Nyhed
Læsetid: 3 min.

Når man skærer for at overholde budgettet, kan det gå ud over patienterne

I torsdagens Information betegnede eksperter byggerierne af de danske supersygehuse som en foreløbig økonomisk succes. Men direktøren for Hjerteforeningen – en af Danmarks største patientforeninger – understreger, at de stramme budgetter, der har ført til nedjusteringer undervejs, ikke kan undgå at få konsekvenser for patienterne
»Hver gang budgettet eller den oprindelige ambition for byggeriet reduceres, vil det på den ene eller den anden måde påvirke patienterne – så jeg kan være bekymret for, om de færdige hospitaler kommer til at varetage deres opgave bedst muligt,« siger Anne Kaltoft, der er direktør for Hjerteforeningen.

»Hver gang budgettet eller den oprindelige ambition for byggeriet reduceres, vil det på den ene eller den anden måde påvirke patienterne – så jeg kan være bekymret for, om de færdige hospitaler kommer til at varetage deres opgave bedst muligt,« siger Anne Kaltoft, der er direktør for Hjerteforeningen.

Bo Amstrup

Indland
3. august 2018

Anne Kaltoft var ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital i Skejby sidste år, da hospitalet blev pålagt at spare over 200 millioner kroner på driften.

Årsagen til besparelserne var, at der manglede penge i budgettet til det supersygehus, som var under opførelse, på grund af forsinkelser med byggeriet. Det viser ifølge Anne Kaltoft, der i dag er direktør for Hjerteforeningen – Danmarks næststørste patientforening – at byggerierne af de danske supersygehuse også har negative konsekvenser for patienterne.

»Set fra mit perspektiv betød det en klar forringelse for patienterne. Jeg er med på, at det er meget komplekst at bygge hospitaler, men jeg har været længe nok i hospitalsvæsnet til at vide, at når der er besparelser, så går det oftest i et eller andet omfang ud over patienterne,« siger hun.

Torsdag bragte Information historien om, at byggerierne af de 16 nye danske supersygehuse trods af vanskeligheder med økonomi og tidsplan indtil videre er en succes set ud fra et styringsmæssigt perspektiv. For i modsætning til mange andre offentlige anlægsprojekter har man formået at holde sig inden for budgetterne.

»Det er gået virkelig godt i betragtning af, hvor kompliceret det er både logistisk, teknologisk og styringsmæssigt,« lød det fra Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring.

Men Anne Kaltoft advarer om, at den stramme økonomiske styring kan gå ud over patienterne.

»Hver gang budgettet eller den oprindelige ambition for byggeriet reduceres, vil det på den ene eller den anden måde påvirke patienterne – så jeg kan være bekymret for, om de færdige hospitaler kommer til at varetage deres opgave bedst muligt,« siger hun.

Formand for Patientforeningen Danmark, Anette Ulstrup, er bekymret for, om det kommer til at gå ud over særlige patientgrupper, at man i de nye supersygehuse har valgt at spare markant på antallet af senge.

»Vi kan være bange for, at der kommer et a-hold og et b-hold i patientgrupperne, hvor nogle bliver sorteret fra og ikke indlagt, fordi der er færre antal sengepladser på de her supersygehuse,« siger hun og nævner blandt andet bekymringen for de kronisk syge patienter.

»Vi må afvente og se, hvad det kommer til at betyde – og for hvem. For det vil gå ud over patienter og syge mennesker, at man reducerer undervejs.«

Kunst har en betydning

En af årsagerne til, at supersygehusene ikke har sprængt budgetterne, er, at regionerne ikke har fået en krone mere at bygge for, end de havde i de oprindelige planer. Det har så til gengæld betydet, at flere af byggerierne er blevet nedjusteret undervejs. Eksempelvis har man skåret en hel etage væk på det nye supersygehus i Gødstrup uden for Herning, ligesom køkkener, kunst, flotte indgangspartier og parkeringspladser er barberet væk på flere andre byggerier.

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen betegnede i Information byggerierne som »funktionsdygtige«, mens det så har været knap så vigtigt, om det er »fint, monumentalt og smart«.

Anne Kaltoft påpeger, at man let kommer til at spare på det, som »ikke kan måles og vejes«. For mens operationsstuer selvfølgelig er vigtige, er hun ærgerlige over, at noget af den »visionære kvalitet« forsvinder, i takt med at man skærer.

»Hvis det, man sparer på, er en del af et visionært fremsyn, kunst eller en ny indretning, der har en stor betydning for patienterne, så skal man huske på, at der var nok en idé med, at man havde fremtænkt det oprindeligt,« siger hun.

I sidste ende nærer hun dog forhåbninger til supersygehusene, når det kommer til en ny indretning med blandt andet enkeltstuer og ny teknologi. Samtidig anerkender hun, at »vi ikke bare kan sprænge budgetterne«.

»Vi skal være klar over, at den krone vi bruger ét sted, den kan vi ikke bruge et andet. Så derfor skal budgetterne naturligvis holdes.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Laura:

Ja-hatten falmede på 24 timer. Jyllands-posten har i dag kigget bag DJØFernes jubel-spin....og tegnet et helt andet billede af supersygehuset - i Gødstrup.

https://jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE10780058/goedstr...

Børge Neiiendam, Estermarie Mandelquist, Peter Beck-Lauritzen, Ebbe Overbye, Bettina Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bettina Jensen

DR bringer også et lidt andet billede: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/midtvest/vestjysk-supersygehus-i-sto...

Overses må det absolut heller ikke at flere af de øvrige supersygehuse har beskåret byggeprojekterne på måder, som berøver det kommende sygehus en række logistiske fordele (som ellers var blandt hovedargumenterne for at bygge stort) og en række arbejdsmiljømæssige væsentligheder (f.eks. personaletoiletter, personalestuer etc.).

Det ser faktisk meget lidt fornuftigt ud, alt i alt. Og med dét har de politisk valgte beslutningstagere udfordret vores eksisterende og i forvejen hårdt pressede sundhedssystem, uden at nogen kan garantere at denne gigantiske omstrukturering medfører forbedringer for den danske folkesundhed. Og dertil kommer at byggeprojekterne, stik mod højlydte, ingeniørfaglige anbefalinger opføres samtidig, hvormed de samme børnesygdomme kan ramme bredt.

Børge Neiiendam, Estermarie Mandelquist og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

At tale begejstret om Supersygehuse i et land med 5 mio. indbyggere, er nærmest at skyde myrer med kanoner. Men er formentligt italesat af politikere og embedsmænd med for lidt at lave i den realistiske verden.

Danmark har råd til decentral behandling af sine Borgere !

Men i absurde sparetider, tror nogen at det at fjerne alle de 'små' behandlingssteder, med nærhed af arbejdspladser og patienter, er toppen af Neoliberalisme og Regnedrenges dygtighed. Det modsatte er tilfældet, set med historiske øjne.

Men vore generationer rider på en ustyrlig tyr, man blot overlever på i få sekunder. Og det skyldes de valg vi selv deltager i.