Nyhed
Læsetid: 3 min.

Lægemidler med cannabis har ingen eller minimal effekt på største patientgruppe

De fleste recepter på medicinsk cannabis bliver givet mod såkaldte neuropatiske smerter. Men en af de forskere, der deltager i forsøg finansieret af regeringen til at forske i medicinsk cannabis, advarer om, at der generelt ikke er påvist en smertestillende effekt i netop denne patientgruppe
En hampmark på Møllerup Gods på Djursland.

En hampmark på Møllerup Gods på Djursland.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
13. august 2018

Langt de fleste patienter, der har fået udskrevet medicinsk cannabis, siden en forsøgsordning trådte i kraft i januar, har fået det mod såkaldte neuropatiske smerter – smerter, der skyldes en skade eller sygdom på nervebanerne. Det fremgår af Sundhedsministeriets statusopgørelse fra juni over forsøgsordningen.

Men lige præcis i denne patientgruppe viser en stor del af den eksisterende forskning, at lægemidler med cannabis ikke har en effekt ud over placebo.

Det understreger smerteforsker og professor ved Aarhus Universitet, Nanna Brix Finnerup, der deltager i to forskningsprojekter finansieret af en pulje på ti millioner kroner, som regeringen har afsat til at forske i medicinsk cannabis.

Sammen med internationale forskere har hun tidligere lavet en systematisk gennemgang af forskningen på området. Konkret har forskerne set på over ti videnskabelige studier, der har undersøgt bivirkninger og virkninger af lægemidler med cannabis på patienter med neuropatiske smerter.

»Generelt viser eksisterende studier, at der ikke er bedre effekt af lægemidler med cannabis end placebo på kroniske neuropatiske smerter. Når der så samtidig er væsentlige bivirkninger og risiko for afhængighed ved behandling med cannabis, som vi har set ved opioider, er vi er meget utrygge over, at forsøgsordningen er blevet iværksat på denne måde, fordi vi risikerer at skade patienterne mere, end vi gavner,« siger Nanna Brix Finnerup.

Hun forklarer, at lægemidler mod neuropatiske smerter generelt først er klinisk relevante, hvis man ikke skal behandle mere end ti patienter, før én oplever en halvering af smerten.

»Og det har disse studier ikke kunnet opfylde.«

Af Lægemiddelstyrelsens vejledning om medicinsk cannabis fremgår det, at medicinsk cannabis kan have en »svag« afslappende virkning ved neuropatiske smerter. Styrelsen gør dog samtidig opmærksom på, at de fleste studier med varighed på tre uger eller derover har været negative. 

»Cannabispræparaterne (er) oftest kun anvendt i korttidsforsøg, hvorfor der mangler viden om langtidsvirkning og -sikkerhed,« står der.

Enkelte succeshistorier 

Kritikken af at gøre de to nye lægemidler med cannabis lovlige via en forsøgsordning, har været, at forskningen på området er utilstrækkelig, og at det ikke har været igennem den almindelige procedure for godkendelse af lægemidler.

Formanden for Lægeforeningens lægemiddeludvalg, Tue Flindt Müller, påpeger, at mange af de indikationer, der har været på, at det har en effekt, kommer fra »en masse kendisser, der er stået frem og sagt, at de har haft god glæde af det«.

»Og det kan sagtens være – men man har jo faktisk lavet forsøg med det, hvor det har været lidt tvivlsomt, hvor god effekten er. Blandt andet derfor har der ikke været nogen medicinalproducenter, der har kastet sig ud i at producere det,« siger han.

Nye studier skal ses i sammenhæng

De fleste studier er lavet med det præparat, der hedder sativex, og som indeholder både stofferne THC og CBD, fortæller Nanna Brix Finnerup.

De to studier, som de danske forskere skal i gang med, vil sammenligne THC alene, CBD alene, kombinationen og placebo. Men uanset resultatet af de nye danske studier vil det ifølge forskeren skulle ses i sammenhæng med andre studier af patienter med neuropatiske smerter.

»Studierne vil være en lille brik i de her mange studier, der allerede er lavet, og selv om man finder en effekt, skal man tage de mange studier, der ikke har vist en effekt, og studier, der bliver gennemført i andre lande, med i eventuelle overvejelser om at anbefale cannabis til behandling af smerter.«

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) understreger, at Lægemiddelstyrelsen har lavet en vejledning, der skal følges, og at denne bygger på forskning på området. Vejledningen vil blive opdateret i takt med, at der kommer nye forskningsresultater.

»Men indtil videre bygger den på viden, der er, og det er nøgternt skitseret, hvor der er evidens.« 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Det samme gælder alle de antidepressive midler der er på markedet - her er der så til gengæld påviselige svære bivirkninger hos for mange. Konen er i lommen på medicinalindustrien og mig bekendt har hun altid været i mod cannabisprodukter.

Bettina Jensen, Britta Felsager, Søren Andersen, Benny Larsen, Carsten Wienholtz, Jens Jensen, Lars Christensen, Arne Albatros Olsen, Niels-Holger Nielsen, John Liebach, Torben Bruhn Andersen, Thomas Jørgensen, Ervin Lazar, Henrik Leffers, David Breuer, Finn Birkjær, Merete Jung-Jensen, Eva Schwanenflügel, Peter Hansen, Anne Mette Jørgensen, Alvin Jensen, Vivi Bech, Anne Eriksen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

En sikker succes, når en modstander bliver sat til at forske i noget, man ikke vil anerkende.
En kedelig ting, når der ofres millioner på det - og når det er alt andet end placebo (kan de ikke finde på andet?)
Fakta er, at cannabis er et lægemiddel der er brugt lang tid før den skadelige kemi kom på markedet. Skubber man følehornene ud over Danmarks grænser, så ligger der den ene efter den anden historie om hvor meget, det kan hjælpe. Både for smerter, men sågar med helbredelse.

Men hov, så mister man jo penge på alle de bivirkningstunge præp., som sælges i dyre domme uden andet beviseligt end symptomdæmpende virkninger. Så sørgeligt, at man kæmper så meget imod noget positivt. Skulle heller ikke undre mig om man fandt på noget "medicinsk" cannabis uden virkning, men det bliver forhåbentlig tjekket.

Britta Felsager, Carsten Wienholtz, Benny Larsen, Jørgen Kærbro Jensen, Lars Christensen, Niels-Holger Nielsen, John Liebach, Torben Bruhn Andersen, Ervin Lazar, David Breuer, Finn Birkjær, Anne Mette Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Vivi Bech, Trond Meiring, Tue Romanow og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Straks når nogen på et kvalificeret grundlag stiller spørgsmålstegn ved cannabis' velsignelser, kommer der fantasifulde og enøjede konspirationsteoretikere på banen..

jon jacobsen, Martin Lund, Dennis Jørgensen, Bjørn Pedersen, søren andersen, twan manders, Olaf Tehrani, Henning Kjær, Frederik Christensen, Peter Tagesen, Mogens Holme, Morten Nissen, Martin Kristensen, lars søgaard-jensen, John Damm Sørensen, Hans-Henrik Tungelund, Pia Larsen og Maria Jensen anbefalede denne kommentar
Karsten Olesen

Sedativ betyder beroligende

https://en.wikipedia.org/wiki/Sedative

A sedative or tranquilliser[1] is a substance that induces sedation by reducing irritability[2] or excitement

Hold nu op. Cannabis virker uforudsigeligt, og har mange bivirkninger. Har været kendt i årtusinder. Der er udført adskillige undersøgelser som konkluderer det. Hvis medicinalindustrien så perspektiver i enkeltbestanddele af cannabinoider, garanterer jeg for at yderligere studier var blevet udført. Det er mere end betænkeligt at vores såkaldte sundhedsminister Ellen Thrane Nørby miskrediteret det kvalitets- og kontrol system som skal beskytte patienter mod medicinudløste katastrofer. Og tilsyneladende alene abonnerer på mavefornemmelser og folkestrmninget. Det er forstemmende og
dybt useriøst!

Bjørn Pedersen, Flemming Berger, Anne Koed Westergaard, Frederik Christensen, Peter Tagesen, Mogens Holme, lars søgaard-jensen, John Damm Sørensen, Pia Larsen, Maria Jensen og Jens Winther anbefalede denne kommentar

@Vivi Bech, Laura Friis Wang er journalist - ikke professor.

Det er Nanna Brix Finnerup, der er professor. Nanna Brix Finnerup refererer til at "lige præcis i denne patientgruppe viser en stor del af den eksisterende forskning, at lægemidler med cannabis ikke har en effekt ud over placebo". "Denne patientgruppe" er patienter med neuropatiske smerter. Dvs. at den patientgruppe, som - efter eget ønske må man formode - har fået de fleste recepter på medicinsk cannabis udskrevet, er karakteriseret ved, at allerede foreliggende forskning overvejende har vist, at for deres lidelse gør medicinsk cannabis ingen forskel.

Det forekommer naturligt, at professoren undrer sig over det forhold.

At påstå, at hendes undren skyldes fordomme, at hun er uvederhæftig og videnskabeligt uredelig hører absolut ingen steder hjemme.

Jeg har meget vanskeligt ved at forstå, at du kan føle dig stødt af min kommentarer. Dine udtalelser om professor Nanna Brix Finnerup er grænsende til injurierende - hvilket hun nu nok tager forholdsvis roligt.

Dennis Jørgensen, Bjørn Pedersen, søren andersen, Olaf Tehrani, Erik Jakobsen, Mogens Holme, lars søgaard-jensen og Maria Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvis man blot lovliggjorde cannabis, som bl.a. i Portugal, Canada og mange stater i USA, og snart også Mexico, var vi ude over den frugtesløse diskussion.

Som Torben K. L. Jensen er inde på, er der afhængighed og bivirkninger ved megen lægeordineret medicin.
Hvorfor lige cannabis skulle udgøre en forøgelse i farligheden er mere et spørgsmål om troen på medicinalindustriens ret til profit, da det jo ikke er muligt at tage patent på et naturprodukt.

Cannabis har været kendt, brugt og udbredt i tusindvis af år.
Det var først da amerikanerne indledte deres "war on drugs", det blev forbudspolitik.
Selvfølgelig adopterede Danmark denne tilgang til cannabis, fordi vi er så forblændede af alt hvad der sker i USA.

Bettina Jensen, Jan Fritsbøger, Ken Sass, Benny Larsen, Carsten Wienholtz, Jørgen Kærbro Jensen, Arne Albatros Olsen, Niels-Holger Nielsen, Anne Eriksen, John Liebach, Elisabeth Larsen, Ervin Lazar, Tomas Hoch, David Breuer, Henrik Leffers, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Helle Christiansen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Læger ordinerer bl. a, lyrica mod neurologiske smerter og mange får stærke bivirkninger. Samme præparat ordineres af psykiatere mod depression og kan give livsfarlige situationer. Det vil dog næppe være første valg til behandling af depression, men når alt andet ikke tåles.
Dels har læger ikke tid og dels er indsigten for ringe. At man ikke undersøger, hvor medicin over en bred kam er produceret er yderligere et problem. Firmaer der tilsyneladende producerer i Europa eller USA kan sagtens være fremstillet i Kina, hvor korruption er et herskende problem.
Normalt accepterer man ikke et enkelt studium, men det er åbenbart nok m.h.t Cannabis.

Bettina Jensen, Anne Eriksen, Elisabeth Larsen, Ervin Lazar og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Hvis medicinalindustrien kan skabe sygdomme, som det fremstiller medicin imod, så har vi en selvforstærkende cirkel. Er der penge i det - ja, mange. De fleste penge kommer fra det offentlige, som vi betaler i fællesskab.
Novo Nordisk kender, hvor snablen skal ned, så det giver bedst. Og de roses for at have en god forretning. Hmmm...

@Jens J Pedersen, halloooooo!

Tror du at Novo har folk luskende rundt for at sørge for, at mennesker får sukkersyge, så de kan sælge insulin til dem? Eller at Lundbeck først gør raske mennesker syge i centralnervesystemet for derefter at kunne kurere deres sygdom?

Din sølvpapirshat skygger for øjnene!

søren andersen, Erik Jakobsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Jeg vil gerne have at hash bliver legaliseret. Det vil være en bedre måde en den nuværende, mht. at komme misbrug og kriminalitet til livs. Og så virker det netop fra "svagt afslappende" til temmelig afslappende. Cannabis som lægemiddel, eller medicinsk cannabis, skal igennem de samme rigide studier som alle andre former for medicin. Det er vel sårbare patienter der kommer til at mærke konsekvenserne til sin tid.

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Mogens Holme, Ervin Lazar, lars søgaard-jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Anna Lønne Sørensen

Den medicinske verden kan ikke forklare hvad placebo-virkningen egentlig går ud på. Mennesker skal ses i en helhed, mens naturvidenskaben kun kan måle og veje. Det gælder også medicinsk forskning.

Hvis bare et menneske har oplevet en positiv virkning af cannabis, bør man da lytte efter det. Hvad angår bivirkninger, så har masser af anerkendt medicin jo netop også meget stærke bivirkninger.

Læge-verdenen er nødt til at skifte fokus på ensidig naturvidenskab og se ting i en helhed. Når man kan ordinere 7-9 forskellige stærke piller til et ældre menneske, er der jo noget galt med systemet!

Vi skal kigge på mangfoldige løsningsmuligheder og ikke have travlt med at lukke noget ned på grund af gamle naturvidenskabelige vaner...

Bettina Jensen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Carsten Wienholtz, Jørgen Kærbro Jensen, Torben K L Jensen, Niels-Holger Nielsen, John Liebach, Elisabeth Larsen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Der er ikke kun udført et eller få studier om camnabinoiders effekt på smerter. Der er lavet mange. Konklusionerne er de samme. Det udelukker jo ikke at enkeltpersoner kan have oplevet effekt.
Hvorvidt salg af cannabis burde legaliseres, er en helt anden diskussion. Som der kan være perspektiv i at tage op. Om vores erfaringer med andre kendte rusmidler, fx alkohol, nikotin og fx opioider så taler for legalisering, er noget andet.
Det virkeligt katastrofale her er at sundhedsminister Ellen Thrane Nørby miskrediterer de systemer der skal sikre mod medicinskandaler. Og tilsyneladende tror mere på anekdoter, politiske folkestemninger, kendisoplevelser og andre røverhistorier, end systematiske undersøgelser og videnskab.

Bjørn Pedersen, Flemming Berger, Henning Kjær, Mogens Holme og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

jon jacobsen - spot on!

Jens J. Pedersen

@ Jens Winther
13. august, 2018 - 07:55
Nu er det jo ikke det jeg skriver. Men misforståelser har let gang på jorden. Har du aktier i et medicinalfirma?

Jens J. Pedersen

Nu er det sådan, desværre, at videnskaben meget sjældent er uvildig. Der er altid en forinteresse eller forforståelse.
Hvis man som "videnskabsmand" finder ud af, at man har taget fejl, så går man sjældent ud i næste øjeblik og siger: "Jeg tog fejl!"
Det vil være andre "videnskabsmænd" der går ud og siger: "Han tog fejl!".

Jens J. Pedersen

@ jon jacobsen
13. august, 2018 - 08:41
Hvis nu ministeren for en gangs skyld har ret. Skal det så komme videnskaben til gode eller patienten/menneskene?

christian christensen

I gamle dage var det storkapitalen, der ville have cannabis forbudt, fordi folk ikke kunne trælle som lønslaver på fabrikkerne, hvis de var skæve det meste af tiden. Den bevidsthedsudvidende effekt kunne også sætte folket i stand til at gennemskue de strukturelle og økonomiske undertrykkelsesmekanismer i samfundet, og det gik jo ikke. Nu har medicinalfirmaerne så (ganske succesfuldt)overtaget bussemandsrollen.

Lars Søgaard:
Jeg må så her konkludere du ikke tror på cannabis som lægemiddel?
Vi kan måske i den forbindelse her diskutere hvilken reaktion, der er vigtigst? Er troen og oplevelsen af en forbedring i sig selv nok? Hvor stammer medicinalindustriens viden fra? Kemi? ideer og forskning? I tidligere tider havde man ikke disse kemiske industrier, men havde kun naturen, så i min lille hjerne kunne det måske tænkes at det er naturens værdier diverse forskere og pengetanke har omsat til kemi og ja sikkert(uden ironi) til mere effektive former.
Jeg har i min nærhed en person som skal have sin medicin grundet psykiske problematikker og ja både personen og jeg erkender nødvendigheden, men bivirkninger omkring diverse gener som overvægt og andre væsentlige dele i livet er der altså og personens erfaring i systemet tidligere fortæller også at mange lider under det. Det er pest eller kolera, men vores samfund skal jo fungere så alle kan gøre nytte ikke?

Der er en besynderlig diskrepans når det gælder videnskab vs fake fakta hvis man ser på hhv cannabis og klima diskussion.

I klima diskussionen betragter man dem som afviser videnskaben som værende i lommen på olie industrien, mens det for cannabis er dem som anerkender videnskaben der menes at være i lommen på medicinal industrien.

Men det handler dybest set om det samme. Skal vi tro på videnskaben eller skal vi tro på tvivlsomme fakta.

Martin Lund, Bjørn Pedersen, Bo Klindt Poulsen og Jens Winther anbefalede denne kommentar

Nu er det sådan, at utallige naturprodukter er ved at blive til "medicin" ofte i syntetisk form, hvilket så forringer produktet svært = ikke virker.
F. eks. valle, restproduktet fra smørproduktion. Kan helbrede leukæmi hos dyr med sin særlige sammensætning. Forsøg bekræfter dette (1975) og forsøg blev gjort, men blev stoppet gr. økonomi el. andet. Man kan jo ikke tage patent på naturmedicin.

For 3000 år siden optegnede man effekterne fra naturmedicin, fra 1937 havde læger ikke længere tinktur og cremer. Det skyldtes at man 1937 i USA lagde told på for at hjælpe den voksende industri.
https://definitions.uslegal.com/m/marijuana-tax-act%20/
Tvivlsomt, hvornår naturen får lige rettigheder i forhold til mastodonterne fra medicinalbranchen. Kan det tænkes, at nogle læger får ideer om nedsat virke/ int. på dette grundlag?

Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvorfor ligner denne diskussion om cannabis så meget hele diskussionen om regnemodellerne i finansministeriet ? Kan det være penge ?

Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Jens J. Pedersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Lars Christensen

Det er sgu lidt underligt at Nanna ikke har læst National Academies systematiske gennemgang fra 2017: "There is substantial evidence that cannabis is an effective treatment for chronic pain in adults." (https://www.nap.edu/read/24625/chapter/6#88) og så er hun i øvrigt købt og betalt af medicinalindustrien: https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/godkendelse/samarbejde-med-virksomhed....

Useriøst at Informations journalist ikke har tjekket Nannas forhold til medicinalindustrien!

Bettina Jensen, David Adam, Minna Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Trond Meiring og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

"De fleste studier er lavet med det præparat, der hedder sativex..."
Super, så kan du også få mundsår.

Stop endeligt ikke med at tænke videre selv...

Der er vel 10000+ (lav sat) individer i det her land der har/haft et dagligt forbrug af cannabis igennem længere perioder af 10-20år med familie liv og job osv.

Få nu lige de bivirkninger sat lidt i perspektiv...

Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Der er så mange penge i den konkurrerende syntetiske medicin, at kampen bliver lang og hård. Helt samme problematik som med lægeordinerede opioider til patienter, som bliver narkomaner med støtte fra staten.

Lars Christensen

Nanna Brix Finnerup
Grünenthal GmbH:
2016 DKK14,900.00
Tilknytning: Konsulent
Gyldig til: 31. Dec 2016

Mitsubishi Pharma Europe Ltd.
2017 DKK30,000.00
Tilknytning: Advisory board (ekspertgruppe)
Gyldig til: 01. Dec 2017

Bettina Jensen, David Adam, Minna Rasmussen, Eva Schwanenflügel, Ture Nilsson, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Morten Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lars Christensen

Mit gæt er at hendes egen forskningsprojekter i forbindelse med forsøgsordningen har skrevet konklusionen på forhånd: Cannabis er IKKE effektivt mod smerter. Så hellere bruge en masse penge på opioider fra vennerne i Grünenthal.
"Grünenthals fokusområde er udvikling og salg af lægemidler til behandling af moderate og svære smerter, og vi udbyder en række præparater til behandling af både akutte og kroniske smerter. Målet er, at vores lægemidler imødekommer både patienters og behandleres behov for bedre smertelindring.

I 2011 bliver Grünenthal ny udbyder af smertebehandling i Danmark, og både patienter og sundhedsfaglige vil dermed kunne få glæde af vores innovative produkter." (https://www.grunenthal.dk/grt-web/Grunenthal_Denmark_ApS/Smertebehandlin...)

Bettina Jensen, David Adam, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Carsten Wienholtz og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeg ved dette er en gammel video men den siger alt
https://www.youtube.com/watch?v=Ua_hSOuf2kk

@Lars Christensen, Nanna Brix Finnerup har sikkert nok læst den omtale af undersøgelser, du henviser til - eller snarere undersøgelserne frem for artiklens referat. Artiklens konklusion er: "It is worth noting that the conclusions across all of the reviews were largely consistent in suggesting that cannabinoids demonstrate a modest effect on pain." For alle tilfældes skyld: "modest" betyder beskeden!

Desuden omfatter en stor del af undersøgelserne et så lille antal patienter, at resultaterne ikke er statistisk signifikante. Det kan så "tælle begge veje". Men det centrale er, at intet "konventionelt" lægemiddel ville blive godkendt af sundhedsmyndighederne på et så spinkelt grundlag. Og det er vel naturligt nok, at stille de samme krav til undersøgelse og dokumentation af effekt og bivirkninger for medicinsk cannabis som til "konventionelle" lægemidler.

twan manders, Dennis Jørgensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis noget er for godt til at være sandt (fx at man kan ryge sine smerter væk), så er det sandsynligvis en løgn. Omvendt kan jeg godt forstå hvis nogle gerne vil have mere "fornøjelse" af deres smerter end selve smerten og den medfølelse den evt. måtte medføre, men der mener jeg personligt at alkohol, der historisk også har været anvendt mod smerter fx i forbindelse med operationer, er et bedre alternativ - selvfølgelig i moderate mænger, hvis det skal dosseres over tid.

For begge midler, canabis som alkohol, gælder det at de mere afleder opmærksomheden væk fra smerterne end de egentlig fjerner den og det er jo også en effekt. Men den effekt kan opnås på mangfoldige måder, alt efter hvad du selv er til - nogle dyrker fx yoga, men der er altid et element af træning involveret, når det gælder om at narre hjernen uden tilførsel af stoffer ude fra.

Bunlinjen er at der ikke er nogen nem vej til smertelindring over en længere periode, hvis du ikke er parat til at betale med afhængighed, ud over selvfølgelig hvad selve præparatet koster, det være sig hash, opium, heroin, panodil, whiskey, you name it. Det kunne i øvrigt være interessant, hvis man behandlede alkohol med samme respekt - og disrespekt som canabis. Prøv bare at læse artiklen igen og indsæt alkohol hver gang du læser canabis - eller øl, hvis det skal være rigtig sjovt. Effekten bliver endnu morsommere, hvis du samtidig fyrer en fed. Medicinsk øl. He he!

Nej, spøg til side, jeg skal på arbejdet i morgen. Dem er nok har mest patologisk gavn af canabis er de psykiske eller bare neurotiske eller stressede patienter. Desværre er det ofte også dem der har sværest ved at administrere stofferne. Altså fuldstændig det samme billede som med alkohol.
Summa summarum, der er ingen lette løsninger.

Der hvor min forståelse halter er hvorfor man ikke kemisk kan isolere de stoffer i canabis der har den påståede og ønskede effekt og give det stof til dem det måtte hjælpe. Men det kan næsten kun være fordi den påståede effekt kun findes, hvis den findes, i netop de stoffer. Sådan er naturen altid så drilsk og det er brand ærgerligt!

Lars Christensen

@Jens Winther: Det er ikke en artikel, men et systematisk review af vel nok den største videnskabelige myndighed i USA på 468 sider. Du bruger et citat fra indledningen af kapitel 4, som henviser til en af de undersøgelser de medtager. Det er jo ikke deres konklusion! Den har jeg givet ovenfor:

"There is substantial evidence that cannabis is an effective treatment for chronic pain in adults."

på side 90 i øvrigt.

Yderligere, så ævler du løs om hvor mange forsøgspersoner det drejer sig om? Har du selv talt dem op til at vide med sikkerhed at resultaterne IKKE er statistisk signifikante (ud over tilfældigheder, forstås). Vi taler om RCT'ere. Nej, det har du vist ikke. Du kører nok nærmere på autopilot uden at endsige læse eller reflektere over hvad der står.

Synes du i øvrigt ikke det er et kæmpe problem at Nanna har et afhængighedsforhold til bl.a. Grünental som sjovt nok producerer smertemedicin og at Information journalisten ukritisk bruger hendes udsagn til ligefrem til at lave en overskrift med?

Nej, det gør du jo nok ikke, for du har også din egen konklusion givet på forhånd, har du ikke?

Bettina Jensen, Torben K L Jensen, David Adam, Jan Fritsbøger, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der er masser af eksempler og dokumentation for, at medicinsk cannabis har hjulpet rigtig mange mennesker - også smertepartienter - med en lang række lidelser. Der er bare ikke så mange penge i at forske i naturmedicin, så der bliver ikke publiceret så meget om det på dansk.

Her er en veldokumenteret artikel på dansk om medicinsk cannabis og smertelindring med links til de kliniske studier: https://dk.formulaswiss.com/blogs/cbd-og-smerter-og-betaendelse/cbd-lind....

Lad os håbe at politikerne snart få øjnene op for medicinsk cannabis.

Carsten Wienholtz, Torben K L Jensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nedenstående TED-talk - link er måske det mest videnskabelige og revolutionerende jeg længe har hørt om canabis.

Fantastisk at tænke sig, hvis der er over 500 aktive stoffer med varierende gennemslagskraft, i forskellige sorter. Således at én streng virker på én specifik sygdom, mens en anden udgave af planten virker på en anden. Altså er vores forståelse af planten kun er i sin begyndelse. Hvor er det interessant, at nogen kan finde ud af at gøre det nødvendige videnskabelige arbejde:

https://www.youtube.com/watch?v=9ioJbVyNg08

Anne Mette Jørgensen

Lægeverdenen har sjældent tid eller overskud til, at forklare folk at insulinkrævende diabetes faktisk kan spises væk. Indrømmet, det er hamrende besværligt. Får du ordineret antibiotika, som kan være meget hårdt ved maven, glemmer lægen at fortælle at du med fordel kan spise mælkesyre. Fås på apoteket i håndkøb, men er dyrt.
Tid og penge styrer vores sundhedssystem i alvorlig grad.

Kampen er i gang - i bedste sendetid i aften kommer der 1.ste udsendelse om "De rige pushere" på DR (som altid er villige til at hjælpe mod tilskud) - den farlige, forbudte hash og de unge mennesker.
Hvem tjener på det? - Så lovliggør det...
At ryge hash tager kun smerter, ved at man blive døsig. Cannabis skal ikke ryges - prøv at skelne.
Diabetes - ja, kan helbredes og mange andre tilstande - for højt blodtryk osv. - men hellere lidt medicin. Har du først fået insulin 1´gang, så hænger du på den.

Anne Eriksen skriver:

"insulinkrævende diabetes faktisk kan spises væk"

Tænk, det tror jeg at ufattelig mange endokrinologer, for slet ikke at tale om min manglende insulinproduktion, gerne vil vide mere om.

Tal, oh du orakel!

Meget venligt, Dana Hansen...
Jeg skriver, at diabetes kan helbredes - det er selvfølgelig 2., men man har set også 1.
Det jeg skrev var. at har man modtaget insulin som medicin, så er man afhængig - altså muligheden for at undvære er meget vanskelig.

Anne Eriksen: Man sættes ikke i insulinbehandling, med mindre kroppens egen produktion har lukket ned.

