Analyse
Læsetid: 4 min.

Lars Trier Mogensen: Rød blok er død

Socialdemokratiet har kun sig selv at takke for, at de rød-grønne partier har mistet tilliden. Men Mette Frederiksen kalkulerer kynisk med, at balladen er veloverstået inden valget
Der har faktisk længe været en strategisk bagtanke med at holde en demonstrativ afstand til de små rød-grønne partier, skriver Lars Trier Mogensen.

Der har faktisk længe været en strategisk bagtanke med at holde en demonstrativ afstand til de små rød-grønne partier, skriver Lars Trier Mogensen.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
25. august 2018

Når man er stærk, skal man også være sød.

Sådan lyder Pippi Langstrømpes berømte motto, der også gælder i magtpolitik. Uanset partifarve. Når man er det største parti, er man nødt til også at tage hensyn til de små partier, der støtter en. Ellers er man pludselig ikke så stærk længere.

Netop her ligger hovedforklaringen på det kaos, der i de senere uger er brudt ud i det, som engang blev kaldt for ’rød blok’. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er den stærke kvinde i oppositionen, men hun har ikke været særligt sød over for sine mulige støttepartier.

Risikoen er, at Socialdemokratiet allerede har overspillet sine muligheder for at genvinde statsministerposten, ganske enkelt ved at have fremtrådt alt for afvisende over for sit parlamentariske grundlag. Vreden er enorm, og med ét står Mette Frederiksen svækket, efter at have ført komfortabelt i meningsmålingerne i månedsvis.

De seneste ugers trodsreaktion fra de små rød-grønne partier kan hurtigt føre til en forbitret situation, hvor de sidste, afgørende mandater kommer til at mangle bag Mette Frederiksen, og Lars Løkke Rasmussen (V) dermed ender med at kunne regere videre.

Ingen fælles udspil

Alternativets leder Uffe Elbæk meldte torsdag ud, at det allerede er for sent at samle oppositionen:

»Hvis der bliver indkaldt til et møde, der går ud på, at nu skal rød blok finde fælles fodslag, så er det ikke en relevant dagsorden for mig.«

Socialdemokratiet er dog endnu ikke gået i panik, for partiet har faktisk kalkuleret med at fremprovokere en reaktion fra støttepartierne. Ganske vist ikke så vildt og turbulent, som det nu er sket. Langtfra. Voldsomheden er også kommet bag på Socialdemokratiets top. Men der har faktisk længe været en strategisk bagtanke med at holde en demonstrativ afstand til de små rød-grønne partier.

Allerede fra sin tiltræden i juni 2015 afviste Mette Frederiksen at pleje nære forbindelser til lederne af de fire andre partier, som hun ellers selv forventer skal bringe hende til magten.

Hun har konsekvent afvist at fremlægge fælles udspil eller på anden måde koordinere politik med SF, Alternativet, Enhedslisten og De Radikale. Bortset fra en enkelt klimakronik, der dog ikke har ført til yderligere tiltag, har de fem oppositionspartier end ikke så meget som forsøgt at samstemme budskaberne.

Det er bestemt ikke viljen, der har manglet på den anden side. Både Pia Olsen Dyhr (SF), Uffe Elbæk (Alt), Pernille Skipper (EL) og Morten Østergaard (R) har gerne villet mødes. Hellere end gerne. Men Mette Frederiksen har ikke ønsket at blive sat i bås med småpartierne, der hver især repræsenterer synspunkter, som et flertal af vælgerne er imod.

Hun frygter at blive forpligtet på politiske initiativer, der skræmmer midtervælgerne væk. Så hellere skræmme støttepartierne væk i forventning om, at de i alvorens stund alligevel ikke vil lade Lars Løkke fortsætte.

Dominoeffekten

Det åbne opgør i oppositionen brød for alvor ud i forsommeren, da Mette Frederiksen i sin grundlovstale meddelte, at De Radikale ikke vil komme med i en eventuel ny S-regering. Afvisningen af den gamle regeringspartner satte en dominoeffekt i gang.

Den radikale leder Morten Østergaard måtte nødvendigvis reagere og skærpede sine krav, særligt på udlændingeområdet, som så fik Alternativet til at overtrumfe ved at lancere Uffe Elbæk som ekstra statsministerkandidat, hvorefter selv Enhedslisten blev så skrupforvirret, at Pernille Skipper nu også er trådt frem som ikkerigtigt-statsministerkandidat.

At Socialdemokratiet nu pludselig står næsten alene på Christiansborg – kun delvist sekunderet af SF – er således langt hen ad vejen selvforskyldt. Og bevidst fremprovokeret. Socialdemokratiets top har ønsket at udstille uenighederne i god tid inden valget, så balladen når at brænde ud.

