  • Randi Christiansen
  • David Zennaro
Trond Meiring, Henrik Rasmussen, Randi Christiansen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Håber i bygger halmhuse da de nok de mest bæredygtigste at bygge. Måske få nogle ind i jeres nye samfund der kan bygge dem. Kan de bygges meget billigere end andre huse frigør i jer fra at skulle have en stor gæld. Dermed kan i også tillade jer at arbejde mindre!