Personligt synes jeg da det ville være vidunderligt, hvis der fandtes en 'superkost', der kunne restaurere de Langerhanske øer, som er ødelagt. Jeg venter stadig på dit vise orakelsvar.

Bjørn Pedersen

@Anne Mette Jørgensen
Lyrica ordineres til kronisk smertepatienter dels fordi det kan have en effekt på en vis type af smerter (der er tre typer, Lyrica hjælper på led og muskelsmerter, ikke på infektionsmerter og ikke på den sidste type jeg ikke kan huske), men især fordi Lyrica er effektivt angstmedicin. Angst er en helt automatisk følgevirkning af et liv med kronisk smerte. For os smertepatienter, der bruger Lyrica for ikke (også) at blive invalideret af smerteinduceret angst, er Lyricas bivirkninger (primært nedsat motorik og taleevner) fuldstændig acceptable. Den gør at du kan fungere nogenlunde normalt ude blandt andre mennesker. Lyrica er dog dyrt, selv med tilskud, så jeg køber et billigere pregabalin (det aktive stof i Lyrica) præparat, hvor de nævnte bivirkninger er stærkere og virkningen mod angstanfald kortere. Selv den billige er dog bedre end hash.

Hash derimod gør dig skæv, og hvor mange arbejdsopgaver kan man løse effektivt skæv? Hvor mange almindelige huslige gøremål kan du udføre, når du er så skæv at afstanden fra A til B hele tiden ser ud til at "hoppe"?

Hash er ligeså meget "medicin" for mig som at bælle en hel flaske gin. Formålet med smertemedicin skal være at vi kan leve så tæt på et normalt liv som muligt på trods af smerter. Det problem er overhovedet intet hash er i stand til at løse.

Alle jer der vil ryge jer skæve: Hold venligst op med at bruge kronisk smertepatienter som jeres argumentative "skjolde". Det er fair nok at i vil legalisere det, og jeg er personligt også tilhænger af legalisering. Men det er fordi jeg har det sådan at som rusmiddel, bør hash ikke ses som mere farligt end alkohol. Altså legalisering på baggrund af et forsvar for retten til at nyde livet - under ansvar (altså ikke køre bil etc. når man er påvirket).

Prøv at sig det højt: "Vi behøver ikke henvise til andet end vores egen ret til at nyde, for at legalisere hash."

Bjørn Pedersen

@Eva Schwanenflűgel
Cannabis har ganske rigtigt været brugt i tusinder af år...

Det samme har det at sluge kviksølv for at forlænge livet, mandlig og kvindelig omskæring, åreladning og spisning af diverse handyrs testikler og/eller horn for at styrke manddommen.

For ikke at glemme astrologi, selvfølgelig...

Eva Schwanenflügel

@ Bjørn Pedersen

Skal jeg lægge dit horoskop? ;-)

Eva Schwanenflügel

Spøg til side.
De ting du nævner handler om brutale indgreb i andres liv - og kviksølv og bly har ganske rigtig været brugt forkert, men det er ret længe siden man fandt ud af disse metallers store bivirkninger.
Ligesom åreladningens popularitet sivede ret meget ud.
Tja, hvad angår indtagelsen af horn og testikler, hvad vil man(d) ikke gøre for at bibevare potensen, he he..?

Mangt og meget kan siges, men du blander både æbler og pærer, bananer og nødder.
Så lad os forlade denne opremsning af mystiske omstændigheder ved tro og håb.
Cannabis har muligvis visse bivirkninger, men fysisk afhængighed er ikke en af dem.
Hvorfor ikke lytte til eksperterne, nemlig brugerne?

Bettina Jensen, Torben K L Jensen, Anne Eriksen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Eva Schwanenflügel
Ja, tak! Kan godt være jeg synes det er noget vrøvl, men hvis du faktisk byder vil jeg da gerne blive enten taknemmelig for indsatsen eller endda være klar på at mine øjne åbnes op for... *dramatisk musik fra Enya starter i baggrunden* stjernernes indflydelse på mit sjæleliv. :-P

Og min mor lagde horoskoper, så jeg ved også at der faktisk går meget arbejde i det. Så: 16. september 1982, kl. 16.23, Nykøbing Falster sygehus.

@Lars Christensen, der er ikke tale om et selvstændigt studie, men om et review af foreliggende undersøgelser af stærkt svingende kvalitet - hvilket man også gør opmærksom på. Den svingende kvalitet består bl.a. i, at NOGLE af de refererede undersøgelser er gennemført på for få personer til at være statistisk signifikante - eller under omstændigheder, som ikke lever op til sædvanlige krav for sådanne undersøgelser. Hertil kommer problemer med at fremskaffe standiserede/replikerbare medikamenter osv.

