Læsetid: 6 min.

I Odense Å dør fiskene i varmen – et dystert billede på klimaforandringernes konsekvenser

Hundredvis af fisk er døde i Odense Å som følge af den ekstremt varme danske sommer. Den ansvarlige for åen og en erfaren lystfisker har aldrig set noget lignende, og en klimaforsker vurderer, at fiskedøden formentligt er et resultat af klimaforandringer
»Det havde været sjovere at fange fiskene med en fiskestang,« siger åmand Paul Erik Nielsen (ikke på billedet), mens han kigger ud på sine tre medarbejdere, som i stedet må tage andre redskaber i brug for at få de døde fisk halet op.

»Det havde været sjovere at fange fiskene med en fiskestang,« siger åmand Paul Erik Nielsen (ikke på billedet), mens han kigger ud på sine tre medarbejdere, som i stedet må tage andre redskaber i brug for at få de døde fisk halet op.

Peter Nygaard Christensen

3. august 2018

»Se, det er en regnbue,« siger en ung lystfisker, mens han peger på en flere kilo stor regnbueørred, der ligger med bugen i vejret i Odense Å ved Ejby Mølle.

»Det er tragisk,« svarer Nicklas Thobo-Carlsen og kigger rundt på alle de skaller, aborrer, gedder og ørreder, som ligger livløse på åens overflade.

34-årige Nicklas har fisket i åen, siden han var otte år. Han bor i nærheden, så han tager flere gange om ugen fiskestangen over skuldreren og kaster snøren ud. Men det er for en stund slut, for en stor del af de fangbare fisk er døde.

Peter Nygaard Christensen
 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Olsen
  • Peder Bahne
  • Ejvind Larsen
Eva Schwanenflügel, Thomas Olsen, Peder Bahne og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mange påstande om, at de varme sommer skyldes den globale opvarmning. Det er jeg ikke overbevist om er rigtigt. Om nogle år kan det måske afgøres, om det er klimnaændringer eller blot resultatet af, at en sommerfugl blafrede rundt i en australsk have ved juletid.

"Men det er næsten helt tilfældigt, hvordan temperaturen svinger fra år til år, der er hverken mønstre eller cyklus i det. Det forklarer Eigil Kaas, der er professor i klima- og geofysik ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.

- Danmark og Nordvesteuropa har haft et højtryk liggende i nærheden, og der har ikke været nogen lavtryksområder, der har kunnet sende køligere Atlanterhavsluft ind over området, siger Eigil Kaas.

Han fortsætter med et spørgsmål til sig selv:

- Hvad er årsagen? Placeringen af højtrykket har måske noget at gøre med hav-temperaturen og at jetstrømmene og højtrykket ligger, som de gør. Men hvis man igen spørger, hvorfor de så gør det, ender man i sidste ende - når man tager alle argumenter igennem i yderste potens - med en tilfældighed, siger Eigil Kaas."

https://www.dr.dk/nyheder/indland/ekstremt-sommervejr-er-der-et-moenster...

Hvis det kun er Odense Å, der er plaget af fiskedød, vil det nok være rimeligt at søge efter mulige lokale årsager.
Det kan også være et presset system, hvor den varme sommer har været tuen, der væltede læsset.
Klimaproblemet er reelt, det er alvorligt, det er på sigt dødeligt for store dele af jordens biologi, men det er ikke skyld i alverdens ulykker.
Få de fisk og det vand analyseret grundigt.

Fiskene er også ved at dø i Storå, Skjern Å og Hestholm Sø.

John Andersen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Torben Skov og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Uanset hvor mange søer og åer, det handler om, er der jo noget, der er helt galt. Det skal tages alvorligt.

John Andersen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Hvis ikke vi ser ekstraordinære tiltag og topmøder i EU og IPCC regi efter denne sommers "Final Warning from Nature" er vores ledere kriminelt inkompetente og/eller inhabile. Kinereserne er allerede ved at vise verdens autoritære ledere at de er de mest effektive til at bekæmpe klimaforandringerne og de demokratiske regeringer fremstår som ineffektive, virkelighedsfornægtende og alt for afhængige af finans og industri. Kina, ja, de udsteder et dekret om elbliler og kulværker med en dato på og så er den prut slået - det er trist men pt er det sandt

John Andersen, Karsten Lundsby og Ruth Gjesing anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Christian de Coninck Lucas

Jeg foretrækker klart både en langsom kvælningsdød a la fiskene i åen og f.eks. en hurtig kugle fra ISIS-kriger end at leve uden ytringsfrihed og demokrati.

Henrik Nilsson

Henrik Brøndum, ytringsfrihed og demokrati, går det i vejen for handlekraft og innovation ift miljø-hensyn?

John Andersen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Henrik Nilsson

Sådan læser jeg Christian de Coninck Lucas indlæg, at vi skal have et kinesisk like diktatur for at tjene de gode formål.

Eva Schwanenflügel

@ Peter Knap

Peter - fiskedøden er et landsdækkende problem, det er ikke kun Odense Å det er gået ud over.
Mange vandhuller er fuldstændig udtørrede, og selv i de større søer, vandløb og fjorde breder iltsvindet sig som en pestilens - delvist forårsaget af tørken, men også af landbrugets udledninger af kvælstof.

Fra Dansk Naturfredningsforening :

"Hos Danmarks Naturfredningsforening fortæller havbiolog Henning Mørk Jørgensen, at der er behov for at gøre noget ved udledningen af næringsstoffer til de danske fjorde og kyster, hvis vi vil bevare og styrke vores fiskeliv og natur her.

- Det her er desværre langt fra en unik situation med iltsvind og døde områder i vores fjorde og kystvande. Og det varmere vejr, som vi får med klimaforandringer, vil kun gøre det værre i fremtiden. Så der er kun ét sted vi kan sætte ind, og det er er få mindsket udledningen af næringsstoffer, som primært kommer fra landbruget, siger Henning Mørk Jørgensen".

Så det er altså på ingen måde et lokalt problem.

Karsten Lundsby, Torben Skov og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg har aldrig før oplevet at så første maj og høste seksogtyvende juli med kun een regnvejrsdag undervejs, og det efter et forår med drivvåde marker fra sidste års konstante nedbør, marker som ikke kunne bære hverken traktor eller redskaber. Tørken er klaustrofobisk på sin helt egen måde.

Karsten Lundsby, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Har du et høstresultat Peter Bahne?
Jeg husker ikke hvornår man såede og høstede i 1976. Men der var ikke gået et afsindigt vådt år forud, med derimod tørkeåret 1975. Der ved jeg, at høsten var næsten slut 15. August. Jeg var selv på høstarbejde den 10. august i 36+ gr C.
Jeg tænker at dræning og bortledning af vand har taget overhånd. Det giver bagslag under tørre somre. Der er for meget jord under plov. Noget må gives tilbage til naturen og have lovt til at være oversvømmet, hvis det er det det vil. Meget mere skovdrift af løvskov. Og drop de 60 mio. grise!

https://gylle.dk/sig-stop-for-60-mio-svin-i-danmark/

Henrik Brøndum, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og René Arestrup anbefalede denne kommentar