Læsetid: 8 min.

Prisen på KU’s Niels Bohr-bygning er steget med 1,2 milliarder kroner. Slagsmålet om, hvem der skal betale, er kun lige begyndt

Fejl og forsinkelser for over en milliard på det nye Niels Bohr-byggeri betyder, at Københavns Universitet kan komme til at stå med en ekstra huslejeregning på mindst 32 millioner kroner om året, selv om universitetet ikke har ansvaret for byggeriet. Vi opruller sagen, hvor universitetet netop har anlagt voldgiftssag mod Bygningsstyrelsen
Københavns Universitet (KU) kan komme til at stå med en ekstra huslejeregning på mindst 32 mio. kr. om året på grund af de mange fejl og forsinkelser med byggeriet af den nye Niels Bohr-bygning på Jagtvej.

Københavns Universitet (KU) kan komme til at stå med en ekstra huslejeregning på mindst 32 mio. kr. om året på grund af de mange fejl og forsinkelser med byggeriet af den nye Niels Bohr-bygning på Jagtvej.

Jens Dresling

14. august 2018

I sommeren 2013 tog daværende bygningsminister Rasmus Helveg (R) første spadestik til det nye Niels Bohr-byggeri på Jagtvej i København. Tre og et halvt år senere skulle det nye institut have været færdigt.

Alt så også pænt ud uden på den imponerende bygning med de udstående pyramideformede glaspartier, men indvendigt var der et problem. I februar 2017 måtte den statslige bygherre, Bygningsstyrelsen, opsige kontrakten med det spanske vvs-firma Inabensa, der stod for bygningens ventilations- og kølesystem. Årsagen var store forsinkelser og kvalitetsproblemer.

Siden har det vist sig, at der er langt igen, før forskere og studerende kan tage bygningen i brug. Byggeriet på Jagtvej står i øjeblikket til at blive færdigt i løbet af sommeren 2019 – godt to et halvt år senere end beregnet. Prisen er steget med 1,2 mia. kr. til 2,9 mia. kr., og slagsmålet om, hvem der skal betale for fejlene og forsinkelserne, er kun lige begyndt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Runa Lystlund
  • Anne Eriksen
  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
Peter Beck-Lauritzen, Runa Lystlund, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Margit Johansen

HVAD FEJLER STYRELSERNE?
Nu også Bygningsstyrelsen, og i går Fødevarestyrelsen. Alt imens Trafikstyrelsen nu på 2. år ikke kan finde ud af at få den Letbane i Aarhus godkendt. Var det Anders Fog regeringen og blå blokpolitikken der barberede al fornuft og mening ud af de offentlige Styrelser?

Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Per Klüver, Verner Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Hmmm tilsyneladende ikke meget styring i den institution. Hvad med et nyt navn? "ByggeBoden" lyder da hyggeligt? "ByggeGaveBoden" ville måske være mere retvisende, men det kan jo lokke uheldige elementer til.

Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Skredet begyndte snare under Schlüter i 1980'erne, her indførtes private konsulenter i stedet for embedsmænd til mange af de lidt "særlige" opgaver - herved mistede ministerierne mange dygtige folk samt mistede viden til senere brug. Derudover var konsulentløsningen en dyr løsning, da de private konsulenter var dyre end de fastansatte embedsmænd.

Peter Beck-Lauritzen, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen, Per Torbensen, Mathis Weidanz, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Drop nu det idioti med husleje fra statslige institutioner i bygninger, som staten selv ejer!

Peter Beck-Lauritzen, Per Klüver, Torben Skov, Torben K L Jensen, Krister Meyersahm, Danny Hedegaard, Anders Reinholdt, Mathis Weidanz, Anne Eriksen, Werner Gass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Runa skriver.
Det kan blive meget dyrt at spare. De tog den billigste bud. Det var ca. en halv milliard billigere end de andre.

Hvordan kunne den entreprenør de valgte, udføre arbejdet så billigt? De burde projektledelsen have stillet sig selv. Så stor prisforskel, burde straks have vagt mistanke hos bygherren. Hvor var ledelsen henne?

Det lyder som, det har været amatører bag skrivebordet.

At spare på koordinering og ledelse i en byggesag, gør at tingene ikke bliver koordineret og bliver dårligere udført.

Der sker også somme tider, at brugeren ønsker sig mere end han/hun/de har råd til. Det glemmer man ofte.

Ventilationsprojektet er projekteret af en af Danmarks største ingeniørfirma og udført af en entreprenør med en polsk underentreprenør. Ventilationssystemet viste sig at være utæt og skal laves om. Det kan nu også være praktisk, at håndværkerne kan det sprog tegningerne er på og forstår dem der skal lede dem. Jeg har ikke noget imod polakker, de er bare ikke altid uddannede til de opgaver de bliver ansat til og de forstår sjældent andet end polsk. Her er glæden ved den billige pris ofte for stor hos entreprenørene. Det har også været tilfældet i Metroen.

Når glæden ved den billige pris er overstået, står kun det dårligt udførte arbejde tilbage.

Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller, Flemming Berger, Torben Skov, Verner Nielsen, Jørn Andersen, P.G. Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael W Pedersen

Herude, har vi Storstrømsbroen fortiden, et byggeri til over 4 milliarder kr der skal bygges af firmaer der er som har dom for løsagtig afvikling af byggeopgaver som del af konceptet, igen det såkaldt billigste tilbud på opgaven og som igen skal udføres af firmaer syd fra Gedser, selvom der var danske firmaer der kunne klare opgaven og som ville bruge danske arbejder hvor det var muligt samt skabe lærepladser. Man skal passe på hvad det er man ønsker sig, det kan være man får det.

Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller, Per Klüver, Torben Skov, Verner Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørn Andersen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Valget af en leverandør, der ikke magtede opgaven, er et helt centralt problem, mener Kim Haugbølle: »Bygningsstyrelsen er fra politisk hold underlagt en styringslogik, hvor tingene skal gøres så billigt som muligt, men det øger også risikoen for, at det kommer til at koste. For jo lavere prisen presses ned, jo større risiko er der for, at det går galt og bliver endnu dyrere, og det er en vigtig del af problemet i Niels Bohr-byggeriet."

Øhm.. Siger IC-4 nogen noget..?!?
Hukommelsen er kort som hos bananfluer.

Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller, Flemming Berger, Torben Skov, Verner Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Anne Eriksen og P.G. Olsen anbefalede denne kommentar

Man får, hvad man betaler for - gælder hele spektret.
Staten har jo meget nemmere ved at presse deres ønsker/ sagerne på plads, når man truer med at sætte folk på gaden!

Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Steffen Gliese skriver: "Drop nu det idioti med husleje fra statslige institutioner i bygninger, som staten selv ejer!"

Helt enig for hvilket formål tjener det? Man må jo formode at staten og i øvrigt også kommuner m.v. betaler sine byggerier og bygningskøb med penge samlet ind hos borgerne eller ved lån som også betales af borgerne. Hvorfor skal vi så via løbende skatter, finansiere huslejeudgifter for noget vi borgere allerede har betalt?

Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg kan huske dengang Universitetet lå inde i Købmagergade, det var hyggeligt.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Jakob Pilgaard Pedersen

Søren Lystlund - Dette er ikke et forsvar af hverken BYGST eller Inabensa mfl. Men skriver du ud fra viden og fakta eller er det bare noget du gætter dig til? I disse fake news tider er det meget godt at have styr på. For du skriver som om du har været en del af projektet.

Uanset nationalitet på håndværkeren , så bliver udført arbejde aldrig bedre end projektet der er lavet, ledelsen bag (på begge sider af bordet), de materialer der bruges og de hoveder og hænder som bygger. At noget er lavet af Danmarks største rådgiverfirma er jo ikke i sig selv et kvalitetsstempel.

Kriteriet for vindende tilbud var billigste pris, dels grundet EU regler og dels fordi bygherre (BYGST) på daværende tidspunkt havde besluttet at det var en god ide. Der er man så heldigvis (og forhåbentlig) blev klogere på det punkt.

Jeg vil anbefale at nærlæse rapporten fra EY som har gennemgået projektet fra start til en vis dato (2017-Q1/Q2 mener jeg). Så vil man få indblik i hvad vores skattekroner er og bliver brugt til når det offentlige (BYGST i dette tilfælde) bygger.

Runa Lystlund

Runa skriver.
Jacob Pilgaard Pedersen.
Jeg er et fagmenneske og har beskæftiget mig med store byggerier så som Storebæltsbroen, store højhusbyggerier, store sygehusbyggerier og meget andet i over 30 år. Været partner i et stort arkitektfirma i mange år og undervist på Kunstakademiets Arkitektskole i mange år, så lidt indsigt har jeg efterhånden.

Jeg har læst rapporten vedr. sagen.

I alle byggesager sættes der penge til side for uforudsete fejl og mangler. Andet er tåbeligt. Gerne 10% for nybyggeri og 15% for ombygning. Denne post blev f.eks. sparet på DR's musikhus.

Der bliver altid begået fejl. Kun den der ikke laver noget laver ikke fejl.

Det under mig, at så stort et ingeniørfirma, som det, der har arbejdet med sagen, ikke har haft et bedre fagtilsyn end tilfældet.

Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Runa skriver.
Man behøver ikke tage den billigste pris. Normalt regnes alle forbehold ud og prissættes og derved er det billigste tilbud ikke altid det billigste tilbud i den sidste ende. Derfor er det ekstremt vigtigt, at alle forbehold bliver prissat.

Forbehold er, når en entreprenør skriver i sit tilbud, at bestemte ting ikke er med i tilbuddet. Alle tidsplaner bør granskes nøje og vurderes om de er realistiske. Ligeledes går professionelle bygherrer ind og vurderer den bydendes økonomiske forhold og deres tidligere arbejde og meget meget andet bliver vurderet, som bliver for langt at beskrive her.

Nej jeg arbejdede ikke med omtalte projekt.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Jeg vil æde min gamle hat hvis den ny Storstrømsbro til 4. mia kr holder prisen. Mit gæt er at det bliver det dobbelte. Med eller uden Bygningsstyrelsens inkompetente opsyn.

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar