Nyhed
Læsetid: 3 min.

»Da jeg hører ham stønne, går det op for mig, at jeg er blevet snydt. Der er ikke nogen lejlighed«

Som 20-årig lagde Julie Holst sit telefonnummer ved en annonce, der beskrev, at hun søgte bolig med veninderne. Der kom ikke nogen reelle boligtilbud, men i stedet et opkald fra en mand, der narrede hende til at tro, at han havde en lækker lejlighed, mens han onanerede til hendes beskrivelse af sig selv og veninderne, fortæller hun
Som 20-årig lagde Julie Holst sit telefonnummer ved en annonce, der beskrev, at hun søgte bolig med veninderne. Der kom ikke nogen reelle boligtilbud, men i stedet et opkald fra en mand, der narrede hende til at tro, at han havde en lækker lejlighed, mens han onanerede til hendes beskrivelse af sig selv og veninderne, fortæller hun

Ditte Ahlgren

Indland
27. august 2018

Hun var 20 år, godt i gang med sit andet sabbatår og drømte om at finde en lækker lejlighed med sine to veninder i Indre København. De kendte andre, der havde fundet bolig gennem Den Blå Avis. Håbefuldt oprettede de derfor en annonce, der beskrev, hvem de var, og hvad de søgte. Julie Holst var den initiativrige i gruppen og stod for annoncen, hvor hun satte billeder ind af pigerne og beskrev, hvorfor de ville være gode lejere.

Dagene gik uden henvendelser, indtil hun en dag fik et opkald fra et ukendt nummer.

»Han fortæller, at han har en lejlighed i København, hvor der er et værelse til os alle tre og en dejlig stue. Den er lidt dyrere, end vi har skrevet, vi søger, men jeg forsikrer ham om, at det er helt i orden og at vi er meget interesseret,« siger Julie Holst.

Manden begyndte at fortælle om husleje, el- og internetudgifter og »alt mulig andet ordentligt og praktisk«, fortæller hun.

Hun er en af syv unge kvinder, som Information har talt med, der har oplevet at få seksuelt relaterede henvendelser som boligsøgende. Kvinderne fortæller, at mændene kontakter dem gennem deres telefonnummer eller facebookprofiler, og flere af dem vurderer, at mængden af boligtilbud udgør en mindre del end henvendelserne om rødvinsaftenener og seksuelle relationer.

Skulle fortælle om sig selv

Manden i telefonen bad Julie udpege, hvem af pigerne på billedet, der var hende, og han spurgte, om hun ville fortælle lidt mere om sig selv og veninderne.

»Jeg taler og taler derudad og fortæller alt muligt om, hvem vi er. Da jeg ikke har mere at sige, bliver jeg stille og kan så høre ham stønne. Lige efter kommer han. Jeg var slet ikke i tvivl om, at det er det, der sker,« siger hun.

I det øjeblik gik det op for hende, at der ikke var nogen lejlighed, og hun afbrød opkaldet.

»Så har han bare siddet og kigget på billedet af mig, mens jeg naivt har fortalt alt muligt om os.«

Julie Holst er i dag 24 år og har efterhånden lagt oplevelsen bag sig. Hun fortæller ofte historien med lidt ironisk distance, men siger, at oplevelsen stadig sidder i hende.

Gidsel i hans fantasi

Hun sad på sengen på sit ungdomsværelse i sin mors lejlighed, da manden ringede. Da hun havde afbrudt opkaldet, begyndte hun at »tudbrøle«, som hun siger, og ringede så til sin mor og kæreste for at fortælle dem, hvad der var sket.

»Jeg følte mig så udnyttet. Han gjorde mig til gidsel i sin egen seksuelle fantasi, og det føltes som et seksuelt overgreb. Jeg blev så rasende over, at han kunne udnytte mig og misbruge min tillid til ham.«

Et par dage efter modtog hun flere opkald, hvor afsenderen lagde på. Hun fik også en sms fra en, der præsenterede sig som en 35-årig mand.

»Det var så absurd. Han skrev, at han ville give mig 400 kroner, hvis jeg ville gå på hans mave. Han ville også gerne købe mine og mine veninders stiletter.«

Hun er sikker på, at beskederne kun kom, fordi hun havde lavet en annonce med billeder og sit telefonnummer. Da hun tog opslaget ned, stoppede opkaldene og beskederne.

Siden har hun kun brugt officielle boligportaler til at finde et sted at bo og har ikke oplevet lignende siden.

»Jeg havde aldrig troet, at der ville komme andet end bolighenvendelser. Jeg ville nok ikke gøre noget anderledes i dag, for jeg gjorde jo ikke noget forkert dengang,« siger hun.

Julie Holst anmeldte ikke dengang hændelserne, fordi en politimand i hendes omgangskreds ikke mente, at der var noget at gøre. Rigspolitiets afdeling for cyberrelaterede seksualforbrydelser oplyser til Information, at den pågældende sag ville kunne efterforskes som en blufærdighedskrænkelse under straffeloven.

Information har talt med Julie Holsts veninder, der husker, at hun ringede til dem efterfølgende, og de bekræfter, at hendes fortælling i dag stemmer overens med, hvad hun fortalte i 2013.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Jeg føler mig nærmest hensat til "de gode gamle dage",
hvor telefonstønnere var et udbredt og aldeles irriterende element. De brugte bare telefonbogen til at finde frem til deres ofre, hvorfor en del tkvindelige elefonabonnenter lod sig opskrive med kun et forbogstav.
I min gamle hjemby var der en tosse, der blev ved med at ringe til forskellige damemennesker og spørge, om de havde røde støvler, mens han tydeligvis var opstemt.. Det lo vi en del af blandt kvinderne, det år

Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Erik Jakobsen anbefalede denne kommentar