Analyse
Læsetid: 4 min.

Rødvask af den blå regering

Socialdemokratiets alliance med Dansk Folkeparti har skabt en paradoksal effekt: Kristian Thulesen Dahl har efterhånden presset Lars Løkke til at droppe alle de borgerlige tiltag, som Mette Frederiksen ellers skulle have kørt valgkamp imod
Regeringens forslag til finanslov for 2019, som finansminister Kristian Jensen (V) præsenterede i torsdags, er designet til at kunne ændres og udvides, så det imødekommer alle de krav, som støttepartiet Dansk Folkeparti måtte komme med

Regeringens forslag til finanslov for 2019, som finansminister Kristian Jensen (V) præsenterede i torsdags, er designet til at kunne ændres og udvides, så det imødekommer alle de krav, som støttepartiet Dansk Folkeparti måtte komme med

Jonas Olufson

Indland
1. september 2018

Finanslovsudspil fra en mindretalsregering i et valgår er kun en meget løs forhandlingsskitse. Det udspil, som VLAK-regeringen fremlagde torsdag, er designet til at kunne ændres og udvides, så det imødekommer alle de krav, som støttepartiet Dansk Folkeparti måtte komme med. Valgflæsk er altid elastisk.

Finansminister Kristian Jensen (V) har flere milliarder i baglommen i form af en ekstra valgkampsreserve, også væsentligt flere penge end den forhandlingsreserve på 1,35 mia. kr., som officielt indgår i udspillet. Alene sidste år var der en ekstra milliard at gøre godt med, og regeringen er mere end parat til at betale yderligere, når Kristian Thulesen Dahl henover de kommende måneder – vanen tro – vil finde det opportunt pludselig at lægge nye krav oveni.

Venstre har droppet løftet fra seneste valgkamp om nulvækst i den offentlige sektor. Tværtimod har finansministeren bebudet, at Venstre vil gå til valg på et svagt øget offentligt forbrug, helt i tråd med det nye finanslovsudspil. Løkke satser på at kunne vende hurtigt tilbage til en foghsk stabilitet fra 00’erne med ekstra velfærd til udvalgte grupper – og så fuldt tryk på stramninger af asylreglerne.

Sagligt set er der bestemt ikke tale om en økonomisk gavebod. Men bedre er godt nok for Lars Løkke & Co. At en vækst i det offentlige forbrug på 0,4 procent langt fra er tilstrækkelig til at kunne følge med de stadig flere ældre, det såkaldt demografiske træk, er således underordnet. Rent strategisk. For det er bedre end hidtil.

Reddet fra kontroverser

Imødekommelsen af Dansk Folkepartis krav vil ’rødvaske’ VLAK-regeringen, altså give den politiske kurs en omgang ’redwashing’, på samme måde som man taler om ’greenwashing’. Sammenlignet med de senere års finanslove er regeringens udspil gavmildt. Og sammenlignet med finanslovene under SR-regeringen er årets udspil helt ubestrideligt mere generøst.

Finansloven for 2019 vil ende med at dele flere penge ud, end det er sket på noget tidspunkt, siden finanskrisen ramte Danmark for ti år siden. Ikke så mange penge, som kræves på de fleste områder – blot flere kroner og øre. Og samtidig er finanslovsudspillet kemisk renset for nye, kontroversielle tiltag på det økonomiske, som ellers har været planlagt, såsom en lavere arveafgift og en halvering af SU’en.

Uanset hvad man måtte mene om VLAK-regeringen – og uanset hvad man i øvrigt kunne ønske sig penge til – bliver det svært at komme uden om, at Venstres statsminister har spillet sig et trumfkort på hånden: I stedet for at skulle gå til valg på nye nedskæringer, kan Lars Løkke nu satse på, at Dansk Folkeparti vil hjælpe ham med en samlet pakke, som Socialdemokratiet, SF og De Radikale vil få svært ved at stemme imod.

Prisen for statsministeren er kun, udover de ekstra skattekroner, at Dansk Folkeparti skal have æren for alle yderligere forbedringer. Og det er en billig pris, for Lars Løkke har efterhånden fået meget at takke Kristian Thulesen Dahl for. På bagvendt vis.

Den sociale garant

Hvis Dansk Folkeparti ikke havde insisteret på sociale krav, særligt til ældre, og modstand mod nye reformer, særligt over for ældre, ville Lars Løkke i dag have gennemført flere af sine kontroversielle nedskæringer, og dermed nu stå som en let skydeskive for Socialdemokratiet i en valgkamp.

Siden valget har Dansk Folkeparti reelt blokeret for, at statsministeren kunne gennemføre sit prestigeprojekt med 2025-planen, hvor bl.a. pensionsalderen skulle hæves. Og udbryderne fra det gamle Fremskridtspartiet har også effektivt stået i vejen for Liberal Alliances krav om bl.a. topskattelettelser og nu senest en lavere arveafgift til gavn for de allerrigeste.

Nu kan der så snart lægges en finanslov til, der bl.a. vil give én milliard kroner til udsatte børn, herunder flere pædagoger i vuggestuer med børn fra sårbare familier, og 100 millioner kroner til borgere med de sværeste og mest invaliderende psykiske lidelser.

Hver især er tiltagene i finansloven ikke omvæltende, men de er lige akkurat store nok til at udligne, hvad Socialdemokratiet hidtil har budt ind med. Og heri ligger det største paradoks i dansk politik: Efter Mette Frederiksen begyndte at kurtisere Kristian Thulesen Dahl, har han fået legitimitet til at kunne indtage rollen som social garant i den borgerlige blok.

På overfladen er forskellene i den økonomiske politik skrumpet så meget, at der efterhånden kun er værdipolitik tilbage at diskutere.

Fuld blus på raseriet

Socialdemokratiet har selv givet Kristian Thulesen Dahl den midterplatform, som nu udnyttes dygtigt af på den ene side Dansk Folkeparti til at stille gammelsocialdemokratiske velfærdskrav, og på den anden side af Venstre til at afdramatisere Lars Løkke og derved gøre ham mere valgbar.

Ingen store, velorganiserede vælgergrupper må skræmmes væk. Bortset fra én altafgørende forsamling, nemlig Venligboer-segmentet.

På kynisk vis er planen igen at fremlægge symbolske forslag – som f.eks. obligatorisk håndtryk ved tildeling af statsborgerskab og loft over antallet af familiesammenføringer – og derved håbe, at tilstrækkeligt mange humanistiske kritikere af nye stramninger vil råbe op. Gerne gå amok.

Med en moderat finanspolitisk kurs er ballade på ’fremmede-fronten’ vigtig for regeringen af to årsager: For det første fjerner en lidenskabelig asyldebat ethvert fokus fra økonomien og de konkrete besparelser, der vil finde sted som følge af bl.a. omprioriteringsbidrag og underfinansieringen af velfærden. Og når opmærksomheden forsvinder, ja, så slår ’rødvaskningen’ for alvor igennem.

For det andet vil en ophidset debat om håndtryk, hjemsendelsesprogrammer og nye familielofter sætte lige netop den vekselstrøm til offentligheden, som er afgørende i en valgkamp for at kunne skabe kant til oppositionen. Ligesom nogle vælgere finder afsky i udmeldingerne fra Dansk Folkeparti og ikke mindst fra udlændingeminister Inger Støjberg, ved regeringens strateger udmærket, at der er endnu flere vælgere, som provokeres af deres modstandere.

Regeringen vil forsøge at dæmpe uenighederne om finanspolitikken til et minimum og så til gengæld skrue raseriet i udlændingepolitikken op til et maksimum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Lars Trier Mogensen er mere en konspirationsteoretiker med "hvis bare det var sådan" ønsketanker end en realistisk vurdering af de politikske understrømme i vadehavet fyldt med faldhuller og giftige fjæsinger. HUH.

Jens Thaarup Nyberg

Torben K L Jensen
Lægger han ikke brikkerne fornuftigt op ?

Kr. Jensen og især Løkke er så magtsyge, at de sammen med LA gerne dropper al liberalisme m.m. og laver politik, som i 2004/5, under Fogh, hvor pengene fossede ud, og hvor der ikke var dækning for hans skattelettelser, inden krisen, men vælgerne har luret dem. 53/47 er seneste måling. Der kan komme krise igen, før vi aner, med Trump ved roret p.t i USA, den mand er bindegal og spiller hasard med verdensøkonomien, freden og meget mere.
Og bare tanken om DF i en regering giver mig myrekryb.

Svend Erik Hansen, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

hm - så håber vi 53/47 holder-

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

En anden ting er at "besserwisserne" i FoxNews er det forum pt. der har den tætteste kontakt til partierne på borgen og dermed de bedste forudsætninger for deres analyser - og de ligger en del fra hvad Lars Trier Mogensen har at berette.
PS : Jeg tager ALLE kommentarer med et gran salt - særligt i et valgår.

Eva Schwanenflügel

Lars Trier Mogensen :
"Socialdemokratiet har selv givet Kristian Thulesen Dahl den midterplatform, som nu udnyttes dygtigt af på den ene side Dansk Folkeparti til at stille gammelsocialdemokratiske velfærdskrav, og på den anden side af Venstre til at afdramatisere Lars Løkke og derved gøre ham mere valgbar".

