Læsetid: 4 min.

Mattias Tesfaye om elev-nedgang på erhvervsskolerne: Vi skal have is i maven

At elevtilgangen på erhvervsuddannelserne er faldet drastisk fra 2014 til 2017, skaber ingen bekymring hos erhvervsskoleordfører Mattias Tesfaye (S). Derfor skal der heller ikke laves nye tiltag for at omorganisere erhvervsuddannelserne – fokus bør snarere være på rekrutteringen af de ældre elever. God idé, mener direktør fra teknisk skole
Færre unge søger ind på landets erhvervsskoler, viser tal. Tilbagegangen er dog ikke ligeså voldsom, som dengang adgangskravet om minimumkarakteren 02 i fagene dansk og matematik fra folkeskolen blev indført, pointerer den socialdemokratiske erhvervsskoleordfører Mattias Tesfaye. Billedet viser elever på mekanikerskolen i Hvidovre.

Færre unge søger ind på landets erhvervsskoler, viser tal. Tilbagegangen er dog ikke ligeså voldsom, som dengang adgangskravet om minimumkarakteren 02 i fagene dansk og matematik fra folkeskolen blev indført, pointerer den socialdemokratiske erhvervsskoleordfører Mattias Tesfaye. Billedet viser elever på mekanikerskolen i Hvidovre.

Sofie Mathiassen

28. august 2018

Det er sådan set ret forventeligt, lyder det fra Mattias Tesfaye, da Information ringer socialdemokraten op for at få hans kommentar til det drastiske fald, som erhvervsskolerne har oplevet i deres elevtilstrømning i perioden fra 2014 til 2017, som Information omtalte mandag.

Socialdemokratiets erhvervsskoleordfører anerkender, at udviklingen går den forkerte vej. Tilbagegangen er dog ikke lige så voldsom, som dengang adgangskravet med minimumkarakteren 02 i fagene dansk og matematik fra folkeskolen blev indført.

Han pointerer, at der særligt på uddannelsesområdet går noget tid, før politiske reformer slår igennem, og at de positive effekter derfor først kan måles om tre-fire år:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Hvis I havde afsat de nødvendige penge til jeres Helhedsskole og ikke ment at lærerne skulle selv betale for de ekstra timers undervisning - så havde I nok fået flere ,der valgte en erhvervsuddannelse.
Ret dog op på Skolereformen og ansæt flere lærer - så eleverne kan få en bedreundervisning.

Is i maven og jord i hovedet giver permafrost.

Jan Nielsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Reinholdt, Torben K L Jensen, Krister Meyersahm, Trond Meiring, Mogens Holme, Lasse Glavind, Hans Larsen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Henning Wettendorff

"27,7 år er den danske gennemsnitsalder for dimittender fra erhvervsuddannelser. Det er 5 år ældre end OECD-gennemsnittet"
Citeret fra anden dansk avis sidste år - ikke et ondt ord om uddannelse, og ikke et ondt ord om mere uddannelse, men det virker lidt som om Matthias Tesfaye sidder på sine kloge hænder. Eller har taget dem op for øjnene.

Det skal i så fald være valgfrit om man vil tage 20 eller 40 uger på grundforløb. Mange bliver i en sen alder afskrækket af at skulle på su, mens de har børn og familie.

Steffen Gliese

Men det er jo også det, der er problemet, Jakob Lind: SU hører KUN til i offentlige, teoretiske uddannelser, erhvervsuddannelserne skal indebære elevløn igen, fordi man rent faktisk yder under sind uddannelse.

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Hvis man er over 25 år skal man have op til 20 ugers grundforløb, medmindre man har relevant erhvervserfaring. Afhængig af den obligatoriske kompetencevurdering kan man helt undgå grundforløb.
Grundforløbet bliver som regel taget på en erhvervsskole, hvorefter man indgår en uddannelsesaftale med en virksomhed. Når man har en uddannelsesaftale for man løn efter gældende overenskomst.
Man kan også indgå en Ny mesterlære-aftale, hvor grundforløbet (afkortet eller ej) foregår i virksomheden, og hvor man får løn efter overenskomsten
- Så man kan faktisk tage hele sin erhvervsuddannelse, uden at skulle have SU