Jeg citerer fra "Highlights" til kapitel 4, hvis emne er "Therapeutic Effects of Cannabis and Cannabinoids". "Highlights" er konklusionen (ikke på én af de refererede undersøgelser, men på det samlede materiale), og konklusionen er, at der synes at være en BESKEDEN POSITIV effekt på kroniske smerter og spasmer forårsaget af multipel sclerose. For alle andre lidelser er der utilstrækkeligt materiale til at vurdere effekten.

Rapporten fremsætter i andre kapitler rekommandationer hvad angår tilrettelæggelse og udførelse af nye fremtidige undersøgelser.

Det forhold, at Professor Nanna Brix Finnerup, der jo netop arbejder indenfor forskning i smertebehandling, har fået udbetalt et honorar (eller en omkostningsrefusion) på skaldede 15.000 DKK fra en producent af medikamenter til smertebehandling (hvilket er rapporteret offentligt), kompromitterer i mine øjne ikke hendes videnskabelige seriøsitet. Hvis man på det grundlag skulle opfatte hende som ude af stand til at gennemføre seriøs unbiased videnskabelig forskning indenfor smertelindring, kunne man nedlægge stort set al forskning indenfor lægevidenskab. Men du har måske som udgangspunkt ingen tillid til videnskabsfolk og forskeres - eller i det hele taget andre menneskers - seriøsitet (lige bortset fra dem, der bekræfter dine fordomme - naturligvis).

Bjørn Pedersen

Jeg argumenterer ikke mod legalisering overhovedet, og slet ikke med henvisning til en ikke-eksisterende afhængighedsdannelse (eller hvertfald ikke en der er størrere end alkohols). Ej heller argumenterer jeg for at kronisk smertelidende ikke bør bruge cannabis - for fornøjelsens skyld som alle andre.

Min pointe er at man som smertepatient ikke har særlig meget gavn af det som medicin. Jeg har prøvet at ryge (og spise) mig skæv da jeg var ung, og også dengang havde mine kroniske (øjen-)smerter. Det var først efter to joints og tre hashbrownies, at jeg ikke kunne mærke smerten i mine øjne. Så kunne jeg så heller ikke gå lige, fokusere, og meget dårligt koncentrere mig de næste tre dage. Så stoppede dét eksperiment lissom- i hvertfald som personligt medicinforsøg. Og jeg var studerende dengang, havde en forelæsning to dage efter mit eksperiment.

Sidenhen har jeg jo også lært, at det er sundere at lære at acceptere smerten, at istedet for at prøve febrilsk at tænke på noget andet når de er værst, så føl dem, bliv ét med de nerver der registrerer den største smerte og føl den smerte med al din koncentration. Og husk den. Og gør det igen og igen. Du kan ikke forhindre din krop i fysiologisk at reagere med angst, men du kan gøre meget mentalt for at forhindre at din reaktion bliver til decideret panik.

Bettina Jensen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Der skulle have været et @ til Eva Schwanenflügel i ovenstående.

Eva Schwanenflügel

@ Bjørn Pedersen
14. august, 2018 - 09:51

Bjørn, siden du ved, hvor megen tid man bruger på et seriøst horoskop, ved du sikkert også at prisen er temmelig høj :-)

Det var nu mere et retorisk drillespørgsmål, men jeg aner at din accept af mit 'tilbud' også var drillende.
Det er ærgerligt, at du ikke har haft positive virkninger af cannabis-olie, eller..?

@Dana Hansen
Det lyder lidt som om, du gør nar af mig. Det er sikkert ikke rigtigt. Du har nok haft diabetes 1 i en del år nu, går jeg ud fra. Når der er sket skader, som er uoprettelige. Det gælder for de fleste organer.
Du citerer mig for at skrive - "insulinkrævende diabetes faktisk kan spises væk" - det var ikke det, jeg skrev.
Har man modtaget insulin, såvel som f. eks binyrebark, så bliver det vanskeligt for kroppen at danne stoffet igen. Det gør mig ondt, der er dog en del muligheder for alligevel at have et godt liv.

@Bjørn Pedersen :)
Til november har Saturn passeret din ascendant, så bliver det nok mindre tungt. - Gør brug af andre mennesker til at vende tingene, også de ældre. Perioden fra 35 og forbi 40 kan være noget af en opgave. (håber du tilgiver mig)

Bjørn Pedersen

@Anne Eriksen
Jeg bliver skuffet hvis det bare er noget du har hugget fra Alt for Damerne.. :-( Nej...vent...jeg kan ligefrem føle planeternes tiltrækningskraft nu. Og det ER godt nok tungt, og jeg arbejder på et museum hvor faktisk kommer en hel del ældre. :-O Uh, jamen, det er jo helt uhyggeligt så rammende det er.

Hmm, at "livet bliver mindre tungt"? Måske betyder det at hash legaliseres til november?! Du har simpelthen knækt' koden med planeternes hjælp, Anne Eriksen. Information kan ligeså skrive artiklen nu. ;-P

Sider