Det er lige netop det, der er så farligt ved S nye strategi for at holde sig så tæt på DF som overhovedet muligt.
DF tager stafetten som det nye 'velfærdsparti', og vælgerne vil få vanskeligt ved at gennemskue, hvad der i realiteten foregår med økonomien. De er mestre i det symbolskes kunst.

Altimens er det blevet sværere og sværere at skelne mellem S og V på velfærdsområdet.
Det kommer bare ikke tydeligt nok frem, hvad S egentlig kan gøre bedre, hvis de da har en sådan plan.
De afskyelige fattigdomsreformer bliver ikke rullet tilbage med S i spidsen, og kan S siges at kæmpe for 'den lille borger' længere?

Partiet har også distanceret sig så meget fra sine støttepartier, at det kommer til en kamp om profilering, istedet for at S fremstår som den samlende midte.

Vi lever sandeligen i interessante tider..

Katrine Damm, Lars Løfgren, Thomas Tanghus, Ebbe Overbye, Kurt Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Kim Folke Knudsen, Carsten Nørgaard og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Den såkaldte Rødvask af regeringen varer kun til den dag, hvor VLAK eller en lignende blå regering er genvalgt. Så tager politikken fat igen med social ulighed, fattigdom for de udsatte og nye besparelser på det, som er fælles eje. Det er udtryk for en relativisering af ordet Rød, at kalde det nuværende Finanslovsforslag for en Rødvask. Det svarer til at 100 km sociale forringelser tilbageføres med 10 meter.

Fallitten er, at Socialdemokraterne i Danmark ikke vil opstille et alternativ til denne politik, men istedet for sidder til højbords med det nationalistiske og antieuropæiske parti DF. Der er ikke en lyd fra den kant om at hjælpe kontanthjælpsmodtagere på lave ydelser, om at afskaffe børnefattigdom, om at hjælpe syge personer, som ikke kan få førtidspension men henvist til ressourceforløbs ørkenvandring.

Det er et dansk nedsmeltet Socialdemokrati som holder ophørsudsalg inden de lukker og omdanner sig selv til De Forenede Danske Folkepartier A/S Frederiksen & Thulesen Dahl Inc.

De borgere som ønsker andet end de sidste års neoliberale fortolkning af, at vi skal have øget arbejdsudbuddet. De skal sætte deres kryds markant anderledes ved det næste Folketingsvalg.
Blokkene kan rystes i deres grundvold, hvis de farverige og indbyrdes meget forskellige Regnbuepartier får en markant højere opbakning end nu.

Regnbuepartierne:

Alternativet, Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre ( hvis Du er borgerlig og liberal sindet ).

PS: Liberal Alliance har skrevet sig ud af Regnbuepartiernes kreds efter at de i Udlændningepolitkkens navn opgav ethvert ønske om at forsvare menneskets personlige frihed og individuelle borgerrettigheder ihvertfald, når det gælder " De såkaldte Udlændinge ". Tilbage står et plukket liberalt parti, der nu kun markedsfører sig med kravet om lavere skat til de velstillede og til virksomhederne betalt af ?? Gæt selv.

Katrine Damm, Mikael Velschow-Rasmussen, Thomas Tanghus, Kurt Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Estermarie Mandelquist, Martin Rønnow Klarlund og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Nu er valget jo ikke skudt i gang, og udspil fra de forskellige partier ej heller 100% klar. Kommer S med færdig plan, bliver den jo gennem hullet som i 2011, før den rammer jorden af V regeringen. Og man skal huske R havde lavet aftaler med den blå Løkke regering om efterløn og dagpenge, som kom med over under den nye SSfR regering. Vestager svang pisken, det kommer Østergård ikke til. Men .... Han vil få mere indflydelse underMette F end under Løkke, og det samme gælder de andre røde partier, så de må se at komme til fornuft og bruge de ting, der samler. Klima, uddannelse, integration,ældre, børn, folkeskolen m.m.
De flygtninge der er her lovligt, skal i gang, indtil de skal hjem, når der bliver fred. Det ved de fleste godt, er lidt urealistisk. Men der er brug for arbejdskraft ,så sæt dem dog i gang. Stop gakkede forslag af symbolsk karakter, som et håndtryk , al den trykken hånd er bakteriefremkaldende.

Der er ikke brug for gakkede forslag fra LA eller Nye borgerlige eller andre små partier der er nær spærregrænsen.

De liberale partier er afgået ved døden grundet magtbegær.

Valget er skudt i gang, og har været det i et godt stykke tid.
Jeg hilser så kun "kaos" velkommen, for kun at kunne vælge mellem fru Mette F og LLR er dog rædselsfuldt.

Vi har brug for visioner.