Nyhed
Læsetid: 3 min.

Pigefodbold skal ikke længere være sportens underklasse

Efter 142 år åbner en af Danmarks største fodboldklubber, Kjøbenhavns Boldklub (KB), som er tæt forbundet med FCK, slusen for pigefodbold. Nu skal pigefodbold have samme vilkår som drengefodbold, lyder ambitionen fra sportschef og initiativtager hos KB, Franz Dupont. Men det er svært at undgå differentiering, vurderer fodboldekspert
»Vi vil gerne sparke til den bold, der ruller lige nu, og det gør den for pigefodbold,« siger Franz Dupont, der er sportschef hos KB og initiativtager til et nyt projekt for at ligestille pigefodbold med drengefodbold.

»Vi vil gerne sparke til den bold, der ruller lige nu, og det gør den for pigefodbold,« siger Franz Dupont, der er sportschef hos KB og initiativtager til et nyt projekt for at ligestille pigefodbold med drengefodbold.

Finn Frandsen

Indland
22. august 2018

’Gør drenge til mænd, og mænd til drenge’ er mantraet hos den Kjøbenhavnske Boldklub, KB. Ordsproget får imidlertid en opdatering, når efterårssæsonen skydes i gang, og boldklubben lancerer et progressivt pigeprojekt. Forhåbningen er at ligestille pigefodbold med drengefodbold, så ressourcherne skal være de samme på tværs af kønnene:

 »Vi vil gerne sparke til den bold, der ruller lige nu, og det gør den for pigefodbold. Holdene vil blive budt velkommen som et femte hold på årgangene sammen med de fire eksisterende drengehold og indgår på lige fod i den sportlige model. Det vil sige, at de træner på samme tidspunkt med samme træningsfokus. Vi vil gerne sende et signal om, at pigefodbold ikke nødvendigvis er anderledes end drengefodbold,« fortæller Franz Dupont, der er initiativtager og sportschef hos KB. 

Forventningen er, at fire pigehold skal etableres i aldersgruppen fire-syv år, så muligheden for at opdrive en talentmasse, som skal bidrage til pigeelitehold senere hen, kan blive en realitet. 

Den model er særlig frugtbar, for det er i bredden af dansk fodbold, at elitespillerne findes, spår Anja Kouly Lethin, der er projektleder hos DBU Udvikling i København. 

»Hos DBU København hilser vi tiltaget om pigefodbold i KB velkommen. Vi er glade for, at der med et øget pigefokus i hele Danmark er flere og flere klubber, som ser lyset i pigefodbold. At KB starter med pigefodbold for børneårgangene tegner godt, da det danner grobund for et solidt fundament, der så kan udvikle sig,« siger hun.

Årsagen til, at pigefodbolden først har set dagens lys nu, hele 142 år efter boldklubbens grundlæggelse, er ifølge Franz Dupont, at pladsen har været knebent på fodboldbanerne. Frederiksberg Kommune, der råder over de fodboldbaner, som boldklubben spiller på, har bevilget større arealer til kunstgræs, og det betyder, at pigerne endelig kan indtage fodboldbanerne. 

Den begrundelse køber Rasmus Gustavsen dog ikke. Som far til to, en søn og en datter, har han længe studset over det manglende fokus på pigefodbold hos KB. Rasmus Gustavsens søn spiller allerede fodbold i boldklubben, men muligheden har netop ikke budt sig for datteren før nu: 

»Vi er mange forældre, der egentlig har undret os over, at pigerne er blevet overset på den måde. Det bliver der heldigvis lavet om på nu, og jeg ser frem til, at begge mine børn kan samles om fodbolden og dyrke den samme fede fritidsaktivitet.«

En udvikling, der tager tid

Fodboldekspert og lektor ved Syddansk Universitet Bo Walther Kampmann ser det ligeledes som positivt tegn, at en af landets store boldklubber har rykket sig. Men det kan tage tid at nå op så samme niveau som drengefodbold, vurderer han:

»Det er svært at undgå en differentiering, for talentmassen blandt drengefodboldspillere er større end hos pigerne. Som landet er lige nu, er der en større industri hos drengefodbold, hvilket kan have en indvirkning på, hvordan pengene kanaliseres. Drengefodbold sidder tungt på sponsorater og andre interessenter, så der skal virkelig nås en milepæl, før de to køn udligner hinanden på den lange bane. Men man spirer helt klart et frø.«

Ifølge Franz Dupont er man indforstået med, at rejsen kan være lang. Det ændrer ikke på, at udviklingen skal ske »organisk«, nøjagtigt som det har gjort f.eks. i forhold til håndbold:

»Der gik også længere tid, før pigehåndbold blev en ting. Men da man så småt begyndte at etablere pigehold, tog det fart og overgik drengene i popularitet,« siger Franz Dupont. 

Kvinder har stor brandingværdi

Kvindekommisionen, som DBU nedsatte for at fremme piger og kvinders deltagelse i fodbolden, har foreslået en række pejlemærker for, hvordan pige- og kvindefodbold kan styrkes.

Et af dem er forslaget om, at alle herreklubber med superligalicens også skal etablere et elitekvindehold. Derfor er det vigtigt, at pigefodbolden for alvor kommer i gang og når længere ud, end den gør nu, så det kan skabe grobund for elitehold, lyder det fra næstformand for Kvindekommisionen Lykke Friis:

»Når man starter et pigefodboldhold har det en stor brandingmæssig værdi. Den tendens har de store fodboldklubber nok kunne mærke. For helt overordnet svækker man jo boldklubbens image, hvis sporten udelukkes eller bliver negligeret for små piger. Jeg tror ikke at, ledelsen hos KB er blevet feminister natten over. Man har vel bare opdaget, at det har kæmpe kommerciel betydning at inddrage pigerne, fordi der foregår en hype lige nu,« siger næstformand Lykke Friis. 

Rund omkring i Europa ses flere storklubber etablere kvindehold – for nylig har Manchester United  netop taget skridtet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her