Siden valget har Mette Frederiksen tilbragt mere tid sammen med både Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og Venstres statsminister Lars Løkke Rasmussen, end hun har med lederne af SF, Alternativet, Enhedslisten og De Radikale. I hvert fald i politisk sammenhæng.

Budskabet er ikke til at tage fejl af: De små partier skal ikke regne med at komme igennem med mindretalssynspunkter.

Socialdemokratiet har én gang for alle besluttet sig for ikke igen at ville gå til valg på forslag som f.eks. betalingsring eller øremærket fædrebarsel. Ej heller på lempelser i udlændingepolitikken.

Mandaternes logik

Mette Frederiksen taler selv om »mandaternes logik«. På de områder, hvor støttepartierne ikke deler holdninger med flertallet af vælgerne, herunder i udlændingepolitikken, retspolitikken og i socialpolitikken, er et rød-grønt samarbejde udelukket.

Til gengæld vil Socialdemokratiet gerne konfrontere VLAK-regeringen på de områder, hvor de borgerlige partier menes at være ude af trit med befolkningen. Det handler primært om velfærd, klima og uddannelse.

Men selv ikke her er Socialdemokratiet parat til at forme en ensidig alliance med støttepartierne. Den røde blok er død. Selv når det gælder velfærd, klima og uddannelse, insisterer Socialdemokratiet på et bredt samarbejde hen over midten. Frem for dyrere oksekød hedder slagnummeret billigere elbiler, og frem for at afskaffe kontanthjælpsloftet satses på nærsygehuse i provinsen.

Mette Frederiksen gambler på, at støttepartierne vil ende med at hidse sig ned, og i stedet byde ind med positive forslag, der appellerer til det store flertal. Samtidig med at de selvfølgelig dropper modstanden i bl.a. udlændinge, rets- og socialpolitikken.

Og det er og bliver højt spil fra Socialdemokratiets side. Nok også for vild en gambling. De andre partier i oppositionen er jo netop ikke socialdemokratiske og vil derfor næppe føje sig for Mette Frederiksens majoritetslogik. På kort sigt har Alternativet, Enhedslisten og De Radikale alt at vinde ved at udfordre Socialdemokratiet.

Mest sandsynligt er det derfor, at dominoeffekten vil fortsætte, og få oppositionspartierne til at skærpe den indbyrdes konkurrence om at udfordre Socialdemokratiet, og mindre sandsynligt er det efterhånden, at Mette Frederiksen vil ende som statsminister. Den søde blok er stendød.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Meget godt med spådomme og politiske meninger...
Lars Trier Mogensen har åbenbart en krystalkugle og kan forudsige fremtiden. Klart, at han ikke har noget til overs for S eller Frederiksen. Forudsigelse og målinger gør ofte mere fortræd end godt.
Danmark trænger til et opdateret demokrati - hverken sladder eller handel i porten.

I bakspejlet er det reelt at tage afstand til RV, i lyset af sidste "samarbejde" - hensyn er ikke det samme som at lægge låg på, at lade som om, lad folk tale ud - lidt ærlighed og dialog er savnet i dansk politik.
Ikke at jeg nødvendigvis stemmer S, men man skal ikke være "sød" fordi man er kvinde - ærlighed m/ k ville være at foretrække - hvis nogen havde mod til det.

kjeld jensen, Randi Christiansen, Malan Helge, Ejvind Larsen, Morten Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Nu er det jo stadig ikke en naturlov at en rød statsminister skal hedde Mette.

Henrik L Nielsen, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, David Breuer, Henrik holm hansen, kjeld jensen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Helga Westergaard, Flemming Berger, Frede Jørgensen, Per Hansen, Kirsten Lindemark, Niels Ole Nielsen, Verner Nielsen, John S. Hansen, Christian Nymark, Benta Victoria Gunnlögsson, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Herdis Weins og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Ja "sød" blok ser unægteligt noget død ud i sværen.
Og nej fru Mette F, er der vist ikke meget sødme over, nok mest iskolde kalkyler.
Og nok korrekt at damen håber, at det driver over før valget.
Det jo så ikke (spor) sikkert.
Vælgervandringer ser vi jo nu om stunder en del til, både til højre og til venstre.
Vi lever i sandhed i 'spændende' tider.
Faktisk for spændende ;(

Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Arne Lund, Kirsten Lindemark, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Efter kun af have haft magten i Folketinget i en periode i dette årtusinde, hungrer vi som venstrefløj efter at få statsministeriet og de andre ministerier over på den røde fløj igen. Sidste gang gik det galt, fordi de radikale trumfende en økonomiske politik igennem som lige så godt kunne være skrevet af Løkke og Claus Hjort. Neoliberal økonomisk politik er altså ikke venstrefløjens kop te.

Denne gang får vi at vide af Socialdemokraterne, at næste røde regering bliver med DF som sidekick når det gælder udlændinge, integration og flygtninge. At folk skal sendes hjem i faldskærm, eller at Folketinget skal diskutere love vedr. muslimers eventuelle seksuelle samvær med deres børn er sku altså helle ikke venstrefløjens kop te.

Så Pernille og Uffe - se at få "disruptet" hele moletjavsen!

Katrine Damm, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Randi Christiansen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, margit johansen, Kirsten Lindemark, Anders Graae, Verner Nielsen, Steen Munch Christensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Altid en fornøjelse at læse Lars Trier Mogensen og hans kig i krystalkuglen med nye øjne der tilsyneladende er ramt af grå stær - med andre ord får man et kvalificeret gæt på hvad der IKKE sker.
Som da han forudsagde at de svenske socialdemokrater ville vinde valget fordi LTR kunne SE at de udstrålede SELVTILLID. Vor herre bevares hvor er det piinligt.

Hvis Mette Frederiksen tror, balladen driver over, så undervurderer hun, hvor dybt mistilliden stikker. Hun undervurderer, hvor nærværende, det fortsat er, at hun førte nogle svinske knive som arbejdsløshedsminister.

Henrik L Nielsen, Katrine Damm, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, David Breuer, kjeld jensen, Benny Larsen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Flemming Berger, Tove Lodal, Jan Nielsen, Martin Sørensen, Curt Sørensen, Kirsten Lindemark, Lars Løfgren, Jens Kofoed, Mogens Holme, Verner Nielsen, P.G. Olsen, Christian Nymark, Diego Krogstrup, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Overgård, Søren Fosberg, Ejvind Larsen, Marianne Stockmarr, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Anne Schøtt, Ebbe Overbye, Torben Skov, Britta Hansen, Herdis Weins og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Også mænd kan være 'søde'.

MF er først og fremmest magtmenneske. Og i mine øjne et af de mere usympatiske af slagsen. Uforglemmeligt alt det hun har gjort imod 'vores' arbejdsløse (som hun kaldte arbejdssøgende i sin tid).

Nej. Aldrig i livet får hun min stemme!

Aldrig.

Henrik L Nielsen, Katrine Damm, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Helga Westergaard, Tove Lodal, Jan Nielsen, Martin Sørensen, Ebbe Pedersen, Arne Lund, Kirsten Lindemark, Mogens Holme, Verner Nielsen, Christian Nymark, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Fosberg, Ejvind Larsen, Marianne Stockmarr, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Da Astrid Lindgren, der hele sit voksne liv havde bekendt sig til Socialdemokraterne, gik i rette med partiet-, fordi de flåede hende i skat (hun skulle betale langt over 100% af sin indtægt), udtalte hun: "Det føles som at sparke sin gamle mor bagi".
Med andre ord: Det var et smerteligt brud, men uomgængeligt.
"Mit" Socialdemokrati eksisterer heller ikke længere, og jeg har ikke noget håb om, at det nogen sinde vender tilbage.
En stemme på Socialdemokratiet er en stemme på Venstre - og omvendt.
Hvorfor fusionerer de ikke bare - og lader den, der har fået flest stemmer, få statsministerposten?

Henrik L Nielsen, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Randi Christiansen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Erik Karlsen, Kirsten Lindemark, Lars Løfgren, Frede Jørgensen, Per Torbensen, Verner Nielsen, P.G. Olsen, Torben Skov, Anne-Marie Paul, Estermarie Mandelquist, Ejvind Larsen, Marianne Stockmarr og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Mette insisterer bare på autentisk SD politik, såsom den nyder bred folkelig opbakning! Fremturer "støttepartierne" RV og EL eller SF med den vante elitære arrogance, dvs manglende respekt for stemmelandskaberne og mandattal (i stadige anfald af "rød mands byrde") : Jamen så er det fortsat blå blok der styrer DK efter valget

Respekt til Mette herfra for dette!

Jeg finder det enddog forfriskende demokratisk, at Mette F ikke synes, at hun eller SD skal belære og manipulere vælgerbefolkningen hen til finere og pænere holdninger, som de højt uddannede og velbjærgede bryster sig med i slet skjult selvfedme! Mon ikke også mange herfra dybest set føler sig bedst tjent med lille Lars fortsat ved roret , eller flere flygtninge, de kan beskæftige sig med at integrere osv.

Henrik Ilskov-Jensen, Jesper Roulund, Malan Helge og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

V og RV minder meget om hinanden, de vil sælge deres syge moster, hvis blot de kan få stadig større udbud af arbejdskraft i DK. Nødvendighedens politik, som garanterer maximal vækst, i hvert fald for aktionærer, mens den lille mand må se sin hverdag og lønningspose presset. Men man kan vel bare fifle sig til et par nye sko - ligesom Lars Løkke?

S og DF er ligeledes i flere henseender nært beslægtede. Vælgere sivede fra S til DF, da S-toppen var for stueren til at erkende, at ukontrolleret indvandring var et alvorligt problem. Nu har partitoppen erkendt problemet, og dette er i realiteten den eneste faktor, som kan flytte vælgere fra blå til rød blok. Mange DF vælgere hører egentlig hjemme i S og vil gerne nedtone den velhaverpolitik, som de liberale altid har på tapetet.

S er derfor som regeringsparti nødt til at kunne arbejde med skiftende flertal, ikke mindst med DF, når de radikale viser sig fra deres mest liberale side (læs: vidt åbne grænser, fri bevægelse af arbejdskraft, rundbarbering af overførselsindkomster). Et afgørende moment bliver, hvorvidt RV som så ofte bliver tungen på vægtskålen, som kan afgøre hvilken konstellation, der kan mobilisere et flertal. S kan i bedste fald hente så mange stemmer fra DF, at rød blok får flertal uden RV. Eller vil EL/AL mon i en sådan situation (i stil med RV) fornægte en socialdemokratisk regering, hvis den begår forlig med DF mht. indvandring? I så fald tvinges S til nærmere samarbejde med hele den højrefløj, som beholder regeringsmagten, mens venstrefløjen kan være sikker på at stå udenfor indflydelse mange år frem.

Henrik Ilskov-Jensen, kjeld jensen, Malan Helge, Stig Bøg og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nej, Pippi Langstrømpe kommer Mette Frederiksen ikke op til strømpeholderne af.
Hun er hverken sød eller særlig kærlig når det gælder.

Det har mange folk måttet sande, når de pludselig befandt sig med sygesengen på arbejde, eller har måttet bide i tæppet og mærke kistelåget smække inden de opnåede førtidspensionen.

Heller ikke kontanthjælpsloftet skal fjernes.
Højest kan der allernådigst uddeles flyverdragter og fodboldstøvler til de værdigt trængende. De uværdigt trængende taler vi ikke mere om. Tak.
De skal bare ud af ghettoerne med det vuns, og ned på Lolland.

Måske er Mette Frederiksen i virkeligheden Prussiluskan..?!?

Heja Pippi, og alle som hende !! Tjulahop, tjulahej, tjulahopsansa ;-)

Henrik L Nielsen, Katrine Damm, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, kjeld jensen, Henrik holm hansen, Randi Christiansen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Jan Nielsen, Kirsten Lindemark, Frede Jørgensen, Ebbe Overbye, Mogens Holme, Verner Nielsen, Anne Eriksen, Torben Skov, Vivi Rindom, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Ejvind Larsen, olivier goulin, Marianne Stockmarr, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Andersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Tilgiver aldrig MF, for hendes udtalelser og handlinger, da hun med hård hånd og på værste diktatorisk vis var beskæftigelsesminister. Hendes mål var, at få folk ned med nakken, og gøre syge mere syge. Hun fejlciterede, Stauning.
Han sagde: Ret og pligt - MF: Pligt og ret. Reelt fratog hun folk deres ret. Hun var værre end Klaus Hjort og Inger Støjberg.
Socialdemokratiet er ikke først de senere år at sammenligne med DF. Det har de været siden Nyrup, trods hans udtalelser om stuerent.
Jeg har i hele mit liv opfattet S som et pamper parti, men først nu viser de deres sande ansigt., så folk kan se det.
SF render bare efter magt.
Gå aldrig tilbage til en fuser.

Henrik L Nielsen, Katrine Damm, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Britta Hansen, Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Jan Nielsen, Eva Schwanenflügel, Martin Sørensen, Herdis Weins, Mogens Holme, Torben Skov, Anne-Marie Paul, Kim Houmøller, Estermarie Mandelquist, Hans Larsen, Ejvind Larsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Lad os blive fri for den meningsmåling industri, som kun får folk til, at gøre som de andre. Det hindrer den frie tanke.

Steffen Gliese, Randi Christiansen, Alvin Jensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Benjamin Bach og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Anne Mette. Er den frie tanke ikke lige netop at gøre som man selv vil uanset påvirkninger udefra?

Jens J. Pedersen

Det er trist, at selv fornuftige mennesker vil holde fast i de politiske kasser. Det ville være kærkomment, hvis journalister og massemedier ville evne at forholde sig til politik og samfundsforhold i stedet for røde og blå kasser.

Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Gert Lindberg

Der er en klokkeklar fejl i artiklen. Rød blok er ikke død nu. Den døde under Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode.

Henrik L Nielsen, Steffen Gliese, kjeld jensen, Randi Christiansen, Alvin Jensen, Anne Eriksen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Ib Christensen, Per Torbensen, Mogens Holme og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Ja, rød blok er død, blå blok er død. Blokpolitikken er stendød. Vi er videre. Vi er midt i en højkonjunktur. Lad os så, med vinden i ryggen, i fællesskab få bugt med ulighed / klimakrise /flygtningestrømme / tuberkulose / sæt selv et politisk emne på dagsordenen og sæt fokus på det. I stedet for det, for journalister, alt for komfortable, lys på processer og parlamentarisme.

Hvis der eventuelt kommer politikere i folketinget, som vil tage sig af de store problemer frem for at føre symbolpolitik som f.eks. omfatter lovgivning om folks påklædning, vil jeg overveje at stemme igen.
Politikere skal bedømmes på deres handlinger/beslutninger, og ikke på det de siger/lover.

Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Kirsten Lindemark og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Førhen blev regler lavet til at forebygge/beskytte borgerne mod konsekvenser. I dag laves de mere for at skabe konsekvenser for borgerne.
Det der mangles i folketinget er mere livserfaringer end uddannelser, og det gælder alle blokkene derinde.
Blå blok trives netop fordi de lever højt på antagelser og fordomme.
Der er jo nok en sammenhæng mellem, at danskerne er verdens lykkeliste folk og lykkelig uvidenhed her hvor aktindsigt er en sygdom.

Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Sven Elming anbefalede denne kommentar

"Anne Mette. Er den frie tanke ikke lige netop at gøre som man selv vil uanset påvirkninger udefra?"

Jow.

Benjamin Bach

@Bassim og @Nils - det er et klassisk dilemma, om meningsmålinger er til det bedre, desuden om de er et aspekt af frihed. Sammen med meningsmålinger får man jo spilteori i stedet for fri tanke. Sandt nok, at tanken kan være fri -- men er man fri til at handle på den?

Benjamin Bach

Det er herligt deltagende og ikke blot passivt observerende, at LTM tør skubbe ideen om Rød Blok lidt længere ud over kanten. Måske var ideen om en S-regering ikke død, men det blive des mere op ad bakke, hvis medierne erklærer blokken død.

Hvilket er glimrende! Så kan vi endelig arbejde for rød-grønt samarbejde og ægte forandring. Og er det totalt urealistisk? NEJ! Overhovedet ikke. Den hurtige hoved-regner ville måske lægge status quo af meningsmålinger sammen; men ved et valg får vi ikke summen af S-mandater tillagt den borgerlige blok: Når der er et valg, så flytter vælgerne sig. Vi så det i Brexit, Podemos, seneste UK-valg, Trump osv - det er nærmest en naturlov, at demokratiske valg bliver spændende og uforudsigelige. Måske ikke mindst, fordi at LTM & Co. lever af at gøre politik underholdende.

Valget bliver om, hvorvidt Mette skal have lov at prøve kræfter med statsministeriet, eller om den blå blok skal halte videre med en Christian Jensen og forspilde rettidig omhu..
Så ved I det, I som synes Uffe eller Pernille er så søde, empatiske og følsomme , at de så nok egner sig særligt dertil istedetfor Mette. Jeg tør ikke tænke på følgerne af en af de 2 derinde som kaptajn, jamen kan nogen holde det ud? Helt ærligt?

Torben K L Jensen

Her er hvad en gammel socialdemokrat mener om den sag.
http://www.politiken.dk/667464

Torben K L Jensen

Den øvelse som Mette Frederiksen har gang i er ikke så svær at tyde: Fusion med partiets gamle højrefløj aka Dansk Frikadelle parti. Både Lars Trier, Pelle Dragsted m.fl. kunne spare sig mange skriverier og overvejelser, hvis de holdt sig dette for øje.
Nok siger Mette Frederiksen, at hun vil blokpolitikken til livs, og arbejde hen over midten. Midten har i dag forskudt sig ud til højre hvor Martin Henrikzen og hans hird befinder sig. Og det selskab vil Sosserne gerne bruge som parlamentarisk grundlag - sammen med halehænget SF.

Henrik L Nielsen, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Poul Kristensen anbefalede denne kommentar
Ebbe Pedersen

Alle de reformer, læs besparelser, S stod for, har gjort at man har mistet tilliden til dem.
Dagpenge, efterløn, kontanthjælp, førtidspension, flexjob, su etc.

Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Britta Hansen, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ebbe Pedersen

Alle de reformer, læs besparelser, S stod for, har gjort at man har mistet tilliden til dem.
Dagpenge, efterløn, kontanthjælp, førtidspension, flexjob, su etc.

Torben K L Jensen

Ebbe - du mener vel alle de reformer som de radikale stod for - S var jo før valget arge modstandere af de reformer Vestager bragte med sig i hendes forlig med VK-regeringen før valget. "At videreføre den tidligere regerings økonomiske politik i videst muligt omfang" Den regering var kuppet af det radikale venstre - noget socialdemokratiet aldrig nogen sinde vil tilgive dem - ikke dengang og da slet ikke nu.
Det ser ud til at parnasset her på siden har overset det faktum. Ikke at S ikke har noget ansvar - men at Mette F. skal stå på skud for hvad de radikale har lavet af lort hører ingen steder hjemme.

Eva Schwanenflügel

Torben K L Jensen
25. august, 2018 - 15:50

Torben, selvom du har en pointe i at RV kuppede agendaen i det sorte tårn, og i det hele taget var en torn i skoen på Thorning-regeringen, fratager det ikke de ledende S-ministre for hele ansvaret.

Mette F. var dybt involveret i udviklingen af førtids- og fleksjob reformen, og var fortaler for en endnu strammere lovgivning, som kun blev forhindret da høringssvarene var så højlydte, at de nåede public service medierne.

Pt vil hun heller ikke rulle en eneste reform tilbage, men nedsætte en syltekrukke af en "ydelseskommission" til at trække tiden ud i elastiske metermål.

Det endda på trods af at det har vist sig at have dødelige og torturlignende konsekvenser for utallige uheldige mennesker, der har måttet lide under ressourceforløb og være underlagt en fattigdom der vokser støt under kontanthjælpsloftet.

Desuden er der ingen nævneværdige, positive 'beskæftigelseseffekter' eller besparelser på grund af disse lede love.
De tjener blot til skræk og advarsel, samt virker løntrykkende og stigmatiserende.
Du har ingen værdi som menneske, når du ikke er en del af produktionsdanmark.

At det skal være socialdemokratisk politik siger vidst alt om det gamle, forhenværende arbejderparti.

Det er okay for de der har deres på det tørre, men ikke specielt solidarisk.
Og mange er kun 22 uger fra selv at opleve farvelfærds-tyranniet..

Henrik L Nielsen, Katrine Damm, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, Britta Hansen, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Frede Jørgensen, Torben Skov, Ib Christensen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Glem heller ikke DONG-salget, som blå Bjarne Corydon stod i spidsen for som Finansminister, der fik SF til at smelte hurtigere ned end Tjernobyl-værket.

Henrik L Nielsen, Katrine Damm, Kim Folke Knudsen, Randi Christiansen, Alvin Jensen, Britta Hansen, Torben Bruhn Andersen, Anne Eriksen, Flemming Berger og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

" det er et klassisk dilemma, om meningsmålinger er til det bedre, desuden om de er et aspekt af frihed. S"

Jeg kan ikke se at der er et dilemma. Det eneste der kan få det til at fremstå som et dilemma er hvis man postulerer at vælgerne ikke er værdige til at stemme da de ikke er i stand til at vælge selv. Og så har man nok en anden udfordring.

Torben K L Jensen

Eva - Jeg skelner mellen socialdemokratiet med Thorning-Schmidt (Corydon,Vestager) og den nuværende - I øvrigt vil du gøre dig selv lidt klogere end du er nu hvis du læser hvad Wikipedia skriver om hende tid som minister i Thorning-regeringen.

Torben K L Jensen

Tilbagerulning af de rigide reformer er der slet ingen tvivl om hvis konen vil være statsminister.
SF´s eneste ultimative krav der også støttes af de andre partier.

Mette Frederiksen har selv indædt forsvaret alt det lort, hun lagde navn til som beskæftigelsesminister.
Hun skal stå på skud for det hele. Der var ved gud ingen, der tvang hende til at gøre det - og endda forsvare det. Hun kunne have trådt tilbage og sagt . ikke i mit navn, ikke på vilkår.
Hun gjorde det modsatte.

Katrine Damm, Kim Folke Knudsen, Helga Westergaard, Alvin Jensen, Britta Hansen, Ebbe Overbye, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Torben Skov og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben K L Jensen
25. august, 2018 - 17:18 :
"Tilbagerulning af de rigide reformer er der slet ingen tvivl om hvis konen vil være statsminister.
SF´s eneste ultimative krav der også støttes af de andre partier."

Torben, nu har jeg desværre ikke hørt SF og Pia Olsen Dyhr sige nogetsomhelst om, at der er ultimative krav om at afskaffe fattigdomsreformerne..
Tværtimod har Pia været ude med, at de små partier må holde op med disse oprørstendenser og falde til patten..
Hvornår har SF ytret sig om ultimative krav?

Katrine Damm, Kim Folke Knudsen, Torben Skov, Torben Bruhn Andersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Ærgerligt at en belastet politiker er blevet formand for landets største parti - skal vi ikke forlange at socialdemokraterne vælger en ubelastet - Mette Kjærsgaard feks.

Torben K L Jensen

SF har sagt at fattigdomsreformerne rulles tilbage straks - men det skal ske i det år kommisionen arbejder. Her ligger det ultimative.

Steffen Gliese, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben K L Jensen
25. august, 2018 - 19:24 :
"SF har sagt at fattigdomsreformerne rulles tilbage straks - men det skal ske i det år kommisionen arbejder. Her ligger det ultimative."

Jeg håber da inderligt at du får ret, Torben.
Hvis det altså bliver den forhenværende røde blok, der vinder valget..?
Men hvad er truslen, såfremt S ikke makker ret? Vil SF så vove at vælte en socialdemokratisk regering?
Eller skal det skrives ind i regeringsgrundlaget med flammeskrift?

Eva Schwanenflügel

Mette F. udtalte jo på sommergruppemødet, at S aldrig ville rette sig efter andre partiers ønsker, hvis S ikke var enige..

Pia Olsen Dyhr har udtalt, at målet først og fremmest er, at vælte Lars Løkke - politik på pixibogsniveau, som hun burde holde sig for god til.
SF har også givet indtryk af, at de - for better or worse - vil støtte MF som statsminister.
Min tillid til SF's ultimative krav er minimal.

Katrine Damm, Kim Folke Knudsen, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"fattigdomsreformerne "

??

Vi har verdens rigeste samfund. At kalde noget som helst for noget med fattigdom er næsten altid en hån mod de fattige i verden.

Derimod drejer det sig næsten altid om fordelinger at den rigdom og velfærd vi har i Danmark. Men at kalde det fattigdom er at pisse de fattige i denne verden op og ned af ryggen.

Nils Bøjen -
det er et godt, men beskidt trick, at sammenligne fattige i et samfund med fattige i et andet samfund.
Fattigdom skal sammenlignes rigdom i et givet samfund.
Hvis du er af en anden mening, bør du vedvarende agitere politisk for , at vi indører uddeling af fødevarer, tøj m.m. tilde fattigste - og lad os endeligt få opført nogle simple barakker,, hvor de kan bo billigt, for husleje udgør faktisk en betragtelig del af de fattigste udgifter.

Katrine Damm, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Benjamin Bach, Randi Christiansen, Frede Jørgensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

" Fattigdom skal sammenlignes rigdom i et givet samfund."

Der er vi så uenige. Hvis vi fortæller fattige i Rumænien at fattige i Danmark kan få en lejlighed og stor økonomisk støtte fra fællesskabeet taber de underkæben og udbryder "Men så er de ikke fattige".

Det er korrekt at hvis man er i den gruppe der har den laveste 10% indkomstniveau har man ikke samme råderet og finansielle muligheder som de 90% andre. Men fattig er man ikke. Det vil jeg opfatte som sproglig pervertering.

Men at bruge fordelingen som fattigdomstema er meget anvendt balndt de der mener at samfundets ressources skal fordeles meget anderledes. Derved binder man et politisk tema sammen med et følelsesmæssigt ladet ord. Smart men uholdbart.

" at vi indører uddeling af fødevarer, tøj m.m. tilde fattigste - "

Hvorfor i alverden skulle jeg dog gøre det? Det var dog en idiotisk ide. Men et godt forsøg med at skyde andre noget i skoene som der ikke er belæg for.

" Fattigdom skal sammenlignes rigdom i et givet samfund."

Men konsekvensen af din holdning er at det at være fattig i Gentofte er noget meget anderledes end at være fattig på Langeland. Derved skulle bistandsmidlerne mangedobles så alle på overførselsindkomst i Gentofte skulle have meget, meget mere.

Eva Schwanenflügel

@ Nils Bøjden

I et velfærdssamfund - som også de borgerlige partier bryster sig af - har få for meget, og færre for lidt, med Grundtvigs ord.
Her 'sammenligner' man ikke med laveste fællesnævner i andre samfund, der er kendetegnet ved massiv korruption, forskelsbehandling og udtrykt ligegyldighed med de fattige.

Men det er desværre den vej det går med det danske velfærdssamfund, der er blevet overtaget af konkurrencestaten i løbet af de seneste årtier, på trods af at politikerne stadig lader som om alt er som det plejer.

Socialpolitikken er afskaffet til fordel for beskæftigelsesområdet, hvor syge, nedslidte og udsatte mennesker ikke får den hjælp de har behov for, men udsættes for tvangsforanstaltninger der fastholder dem på kontanthjælp eller ressourceforløb i årevis. Det kan nemlig betale sig for kommunerne - på kort sigt - fordi de får en generøs refusion fra staten, alt imens disse borgere cykler rundt i en evighedsmaskine af arbejdsprøvninger og pipfuglekurser.
Tro ikke et sekund, at Jobcentrene formidler rigtigt arbejde. Det gør de ikke.

Alt imens bliver borgerne fastholdt i fattigdom.
De må ikke eje mere end 10.000 kr. Dvs at eventuelle pensionsopsparinger hurtigt ædes op, og at deres ejendomme som bolig eller bil skal sælges for at forsørge dem selv.
Hvis de har lån, der nu ikke er råd til at afdrage på længere, har de ikke pligt til det.
Men de bliver erklæret insolvente, og kommer i Ribers.

Har de ingen fast ejendom, men bor til leje, gør kontanthjælpsloftet at de får meget svært ved at betale husleje, for loftet gør, at der er en øvre grænse for hvor meget man kan få i boligstøtte.
Det gælder ikke mennesker, der arbejder til mindsteløn.
225-timers reglen gør, at kan man ikke skaffe sig arbejde i disse timer, ryger der 1000 kr af kontanthjælpen. Det lyder ikke af meget for folk der oppebærer en rimelig løn. Men for de ramte er det en katastrofe, idet budgettet efter husleje, varme, el og vand, samt andre faste udgifter til fx transport og internetforbindelse ofte udgør det meste af den månedlige udbetaling.
Madbudgettet til en hel måned kan således ofte netop udgøre disse 1000 kr.
Det gælder især mange enlige forældre.
Og vi taler slet ikke om andre udgifter til tøj, tandlæge og medicin.
Udgifter til computer og telefon slet ikke. Selvom Danmark er så gennemdigitaliseret, at det egentlig slet ikke kommer på tale at undvære.

Danmark er af de dyreste lande i verden at leve i, med enormt høje huslejer og madpriser.
Ethvert fornuftigt menneske kan sige sig selv, at man i et sådant rigt samfund er ludfattig, når man måske lige kan skrabe 1000 kr sammen til mad om måneden - til sig selv og sine børn.
Det er derfor, mange kun overlever ved hjælp af velgørende organisationer og via de sociale medier, hvor støtteklubber oprettet af private leverer gratis mad og tøj til de udsatte familier.
Nogle overlever ved at 'skralde', de samler simpelthen kasseret mad i supermarkedets containere.

Når de falder for 225-timers reglen, tvinges folk til at flytte til udkantsområderne, hvor de bliver helt isolerede og slet ikke i nærheden af behandling for deres sygdomme eller familie og venner.
At forestille sig, at de på denne facon kommer nærmere helbredelse eller får et arbejde, er fuldstændig på månen.

Og Nils, det klæder dig ikke at spille dum.
Madpriserne og huslejerne i Gentofte er nogenlunde de samme som i resten af hovedstaden.

Henrik L Nielsen, Katrine Damm, Kim Folke Knudsen, Jan Jensen, Torben K L Jensen, Ebbe Overbye og Keld Sandkvist anbefalede denne kommentar

"Her ’sammenligner’ man ikke med laveste fællesnævner i andre samfund"

Det gør jeg heller ikke. Selvfølgelig skal vi dele i vores samfund. Alt andet ville være komplet idiotisk. Men dem der deles til i Danmark er ikke fattige. I modsætning til mange andre her skelner jeg mellem fattige og dårlig fordeling.

Eva Schwanenflügel

Nils Bøjden, så du mener altså ikke at man er fattig, hvis man kun har 1000 kr eller mindre tilbage til sig selv og sine børn når de faste udgifter er betalt?
Hvad mener du så udgør fattigdom? Hjemløse?
For dem har vi nu også et stigende antal af, især helt unge mennesker, der været under forsorg i pleje eller andet. Her slutter al hjælp når den unge fylder 18 år.
Der er nu over 6000 hjemløse i Danmark, og tallet er stigende.
Fortæl venligst din version af 'virkelig fattigdom', jeg er nysgerrig?

Henrik L Nielsen, Kim Folke Knudsen, Jan Jensen, Torben K L Jensen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Og hvad mener du med dette udsagn?
"I modsætning til mange andre her skelner jeg mellem fattige og dårlig fordeling."

Så du synes, at der er noget galt med 'fordelingen'?

Sider