Læsetid: 6 min.

Kvinder får seksuelle henvendelser fra fremmede mænd, når de søger bolig på sociale medier

Når unge kvinder bruger sociale medier til at søge bolig, oplever de at få seksuelle henvendelser fra fremmede mænd, der i nogle tilfælde ligefrem tilbyder, at de kan betale lejen med sex. Det fortæller organisationer og en række kvinder
Når unge kvinder bruger sociale medier til at søge bolig, oplever de at få seksuelle henvendelser fra fremmede mænd, der i nogle tilfælde ligefrem tilbyder, at de kan betale lejen med sex. Det fortæller organisationer og en række kvinder

Ditte Ahlgren

27. august 2018

Boligjagten er gået i gang for unge, der snart skal begynde på en ny uddannelse. For mange af de boligsøgende har sociale medier og særligt facebookgrupper erstattet opslagstavlen i supermarkedet. Men flere kvinder oplever at blive kontaktet af fremmede mænd, der søger mere end en lejer.

»Hvert år ser vi flere af de sager, og det eskalerer især ved studiestart. Unge, der får tilbud om at betale huslejen med blowjobs, eller meget billige lejligheder, hvor det er implicit, at resten af beløbet betales med seksuelle ydelser,« siger næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, Signe Vahlun.

Der findes ikke noget overblik over omfanget af fænomenet, men også hos projektet Everyday Sexism Projects danske afdeling oplever de særligt den type henvendelser i forbindelse med studiestart. Projektet startede i England i 2012 og har til formål at få kvinder til at fortælle om deres møde med sexisme i hverdagen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er ikke noget nyt fænomen, da jeg i 2001 satte en annonce i en lokalavis for at søge bolig, blev jeg ringet op af en der tilbød » et gratis værelse i bytte for oralsex« -jeg takkede pænt nej til tilbuddet.

Anders Sørensen

Er det ikke fair nok, så længe det upfront gøres klart, at et blowjob er den pris, der må betales for lejlighed? Vi taler om voksne mennesker, der må formodes at være i stand til at sige nej. Eller ja. Ville det være et problem, hvis man fik nedslag i huslejen mod at slå græsplænen et par gange om ugen? Hvorfor denne angst for sex-ydelser?

Sören Tolsgaard

Det kan vel siges at være en formildende omstændighed, hvis ”forventningerne” fremsættes up front, men jeg kender også eksempler på, at udlejer fremsætter dem hen ad vejen, når indskuddet er betalt og offeret sidder i saksen.

At sammenligne græsslåning med at levere oralsex er meget langt ude på overdrevet. Men det lader til at Weinstein-syndromet er vidt udbredt, også blandt debattører i dette forum. Jeg har noget arbejde eller en lejlighed, som du har brug for, så bare af med trusserne, hvis du vil tages i betragtning. Det er vel stadigvæk kun få jobs og boliger, hvor noget sådant gøres gældende, men vinder det udbredelse, ville jeg nødig være barn af fattige forældre, som ikke har råd til at finansiere uddannelse og bolig. Tendensen bør forebygges gennem et socialt arbejds- og boligmarked, som hidtil har forskånet os for meget, mens man andre steder i verden ser, hvorledes fattigdom tvinger mindreårige til prostitution osv.

Eva Schwanenflügel, June Beltoft, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Christel Gruner-Olesen, Viggo Okholm, Elisabeth Andersen, Anna Regine Irgens Bromann, Anne Eriksen, David Zennaro, Katrine Damm, Rikke Nielsen, Ib Christensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Søren Tolsgaard, det er naturligvis altid kritisabelt, hvis det forventede ikke præsenteres på forhånd. Det være sig oralsex eller græsslåning.

Det er også kritisabelt, at man overhovedet kan spekulere i boligmangel. Der burde selvfølgelig være bolig for alle til en rimelig pris. Men så'n er kapitalismen. Jeg er dog uenig i, at græsslåning og oralsex er væsensforskelligt, så længe det er noget, man mod vilje tvinges til for at opnå det ellers uopnåelige.

Sören Tolsgaard

Anders Sørensen -

Tja, der kan vel med rimelighed argumenteres for, at græsslåning indgår i vedligeholdelse af boligen, mens noget sådant bliver vanskeligt ift. sexuelle ydelser. Vi er ude i Weinstein-syndromet her, magtmisbrug kaldes det også, og kan man ikke se det, er det moralske kompas på afveje – set i min optik.

Eva Schwanenflügel, Johnny Winther Ronnenberg, June Beltoft, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, David Joelsen, Christel Gruner-Olesen, Nanna Larsson, Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, Katrine Damm, Rikke Nielsen, Ib Christensen, Lise Lotte Rahbek og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Søren Tolsgaard, jeg er fundamentalt uenig. Man skal ALDRIG tvinges til at slå græs, hvis ikke det på forhånd fremgår af kontrakten. Det tager jo i øvrigt længere tid at slå græs, end det tager at udføre oralsex, sædvanligvis.

Sören Tolsgaard

Anders Sørensen –

Hvis ikke græsslåning er aftalt på forhånd, bør arbejdet naturligvis kun være et tilbud (mod nedslag i husleje), som udlejer alternativt kan udbyde til anden side.

Men igen, at sammenligne græsslåning med oralsex, og i den forbindelse oven i købet sammenligne tidsforbruget, er i min optik langt ude i hængedyndet.

Det er et helt igennem sygeligt grundlag at udleje boliger på.

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, June Beltoft, Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, Rikke Nielsen og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Søren Tolsgaard, vi har at gøre med to ting, man ikke gider, og som ikke er blevet oplyst på forhånd som værende en del af kontraktlig forpligtelse: oralsex og græsslåning.

Oralsex tager 2 minutter i gennemsnit. Græsplæneslåning tager en del mere, medmindre plænen er meget lille. Så på bundlinjen står: Hvorfor er det helt moralsk uantageligt at udføre oralsex og ikke at slå plæne? Hvorfor er det ene job ringere end det andet? Hvorfor skal jeg bruge to timer på at slå din plæne, når jeg kan bruge to minutter på at sutte din pik for samme løn?

Hvorfor denne fordømmelse af sexbaserede ydelser?

jens peter hansen

Da jeg i 1965 lejede et værelse på Frederiksberg formedelst 70 kr og en ugentlig støvsugning hos en pensioneret lærerinde på 75 var det billigt , men sandt for dyden ikke luksuriøst. Vi to blev de bedste venner, selv om hun ikke var meget for at jeg havde en kæreste, men blev noget beroliget da hun fik at vide at hun boede i det jyske. Jeg vidste hvad jeg gik ind til. En aftale er en aftale. Hvis der foreskrives sex skal man naturligvis afvise det, eller hvor hjælpeløs kan man være ??

Jonathan Larsen, Erik Jakobsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Anders Sørensen

Vores børn kan kun fødes af unge kvinder, og for hver af dem der ryger over i prostitution, er der en mindre til at blive en god mor for vores kommende generationer. Græsset kan vi sætte et får, en ged eller en kalv til at holde nede - kvinderne er unikke.

David Joelsen, Viggo Okholm, Jonathan Larsen, Flemming Berger og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Anders Søernsen, lyder næsten som om du taler af erfaring - hvor mange kvindelige udlejere har du tilfredsstillet som en del af din huslejke?

@Anders
Du har selvfølgelig helt ret i, at alpha og omega er, at forholdende har været klare fra starten - at man har kunne takke nej. Eller ja, for den sags skyld.

Dog er forskellen egentlig ret simpel - personlige grænser.
Jeg tror endda man kan opbygge et helt spektrum - lige fra at slå græsset, vaske udlejers tøj, give dem en massage, til i den helt anden ende: sex.

Med det frie markeds briller på giver det mening at putte de to tjenester i samme kasse. Men tager man et par andre briller på, er det snildt to forskellige verdener. Jeg tvivler på at du ville sidestille oralsex og græsslåning, hvis det var overfor et familiemedlem. Markedet og dets forhandlinger er nemlig ikke alle livets aspekter.

Man kommer altså til at virke lidt afskåret fra omverden hvis man stiller sig så undrerne over, at folk overhoved skelner. Der er vel nok få, der indrømme at de ville forvente nøjagtigt samme reaktion fra folk, hvis man henholdsvis tilbød dem at slå deres græs eller have sex med dem for en given sum penge.

Er det hele helt absolut og objektivt? Slet ikke, og derfor vil den brede befolknings reaktion nok heller ikke være det samme om en generation eller to.

Eva Schwanenflügel, Anna Regine Irgens Bromann og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

Det korte af det lange her er, at man(de som har noget at leje ud)udnytter andre menneskers særligt svage/udsatte/dårlige position på en plat og ucharmerende måde. I nogle tilfælde kan en sådan aftale tilsidesættes iflg. aftaleloven.
Dog må jeg sige - med fare for at lyde primitiv -at jeg, hvis min datter fik et sådant obskønt tilbud fra en udlejer, ville tage ham i kraven og tildele ham indtil flere knytnæveslag, hovedsaglig i ansigtet! Al jeres forblommede snak om det frie marked, ville i mit perspektiv vige for behovet for en hædersmands straffelovsovertrædende og ubehagelige men nødvendige gerning!

Altså som jeg læser artiklerne, handler det ikke om, hvorvidt seksuelle ydelser skulle være en del af huslejen, men om i flere af tilfældene, at ja - klamme typer ringer op, sms'er, sender seksuelle billeder og ovenikøbet kan finde på at fortsætte i flere år.
Det burde klamme typer lade være med.
Boligmarkedet har der i hele min levetid ikke været nogen politikere, der for alvor har turdet røre ved.
Så det er rent 'vild west', hvor, hvis man er ung, og/eller ikke har penge er på herrens mark.

Eva Schwanenflügel, June Beltoft, Elisabeth Andersen, Anne Eriksen, David Zennaro og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Anders Sørensen -

Hvordan har du det egentlig med Harvey Weinstein?

Er det i orden, at han tilbød filmroller for sex? Hans "tilbud" blev trods alt fremsat til kvinder over den sexuelle lavalder, så hvorfor ikke?

Det er muligt, Weinstein ikke gjorde noget juridisk angribeligt, men selskabet fyrede ham hurtigt, for i betragtning af, at han har vedkendt sig "frivillig sex" med talrige skuespillerinder under sådanne betingelser, ville det være meget dårlig PR at lade ham fortsætte.

Tiden er ikke til prædatoriske magtudøvere, det kunne gå an i Simon Spies' tid, men kvinderne finder sig ikke i det længere, og snart må selv Ålen erkende, at hans stil er en uddateret anakronisme.

Eva Schwanenflügel, June Beltoft, Kim Houmøller og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Erik Jakobsen

Jeg har her for et par år siden været ude i den situation at leje betingelserne pludselig ændredes, vi (syv polakker og jeg) skulle slå græsset UDEN nedslag i lejen. Jeg sagde fra til husejerens så store fortrydelse, jeg har dog aldrig været ude for, ej heller i mine unge dage at udføre seksuelle ydelser, hverken for mine mandlige eller kvindelige udlejere, det har jeg altid ment skyldtes mit udseende, for mange af mine mandlige kammerater fortalte om, det gav nedslag i lejen. På den anden har jeg altid ment det var pral.
Og går vi nu til nutidens unge studiner, om det de mener er et anstødeligt forslag fra udlejer, hvorfor siger de så ikke bare nej og farvel og tak. Så dør markedet for den slags forslag (hvis det findes) lige så stille ud.
Og nej hvis mine døtre kommer ud for den slags forslag slåning af græsplænen/sex, går jeg da ud fra som givet, de siger nej, hvis de mener, en så ydelse er utilbørlig.

Anders Sørensen

@Søren Tolsgaard, jeg har det ikke principielt anderledes med Weinstein, fordi han har tvunget kvinder til sex, end jeg ville have haft det med, at han havde tvunget dem til at slå sine sikkert betragteligt store græsplæner.

Jeg er principielt fuldstændig ligeglad med, hvordan man udnytter sin magt til at tvinge folk til gerning, de ikke gør af anden grund end underkastelse og underkasterens magtfuldkommenhed.

Sålænge man bare kan sige ja eller nej, er det helt på linje med et sugar forhold, som nydes af mange til gensidig tilfredshed - og fornøjelse..

Nej Leo Nygaard, jeg kan ikke lige læse ud af artiklerne, at det er sådan, at klamme typer ringer op og spørger: er det i orden at jeg lige sidder og ornanerer, mens du fortæller lidt om hvem I, der der gerne vil leje min lejlighed er?

Så de kvinder er ikke blevet spurgt, før de blev blev udsat for grænseoverskridende henvendelser.

Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

@ Leo 2004
Det må være ironisk, ikke?

"sugar forhold" Det er jo prostitution. Intet andet. Og ja, det er lovligt her i landet.
Bevares - kald mig bare gammeldags; men når "smarte" mænd begynder at udnytte unge boligsøgende menneskers(pigers) situation og muligvis naivitet, så sætter jeg foden ned!!

