Interview
Læsetid: 4 min.

Klima- og energiminister: Uden olie og gas vil de ressourcer, vi bruger på grøn omstilling, være udfordret

I denne uge har et hold internationale forskere advaret om en dominoeffekt, der risikerer at få Jordens temperaturer til at løbe løbsk. Der er »brug for handling«, siger klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt. Men samtidig understreger han, at vi ikke kan gennemføre en grøn omstilling uden de ressourcer, vi får fra olie- og gasproduktionen. Derfor skal Danmark fortsat være et førende olie- og gasland
I denne uge har et hold internationale forskere advaret om en dominoeffekt, der risikerer at få Jordens temperaturer til at løbe løbsk. Der er »brug for handling«, siger klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt. Men samtidig understreger han, at vi ikke kan gennemføre en grøn omstilling uden de ressourcer, vi får fra olie- og gasproduktionen. Derfor skal Danmark fortsat være et førende olie- og gasland

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
8. august 2018

Græsplænerne gulner, husdyrene lider, brandene hærger, badegæsterne jubler. Mens kontinentet oplever en af sine varmeste somre i nyere tid, viser et nyt internationalt studie, at det står slemt til med klodens tilstand. Rigtig slemt endda.

Selv hvis det lykkes at holde den globale opvarmning under det mål på to grader, som blev fastsat i Paris i 2015, risikerer vi allerede at have sat gang i en dominoeffekt, der kan føre til en langt varmere klode, lyder det i en forskningsrapport, der bl.a. er blevet omtalt i Politiken og The Guardian.

For første gang nogensinde har et internationalt forskerhold undersøgt, hvordan kritiske processer som afsmeltningen af polarisen, ringere lagring af CO2 i havene og smeltende permafrost kan påvirke og forstærke hinanden.

»Vores studie tyder på, at menneskeskabt global opvarmning på to grader kan udløse andre processer, som kan føre til yderligere opvarmning, selv hvis vi holder op med at udlede drivhusgasser«, sagde artiklens hovedforfatter, professor Will Steffen fra Australian National University til Politiken.

Skrækscenariet er en verden med en fire-fem grader højere gennemsnitstemperatur og en vandstigning på verdenshavene på 10-60 meter. Det vil få uoverskuelige konsekvenser og angiveligt gøre dele af Jorden ubeboelige.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har i weekenden over for Ritzau kaldt klimaet en »brændende platform« og advaret om, at vi risikerer »ikke at komme i mål«.

Men han mener ikke, at han har skærpet tonen.

»Jeg er af den opfattelse, at det, vi ser, er ganske alvorligt,« siger han.

»De konklusioner, som kommer fra den her gruppe af forskere er ikke nye – vi har hørt det før – men det gør det ikke mindre alvorligt. Når vi taler om fire-fem graders temperaturstigninger, så er det klart, at det vækker bekymring. Der er brug for handling.«

– Har regeringen undervurderet problemet?

»Nej. Vi er – og har hele tiden været – opmærksomme på, at der er en udfordring. En udfordring, Danmark ikke løser alene. Vi udgør en promille af verdens CO2-udledning, men det betyder ikke, at vi skal løbe fra ansvaret. Tværtimod. Det er også baggrunden for den brede energiaftale, vi har indgået, som bl.a. sætter fokus på netto-nuludledning i 2050,« siger han.

Netto-nuludledning betyder, at hvis der eksempelvis er CO2-udslip fra transportsektoren, skal det modsvares af øget optag af drivhusgas et andet sted, så der samlet set udledes nul CO2.

Miljømæssig fornuftig olieproduktion

Sidste sommer sagde ministeren, at Danmark skal være et førende olie- og gasland.

Det mener han stadig.

»Vi har en stor olie- og gasproduktion i Danmark. En produktion, regeringen har valgt ikke skal foregå på land eller i det danske farvand, men langt ude i vandet. I sammenligning med andre lande foregår Danmarks olie- og gasproduktion på en miljømæssig fornuftig måde og skaber også et økonomisk grundlag for bl.a. at gennemføre alt det, vi gerne vil, når det gælder den grønne omstilling.«

– Så det vil I fortsætte med?

»Der er ingen planer om at ændre på det.«

Men er jagten på gas og olie i Nordsøen ikke det stik modsatte af det, klimaforskere siger, der er brug for?

»Nej, jeg mener, der skal skabes en økonomisk mulighed for, at vi kan gennemføre alt det, vi gerne vil – herunder også den grønne omstilling. Uden en fortsat olie- og gasproduktion vil dele af vores velfærd være udfordret, men det vil også de mange ressourcer, vi bruger på grøn omstilling.«

– Hvad er økonomisk mest fornuftigt: at investere i at bremse klimaændringer med vindmøller, elbiler og den slags eller at reparere skaderne efter klimaændringer med f.eks. tørkehjælp til landbruget?

»Det er mest fornuftigt, at vi går på begge ben. Det gælder selvfølgelig om både at lave tiltag, som begrænser konsekvenserne, men samtidig at satse massivt på at reducere CO2-udledningen. Vi er ved at sætte et stort arbejde i gang i forhold til at optage CO2 – altså at få undersøgt, hvilke muligheder der er for at optage CO2 fra atmosfæren i undergrunden, i havene, i skov, i bygningsmaterialer osv.«

Mandag foreslog Information på lederplads, at politikerne sætter sig sammen med ansvarlige virksomheder, aktører fra civilsamfundet samt forskere i et af Klimaets Kriseråd for at »forene kræfterne om en national handlingsplan for omstilling og afværgelse af klimasammenbrud«.

Hvad mener ministeren om den idé?

»Tanken om at bringe videnskabsfolk, erhverv og politikere sammen synes jeg er tiltalende,« siger han.

»Det er også derfor, at jeg til efteråret vil indkalde til en konference, hvor jeg beder repræsentanter fra videnskaben og erhvervslivet om at komme med gode ideer til mulighederne for at optage CO2 fra atmosfæren. For skal vi nå målet om at være netto-nuludledere i 2050, så er der behov for både at reducere og se på mulighed for optag. Det er en teknologi, der i øjeblikket ikke er særlig veludviklet, og som er meget dyr. Jeg vil gerne have kortlagt, hvilke muligheder der er for at udvikle den teknologi.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Nogle gange er det som om, at det ikke er gået op for folk, hvad lederen af den frie verden står for, man kan næsten få den opfattelse, at denne leder af den frie verden, ikke er en naturlig forlængelse af vores levevis, at lederen af den frie verden er en kæmpe overraskelse for danskerne og Europa.

Lederen af den frie verden er naturligvis en forlængelse af Europa’s og ikke mindst Danmarks politik, der repræsenterede den stærkes ret!

Lederen af den frie verden er den stærke part i et forhold den der bestemmer, ene og alene i kraft af sin overlegne styrke og uanset om vedkommende har ret eller ej.

Det er ikke raketvidenskab.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Mikkel Espersen anbefalede denne kommentar

»Det er også derfor, at jeg til efteråret vil indkalde til en konference, hvor jeg beder repræsentanter fra videnskaben og erhvervslivet om at komme med gode ideer til mulighederne for at optage CO2 fra atmosfæren, siger ministeren. Jamen, CO2-capture har man da kigget på i årtier, også herhjemme. Spørg GEUS. Det har åbenbart vist sig som utilstrækkelige og alt for økonomisk dyre teknologier. Men en konference er jo altid en superb idé. Good luck

Torben Skov, Hanne Ribens, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Poul Erik Riis, Britta Hansen, Ole Frank, Mogens Holme, Olaf Tehrani og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Der er brug for handling! - bruger vi penge på grøn omstilling? - Derfor skal Danmark fortsat være et førende olie- og gasland.
Vi er mest førende i at snakke udenom, synes det...

Arne Albatros Olsen, John Hansen, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Britta Hansen, Bettina Jensen, Torben Burkal, Anders J, Ole Frank, Mikkel Espersen, Olaf Tehrani, Dorte Sørensen, Torben Skov, Trond Meiring, Ejvind Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Steen Voigt
Samt denne teknologi er en del af maksimalt 1,5 grader temperatur stignings målet i Paris aftalen, at suge CO2 ud af atmosfæren og lager denne i undergrunden.

I Danmark måles og medregnes ej heller i klimaregnskabet for CO2 udledning, de vare vi forbruger i Danmark, men ikke fremstiller i Danmark, ej heller lufttransport og shipping er medregnet i klimaregnskabet eller temperatur stignings målet på maks 1,5 grader i Paris aftalen internationalt.

CO2 udledning fra shipping og luftfart, svare årligt globalt til hele CO2 udledningen for storbritanien og Tyskland.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Jeg fylder 70 år - det er jeg glad for.

Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Anne Eriksen, Britta Hansen, Torben Skov, Trond Meiring, Verner Nielsen, Hans Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Storbritannien
Sorry.

Torben K L Jensen

Forresten er jeg også far - At Venstre har magten bekymrer mig.

Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Anne Eriksen, Caspar Christiansen, Torben Burkal, Torben Skov, Trond Meiring, Verner Nielsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Pointen er befolkningen har med profesionelle politikere og politiske investorer fra erhvervslivet, at gøre, der lever af, at lyve om deres gode intentioner for deres egne børn for kortsigtede økonomiske og magtpolitiske interesser.

Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Lars Løfgren, Anne Eriksen, Ole Frank, Trond Meiring, Torben Skov, Hanne Ribens, Verner Nielsen, Jacob Mathiasen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jacob Mathiasen

Surprise.... Vi ventede for lang tid med omstillingen - nu bliver det benhårdt og vil koste mange menneskeliv. Indtil videre er det rene luxusproblemer der holder os tilbage og som refereres til. Hvordan vil det så gå når det ikke bare er Danmark, som ikke har gode olie+gas ressourcer, men hele verden? Samtidigt med at havene er tømt for fisk, skovene hugget ned, de vilde dyr udryddet og den industrielt produceret mad er fyldt med menneskeskabte giftstoffer.

Fed fremtid+nutid de forrige par generationer har skabt !.!.! Og stadigvæk har en betragtelig del af befolkningen ikke fattet omfanget af problemerne.

Arne Albatros Olsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Philip. Luftfart og shipping reguleres i andre, ældre internationale aftaler end fx klimakonventionen og dens protokoller. Derfor er de to felter aldrig til diskussion ifbm klimaaftaler. Smart, ikke? CO2-belastning ifht. produktionssted vs. salgssted har været på radaren i årevis. Men vi køber fx kinesiske varer, CO2-belastede, men til gavn for den kinesiske befolkning, Højere velstand for dem - og det er jo godt. Plus billigere produkter til bl..a. danskere. CO2-capture - jeg har ikke set det være en økonomisk/teknologisk gangbar mulighed endnu. Men du kan måske retvise mig.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Torben Skov og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Steen Voigt
Island har muligvis på sigt, fra bæredygtig energi fra jordens indre, teknologi der kan levere noget på CO2-capture, men det er en gammel tanke/ide.

Der er kun en overordnet løsning, reduktion i global CO2 udledning, hvilket betyder kommende bæredygtige handel på primært elektricitet.

Der skal f.eks. etableres rimelig og nyttig samhandel mellem Afrika er Europa og Nordamerika og Sydamerika, det er naboer og naturlige bæredygtige handelspartner, handel er helt enkelt energimæssigt mest bæredygtigt på elektricitet og frugtbart på længdekredsen af jorden, men i langt mindre grad rentabelt på breddekredsen af jorden over verdenshavene, med dagens teknologi.

At forbinde kulstof med ilt, som vi jo gør, når vi sætter ild til fossile brændsler, skaber atmosfærisk CO2 i så store mængder, at klimaet "løber løbsk".
Det taler vi meget om, men ingen synes rigtig at tage det tilstrækkelig alvorligt.
Og når vi så yderligere må indkalkulere en stor sandsynlighed for domino-effekter, så SKAL det tages kraftigt fat NU!
Jeg kan ikke få øje på andre muligheder, der kommer hurtigt nok og kraftigt nok, end atomkraft.
Det er der ingen af os, der ka' li' - men har vi andre muligheder her og nu?
Det har jeg endnu ikke set!
Atomkraft-affald er der ingen af os, der ka' li', med det skader ikke atmosfæren!
Desuden er moderne atomkraft langt sikrere og og producerer langt mindre affald end hidtil.
https://www.docma.nu/da/blog/atomkraft-bliver-idiotsikker
https://ing.dk/artikel/frankrig-melder-ud-ja-til-atomenergi-173468

Arne Albatros Olsen, Anne Eriksen, Thomas Andersen, Torben Skov og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Arne Thomsen
Emnet er for vigtigt til en salgskampagne for atomkraft, der i den virkelige verden afvikles i mange lande, af forskellige årsager, A-kraft der er en vigtig del af el-forsynings løsningen i dag og i fremtiden, men ikke et globalt ‘quick fix’.

