Læsetid: 5 min.

Ny finanslov lægger op til alvorlig knægtelse af armslængdeprincip på kulturområdet

Når det omstridte omprioriteringsbidrag rulles tilbage i 2022, vil pengene gå tilbage til kulturområdet. Men det bliver regeringen og Folketinget, der kommer til at bestemme, hvad de skal bruges på. På den måde bliver kulturinstitutionernes råderum vendt mod at gøre politikerne tilfredse, lyder det fra tidligere kommunikationschef i Kulturministeriet. Forskere advarer mod en forkortning at den politiske armslængde – en taler ligefrem om »kulturstalinisme«, hvor øget politisk styring sniger sig ind
Med udspillet til en ny finanslov kommer kulturområdet i stigende grad under politisk kontrol, mener kritikere. På billedet er kulturminister Mette Bock på besøg hos nogle kunstnere  i Værebro nord for København.

Med udspillet til en ny finanslov kommer kulturområdet i stigende grad under politisk kontrol, mener kritikere. På billedet er kulturminister Mette Bock på besøg hos nogle kunstnere  i Værebro nord for København.

Emma Line Sejersen

1. september 2018

Før regeringens finanslovforslag blev præsenteret torsdag klokken 11, havde flere medier fået fat i større eller mindre lunser. Det gjaldt også Berlingske og DR, som kunne lave hurtige nyheder. På Twitter skrev Berlingskes Politiko-sektion: »Regeringen dropper sparekrav på undervisning og kultur«, og i en overskrift berettede DR, at »regeringen vil droppe sparekrav på undervisning, uddannelse og kultur i 2022«.

Men de versioner af finanslovforslaget er ifølge ph.d. og leder af Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet, Maja Horst, »flot spin«:

»For det første er det noget vrøvl, at regeringen stopper sparekravene, for de stopper først om tre år,« siger hun. »Der er et folketingsvalg og alt muligt andet imellem. At regeringen ’stopper kravene’ er højest en hensigtserklæring og nok mere valgflæsk.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Olsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
Thomas Olsen, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu