Interview
Læsetid: 3 min.

S: Uforsvarligt ikke at gå ud fra, at klimaforandringer er menneskeskabte

Dansk Folkepartis klimaordfører, Mikkel Dencker, stillede sig i lørdags tvivlsom over for, om klimaforandringerne er menneskeskabte. Det fik partiets næstformand, Søren Espersen, til at gå ud og korrigere. Socialdemokratiet er usikre på, hvem der tegner linjen i DF, mens Liberal Alliance kalder Denckers udsagn for »sund skepsis«
»Vi er jo åbenlyst uenige i Mikkel Denckers vurdering. Men jeg kan ikke finde ud af, hvem det er, jeg er uenig med. For jeg er ikke sikker på, at Dansk Folkeparti mener det,« lyder det fra Socialdemokratiets klimaordfører Jens Joel.

»Vi er jo åbenlyst uenige i Mikkel Denckers vurdering. Men jeg kan ikke finde ud af, hvem det er, jeg er uenig med. For jeg er ikke sikker på, at Dansk Folkeparti mener det,« lyder det fra Socialdemokratiets klimaordfører Jens Joel.

Michael Drost-Hansen

Indland
13. august 2018

Tvetydige udmeldinger fra Dansk Folkeparti om, hvorvidt klimaforandringerne er menneskeskabte, har sået tvivl om, hvad partiets officielle linje er. I hvert fald hos Socialdemokratiet, hvor klimaordfører Jens Joel er usikker på, om DF kan tages til indtægt for klimaordfører Mikkel Denckers synspunkt.

»Vi er jo åbenlyst uenige i Mikkel Denckers vurdering. Men jeg kan ikke finde ud af, hvem det er, jeg er uenig med. For jeg er ikke sikker på, at Dansk Folkeparti mener det,« siger Jens Joel.

Baggrunden er, at Dansk Folkepartis klimaordfører, Mikkel Dencker, i lørdags skabte tvivl om, hvorvidt partiet anerkender, at klimaforandringer er menneskeskabte, sådan som omtrent 97 procent af verdens klimaforskere er enige om.

»Når man hører, at der er folk med videnskabelig baggrund, der siger, at det er menneskeskabt, og så er der nogle, der siger, at det ikke er det, jamen, hvis man så vælger at holde på en af de to heste, så er det et spørgsmål om tro. Og jeg mener, at tro hører hjemme i en kirke, og det er ikke noget, man skal blande politik ind i. Man kan ikke få mig til at vælge at tro på den ene eller den anden forklaring,« sagde Mikkel Dencker til Information.

Partiets næstformand, Søren Espersen, var hurtigt ude at korrigere. Over for DR understregede han, at han selv er af den opfattelse, at klimaforandringer delvist er menneskeskabte. Samtidig forstår han godt klimaordførerens budskab og efterlyser, at debatten kommer ned på jorden.

»Jeg mener, at det er delvist det ene og delvist det andet. Og så kunne det være rart, hvis den her diskussion ikke blev så fanatisk, som den er,« sagde Søren Espersen til DR.

Jens Joel kalder det at »spille hasard«, hvis man satser på, at 97 procent af forskerne tager fejl.

»I Socialdemokratiet er vi jo ikke i tvivl om, at klimaforandringer er menneskeskabte. Det er rigtigt, at der findes forskere, der siger noget andet, men det er bare et meget, meget lille mindretal. Jeg mener ikke, at man på nogen måde kan forsvare at løbe den risiko,« siger Jens Joel.

Sund skepsis

Hos Liberal Alliance er der tilsvarende forundring over klimaordfører Mikkel Denckers tvivl om de menneskeskabte klimaforandringer.

Klimaordfører Carsten Bach kalder det »logik for burhøns«, at menneskelig aktivitet påvirker klimaet.

»Det giver sig selv, at den aktivitet, vi har, og vores CO2-udledning påvirker klimaet. Global opvarmning er her. Og den er blandt andet drevet af et øget CO2-niveau i atmosfæren. Når vi udleder CO2, så synes jeg, at det er en selvfølge, at vi tager nogle politiske initiativer for at reducere CO2-udledningen,« siger Carsten Bach.

Han mener dog samtidig, at Mikkel Denckers udtalelser kan være gode, fordi de fremkalder nuancer i debatten.

»Der er stadigvæk forskellige skoler blandt forskerne. Og som klimaordfører for Dansk Folkeparti er man i sin gode ret til at have en sund skepsis. Det er måske i virkeligheden meget godt, at man tager hele spektret med. Vi bliver præsenteret for rigtig meget forskning, som vi skal forholde sig til. Dansk Folkepartis ordfører er skeptisk på det her område, og i virkeligheden tror jeg, at det er meget sundt, at der er en skepsis fra politikerne til den forskning, vi løbende bliver præsenteret for,« siger Carsten Bach.

Både Jens Joel og Carsten Bach påpeger, at Dansk Folkeparti er med i Energiforliget, og at Mikkel Denckers holdning ikke synes at afspejle sig i partiets førte politik.

»Dansk Folkeparti må selv forklare, hvad de lægger til grund, og hvad det betyder for deres politik. Indtil videre har de jo ikke sagt, at de ikke vil gøre noget, og de er jo med i Energiforliget. Så man kan ikke sige, at det har betydet, at de ikke har villet lave klimapolitik,« siger Jens Joel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Achim K. Holzmüller

Om hele DF står bag deres klimaordfører Mikkel Denckers trobesættelse i forbindelse med den menneskeskabte klimaændring eller det bare er en dummerians enegang, hvad for andre er "logik for burhøns", skal her være underordnet. Fact er, alt evidens og kendgerninger fremfor tro og tvivler er gift for partier som DF. Populistiske demagoger kender alt om, hvilken værdi angst og tvivler, og dermed tro, har for deres uhyggelige forførelse af samfundet, og alt for mange hopper på denne vogn. Denne basis er deres kampfelt og i det hele taget deres tilstedeværende berettigelse.
Protaognisterne selv virker som samfundets analfabeter, når det drejer sig om facts, der imødegår deres demagogiske teser. - Og den verbale "dans på ægget", LA's klimaordfører Carsten Bach opfører, viser bare, hvilke manipulerende mennesker vi har siddende og er bestemmende for landets politik.
Om det nu er 97% af videnskabet der tror på sammenhæng af klimaskift vs. industrialisering og dens følger, så findes der 100% evidens i, bare at se på den Keelingske kurve, målt på Mauna Loa i tiden 1956 til 2017 og dens korrelation til udvikling af temperaturen over tiden. Disse målinger er bevisførelser af de beregninger, der allerede i 1895 blev gennemført af Svante Arrhenius og formuleret i hans teori om den globale opvarmning.
Dem af vores folkevalgte, der lukker øjne for og nægter kendtskab til denne viden, er ikke kvalificeret at handle ansvarlig i henhold til deres pligt overfor samfundet og burde fyres på stedet. I det mindste burde samfundet fratage dem repræsentantskabet ved næst valg.

Britta Felsager, Bent Gregersen, Carsten Wienholtz, Søren Fosberg, Flemming Berger, Steen K Petersen, Tino Rozzo, Arne Albatros Olsen, Torben K L Jensen, Mogens Holme, Jens Jensen, lars søgaard-jensen, Werner Gass og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Der er intet politisk indhold i historien. Hvorfor giver et medie med journalister, som Jørgen Steen Nielsen, i staben spalteplads til en sludder for en sladder som har et eneste formål - at få medieopmærksomhed kun for ikke at blive glemt?

Jens J. Pedersen

Dansk Folkeparti lever af at skabe angst og frygt, de kender ikke andet. Jo, så fisker de i rørte vande på samme måde som Trump.
Dansk Folkeparti skaber intet selv.
Man fejrer stramninger, der ligner Islams regler. De forsøger at indføre de, de påstår de bekæmper.
Intelligensniveauet i DF er overskueligt.

Britta Felsager, Carsten Wienholtz, Søren Fosberg, Per Langholz, Bjarne Bisgaard Jensen, Tino Rozzo, Arne Albatros Olsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Ja - at det er uforsvarligt, at mene at den globale opvarmning ikke er menneskeskabt, hvis konsekvensen for den førte politik, så bliver, at så kan vi bare tage den med ro. Det kan man jo ikke være uenig i.

Til det Carsten Bach fra LA siger om nuancer i debatten kan man spørge, at hvad skal det til for, hvis den helt overvejende majoritet af forskere siger noget andet? - Og der måske er overvejende evidens for, at den globale opvarmning er menneskeskabt? Det er jo ikke fordi klimaskepsis i sig selv er helt uskyldig - eller at vi har råd til, at gamble med jordens klima

Hvorvidt Mikkel Denckers udsagn repræsenterer DFs synspunkter rejser det skrevne i ovenstående jo lidt tvivl om. Men han er jo klimaordfører, og det er vel klappet lidt af i partiet?.

Men den røre hans udtalelser nu har skabt og at partierne nu agerer på det kunne jo indikere, at der er ved, at gå spin i sagen.

S: Uforsvarligt ikke at gå ud fra, at klimaforandringer er menneskeskabte

Yep, DF er så slemme, ikke som os andre der rejser, fester og forbruger løs, selvom vi VED, at klimaforandringer er menneskeskabte, så er det DF, der er de uansvarlige og ikke os andre.

Hvem skal blames? Den naive eller den, der er bevist, men bliver ved???

Sorry, jeg er ikke DF´er, jeg er bare morgengnaven og har ikke fået min morgenkaffe endnu. :P

Philip B. Johnsen, Mads Lundby, Søren Fosberg, Torben K L Jensen, Hans Larsen, Thomas Andersen, Jan Boisen, lars søgaard-jensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Det er meget trist, at ellers fornuftige partier som Venstre, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti er begyndt at rende bagefter DF. Det er meget bekymrende, at udsynet og overblikket ikke er større. Og dem har den danske befolkning valgt til at repræsentere sig både i sager og som land.

Søren Fosberg, Flemming Berger, Tino Rozzo og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Kære Jens Jensen
Det vil sige, at Verden står og falder med morgenkaffen?

Jens J Pedersen:

Jeg håber ikke, at du får morgenkaffen galt i halsen :-)

Men uagtet er vi nok alle har et ansvar for klodens klima, så kunne der nu være god grund til, at blame Morten Denkers udtalelser. At der så følger mange andre politiske udtalelser i kølvandet kunne jo vise, at politik også handler lidt om hvad vej vinden blæser :-)

Sorry: Det var Jens Jensen der var morgensur; man skal huske at læse :-)

Underligt så lidt man hører fra Det Miljøøkonomiske Råd
https://dors.dk/vismandsrapporter/kommende-rapporter#DM%C3%98R

Henning-Buerup Jørgensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

@Jan Boisen
Dette kan jeg kun sige ja til..
Men det ændre ikke ved, hvor dårlig vi er til at se på os selv.

Men alt det her med om klimaforandringerne er menneskeskabte elle ej, er et politisk parti spørgsmål og ikke et videnskabeligt spørgsmål. For hvordan kan en partifarve spille ind om man "tro" klimaforandringerne er menneskeskabte elle ej, er mig en gåde!!

Jens Jensen: Det er jeg både enig og uenig i, for spørgsmålet om klimaforandringerne er på en og samme tid både et politisk og videnskabeligt spørgsmål. Spørgsmålet er hvilken politisk konsekvens man drager af hvad fagvidenskaben fremsiger om sagen. Nuvel mennesker har naturligvis ret til, at have meninger.

Det andet du siger om vi tit er dårlige til, at se på os selv har du ret i. Vi har blinde vinkler, men vælger også nogle gange af bekvemmelighed. Det er altid lettere, at påpege andres fejl end selv, at ændre adfærd - +/- selvfølgelig for man kan ikke skære alle over en kam

Nu er det ikke en hvilken som helst landsbys-tosse der har udtalt sig. Det er DF's klimaordfører som åbenlyse ikke kender fakta på det område han er ordfører for.
Der er ikke tale om 'sund skepsis', når men om uvidenhed eller ond vilje. Men Df har aldrig ladet sine holdninger 'tynges' af indsigt, det er lige dele fordomme og mavefornemmelser.

Henning-Buerup Jørgensen, Carsten Wienholtz, Søren Fosberg, Flemming Berger, Mogens Holme, Elisabeth Andersen, Tino Rozzo, Tue Romanow, Frederik Rytzel og Jan Boisen anbefalede denne kommentar

@Jan Boisen
"klimaforandringerne er på en og samme tid både et politisk og videnskabeligt spørgsmål"
kan kun sige ja til.for der skal politisk beslutninger ind over. for det ser ikke ud til at vi vil ændrer os af frivillighedens vej. Men mit problem er at partifarve spille ind om man "tro" klimaforandringerne er menneskeskabte elle ej.

Frederik Rytzel

Hvordan vi forholder os til klimaforandring og de bagvedliggende årsager, er politisk.
Om der sker klimaforandring og hvad der forårsager forandring, har absolut intet med politik at gøre.

Jordens klima kan groft defineres ved forholdet mellem energi ind og energi ud.
Energi ind er den samlede mængde solskin. Energi ud er refleksion af solens stråler samt ultraviolet varmeudstråling.
Drivhusgas nedsætter den ultraviolette udstråling, der returneres til jordoverfladen i stedet for at fortsætte ud i rummet..
Af dette følger en indiskutable konklusion:
Energi ind er stort set uforandret. Energi ud er væsentlig begrænset. Ergo opvarmning.
Det kan ikke være anderledes og har intet med tro at gøre.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Hvor bliver man træt af at debatten er endt i hvorvidt det er menneskeskabt eller ej.
Begge sider kan blive enig om at der er klima ændringer på vej, begge sider kan stort set blive enig om at vi kan reducere konsekvenserne af disse klima ændringer, så hvorfor bruge tiden på at pege fingere og skændes om det sker naturligt eller det er menneskeskabt, brug dog tiden bedre på at implementere de handlinger der skal til for at reducere virkningerne af klima ændringerne.

Det er egentligt basal førstehjælp, stands ulykken er det første man gør.

Søren Fosberg, Flemming Berger og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar
Frederik Rytzel

At 'standse ulykken' har en pris som kun de færreste er villige til at betale, når det kommer til stykket.
Selv i Danmark; et af verdens rigeste lande med en af verdens bedst uddannede og oplyste befolkninger, er fortsat vækst end ikke til diskussion.
I øvrigt skulle vi have sat massivt ind, senest i slutningen af 1960'erne, med betydelige industrielle og demografiske begrænsninger, for bare at have en semi-realistisk chance for stoppe klimaforandringerne.
I dag er løbet stort set kørt.

@Jens Jensen: Man kan vælge, at tro skulle man måske sige. Og rent politisk så vejer man miljø op med andre hensyn. Selv i den danske miljø politik har der været sådan et sådant afvejningsprincip.

Hvad videnskaben har at sige, om sagen er der lidt mindre tvivl om, eller skulle man måske sige, at 97 % klimaforskerne mener global opvarmning er menneskeskabt.

At partierne mener noget forskelligt er jo netop udtryk for forskellen på de politiske partier, selv om den globale opvarmning i sidste ende bliver hele menneskehedens problem - og for den sags skyld alle andre arters.

Laurids Hedaa

Opvarmningen havde vel en slags begyndelse ved istidens ophør for ca 10.000 år siden - sandsynligvis uden påvirkning af mennesker. Hvornår mon menneskene begyndte at påvirke klimaet mærkbart??

Henrik Pedersen

Korrekt,

klimaforandringerne er skab af socialdemokrater og enhedskommunister i uskøn forening.

Jens J. Pedersen

@ Laurids Hedaa
Når Jorden ikke længere er beboelig, har du så en plan?

Philip B. Johnsen

@Jens Jensen har ret.
Folketinget er en flok studse, der tror, at hvis flokken stikker hovedet i en lille busk, så kan ingen se dem.

To regeringsbærende partier S og V satser stort på finansministeriets regnemodeller genererede ikke bæredygtig forbrugsdrevet økonomisk vækst og folketingets politikere, på nær Ø og Å støtter ‘udvidet’ dansk olie og gas salg.

Her er sandheden om folketingets regeringsbærende studse partier

"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«.
Citat Klimaminister Lars Christian Lilleholt

Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."
Link: https://www.dr.dk/nyheder/penge/minister-danmark-skal-vaere-et-foerende-...

"Det er afgørende for regeringen, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at understøtte, at Danmark fortsat er et førende olie- og gasland."
Citat Klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager med milliarder til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.

Henning-Buerup Jørgensen

Ja, Philip B. Johnsen, og hver Dag forestille sig de ca. 90 MILLIONER TØNDER RAAOLIE á 156 Liter, lige op i den aaaaahh saa BLAA Himmel. Husk KULLENE, og GASSEN osv. !.