Læsetid: 5 min.

Islandsk forfatter: Sagens kerne er, at Folketinget har hædret en person, der ligesom Trump og Le Pen har excelleret i menneskefjendtlige udtalelser

Debatten om Pia Kjærsgaards tale til fejringen af 100-året for Island fortsætter. Grunden til den voldsomme islandske reaktion er, at islændingene ikke har kunnet forestille sig en person med hendes synspunkter som Folketingets formand, skriver den islandske forfatter Jón Kalman Stefánsson
Debatten om Pia Kjærsgaards tale til fejringen af 100-året for Island fortsætter. Grunden til den voldsomme islandske reaktion er, at islændingene ikke har kunnet forestille sig en person med hendes synspunkter som Folketingets formand, skriver den islandske forfatter Jón Kalman Stefánsson

Nils Meilvang

6. august 2018

Uden for den islandske hovedstad Reykjavik ligger det naturskønne Thingvellir, hvor samlingerne i det islandske parlament Altinget blev afholdt frem til slutningen af 1700-tallet. Det var her, at islændingene den 18. juli i år fejrede 100-året som suveræn stat, og i sin egenskab af formand for Folketinget var Pia Kjærsgaard inviteret til at holde tale.

Det har affødt heftig debat. Senest bidrager den islandske forfatter Jón Kalman Stefánsson i dagens avis med et indlæg, hvor han skriver, at »i en knap så vanvittig verden burde det ikke skabe uro eller debat at invitere formanden for Folketinget til at holde tale i Island (…) Men vi lever ikke længere i en knap så vanvittig verden. Vi lever i en tid, hvor en person som Pia Kjærsgaard er formand for Folketinget.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Malan Helge
 • Elisa Bonnicksen
 • Ole Falstoft
 • Trond Meiring
 • Olav Storm Jensen
 • Steffen Gliese
 • Alvin Jensen
 • C Munk
 • Frede Jørgensen
 • Bjarne Andersen
 • David Zennaro
 • Poul Anker Sørensen
 • Hans Larsen
 • Palle Yndal-Olsen
Eva Schwanenflügel, Malan Helge, Elisa Bonnicksen, Ole Falstoft, Trond Meiring, Olav Storm Jensen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, C Munk, Frede Jørgensen, Bjarne Andersen, David Zennaro, Poul Anker Sørensen, Hans Larsen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Jeg kan ikke se, at det rager islændingene, hvem vi vælger ind i Folketinget -
og hvem Folketingsmedlemmerne herefter vælger til Formand.

Maria Jensen, Bo Carlsen, Peter Hansen, Hans Aagaard, Erik Jakobsen og Georg Kallehauge anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Er vi ikke snart færdige dette skænderi mellem racisten Pia K. og nogle Islændinge der ikke rigtigt gider Danmark. I morgen skal vi så læse svaret fra Pia, DF nyder at kunne påtage sig offerrollen, hvilket vi også vil se når Messerschmidt vil beskylde OLAF for at trække tiden, så han ikke er "frikendt" inden valget.
Jeg er også lidt irriteret over den studehandel, der bragte Kjærsgaard i formandsstolen. Har vi virkelig ikke nogen bedre?

Steen K Petersen, Morten Wieth, Lars Jørgensen, Anne Mette Jørgensen, Malan Helge, Tino Rozzo, Steffen Gliese, Michael Christensen, Jørgen Kærbro Jensen og Kim Bang Sørensen anbefalede denne kommentar

Det rager os alle, det er vedkommende og af betydning, hvorledes verdens ledere agerer. Det repræsentative demokrati har et problem, nemlig at det underrepræsenterer befolkningen bredt og overrepræsenterer et vellønnet, højtuddannet by-segmet. Det giver en utilfredshed i den ikke magtbærende befolkning. I stedet for at løse problemet, hvilket er svært, fristes med en offergave løsning. Der skal findes syndebukke og de skal være nemme at pege ud. De skal så ofres for at få en god fremtid. Det er et uhyggeligt virkelighedssyn, og når det først er etableret, kan det tage generationer at fjerne det igen.
Steffanson gør ret i at frabede sig den slags i sit land, og som en god nabo, bør han påpege det hos sine venner.

Henning-Buerup Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Flemming Berger, Olav Bo Hessellund, Lars Jørgensen, Malan Helge, Werner Gass, Elisa Bonnicksen, John Andersen, Hans Larsen, Alvin Jensen, Lise Lotte Rahbek og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Steen Bahnsen

"Grunden til den voldsomme islandske reaktion er, at islændingene ikke har kunnet forestille sig en person med hendes synspunkter som Folketingets formand" ... islændingene var ikke de eneste der ikke kunne forestille sig en så absurd realitet - mange af os andre var (og er) dybt rystede og alvorligt foruroliget! Det synes at kun tiden vil afhjælpe dette åbenlyse problem ... alle storme driver heldigvis over ...

Henning-Buerup Jørgensen, Eva Schwanenflügel, hannah bro, Steen K Petersen, Flemming Berger, Sonja Rosdahl, Olav Bo Hessellund, Anne Mette Jørgensen, Mogens Holme, Claus Poulsen, Malan Helge, Vibeke Hansen, Werner Gass, Elisa Bonnicksen, John Andersen, Steffen Gliese, Hans Larsen, Alvin Jensen, Peter Knap, P.G. Olsen og Jens J. Pedersen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Ja, det er meget svært at forstå - begribe - hvordan er det kommet så vidt?
at Pia Kjærsgaard er det danske Folketings ansigt udadtil.

Eva Schwanenflügel, Jan August, Morten Wieth, Anne Mette Jørgensen, Vibeke Hansen, Elisa Bonnicksen, Tino Rozzo, John Andersen, Steffen Gliese, Alvin Jensen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Når man forholder sig kritisk til mange danskeres "menneskefjendlige holdninger", må man også forholde sig til kritisk årsagerne.

I mine øjne er den islandske reaktion en velkommen og sund reaktion. Det er kun positivt, at der er venligtsindede naboer, der sætter pris på de værdier, som Danmark var kendt for. Det er blandt andet tolerance og åbenhed - værdier som den nuværende formand for Folketinget ikke repræsenterer.

Eva Schwanenflügel, Anker Nielsen, Flemming Berger, Sonja Rosdahl, Olav Bo Hessellund, Anne Mette Jørgensen, Mogens Holme, Steen Bahnsen, Finn Egelund, C Munk, Vibeke Hansen, Werner Gass, Elisa Bonnicksen, Peter Andersen, John Andersen, Steffen Gliese, Hans Larsen, Jens J. Pedersen, Peter Knap og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Frede - Åbenlyst er her tale om lukkede eller åbne grænser.
Sagt på en anden måde : Opretholdelse af Danmark, som det land vi kender - eller kraftig forandring over kort tid.

Jens J. Pedersen

@ Leo Nygaard
Årsagen til problemerne er, at der er en del politikere, der taler noget op til store problemer, der faktisk ikke er problemer. Meget kunne vendes ti Danmarks fordel, men nu koster det kassen. Pia Kjærsgaard er en stor del af problemet og hun lever af det. Samtidig ødelægger hun Danmarks omdømme.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, hannah bro, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen, Mogens Holme, Steen Bahnsen, Frede Jørgensen, Anders Reinholdt, Vibeke Hansen, Werner Gass, Peter Andersen, Hans Larsen og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det eneste, der forandrer Danmark, er den forfærdelige leflen for USA, vi har været vidne til i en 30 års tid.

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Flemming Berger, Olav Bo Hessellund, Steen Bahnsen, Frede Jørgensen, Elisa Bonnicksen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Ligesom nogle her på siden er meget indsnævrede i deres opfattelse af demokrati, virkelighedsopfattelse, problemstillinger med videre, så er Island også en meget ensomt beliggende og isoleret ø ude midt i havet, langt væk fra alfavej og dermed mange af verdens alvorlige problemstillinger, og så er det nemt at skyde på andre, når man selv ikke står med samme udfordringer og ansvar overfor eget land og befolkning.

Efter dette er Island jo nærmeste at betragte som et mini Sverige i deres egen bedrevidenhed, disrespekt og arrogance.

Jens J. Pedersen

@ Steffen Gliese
Problemet er det danske Folketing. USA hjalp Europa under og efter II Verdenskrig. Problemet er så, at Europa lader USA dominere. A.F.R. har gjort sit til at bibeholde indflydelsen. Nu ser det ud til, Trump melder Europa og resten af Verden ud af fællesskabet. USA bliver isoleret.
Det er godt for Danmark, at Island melder klart fra overfor populisme og racisme.

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen, C Munk og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

@ Peter Hansen
Ja, der er underligt, at 17 % af danske vælgere er så snæversynede, at de tror, at de repræsenterer hele Danmark og handler som så. Her er problemet, at nogle jounalister, aviser og politikere fra ellers fornuftige partier mister overblikket og lader sig blænde af noget, der kunne have været til Danmarks fordel.

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Mogens Holme, Frede Jørgensen, Anders Reinholdt, Ole Falstoft og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Lyset er ikke slukket, så længe der stadigvæk er håb højt mod nord, og det skal vi påskønne. Når vi om nogle år kommer igennem denne mørke højrebølge, vil Island danne inspiration til en genoprejsning af lande som vil bygge på mangfoldighed, empati og medfølelse, samt indsigt og forståelse for andre kulturer.

Vi må indtil da bevare vores stolthed, integritet og selvtillid, samt værne om evnen til at forstå og dele andres følelser. Her en liste over hvad vi allerede har mistet her i Danmark: Social retfærdighed, ydmyghed og sandfærdighed, solidaritet, samvittighedsfuld moralske principier og menneskerettigheder.

Vi må ikke miste vores troværdighed og anstændighed. Vi skal der imod tale åbent, ærligt, ligetil, alvorlig, oprigtig og sandt.

Højrefløjen kan være charmerende og charismatiske, men de bruger deres talentfulde sociale færdigheder på manipulative og selvcentrerede måder. Det yderste højre har ringe hensyn eller respekt for andres rettigheder og følelser.

Medierne flyder over med fordomme og utilfredshed, selvretfærdighed og egotisme, arrogance og aggression, utålmodighed og ondskabsfuldheder. Det ville være nemmere for dem at skildre sandheden; det er bedrag der er det hårde arbejde. Derfor pumpes der hundrede af milloner ind i tænketanke, spindoktorer og lobbyfirmaer som forskruer den virkelighed vi lever i.

Eva Schwanenflügel, Lars Sell-B, Martin E. Haastrup, Flemming Berger, Steen Bahnsen, Trond Meiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@Jens J. Pedersen

Jeg ved ikke hvilke 17% du taler om, men jeg konstatere bare, at det Folketingets formand kritiseres for, støtterover ca. 70% af befolkningen, og det er trods alt “ lidt” mere en 17%.

Peter Hansen: Det er i denne sag helt ligegyldigt om Pia Kærsgårds synspunkter støttes af 70% (eller 100% for den sags skyld) af befolkningen. Det gør da bare synspunktet endnu mere relevant, end hvis der kun er tale om 17%

Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Michael Kamp og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

At højrefløjen gennem skræmmekampagner, propaganda og løgne har fået X% af befolkningen med på racisme/xenofobi/massehysteri vognen, gør absolut ikke synspunktet mere valid, men bekræfter blot at ekstremister kan manipulere befolkningen i en bestemt retning. Dette er der mange eksempler på historisk.
Island har i den grad ret.

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Frede Jørgensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steen Bahnsen

Citat: "At højrefløjen gennem skræmmekampagner, propaganda og løgne har fået X% af befolkningen med på racisme/xenofobi/massehysteri vognen, gør absolut ikke synspunktet mere valid, men bekræfter blot at ekstremister kan manipulere befolkningen i en bestemt retning."

Og skal vi kigge efter årsager, som én ovenfor forslår, hvad er så årsagen til denne massesuggetion? Hvad er det der, så at sige, tryllebinder mennesket i denne søvngængerlignende tilstand, hvor alt det der burde være godt, berigende og udviklende for det sunde og åbne menneske, end ikke mærkes og derfor slet ikke tages med i betragtning? Hvor kommer denne tilsyneladende mangel på sensitivitet fra - hvad lammer mennesket, hvad er det der i mennesket tillader at det forblindes, uden selv det svageste tegn på modstand - og uden selv den svageste deltagelse af dets samvittighed? Kig dybt, med oprigtighed og tålmodighed...årsagerne KAN findes...men nok ikke uden en vis smerte til følge...

Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Steen: Jeg gætter på at det er frygt. Frygt for det ukendte. Når vi beherskes af frygt kan vi ikke tænke rationelt.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Steen Bahnsen

Ole: Men hvor kommer den irrationelle, på indbildning funderede, frygt fra (for vi taler jo ikke om livstruende organisk frygt, vel?)? Giv det tid - der er så mange lag i et (tårefremkaldende) løg...men bliv ved - det betaler sig. Og er, i sidste ende, en ubetinget nødvendighed for et oprigtigt liv og en tilsvarende "afslutning"... Uden ny viden og indsigt kører vi blot i ring, måske endda i en nedadgående spiral...og ovenstående "debatter" vil fortsætte uendeligt, uden nogensinde at finde en fremadgående, udvidende og opløftende retning...nøjagtigt som på den øjeblikkelige politiske scene (og næsten alle andre steder, for den sags skyld).

Igen: Hvad er det der binder mennesket i sin nuværende tilstand?

Steen: Fremmedfrygt ligger dybt i menneskepsyken.
Vi kan alle gribes af den i bestemte situationer. Måske stammer den fra den tid da vi levede i små grupper og fremmede der dukkede op kunne betyde fare. Mistænksomhed og afvisning var den sikreste reaktion. I dag er dette reaktionsmønster ikke så hensigtsmæssigt da vi kontant konfronteres med det fremmedartede. Vi kan da heldigvis gøre noget ved det bl.a. Ved bevidst at bearbejde vores frygt og gennem erfaringen af at de fremmede grundlæggende er som os selv

Frede Jørgensen, Leo Nygaard, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

De mest naive humanister mener sikkert, at verdens befolkning kan blive en stor tolerant familie.
De kan vi ikke. Som følge heraf er nationalisme nødvendig - forstået således, at det er gavnligt,at alle respektere andres territorium og levevis.

Steen Bahnsen

Ole: Jo, det kan være rigtigt nok, men det er måske ikke dét der gør mennesket så tilsyneladende villig til at tage alting til sig, bare fordi nogen siger noget ... uden egen direkte erfaring - roden til massesuggetionen, dét at større grupper af mennesker følger trop på noget der øjensynligt er ubalanceret og usundt for "sjælen" og mulighederne for et meningsfyldt liv - ikke kun for mig selv, men også for "naboen". Frygt i den forstand du nævner er måske blot overflade ... den kan hurtigt vendes ... omend den leder mange mennesker i deres hverdag ... og der kommer vi måske nærmere noget...
Enhver der har levet med blot lidt åbne øjne igennem livet, har set at alting ikke blot hænger sammen, men også har niveauer der trinvis forbinder - eller adskiller - således også bevistheden ... hvad rolle spiller forskellige niveauer af bevidsthed i menneskets liv, i dets orientering i livet - findes spørgsmålet overhovedet blandt os? Hvor meget fylder det? I hvilken grad lever vi i overensstemmelse med disse niveauer og kan vi frit vælge at gå fra et lavere trin til et højere - og måske omvendt, vælge at sove når vi vil - eller er vi fanget på et vist (lavt?) niveau? Forråder indbildningens/drømmens kraft os i virkeligheden? Og deles dette af mange - måske af de fleste? Kan dette, ved den rette indstilling, ses i mig selv? Eller tager apatien over..? Hvorfor? Hvad binder mig?

Hmm...det er vist nok for nu....

Steen Bahnsen

Ole: Ja, men det kræver en vis grad af tilstedeværelse/væren at være humanist (det er et større ord end som så)....og den skal opbygges, gødes og raffineres. Det kræver et vist arbejde - og hjælp - intet virkeligt godt kommer af sig selv - alting skal fortjenes, på den ene eller den anden måde. Det stiller en række nye spørgsmål...indtil da, lad os se og undersøge, upartisk...det kan kun blive bedre - apropos artiklen der udledte denne dialog. Tak.

Og da denne respekt ikke udøves overalt, er der kun én vej - at adskille parterne.
Forsøg på at blande olie og vand klares ikke med god vilje.

Ja, Ole - kvantitativt. Betyder min støtte til regeringens politik.
Men ikke her i landet af dem der allerede bor her som danske borgere - tværtimod går jeg ind for integration for dem, der vil integreres.
Jeg er imod det indførte forbud mod forklædning. Det er en forkert metode.

Sagt på en anden måde : Nationalstaternes skal have ret til "apartheit" i forhold til andre stater. . Staternes suverænitet og nationalfølelse skal respekteres.
Men internt er apartheit ikke noget, jeg går ind for
I kolonitiden bredte europæerne sig uretmæssigt og plyndrede lande for deres fødselsret. Tilmed missionerede de hellige for at omvende hedningerne.
Vi har intet lært.