Nyhed
Læsetid: 3 min.

Partier kræver forklaring fra Støjberg om mangelfuldt svar til FN

Det er dybt problematisk, at Flygtningenævnet trodser kritik fra FN’s Børnekomité, og at regeringen tilmed har fjernet en vigtig passage i et svar til komiteen. Sådan lyder det fra udlændingeordførere fra Enhedslisten, SF og Alternativet. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg kan nu se frem til at blive kaldt i samråd om sagen
Flere partier vil nu have udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd om sagen, at regeringen fjernede oplysninger i svar til FN i sag om kvindelig omskæring, som Information skrev torsdag.

Flere partier vil nu have udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd om sagen, at regeringen fjernede oplysninger i svar til FN i sag om kvindelig omskæring, som Information skrev torsdag.

Miriam Dalsgaard

Indland
24. august 2018

»Bizart,« lyder det fra Enhedslisten. »Det ligner en tilståelsessag,« siger Holger K. Nielsen som reaktion på Informations afdækning af, at regeringen i et obligatorisk opfølgende svar til FN har udeladt vigtige oplysninger om den danske praksis i en sag vedrørende kvindelig omskæring.

Baggrunden er, at Danmark i januar fik kritik af FN’s Børnekomité for at give afslag på asyl til en somalisk kvinde og hendes nyfødte datter. Datteren kunne risikere at blive omskåret, hvis kvinden og barnet blev sendt retur til Somalia.

Men kritikken drejede sig dog ikke kun om denne konkrete sag, for komiteen mente også, at Danmark var forpligtet af FN’s Børnekonvention til ikke at gøre det samme i andre lignende sager.

Flygtningenævnets særlige koordinationsudvalg drøftede kritikken på et møde tilbage i foråret, men besluttede ikke at ændre sin hidtidige praksis. Selv om Flygtningenævnet oprindeligt selv ønskede at give oplysningerne til FN, blev et afsnit herom strøget, således at svaret blev mindre kontroversielt. Beslutningen blev formentlig taget af Udlændinge- og Integrationsministeriet i forståelse med Justitsministeriets Stats- og Menneskeretskontor. Det afslørede Information torsdag via en aktindsigt. 

Svaret burde også have indeholdt den fulde forklaring på, hvorfor Danmark ikke genoptager sagen, og at Flygtningenævnet ikke er enig i kritikken, hvorfor de agter at trodse den. Det påpegede flere juridiske eksperter over for Information. 

Og netop den beslutning vækker bekymring hos udlændingeordfører Holger K. Nielsen (SF), der gerne ser ministeren i samråd:

»Det er, som om regeringen godt ved, at den er på dybt vand, men bare ikke vil stå på mål for sin egen politik over for FN,« siger udlændingeordføreren. Han mener, det er et overordnet problem, at Udlændinge- og Integrationsministeriet tilsyneladende heller ikke har planer om at ændre praksis i lignende sager. Især når det drejer sig om sager, der vedrører barnets tarv. 

Nikolaj Villumsen, udlændingeordfører fra Enhedslisten, tilslutter sig forundringen:

»Det vidner om, at der er noget bizart ved den måde, som Flygtningenævnet har sendt sit svar til FN’s Børnekomité. Der er nogle helt klare årsager til, at et uafhængigt nævn undlod at sende den fulde passage, tænker jeg. Derfor vil vi gerne indkalde ministeren i samråd.«

Alternativet støtter op

Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalene Meier, finder det ligeledes kritisabelt, at den fulde begrundelse ikke er blevet sendt til FN.

»Selvfølgelig kalder det på nogle reaktioner. Vi bliver nødt til at få svar på nogle spørgsmål her. Om det så bliver i samråd eller via ministerspørgsmål, det må vi lige drøfte internt i partiet,« siger den politiske ordfører, der heller ikke forstår, hvorfor nævnet fortsætter sin praksis på trods af kritikken fra FN. Hun mener på baggrund af FN’s kritik, at nævnets afgørelse må hvile på et »åbenlyst forkert grundlag«. Ifølge ordføreren beviser det endnu engang, at Danmark ikke lever op til sine internationale forpligtelser. 

»Det kommer ikke til at gå usagt hen fra vores side,« siger hun, der støtter initiativet om at indkalde ministeren i samråd.

Udlændingeordfører Mattias Tesfaye ser omvendt ingen anledning til at indkalde Inger Støjberg i samråd, men nævner i en kommentar, at han »godt kunne finde på at troppe op«, såfremt samrådet finder sted.

»Flygtningenævnet er et uafhængigt nævn, der har truffet afgørelse i en sag, og dem har jeg fuld tillid til. Det er landsretsdommere, der sidder der og har adgang til alle de rigtige oplysninger, de beder om, og jeg har ingen grund til at antage, at der er nogle politikere, der har blandet sig i strid med lovgivningen for at påvirke afgørelsen. Så det stoler jeg på,« siger Mathias Tesfaye.

For ham er det en selvfølgelighed, at der skal indrapporteres korrekt til FN. Da Information spørger, hvad han mener om, at regeringen har fjernet oplysninger i svaret til FN, siger han, at der jo altid er »to sider af en sag«. Han pointerer, at han er klar til at møde op for at høre udlændinge- og integrationsministerens udlægning af sagen ved et kommende samråd. 

Det har ikke været muligt med en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tesfaye fornægter ikke sin højt udviklede evne for medløberi. Mon ikke udtalelser som denne kan kølne EL's lyst til at pege på Mette Frederiksen og hendes stedse mere højredrejede parti som afløser for Lars Uløkke.
Hvis EL mener det alvorligt med, at man ikke alene vil have en ny regering, man vil også have en ny politik, hvordan kan man da få sig selv til at pege på Sosserne?

Britta Hansen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Der kan indkaldes til alle de samråd og stilles alle de ministerspørgsmål det skal være, men så længe +90 mandater står bag afslagene, vil intet blive ændret. Nu er socialdemokraterne også med på at nægte asyl til så mange som muligt, så pyt med de utidssvarende konventioner.

Britta Hansen, Arne Lund og Søren Bro anbefalede denne kommentar