Læsetid: 6 min.

Neoliberalismen er gået i fisk i verdenshavet

Systemet med omsættelige fiskekvoter har betydet kapitalkoncentration og ulighed i fiskerierhvervet foruden fortsat overfiskeri og miljøbelastning. Systemet er skadeligt og må erstattes af et bedre, siger forskere fra otte lande i ny videnskabelig undersøgelse af det globaliserede kvotesystem, der også skaber problemer og kontrovers herhjemme
Fiskerne fra Thorup Strand laver bæredygtigt fiskeri på Skagerrak. Systemet med omsættelige fiskekvoter har omdannet fiskerflåden til fordel for store fartøjer og medvirket til at skabe færre fiskersamfund. Det er f.eks. kun i Thorup Strand, at erhvervsfiskekuttere trækkes op på stranden.

Fiskerne fra Thorup Strand laver bæredygtigt fiskeri på Skagerrak. Systemet med omsættelige fiskekvoter har omdannet fiskerflåden til fordel for store fartøjer og medvirket til at skabe færre fiskersamfund. Det er f.eks. kun i Thorup Strand, at erhvervsfiskekuttere trækkes op på stranden.

Tor Birk Trads

21. august 2018

Det markedsbaserede, neoliberale system med omsættelige fiskekvoter har fejlet. Rundt om i verden har det vist sig at have en stribe negative konsekvenser for fiskerierhvervet og ødelæggende følger for fiskebestandene og det marine miljø.

Det er konklusionen på et internationalt forskningsprojekt med deltagelse af 22 forskere fra otte lande, heriblandt Danmark – et studie som i dag offentliggøres i det ansete amerikanske tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS.

Studiets omdrejningspunkt er den fare ved at tænke i universalløsninger, som kvotesystemet er eksempel på: Forenklede politiske redskaber der tages bredt i anvendelse uden tanke på de mulige ulemper eller særlige lokale omstændigheder. Man forestiller sig, at sådanne universalløsninger kan bringe både økonomisk effektivitet og miljømæssig bæredygtighed, men virkeligheden er ofte en anden, viser forskningsprojektet om fiskekvoter, kaldet ’individuelle overdragelige fiskerikvoter’, IOK’er.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Trond Meiring
 • Anne Eriksen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Henrik Leffers
 • Kurt Svennevig Christensen
 • Torben K L Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Hans Larsen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Benno Hansen
 • Torben Ethelfeld
 • Ejvind Larsen
 • David Zennaro
Trond Meiring, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Henrik Leffers, Kurt Svennevig Christensen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Peter Beck-Lauritzen, Benno Hansen, Torben Ethelfeld, Ejvind Larsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Dårlig politik, - så det er en "ommer". På verdensplan udløser denne politik, at små fiskesamfund fratages deres livsgrundlag, migration er så et forsøg på at overleve.
Shocking! Elementary, dear politicians. Helicoptor-view ønskes.

Flemming Berger, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Flere af disse forskere har tidligere talt for omsættelige private kvoter også vores egen Jesper Raakjær. At de små fiskere og fiskesamfund forsvinder, bliver opkøbt, ser forskerne heller ikke som det store problem i kølvandet på IK/FKA.

Det helt store problem er helt enkelt at fiskeriet er så langt fra biologisk og ikke mindst økologisk bæredygtigt som tilfældet er efter mere end 10 år med voldsomme nedskæringer i fiskeriet. Hvorfor er fiskeriet så ubæredygtigt i dag at man helt må stoppe fiskeriet på torsk og nu også må skære mere end 60 % af sildefiskeriet? Hvorfor er der så få tobis, og hvor blev rødspætterne af, de koster i dag en formue fordi der er så få rødspætter i Nordsøen og Skagerrak i dag.

Men i dag har fiskerne fået ejerskabet over kvoterne og de handles og fiskeriet er nu reduceret til få men meget store fartøjer - og med hvilket resultat? Dansk fiskeri har aldrig været så biologisk og ikke mindst økologisk ubæredygtigt som det er i dag.

Hele forhistorien til den virkelighed vi står med i fiskeriet i dag kan man få viden om via Levende Havs hjemmesider http://gl.levendehav.dk/politik/dansk-fiskeripolitik/man-gjorde-et-erhve... og http://gl.levendehav.dk/politik/dansk-fiskeripolitik/dansk-fiskeripoliti... ingen af de ansvarlige kan i dag sige at de ikke var blevet advaret.

Trond Meiring, Anne Eriksen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Kvote mig her og kvote mig der. Kvoterne fungere jo blot som endnu en mulighed for at kapitalisere erhverv og ressourcer i endnu højere grad. Du kan også købe klimakvoter, vil du have en?

Man kunne med samme analysemetodik med rette påvise uheldige konsekvenser af den generelle markedsøkonomiske regulering - som hovedparten verdens effektive økonomier anvender som en ”universalløsning”; men jo i en noget forskellig udførelse. Omsættelige fiskekvoter kan vel kaldes en universalløsning, men kun hvis man er blind for at udformningen kan varieres til uendelighed. Rapporten diskuterer desværre ikke dette. For Danmarks vedkommende er situationen den, at alle partier fra højre til og med SF støtter systemet med omsættelige kvoter, og at man i dec. 2016 netop benyttede sig af, at man inden for denne ramme kan justere modaliteterne - bl.a. med flere fisk til kystsegmentet og i forhold til koncentration af rettigheder, således som forudset allerede i den grundlæggende politiske aftale af 2005.

Kurt Svennevig Christensen

Mogens Schou: Man kan lave alle mulige analyser, krumspring og kreative bogføringer og det er også hele historien om dansk fiskeri i dag.

Derfor burde de ansvarlige for IOK i den pelagiske arter (derefter kan vi tage FKA) forklare os alle hvorfor statens overdragelse (foræring) af kvoter og rettigheder til fiskerne og deraf følgende koncentration af kvoter i store private selskaber, ikke som lovet har ført til et mere bæredygtigt fiskeri? Biologerne mener i år at fiskeriet på sild helt skal stoppes og/eller beskæres med over 60 % i 2019.

Hvordan er det muligt Mogens Schou? Du har haft et stort ansvar for privatiseringen af kvoter og rettigheder til fiskeri og du mente også at fiskeriet ville blive mere bæredygtigt med IOK og FKA.

Der er nu omkring 500 fartøjer tilbage i dansk fiskeri, 50 fiskerihavne har mistet deres fiskeri og de andre havne er næsten blevet tømte for fiskefartøjer. Og nu er spørgsmålet: Hvorfor er der ingen sild? Hvor er tobisen blevet af? Rødspætterne er væk og det samme er torsken i Østersøen.

IOK og FKA fik du vedtaget under og med Fogh regeringen, med den påstand at der var for mange fiskere til for få fisk, nu er der meget få fiskere tilbage, hvorfor bugner havet ikke af fisk i dag? "Alle partier" i 2005 stod Dansk Folkeparti helt alene bag med regeringen og dine planer for fremtidens fiskeri.

Og nej den eneste forudsigelse der desværre holdt vand efter 2005 var denne: http://gl.levendehav.dk/politik/dansk-fiskeripolitik/man-gjorde-et-erhve... med flere fra Levende Hav.