Ca. 20% af vores energi forbrug, på denne vores eneste klode i dag, er bundet til elektrisk energi forbrug, potentielt produceret fra vindmøller og anden bæredygtig produktion, men 80% af verdens energi forbrug er ikke elektrisk energi forbrug.

Branchen tilkendegiver, at atomkraft i dag, er ansvarlig for ca. 2,5 % af verdens energi forbrug, for at nå ca. 7,5 % i 2050, skal der bygges 2500 atomkraftværker globalt og så skal infrastruktur tillægges energi regnestykket, dette er branchens eget maksimale realistiske mål.

For at nå 7,5 % af vores globale ’nuværende forbrug’ og vi taler om elektricitet, hvor kun 20% af forbruget globalter elektricitet og 80% er ikke elektricitet.

Det er ikke helt friske nyt tal (2016), men det giver en god indikation af størrelsen af problemet, men som skrevet A-kraft er en vigtig del af el-forsynings løsningen i dag og i fremtiden, men ikke et globalt ‘quick fix’.

Eva Schwanenflügel, Christian Nymark, Anne Eriksen, Britta Hansen, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

“Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015 og den andel falder.
Link: http://www.eof.dk/Viden/Statistik/Globalt%20forbrug%20af%20energi/global...

»Ved udgangen af 2017 tegner de globale udledninger af CO2 fra fossile brændsler og industri til at stige med omkring to pct., sammenlignet med året før,«
Link: https://www.information.dk/udland/2017/11/tre-stabile-aar-slaar-klimafor...

De ‘eneste’ dynamiske effekter, af økonomisk forbrugsdrevet vækst på olie, gas og kul afbrænding, er de menneskeskabte klimaforandringer.

Det er et ‘faktum’.

Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar

@ Philip B. Johnsen:
Fint nok med din statistik - men hvor er din løsning, der kommer hurtigt nok?

Philip B. Johnsen

@Arne Thomsen
Der er ikke ‘en’ løsning, men den grundlæggende udfordring er reduktion af CO2 udledning.

Personlig er jeg åben og positiv for alle løsninger, der reducere CO2 udledning, der skal dog skelnes skarpt mellem, akut omlægning til elektricitet og fremtidig brugbar teknologi.

Planlagt forældelse er et princip inden for industrielt design, hvor et givet produkt bevidst designes til at holde i en begrænset levetid, selvom det potentielt kunne holde længere.

Personlig har jeg det med forbrugerisme, som med planlagt forældelse, forbrugerisme har talte dage, med de menneskeskabte klimaforandringer.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Burde manden, Lars Chr. Lilleholt, ikke mentalundersøges for sine diametral modsatte meninger
"at gennemføre alt det, vi gerne vil, når det gælder den grønne omstilling, ... , ja udvidelse" og på den anden side om Danmarks frembringelse af fossilt brændsel "på en miljømæssig fornuftig måde", "men samtidig at satse massivt på at reducere CO2-udledningen". Det ene medfører det andet, stupid! Den kemiske reaktion ved forbrænding af fossilt brændsel producerer CO2! Basta!
Selv en Lilleholt med sine over 2 meter højde er ikke i stand til at udføre en spagat, der får hans vanvids-koncept at hænge sammen.
Med sådan agerende folk i de afgørende positioner kan man kun være bange for den kulsort fremtiden.

Arne Albatros Olsen, jørgen djørup, Flemming Berger, Knud Chr. Pedersen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Mogens Holme, Trond Meiring, Peter Knap og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Der findes skam et fix. Plant skov. Meget skov. Terraforming for nedbringelse af temperaturen.
Co2 problemet accellererede helt vildt da bl.a. Brasilien fældede store mængder regnskov for at dyrke gmo soya, palmeolie etc. og blev pludseligt verdens næststørste forurener med CO2. Og så må man stoppe fældningen af den russiske taiga, som er verdens største co2 lager. Træpiller istedetfor kul dur heller ikke. Containerskibene må standses og evt erstattes af el-tog gennem Rusland. Og ihvertfald overgå til renere brændstof.
Al omstilling kræver energi, og jeg støtter ideen om midlertidigt at anvende atomkraft. Vi skal simpelthen bort fra afbrænding af noget som helst. Hvis vi går fremtidige somre som i år, bliver solenergi mindst lige så vigtig som vind.

https://ing.dk/artikel/forskeradvarsel-overladt-sig-selv-vil-feedbacksys...

Regeringen vil satse på biogas med massive tilskud til landbrugets drift af sådanne. Således får man os andre tl at betale for bortskaffelse af affaldet fra de tres mio. slagtesvin venstre gerne vil op på.
https://ing.dk/artikel/sagde-de-ikke-skaaltalerne-biogas-loeber-med-tred...

Anne Eriksen, Britta Hansen, Anders J og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Den største hindring for at gøre noget er folk som Lars Chr. Lilleholt. Politikere i pengemændenes lommer er ubrugelige og skal skaffes af vejen. Så miljømæssigt som muligt.

Achim K. Holzmüller, Flemming Berger, Knud Chr. Pedersen, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Christian Nymark, Anne Eriksen, Egon Stich, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Arne Thomsen atomkraft er både dyr at anlægge og ikke mindst at nedlægge for ikke at tale om nedbrydningstidens længde mv.. Derudover kan atomkraft ikke bruges, når temperaturen stiger - hvilket "vi" har flere eksempler på i disse dage.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

I P1 i går var klima og energiministeren mere bekymret for rapportens resultat. Ja han blev endda rost for nu at ville handle fra flere mere "grønne folk". Men glæden var øjensynlig kort.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Trond Meiring og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Med politikere som Lilholt kommer løsningen helt af sig selv. Livet består men mennesket forgår.

Achim K Holzmüller. Rigtigt set, men folk har utrolig svært ved at fatte noget så simpelt og indlysende, at afbrænding af fosile brændstoffer har skabt problemet og kun ophør med udvinding af fossile brændstoffer kan stoppe udviklingen.
Hvis vi omgående stopper brug af fosile brændstoffer, får vi alvorlige problemer, og lidelserne bliver ufattelige verden rundt, men med tiden kan vi komme på den anden side.
Når vi derfor fortsætter, kan vi leve nogle få år, dårligt nok årtier, før vores levevis skaber alvorlige problemer og ufattelige lidelser verden over, men der vil ikke være en anden side.

Flemming Berger, John Hansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Vi må efterhånden indse at "collateral damage"-siden i klimakrigen har taget overhånd - fordi vi har nogle klimaskeptiske politikere der tror man kan "make a deal" med vejrguderne.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Frede Jørgensen, Bent Gregersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

@ Dorte Sørensen 08. august, 2018 - 05:54:
Jeg er ikke glad for atomkraft, men ser ikke andre tiltag, der kan komme hurtigt nok.
Det mest nærliggende er at stoppe afbrænding af kul
https://energinet.dk/El/Miljoedeklarationer/Hvor-kommer-stroemmen-fra
Når de kan i Frankrig med atomkraft og billig strøm, så kan vi også
https://ing.dk/artikel/frankrig-melder-ud-ja-til-atomenergi-173468
Dertil kommer, at atomkraft-teknologien udvikler sig
https://www.docma.nu/da/blog/atomkraft-bliver-idiotsikker
og man behøver ikke at køle med vand alene, når der også findes varmepumper.
Hvad vil du hurtigt sætte ind i stedet for afbrænding af kul?
Det er vel det spørgsmål, der er det mest påtrængende!
Der er jo tydeligvis ingen tid at spilde - og alligevel er der blot snak og snak - men ingen handling : - (

Peter Sterling

SKIFT POLITIKERNE UD - DET KAN IKKE GÅ HURTIGT NOK

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Torben Skov, Britta Hansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Apropos CO2, miljø, grundvand, klimaet og hele svineriet generelt:

Håber at se mange af jer den 30. August 2018 kl. 14:00 - 16:00 foran Christiansborg:

Demonstration: Nej til 60 millioner svin i Danmark!

"Regeringen vil gerne have en fordobling af den industrielle svineproduktion, så vi kommer op på en produktion på ca. 60 mio. svin! (10 gange Danmarks befolkning!)

De problemer, som den industrielle svineproduktion skaber i dag, er omfattende, både for miljøet, dyrene og de mange mennesker, der er berørt af den.

Overalt vender lokalbefolkninger sig mod de katastrofale følger for den trængte natur, men den politiske dagsorden og lovgivning levner hverken kommuner eller os mange muligheder for at påvirke placeringen af store svineindustrier. Samtidig ser vi landmænd, der ønsker at drive et bæredygtigt landbrug have urimelige vilkår.

Den danske regering afholder et fødevaretopmøde ”World Food Summit” med undertitlen ”Better Food for More People” den 30. og 31. august. Her mødes politikere og virksomheder fra hele verden for at diskutere fremtidens landbrug og fødevareforsyning. Når alt det ”pæne” er skraldet af, så er formålet at promovere danske fødevarer og styrke dansk fødevareeksport.

Topmødet blev afholdt første gang i 2016 foranlediget af Esben Lunde Larsen.

Det oprindelige ”World Food Summit” var et stort topmøde, som FAO under FN afholdt i Italien tilbage i 1996 med det formål at bekæmpe hungersnød i Verden.

Vi vil derfor protestere mod det glansbillede, som “World Food Summit” tegner af den danske fødevareproduktion og demonstrere mod bagsiden af den voksende industrielle svineproduktion i Danmark!

Demonstrationen foregår torsdag den 30. august. Vi mødes kl. 14.00 på Christiansborg (ved Rigsdagsgården), hvor der vil være flere talere og musikindslag. Mødedeltagerne på ”World Food Summit” forlader efter planen Christiansborg kl. 14.30 for at tage til Bella Centret, hvor der er en fødevaremesse. Når vores program er slut på pladsen, går vi mod Miljø- og Fødevareministeriet på Slotsholmsgade.

Initiativtagere
Miljøforeningen Tuse Næs
NOAH Friends of the Earth Denmark

Medindkaldere (Opdateres løbende)
Frie Bønder Levende Land
Afrika Kontakt
Greenpeace

Om Miljøforeningen Tuse Næs
Miljøforeningen på Tuse Næs blev stiftet på et møde i Huset på Næsset den 21. februar 2018 og afholdt sin første generalforsamling den 19. april 2018. Foreningen har til formål at værne om Næssets mest følsomme naturområder og bidrage til, at Tuse Næs bevares som naturperle og attraktivt bo- og feriested.

Som forening vil vi kunne gøre indsigelser imod, at skæmmende og forurenende virksomhed opstår på Tuse Næs i nærheden af boliger og vigtige naturområder og ser bl.a. kritisk på det industrielle landbrug, når almindelige gårde med dyrehold udvikler sig så voldsomt, at det ikke længere er forsvarligt miljø- og sundhedsmæssigt. Læs mere her: http://mftn.dk/

Arne Albatros Olsen, Flemming Berger, Mogens Holme, Knud Chr. Pedersen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Torben Skov og Bent Gregersen anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

"For første gang nogensinde har et internationalt forskerhold undersøgt, hvordan kritiske processer som afsmeltningen af polarisen, ringere lagring af CO2 i havene og smeltende permafrost kan påvirke og forstærke hinanden"

Der har siden slut- halvfjerdserne været rapporteret om dette klimaforhold med stigende evidens indtil nu, hvor det begynder at dæmre for bagerske række hvad vi har i udsigt. Årsagen er præcist den samme som præsteres af diverse metafysiske påstande:

Beskyttelse af økonomiske privilegier.

Heldigvis, for bagerste række, er der ingen straf for at ignorerer videnskabelig evidens. Også latterliggørelse af samme evidens, de rutinemæssige bortforklaringer osv. er omkostnings- og straffefri. Der er nu bare anvisninger på hvordan borgerne i det daglige kan opererer for at mindske co2-udslippet, hvorimod der fortsat snakkes om fx. en russisk gasledning, , som df kalder ”bare et forretningsanledning” hvordan man kan pumpe resterne af Nordsøolien op, og i det hele taget have opmærksomheden rettet mod fantasmet om vækst. USA´s åbning af kuludvinding og udmelding af FN`s Pariser aftale, benægtelse af klimaændringerne er de bagerstes seneste bedrift,

Ganske som den tilpassede økonomiske ideologi gør.

Så kollapsen af biosfæren er det nærliggende scenarie.

John Hansen, Knud Chr. Pedersen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

@ Bent Gregersen: Så hvad gør vi?

Britta Hansen

For det første måske at samles til store demonstrationer for at ruske politikerne op!

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Med et kapitalistisk markedssystem er alt umuligt og begrænset af, at det skal 'finansieres' af andre indtægter og produktioner.
Derfor kan vi kun komme videre ved at afkoble den tankegang om bytteværdi og i stedet agere ud fra hensigtsmæssige og nødvendige beslutninger indenfor en række områder, der kan sikre de nødvendige livsopretholdende behov, samtidig med at man på den anden side udfolder sine viden, sin kreative skabelsesevne og evnen til at samarbejde med andre, der besidder andre kompetencer, om at forestå en omstilling.
Vi er heldigvis rustede som aldrig før med de teknologier, der er nødvendige, især til indbyrdes kommunikation og idéudveksling. Hvis vi holder op med at se dette som et kvalitetstab, men ser det som en fantastisk mulighed for at samle verden om vores fælles redning i en positiv ånd, ville meget være vundet.

Dorte Haun Nielsen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Bent Gregersen, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

"Klimaminister: ’Jeg er nok ikke personen, der tænker på, hvad der skal ske i Danmark om 100 år."

"Han arbejder på at nå regeringens mål om, at den grønne omstilling skal ske billigst muligt. Bag kulissen sørger han for, at erhvervslivet donerer penge til partiet, og i al stilfærdighed har han været med til at redde Lars Løkke Rasmussens politiske liv."

https://www.information.dk/indland/2018/01/klimaminister-nok-personen-ta...

Arne Albatros Olsen, Britta Hansen, Achim K. Holzmüller, Mogens Holme, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Frede Jørgensen, Steffen Gliese, Bent Gregersen, Anne Eriksen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

rne Thomsen
08. august, 2018 - 10:37
@ Bent Gregersen: Så hvad gør vi?

1. organiser : politisk parti (Alternativet, SF, Enhedslisten. Socialdemokraterne, hvis de bliver socialdemokrater).
Ellers en eller flere miljøorganisationer.

2. få eksakt viden fra pålidelige kilder
3. skriv på denne linie og på andre blades tilsvarende sider
4. oplys dine omgivelser om dine fund, erfaringer, viden og evt. organisationer
få flere med på din tankegang
5. hvis du er ung og kåd: lav og deltag i demonstrationer

ændringer kan kun finde sted via det politiske system, hvorfor påvirkning af de politiske partier er centralt. Indefra og udefra.

Anne Eriksen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@ Bent Gregersen: Enig - men der skal jo rent teknisk træffes beslutninger.
Et første skridt kunne vel være at stoppe afbrænding af kul.
Hvad skal vi sætte i stedet?
Importeret fransk a-kraft-el?
Andet?
Hvad er de optimale tekniske her-og-nu-løsninger?
Der må da være nogen, der ved det! - og det er jo ikke vore politikere ; - )

Birger Bartholomæussen

Der er vel ikke nogen, der har sagt, at vi skal stoppe med olie og gas fra den ene dag til den anden? Meningen er, at olie og gas skal UDFASES - gerne før end siden. Der er s`gu ikke megen dynamisk tankegang i det træhovede. Gå dog noget hårdere til ham I journalister!

Torben Skov, Flemming Berger, Mogens Holme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det er for snævert at diskutere problemet i en dansk/europæisk kul/gas/a-kraft/vind osv. sammenhæng. I 1997 under forhandlingerne i Kyoto gjorde Kina det klart, at man først ville se på drivhusgasproblematikken, når man havde bragt en (stor) del af sin befolkning op nær vestlig (formentlig laveste) levestandard. Kina har siden bragt voldsomt mange - +500 millioner- ud af fattigdom og gjort dem aldeles mere velstående. I forløbet har Kina også måtte erkende de klima- og miljømæssige konsekvenser af den politik. Se så på Indien,der nu med Modi har samme intentioner. Inderne skal løftes velstandsmæssigt - de er vel nu 1,4 milliarder mennesker - og vejen er især et højere energiforbrug genereret især af forbrænding af kul. Ifølge The Economist øgede Indien i 2017 sit kulforbrug med 4,8 pct. .Landet er næststørste kulforbruger efter Kina. Inderne har sagt, at de i perioden 2012-30 vil tredoble deres energiforbrug. IEA (det internationale energiagentur) forventer, at hovedparten af den øgning vil komme fra afbrænding af kul, som inderne har i åbenbart rigelige mængder. Så naturligvis stiger CO2-udslippet nu igen globalt. Interesserede kan læse The Economist's artikel ved at følge linket (man skal indskrive sig for at få adgang). En pointe er imidlertid, hvorvidt vestlige industrialiserede lande som Danmark - som det har været diskuteret i årevis i drivhusgasreduktionssammenhæng - kan påberåbe sig en højere moral (opvamrning) vs. velstandsstigninger for store, nu fattige befolkninger. https://www.economist.com/briefing/2018/08/02/india-shows-how-hard-it-is...

@ Birger Bartholomæussen: Jeg frygter, at vi IKKE har så god tid til at handle, som du åbenbart tror : - (

Maj-Britt Kent Hansen

Har nogen hørt fra Bjørn Lomborg?

Britta Hansen, Torben K L Jensen, Peter Knap og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Denne sommer må med rette kaldes "The Summer of Climate Change".

Budskabet om hvor store forandringer vi har foran os, er nået ud til en bredere befolkning. Vi oplever allerede nu på egen krop, at små ændringer i temperaturen, kan føre til store skift i klima og vejr.

Klimaforandringerne vil påvirke varmeværker og transportsystemer, vores vandforsyninger, landbruget, det naturlige miljø og i sidste ende vores sundhed. I denne sommer vil hedebølgen give 250 flere dødsfald blandt især ælde, børn eller kroniske syge.

De mennesker som har store beløb gemt væk, må træffe deres valg, angående hvor mange penge de vil betale, for at undgå de aller værste forudsigelser. USA og Tyskland har magtfulde hovedrige mennesker, som ikke ønsker at deltage, og de har fået landenes regeringer med på, at landene ikke længere deltager i Paris-aftalen.

Klima-eskapisme koster mest i det lange løb.

De stigende koncentrationer af drivhusgasser i atmosfæren medfører alvorlige varmebølger og tørke, ændringer i nedbør og kraftig regn, og i flere oversvømmelser, iskapper smelter og havniveauet stiger, oceanerne bliver varmere og surere.

Hvordan vil Danmarks landkort se ud ved en vandstigning på 1 meter?

Arne Albatros Olsen, Knud Chr. Pedersen, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

@ Steen Voigt, helt enig i din betragtning "En pointe er imidlertid, hvorvidt vestlige industrialiserede lande som Danmark .... kan påberåbe sig en højere moral (opvamrning) vs. velstandsstigninger for store, nu fattige befolkninger". Det samme gælder for Tyskland: der nedrives/forflyttes fortsat landsbyer, som fx syd for Leipzig, for at skabe plads til dagminedrift til udvinding af noget af den mest forurenende fossil energikilde, brunkul. Så længe højudviklede lande med verdens førende videnscentre om evidens af forestående klimaændring handler så forbryderisk mod de mål, de ellers på den anden side udbasuner om vigtigheden for nedbringelse af dit og dat, så længe viser det sig at den kapitalintensive industrikompleks er stærkere end bedre viden om verdens alvorlige tilstand. Og så marcherer vi, verdens lykkeligste folk, med åbne øje og et sommerglædet sind mod verdens ende ....

Britta Hansen, Knud Chr. Pedersen, Peter Knap og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Steen Voigt
Det er rigtig 1997 var året, hvor verden blev stillet dette ultimatum.

Det er vigtigt for at forstå svaret fra politikerne i Danmark er til den danske befolkning:
Vi politikere i folketinget vil begå folkemord med oprejst pande på Middelhavet og befolkningen i Danmark skal sprede had til imod de flygtende, der er kommet til Danmark.

Den kommende og nu begyndende historiske folkevandring, hvor alle faktuelle fakta der er underbygget af den bedste forhåndenværende konsensus om den samlede videnskablige evidens, påpeger at flugten er resultatet af CO2 udledning de såkalte avancerede økonomier har 90% af det historiske ansvar for, da 90% af flygtende er og bliver fra, hvor eksistensgrundlaget allerede nu er tæt på forsvundet i kølvandet på denne de menneskeskabte klimaforandringer udvikling.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede danske økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Vores politikere kender til sandheden, de har eksperterne til deres rådighed, hvad gør befolkningen ved politikerens ansvar for vildledning af befolkningen?

Philip B. Johnsen

“Sea-Watch redder dem, Europa helst så drukne i Middelhavet.”
Link: http://politiken.dk/udland/art6150208/Sea-Watch-redder-dem-Europa-helst-så-drukne-i-Middelhavet

6 July 2017
"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

John Dalhuisen, Amnesty International
Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

Grethe Preisler

Fake News a la carte

"Den, som stedse ønsker godt
for sin syge moster,
kan den kunst at være flot,
uden at det koster."
(Kumbel)

Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Ejvind Larsen, Maria Francisca Torrezão, Maj-Britt Kent Hansen, Philip B. Johnsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Dorte Haun Nielsen

Steffen Gliese til statsminister! :)