Baggrund
Læsetid: 5 min.

To politifolk i retten for at stjæle Aage Rafn-lamper og Art Deco-lysekroner fra Politigården

To politifolk sidder på anklagebænken i Københavns Byret i en prekær sag om tyveri af sjældne designerlamper og kostbare lysekroner fra Københavns Politigård. Efterfølgende har de angiveligt forsøgt at sælge på nettet. De tiltalte nægter sig skyldige
Arkivfoto.

Arkivfoto.

Unger Anthon

Indland
24. august 2018

Han husker ikke, om den var rød eller hvid, varevognen. Men den holdt parkeret på Falkoner Allé ude foran Lagekagehuset, tæt på Frederiksberg Rådhus.

Det er 2014, og her ved rådhuset støder den 47-årige betjent ifølge hans egen forklaring ind i en gammel bekendt, som har nogle kobberlamper med glasskærm liggende bag i bilen. Vennen vil gerne af med dem, så uvidende om værdien køber betjenten kasserne. Og sådan kom han i besiddelse af de sjældne bordlamper og kostbare lysekroner, hævder den 47-årige politibetjent.

Han forklarer videre, at kasserne står i hans kælder, indtil kæresten vil have ryddet op, hvorefter han beslutter sig for at se, om han kan tjene en skilling på dem. 

Det er første retsdag ud af fire i en historisk sag i byretten i København, hvor Statsadvokaten har rejst tiltale for tyveri og hæleri mod to politifolk fra Københavns Politi.

Der er tale om fem sjældne bordlamper designet af arkitekten Aage Rafn specielt til Politigården samt to kostbare Art Deco-lysekroner, som den hovedtiltalte betjent ifølge anklagemyndigheden har stjålet fra sin arbejdsplads: Politigården i København.

Lamperne er udført i patineret og bruneret bronze og påsat en skærm af opalglas, mens Art Deco-lysekronerne er lavet af patineret messing og prydet med slebne glaskugler.

En tidligere ledende politiembedsmand er ligeledes indblandet, tiltalt for at have opbevaret og forsøgt at sælge en af lysekronerne via auktionshuset Lauritz.com. Yderligere er to af betjentens venner tiltalt for hæleri. 

Sagen begyndte i juli 2016, da en politikommissær sendte en såkaldt ’alle’-mail til ansatte på Politigården. En anden medarbejder gjorde herefter opmærksom på, at lignende lamper var sat til salg via auktionshuset Bruun Rasmussen, hvor de havde fået hammerslag på mellem 17.500-65.000 kroner pr. styk.

»Der er jo indkaldt en lang række vidner, også ansatte i politiet,« konstaterer senioranklager Line Scharf, før hun begynder at læse tiltalen op, forhold for forhold.

Skifter forklaring: ’Det ramlede for mig’

Den 47-årige betjent sætter sig i stolen midt i retssal 60.

De sorte støvler tripper et par gange under vidneskranken og går så i stå. Han spreder benene vidt i de stramme jeans og læner sig ludende ind over bordet med hænderne foldet foran sig.

Vi er i en af byrettens større sale. Alligevel er de fleste pladser optaget. Forrest sidder pressen og få meter bagved en håndfuld bredskuldrede politifolk i hverdagstøj. I pauserne sjosker de ind og ud af byretten på Nytorv og lægger støttende hænder på tiltaltes skuldre.

Der var ellers udsigt til kort rettergang. Efter den 47-årige betjent i august 2016 blev anholdt i sin lejlighed »af to rigtig gode kolleger«, tilstod han tyveriet i en detaljeret forklaring. Det fremgik af forhøret, som anklageren fremlagde i retten. Men i dag er udsagnet som bekendt et andet.

Den skiftende forklaring er dog ikke en løgn for at redde ham selv, forklarer han. Han panikkede dengang. Presset var for meget.

»Den menneskelige rygsæk blev for stor. Politisystemet vendte mig ryggen efter anholdelsen. Jeg havde nyt job på vej, men det røg. Min kæreste var på vej i fertilitetsbehandling, men nu gik forholdet op i limningen. Det ramlede for mig,« forklarer han.

Anklager Line Scharf har svært ved at forstå det og går hårdt til den anklagede.

»Du er politimand,« udbryder hun.

»Du kender processen, og du ved, hvad det vil sige at sigte og efterforske. Og så inkriminerer du dig selv og tilstår noget, du åbenbart ikke har begået? Jeg fatter det ikke.«

»Jeg ville have det ud af verden. Hvis man har lidt empati, kan man godt forstå det,« replicerer hovedtiltalte.

»Men nu har jeg besluttet at fortælle, hvad der virkelig skete.«

Og så er vi tilbage ved historien om varevognen på Falkoner Allé.

Men hvis effekterne var tilvejebragt lovligt, hvorfor så få de tre andre til at stå for salget, vil anklager Line Scharf vide.

Det var nemmest, påpeger den 47-årige betjent. Den ene ven boede tæt på Bruun Rasmussen, mens den anden bor tæt på betjentens moder, som ifølge forklaringen også har en sjælden Aage Rafn-lampe liggende på sit loft.

Retten holder pause, mens betjenten hjemmevant åbner vinduer og trækker gardiner for i retssalen. Han blinker gemytligt til folk, mens anklageren afhører vidner.

Hjemmevant

Anklageskriftet er konkret. Men hovedtiltalte stiller flere modspørgsmål til anklageren og refererer løbende til ting som sagsakter, tekniske undersøgelser og dokumenterende forhold.

I tiden før tyveriet fra Politigården har den hovedtiltalte betjent fra sin arbejdscomputer vist interesse for Aage Rafn-lamper og Art Deco-lysekroner på nettet.

»44 hits er der i alt,« konstaterer Line Scharf, som kalder det påfaldende, når betjenten før har fortalt, at han ikke kendte værdien af lamperne.

Anklager kalder nu en anden tiltalt – den ledende politiembedsmand – op til vidneskranken. Han en kæmpe mand med dyb og kontrolleret stemme.

Anklageren borer i hans rolle, og forklaringen lyder, at den tiltalte fik vurderet lysekronen til 25.000 kroner, men hammerslaget udeblev. Så hvad blev der af den?

»En forbipasserende i min skytteforening købte den for 300 kroner,« forklarer han.

Et sted mellem gyselige og eksotiske

Anden dag i retssagen består af 13 forskellige vidneforklaringer med store og små oplysninger, som samlet set skal udgøre de konkrete beviser om tyveri og hæleri mod de tiltalte.

Berigelseskriminalitet er ellers en sjældenhed i politiets historie. Ifølge Politiken skal man tilbage til 1948 for at finde større sager om berigelse og korruption. Her blev højtstående politifolk og organiserede kriminelle dømt for sortbørshandel i den såkaldte Edderkopsag.

Anklager Line Scharf prøver at dokumentere sine påstande, mens forsvarer Kristian Mølgaard flere gange insinuerer, at mange andre end hans klient kan have stjålet effekterne.

Et rend af håndværkere og en laissez-faire kultur på Politigården, hvor ansatte sporadisk bytter kontorplads og stiller aflagt inventar ud på fællesgangene, er nogle af de billeder, han prøver at male.

»Mange fandt dem gyselige, men jeg synes, de var eksotiske,« forklarer en pensioneret vicevært, der er indkaldt som vidne, om de to lysekroner, der i over 30 år stod og samlede støv på Politigården.

Varmen hænger tungt i luften, da forsvareren indkalder dagens sidste vidne: Den hovedtiltaltes kronvidne. Det er den bekendte, som den 47-årige betjent ifølge sin egen forklaring løb ind i på Falkoner Allé.

Hvad vil han sige? Er det sandt? Passer det virkelig, at den dag, hvor han kører rundt med kostbare Aage Rafn-lamper i sin varevogn, støder han på sin gamle politiven, som han ikke har set i 18 år, hvorefter de to – begge uvidende om indholdets ekstraordinære værdi – indgår en hurtig handel på et par tusinde kroner?

»Jeg fandt dem i en åben container på en genbrugsplads i Nærum for seks år siden,« forklarer kronvidnet til retten.

Anklageren vil vide, om vidnet ikke var klar over, hvilket guld han havde i bagagerummet? Om han ikke havde haft indholdet ude af kassen og set på det?

»Nej, jeg så bare, der var kobber og en flot skærm med glaskugler,« lyder svaret.

»Er der andre, der kan bekræfte historien?« spørger Line Scharf.

»Ja, jeg kørte forbi min kammerats byggefirma på vejen hjem. Han kan have set kasserne i mit bagagerum.«

»Men det fortalte du ikke, da du blev afhørt første gang,« konstaterer Line Scharf.

»Nej, jeg havde nok glemt det,« forklarer kronvidnet.

Nærmere kommer vi det ikke. Retsdagen er slut, og sagen har fået en dimension ekstra.

Sagen fortsætter 5. og 6. september, og dommen forventes afsagt senest 7. september.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Bahn

De gæve betjente er slet ikke bange for at stikke en løgn, hvis det kniber.

Morten Larsen, Bo Carlsen, Carsten Wienholtz, Jens Kofoed, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Mikael Nielsen

nu rækker det ikke med kokain til festerne og Tibetflag

Morten Larsen, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar