Baggrund
Læsetid: 4 min.

Klimaministeren siger, han vil redde planeten. Her er hans løfter, så I kan holde ham op på det til næste valg

Her på Information vil vi gerne bistå energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), når ministeren præsenterer alarmerende klimameldinger. Derfor har vi sammenstykket en ’to do-liste’ og en samling af citater, så ministeren ikke glemmer dem
Indland
9. august 2018
Hæng sedlen op på dit køleskab og hjælp klimaministeren med at huske sine løfter på vegne af klimaet.

Hæng sedlen op på dit køleskab og hjælp klimaministeren med at huske sine løfter på vegne af klimaet.

De seneste døgn har energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) markeret sig på flere medieplatforme med tydeligt alarmerende meldinger i kølvandet på sommerens ekstreme tørke samt den internationale forskerrapport, der mandag advarede om risikoen for katastrofale dominoeffekter, hvis ikke indsatsen for at bremse klimaændringerne øges dramatisk.

»Klimaforandringerne er en brændende platform,« sagde ministeren i søndags til Ritzau.

Han advarede om, at verden kommer for sent til at efterleve Parisaftalens klimamål, med mindre en forstærket indsats for at dæmpe CO2-udledningerne suppleres med nye tiltag for samtidig at trække CO2 ud af atmosfæren.

»Jeg tror på, at vi skal gøre alt, hvad der overhovedet står i vores magt. Det har vi en forpligtelse til i forhold til at give en jord og en verden videre til vores børn og børnebørn, som er i en forsvarlig stand. Der er vi simpelthen forpligtiget til at gøre alt, hvad vi overhovedet kan. Det er den danske regering indstillet på,« forsikrede ministeren i TV-Avisen tirsdag.

Sammen med den øvrige regering står Lars Chr. Lilleholt nu for at skulle færdiggøre den klimaplan, der skal gøre det muligt for Danmark at følge vejen til nuludledning af CO2 i 2050. Planen er lovet engang efter sommerferien og skal levere klimapolitisk handling, hvor forsommerens energiaftale kommer til kort.

Her på Information vil vi gerne bistå ministeren. Dels ved at holde ham fast på meldingerne og løfterne afgivet de seneste dage – gengivet på avisens forside, så de er lige til at printe ud og hænge op på køleskabet for læsere og andre borgere, der vil tage Lilleholt og regeringen på ordet.

Print ud og gem

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt har de seneste dage understreget, at vi skal gøre alt for at bremse klimaændringerne. Information opfordrer læserne til at gemme ministerens store ord, hvis han selv skulle glemme dem, når regeringen til efteråret skal fremlægge sin nye klimaplan, eller når der udskrives folketingsvalg.

 • »Det er klart, at togradersmålet ikke er nok.« Ritzau den 6. august.
 • »Klimaforandringerne er en brændende platform.« Ritzau den 5. august.
 • »Vi skal gøre alt, hvad der overhovedet står i vores magt. Det har vi en forpligtigelse til i forhold til at give en jord og en verden videre til vores børn og børnebørn, som er i en forsvarlig stand.« TV-Avisen den 6. august.
 • »Den (nye forskerrapport) er stærkt, stærkt bekymrende. Den kalder på både en national, men ikke mindst international indsats.« TV-Avisen den 6. august.
 • »Helt afgørende er det, at vi ikke bare sætter os ned og giver op, men at vi gør alt, hvad der står i vores magt i forhold til at tage initiativer.« TV-Avisen den 6. august.

Og dels ved at tilbyde ministeren huskelisten her på siden over en række af de politiske tiltag, der kan bane vej for, at Danmark kan yde sit nødvendige bidrag til at bremse den globale opvarmning omkring Paris-målet på 1,5 graders opvarmning.

Lars Chr. Lilleholts huskeseddel

Kære Lars Christian Lilleholt

Forleden meddelte du, at vi må gøre en massiv indsats for at overkomme klimaudfordringen. Vi giver dig her et sæt konkrete forslag til, hvordan du kan redde klimaet. Print dem ud og hæng dem op, så du ikke glemmer dem.

 • Tegn Danmarks vej til 1,5-gradersmålet

For at leve op til Parisaftalen skal de danske CO2-udledninger reduceres i størrelsesordningen 1,5 millioner ton pr. år. Siden 1990 har Danmark kun reduceret med i snit det halve år. år.

 • Lav langsigtet plan for havvindmøller

Med f.eks beslutningen om en ny park om året har leverandører sikkerhed for investeringer og udviklingsindsatser

 • Begræns den danske kødproduktion

Landbruget står for knap knap en femtedel af de danske drivhusgasudledninger. Ved bl.a. at gøre landbrugsstøtten mere klima- og miljøbetinget kan produktionen drejes

 • Plant træer

Paris-målene nås ikke uden at trække CO2 ud af atmosfæren. En kampagne under sloganet ’et træ pr. dansker for klimaet’ kunne blive en folkesag.

 • Stop nye licenser til  olie- og gasudvinding i nordsøen, udfas de eksisterende

Ifølge FN's Klimapanel skal omkring 80 pct. af de kendte fossile reserver forblive i undergrunden af hensyn til klimaet.

 • Stop salg af dieselbiler i 2025 og benzinbiler i 2030

I Norge skal alle nye biler være uden CO2-udledning fra 2025. Fra 2030 gælder det i Holland og Irland.

 • Skær ned på landbrugets sojaimport

Med færre husdyr og mere hjemlig dyrkning af flerårige afgrøder og proteinprodukter kan selvforsyningsgraden for foder øges og klimaaftrykket mindskes.

 • Gør energispareindsatsen mindst dobbelt så stor

Den mest klimavenlige energi er den, vi ikke bruger. Alene i bygningsmassen kan varmeforbruget effektiviseres med 35-40 pct. frem mod 2050, hvis de nødvendige mål og midler vedtages.

 • Sæt mål om 100 pct. vedvarende energi i alle sektorer i 2040

Når vi ikke dét, bliver det svært at nå 2050-målet for hele økonomien.

 • Gør alle nye busser eldrevne fra 2025

København har underskrevet hensigtserklæring om kun at købe elbusser fra 2025. I Norge skal alle bybusser køre på el fra 2025, i Holland skal alle nye busser køre på el fra 2025 og hele busparken fra 2030

 • Lav køreplan for udfasning af importeret biomasse

Træflis o. lign. er ofte klimabelastende, og verden har brug for mere skov, ikke mindre.

 • Forøg Danmarks bidrag til klimafinansiering i ulande

Vi gør det ikke alene. For at bidrage til Parisaftalens økonomiske mål skal dansk klimabistand øges fra 1,3 mia. kr. årligt til 3,8 mia.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Achim K. Holzmüller

Huskesedlen, som skribenterne anbefaler at Lars Chr. Lilleholt holde sig for øget hele dagen igennem, kræver en person, der synes at være fri for skizofreni-lignende handlinger.
Så længe ministeren fremmer med sine handlinger udbygning af olie- og gasudvinding til det bitre ende, og måske også synes godt om at Danmark i fremtiden kommer til at huse 60 mio grise, samt at fremmer andre vækst-relaterede, dog klima- og miljø-belastende produktioner fra den agrar-industrielle kapitalkompleks, så længe kan han jo ikke helhjertet og effektiv arbejde på at realisere de fleste af huskesedlens emner.
Nej, der skal andre folk til, nogen, der puster kraftigt, dog uden at have mel i munden.

Marianne Stockmarr, Palle Bendsen, Flemming Berger, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen, Carsten Munk, Torben Skov, Anne Eriksen, Benta Victoria Gunnlögsson, Per Torbensen, nils valla, John Andersen, Ejvind Larsen, Kim Houmøller, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Knap og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Glimrende initiativ med sådan en dosmerseddel.
Information kan roligt selv hænge en seddel op, så den er tydelig for dem der skriver om økonomi og arbejdsløshedstal.

Marianne Stockmarr, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Arne Albatros Olsen, Mogens Holme, Ejvind Larsen, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Kloden er for dyr at redde. Så hellere det rene Armageddon. Ulykkerne indtræffer først fuldt og helt om 200 år. Så nyd sommeren i fulde drag, og grin af landbruget som er Danmarks vigtigste erhverv (ifølge dem selv) står og mangler 6,5 milliard. Herregud en tusse pr. borger!

Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Anne Eriksen, Mogens Holme og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Ja, det skal han jo sige på egne og på regeringens vegne.

Men mener han det for alvor ?

Der mangler noget om skibsfart, flyveriet og turisme.

Marianne Stockmarr, Søren Fosberg, Mette Eskelund, Daniel Joelsen, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Ikke alle læser indenad, kære Grethe. Godt for dig! ;)
Der er dog hverken tale om dobbeltspil, trolderi eller andre ufine metoder.
Jeg er udelukket fra at deltage i debatten under eget navn. Efter ærgerlig 'uenighed' og efterfølgende fjendskab, med stedets vise overhøjhed Hr. Fyhrie.
Men jeg sværger kun at benytte én signatur, af gangen.

Peder Bahne, Bettina Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Hvem siger, at vi møder Lars Chr. Lilleholt næste år - forøvrigt er varm luft fra sommeren i skarp konkurrence med den varme luft fra regeringen - der i øvrigt har planer om at smadre sundheden helt og aldeles , med nye "sundhedsreformer" - som om den gamle ikke ødelagde nok.

Store beslutninger skal ikke være valgflæsk - men koordineres af folk, der ved hvad de gør!

Marianne Stockmarr, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

@Anne Eriksen
Nu skal du ikke undervurdere VLAK-regeringens ministerhold og deres spindoctorer helt og aldeles, Anne. Jeghar dem stærkt mistænkt for udmærket godt at vide, hvad de selv har gang i p.t. - med velvillig assistance fra medlemmer af det journalistiske prekariat i public service-organet 'Danmarks Radio'.

Jan Bruun, Søren Fosberg, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

At holde en politiker op på dennes løfter er mestendels forgæves, hvilket demonstrerer vort konkurrencedemokratis armod; vi har kun muligheder for at stemme på professionelle løgnere og demagoger ved valgene - og derpå skal vi forsøge at 'holde dem op' på deres løgne.

Det lyder som et spil med én forudsigelig taber, nemlig vælgermassen - som dårligt nok kan holde sammen på sig selv, endsige holde sig selv op på at være demokratisk indstillede.

Man kunne lige så godt sige til de arme danskere; søm denne budding til væggen!

Flemming Berger, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, Lise Lotte Rahbek og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

At Lars Chr. Lilleholt i første omgang blev Klimaminister siger noget om regeringens prioritering at klimaet......

@Grethe Preisler
Ved jeg godt, det er svært at skjule, synes det. Ja, og public service hænger mig ud af halsen.
Klart at det planlagt til mindste detalje, startet sidste år med "smertepatienter" og "kronisk syge" - nu skal der så være rav om regionerne, hvis ansatte selvfølgelig ikke bryder sig om tanken om at frekventere "Jobcentrene", hvilket er fuldt forståeligt...

Grethe Preisler

@Anne Eriksen

Hvad med at klæbe plakater op på alle lofter, mure og vægge i 'det offentlige rum' med teksten:
'RYD SELV OP EFTER DIG. DIN MOR ER IKKE ANSAT HER!'

Mette Eskelund

Hvorfor nævnes der ingen forslag i forhold til flyvning? Umiddelbart vil jeg foreslå, at aviserne IINKLUSIV Information stopper med at lave "rejsetillæg" med fristende reklamer for rejsemål, som skal nås med fossildrevne fly.

Jens Kofoed, Søren Fosberg, Palle Bendsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Palle Bendsen

At holde regeringen op på udtalelser en varm sommerdag efter (endnu) en alarmerende rapport lyder som en god ide, men ved nærmere eftertanke er der problemer.
Altså de generelle vendinger om bekymring er jo glimrende, men det er ligesom at sælge elastik i metermål: det er ikke en eksakt videnskab.

Hvis vi lægger mærke til det minister Lilleholt har sagt, så er der yderligere grund til bekymring: han vil tilsyneladende hive CCS op af skuffen. (CCS = CO2-fangst og lagring). Det var i hvert fald hovedindholdet i TV-avisens indslag den 6. august (redaktionens valg).
I 2011 afviste to på hinanden følgende klimaministre, Lykke Friis (V) og Martin Lidegaard (RV) ellers at give tilladelse til Vattenfalls ansøgning om et CCS-anlæg ved Nordjyllandsværket. Siden pakkede Vattenfall sammen og solgte værket til Aalborg Kommune. (Se http://ccs-info.org)
Og vi troede, at nu havde fornuften sejret. Men hvis man venter længe nok, kommer alting op igen.
Lilleholt taler også om lagring i landbrugsjord og i skovene. Det er til gengæld fornuftigt og nødvendigt. Blot skal man ikke regne det for et hurtigt virkende tiltag – og skove kan brænde har vi jo set.
Problemet er bl.a., at Lilleholt som de fleste andre ikke forstår omfanget af den katastrofe, der banker på, ja har foden i døren. Ellers kunne han ikke være med til at investere mange milliarder i at hive den næstsidste olie og gas op fra Nordsøens bund. Og Concitos Christian Ibsen ville ikke anbefale CCS og – sig det er løgn – gødning af verdenshavene.

Og ... flere af Informations forslag på huskesedlen til Lilleholt er altså langt under det påkrævede.

F.eks. ”Tegn Danmarks vej til 1,5 gradersmålet”. Der er stort set ikke længere et miljømæssigt råderum til at udlede CO2, hvis verden skal have bare en 50 procents chance for at undgå at komme over den tærskel. IPCC’s seneste rapport sagde 550 GtCO2 for 2011-2050, dvs. ca. 300 GtCO2 i dag. Men under alle omstændigheder er en reduktion på 1,5 millioner ton pr. år alt for lidt.
I 2011 beregnede vi i NOAH, at Danmark skulle reducere med 7 % om året, hvis vi skulle gøre vores del. (http://kortlink.dk/klima-sos/erpr) Det var uden at indregne den historiske klimagæld. De første tre år ville det betyde 4,2 millioner tons pr. år. Men det er jo ikke sket, så reduktionskravet er blot forøget til 10-12 % år-for-år reduktioner. (Reduktionen skal være med en fast procentsats, så reduktionerne i de første år er større end senere i forløbet.)

F.eks. ”Plant et træ”. Der er slag på tasken 1 milliard træer i Danmark, så ”Ét træ pr. dansker for klimaet” ville forøge mængden med en halv procent.

Lilleholt og regeringen har haft det som et mantra, at den grønne omstilling ikke må gøre det dyrere at være dansker eller drive virksomhed i Danmark. Så længe det er statsreligion, så kan Lilleholt sige ”Vi er i den grønne førertrøje” morgen, middag og aften, lige lidt hjælper det.

Mette Eskelund, Jens Kofoed, Achim K. Holzmüller og Trond Meiring anbefalede denne kommentar