I dette studieår mangler ca. 22000 studerende en bolig. Jeg håber at mange fædre, ligesom jeg, vil være deres unge mennesker behjælpelige med at give disse sygeligt seksuelt forskruede mandspersoner et adækvat modspil til deres ucharmerende forsøg på at kompensere for manglende personlige egenskaber ved at udnytte noget så prosaisk som boligmanglen!

Henrik Brøndum, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, June Beltoft og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar

Kald det, hvad du vil. Det er frivilligt. Sagde de alle nej, fik den klamme fyr ikke udlejet.
Hvorfor så forarget og urealistisk.

Fordi det er forargeligt, at klamme typer tillader sig aldeles uopfordret at henvende sig med stønnen, seksuelle billeder, sms'er om hvordan de har tanker om at kneppe en boligsøgende. Derfor.

Eva Schwanenflügel, Dennis Jørgensen, Lise Lotte Rahbek, June Beltoft, John S. Hansen og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

Hvis nu disse unge kvinder, som angiveligt frivilligt giver blowjobs eller har samleje med mandlige boligudlejere, virkelig gerne vil gøre dette, så annoncerede de vel deres velvillighed? Det ville da være langt smartere end at vente på at 'gå i fælden' - så mon ikke der er tale om at en del, måske hovedparten, af disse kvinder indgår et usundt kompromis, vel hjulpet af omstændighederne (boligmangel og ulighed i adgang til boliger + et risikovilligt forhold til egen seksuelle integritet)?

Jan Skovgaard Jensen og John S. Hansen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Ligefrem to artikler om samme emne, samme dag og af samme forfatter?

Og får man sådan en gusten opringning: Brug krak.dk til finde tlf og evt adresse på vedkommende. Så er det lettere at anmelde. Eller, gud forbyde det, selv gøre noget socialt konstruktivt ved personerne.

John S. Hansen

@Leo 2140

Som det bliver sagt : fordi det er forargeligt!
Og urealistisk? Det synes jeg nu ikke min tilgang er. Anløbne personager, som spekulerer i at udnytte andres dårlige situation , dem skal man sgu slå hårdt ned på - det giver, om ikke andet en bedre nattesøvn.
Man har også den mulighed, at man lader den som forsøges udnyttet foregive villighed. Så kan man møde op til underskrivning af kontrakten - og tilfældigvis lade sin far dukke op, og hjælpe med at få underskrifterne på plads!

Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

John Hansen, udsigten til et blæsende arbejde udført af et fædrende ophav vil muligvis omstyrte handelen, og formentligt til fordel for alle parter.

Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Mads Jakobsen

"Er det ikke fair nok, så længe det upfront gøres klart, at et blowjob er den pris, der må betales for lejlighed? Vi taler om voksne mennesker, der må formodes at være i stand til at sige nej. Eller ja. Ville det være et problem, hvis man fik nedslag i huslejen mod at slå græsplænen et par gange om ugen? Hvorfor denne angst for sex-ydelser?"

Her har vi problemet med den seksuelle frigørelse i en nøddeskal. For rent logisk, hvis den seksuelle revolutions idealer var rigtige, så er sex som en hvilken som helst ydelse. Der går jo ikke noget af dig hvis du slår en græsplæne. Eller hvis nogen spørger dig om du vil gøre det. Dit forhold til omverden ændre sig ikke hvis det kommer frem at du engang slog græsset for nogen. Hvis du spørger din far og mor om du må slå græsset for din nabo, så siger de bare "Ja, ja."

Men sådan er det jo ikke med sex, vel?

Bettina Jensen

Den seksuelle frigørelse/emancipation blev under forbrugerismen, ganske i kapitalismens ånd, til markedsgørelse; porno og nedbrydelse af personlig integritet. På ingen måde overraskende, ligesom den tårnhøje benægtelse af dette også er helt forventelig.

Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

@Bettina

Det fædrene ophavs indsats/funktion skulle udelukkende være for at lægge pres på den klamme udlejer, således at kontrakten ville blive indgået uden seksuelle ydelser af nogen art!!

John S. Hansen

@Bettina

Det fædrene ophavs indsats/funktion skulle udelukkende være for at lægge pres på den klamme udlejer, således at kontrakten ville blive indgået uden seksuelle ydelser af nogen art!!