Læsetid: 5 min.

Regeringen lover velfærdsløft for milliarder, men bruger gamle penge

Med sit udspil til en finanslov vil regeringen ’løfte velfærden’ med 4,2 milliarder kroner. Men den vil kun øge det offentlige forbrug med cirka halvdelen af det beløb – resten af pengene skal altså findes gennem besparelser
1. september 2018

I 2019 »lægger regeringen op til et løft af velfærdsudgifterne på 4,2 milliarder kroner«. Det forklarede finansminister Kristian Jensen (V), da han torsdag fremlagde regeringens udspil til en ny finanslov.

Regeringen skriver også i selve udspillet, at den vil prioritere »yderligere 4,2 mia. kr.« til at »sikre et løft af velfærden«.

Reelt er der dog ikke tale om, at regeringen har hevet 4,2 helt nye milliarder frem fra cigarkassen.

Regeringen vil nemlig kun lade det offentlige forbrug stige med 0,4 procent, hvilket svarer til omkring 2,2 milliarder kroner. De penge skal så bruges til hele finansloven. Men selv hvis man forestiller sig, at alle pengene bruges på at »løfte velfærden«, skal der altså stadig findes to milliarder kroner ved at flytte rundt på penge, der allerede er i det offentlige system.

Det forklarer Niels Storm Knigge, senioranalytiker ved tænketanken Kraka.

»Et eller andet sted i systemet skal der findes to milliarder,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Olsen
  • Anne Eriksen
  • Eva Schwanenflügel
Thomas Olsen, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Rønnow Klarlund

Det er fuldstændig ubegribeligt, at oppositionen endnu ikke har lært at gennemskue og afsløre Venstres formel i løgnagtig valgretorik indført helt tilbage efter 2001 af Anders Fogh Rasmussen: Afvis kritik og påstå man har tilført flere penge til x politikområde - som regel med henvisning til en eller anden regnskabsteknisk skinmanøvre, der skal dække over, at det modsatte er tilfældet, så man reelt og uærligt gennemfører flere besparelser. Nøjagtig som det sker og er omtalt her igen.

Hvorfor slår man ikke tilbage hver eneste gang ved at forberede korte og præcise modargumenter, der afslører bedraget? Jeg f a t t e r det ikke.

Torben Skov, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Thomas Olsen, Steen K Petersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Afbureaukratisering kan også være at lave nye forsøg med "friinstitutioner" som plejehjem og sociale tilbud, der ikke skal følge de alm. regler og regulering i kommunerne (mindre bureaukrati) :)
Større "frihed" på undervisningsområdet.
https://www.b.dk/nationalt/regeringen-vil-lave-en-ny-skole-der-er-gratis...

Et ’forenklingsforum’ bestående af folk fra KL, Staten, Regionerne og faglige organisationer - dvs. alle der ikke er direkte involveret på området, som sædvanligt - til at komme med gode ideer til at nedsætte kravene og spare flere penge...

Måske kan oppositionen godt regne den ud (det er sket i over 14 år - samme metode - mangler de modet til at bevise det eller er det "kammerateri"?
Det er Løkkes "soldat" Sophie Løhde, der skal fyre denne "frihedsreform" af, der ikke betyder frihed for folket med frihed til yderligere besparelser og privatiseringer.
https://politiken.dk/indland/politik/art6683614/Regeringen-vil-skrotte-p...

Helle Walther, Torben K L Jensen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

De i oppositionen, har da gennemskuet Løkkes hykleriske velfærds finanslov baseret på genbrug og en retorik, der ikke lader et øje tørt, når man så også betænker ,hvad han står for og har stået for tidligere, så kan man ikke tage hans ord eller alvorlige folder i ansigtet seriøst. Han er så vild med at være statsminister, så han er parat til hvad som helst for at fortsætte ved magten. Og hvad skulle han også lave ellers, hvem vil give ham et job ?? Tour de france? :) Han har aldrig prøvet andet end politik, jura er jo næsten 30 år siden, så hvem giver ham et job , hvis de blå taber magten, hvad jeg tror de gør.

Det Undervisningsministeren, den værste til dato, har gang i i dag, skal stoppes. Skolereformen evalueres næste år og skal have ro indtil da, ikke flere hovsa ideer, om vi må bede. Det er politikerne der skaber kaos i folkeskolen, med alle deres hovsaløsninger. Og den nuværende er rædsom, den prioriterer privat skolerne, og udsulter de offentlige skoler, man bliver så harm.

Det er så ikke nuværende undervisningsminister, der kan klandres for tidligere fejltagelser.
Politikerne skaber kaos, fordi de i deres bedrevidende selvtilfredshed tror, at man kan tilrettelægge og lovgive uden at tage de involverede grupper (dem, der arbejder med det til daglig - ligegyldigt, om det er i sundhedssektoren eller hvor som helst)
Det er problemet, der skaber de største skader - bl. andet Ghetto halløjet og alle de andre stramninger.
Det er snyd og humbug, som altid - så reager da på det.
De såkaldt liberale har altid ønsket at privatisere så meget som muligt - samt støtte erhvervslivet, hvor sygt, det end er = landbrug = pesticider osv.