Læsetid: 8 min.

Klimaforandringerne truer dansk landbrug. Medmindre man er vinbonde

Den varme sommer har ført til fejlslået høst, døde fisk og fatale skovbrande. Og god, dansk vin. Information har besøgt det danske svar på vindistriktet Mosel
Line Barfoed fjerner de lavthængende blade, så hendes druer kan få mest mulig sol og undgå fugt fra blade tæt på druerne.

Line Barfoed fjerner de lavthængende blade, så hendes druer kan få mest mulig sol og undgå fugt fra blade tæt på druerne.

Sigrid Nygaard

15. august 2018

Fra landevejen på Røsnæs kan man se ud over de grønne vinmarker, der bugter sig over istidslandskabet. Vinstokkene står på bakkeskråninger som lange korridorer, der fører ned ad skrænten og ud i Kalundborg Fjord.

Mellem rækkerne af vinstokke, der danner grønne vægge af blade og fyldige drueklaser, står Betina Newberry foroverbøjet under den varme sol og piller små stilke af planterne med sine fingre.

Hun er vinbonde på Dyrehøj Vingård, der ligger på Sjællands vestligste punkt, Røsnæs, små ti kilometer fra Kalundborg. Et område, der af magasinet Vinbladet omtales som Danmarks svar på det tyske vindistrikt Mosel.

Sammen med fire ansatte går hun vinstok for vinstok igennem for at fjerne de lavthængende blade på hver enkelt plante. Der er i alt 30 kilometer vinstokke, og på hver plante skal drueklaserne have de bedste betingelser for at suge sollys til sig.

Hver gang Betina Newberry tager et skridt, knaser jorden og de indtørrede blade under hendes fødder. Den korthårede kvinde med solrynker i ansigtet misser mod solen. Det er over 25 grader denne torsdag formiddag, og vinbonden kan ikke huske, hvornår hendes planter sidst fik regn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer