Læsetid: 6 min.

Advarselslampen blinkede lige fra 2007 i Danske Banks hvidvaskskandale

Gang på gang blev Danske Bank advaret om mistænkelige forhold i sin estiske filial. Det fremgår af bankens egen rapport om hvidvaskskandalen. Information har læst rapporten og gennemgår her de mange advarsler
Thomas Borgen fratrådte onsdag sin stilling som administrerende direktør i Danske Bank, men kan tage sine aktier og 12 måneders løn med sig.

Thomas Borgen fratrådte onsdag sin stilling som administrerende direktør i Danske Bank, men kan tage sine aktier og 12 måneders løn med sig.

Asger Ladefoged

20. september 2018

Få måneder efter at Danske Bank i februar 2007 via et opkøb af finske Sampo Bank også blev ejer af estiske Sampo Pank, gennemførte det estiske finanstilsyn en inspektion af den estiske filial. I den endelige rapport fra inspektionen, som blev frigivet i august samme år, konstaterede det estiske finanstilsyn bl.a., at Sampo Panks praksis over for filialens ikkeestiske kunder ikke stemte overens med international praksis, og at den ikke var tilstrækkelig.

Det er en af de markante oplysninger i den 90 sider lange rapport, som Danske Bank offentliggjorde onsdag. Rapporten er udarbejdet af advokatfirmaet Bruun & Hjejle, som tidligere har været rådgiver for banken. Firmaet gør selv opmærksom på, at det ikke er uvildigt, men at det har bestræbt sig på at være objektivt og grundigt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Alvin Jensen
  • Oluf Husted
Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak for jeres gennemgang af den samfundsskadelige forbryderbank.

Hvornår foreslår Rune Lykkeberg & Ulrik Dahlin, at vi skatteydere vil se om DB ledelsen også personligt svindler med selvangivelserne?

Ganske som UBER chaufførerne, hvor Højesteret har åbnet årsopgørelserne, kan de fire bedst lønnede, i DB, vel tvinges til at afsløre om skatte"tænkning" er et frynsegode for ansatte i DB?

Søren Bro, Mogens Holme, Nette Skov, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Alvin Jensen og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Hele banksektoren er et rent festfyrværkeri af blinkende advarselslamper på alle fronter.
Nationaliser dem og skab et solidt pengesystem bygget på faktiske værdier frem for folks spillelidenskab.

Søren Bro, Mogens Holme, Torben Skov, Nette Skov, Eva Schwanenflügel, Jacob Mathiasen, Alvin Jensen, Ib Gram-Jensen, Torben Bruhn Andersen, Michael Waterstradt, Torben K L Jensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Undskyld! David Rehling, jeg opfordrede Rune Lykkeberg & Ulrik Dahlin til at forlange åbenhed om DB's årsopgørelser, a la UBER.

Du og Dahlin kunne jo også pænt spørge DB's ledelse om de frivilligt vi vise deres selvangivelser?

Nu spørger jeg på jeres og alle danske skatteyderes vegne:
"Uden tillid til jeres samfundssind, ingen fremtid for Danske Bank"

Torben Lindegaard

@David Rehling & Ulrik Dahlin

"Retslige forpligtigelser" .... det er uklart - i hvert fald for mig - hvad et advokatfirma mener med en sådan formulering.

I øvrigt .... den er sikkert helt rigtigt, at det ikke går an at lade en systemisk bank gå nedom & hjem - det er nok billigere for det danske samfund at holde en systemisk bank flydende.

Men når krisen så er overstået, skal pågældende bank da tvinges til at dele sig op - det man USA kalder anti-trust begæringer - for at bryde monopolet og fremme konkurrencen imellem de finansielle institutioner og for at undgå, at bankens overlevelse i al evighed kan være et problem for hele det danske samfund.

Det sker ikke her i Kongeriget - vores konkurrencestyrelse blunder bare blidt videre.

Mogens Holme, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Per Torbensen og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar

vi har ikke en ældrebyrde, vi har en bankbyrde og en skattelybyrde, så hvis der nu kommer flere velfærdsbesparelser, så kan det vel kun skyldes korruption.

Torben Skov, Hans Larsen, Nette Skov, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Per Torbensen, Torben Bruhn Andersen, Michael Waterstradt, Torben K L Jensen og Egon Stich anbefalede denne kommentar

Det er ret utroligt at denne oplysning - fra business.dk - går så meget under radaren. Måske fordi nogen ikke kan bære, at Nordea så også inddrages:

Netop i 2007 var Nordens i dag mægtigste finansmand – Björn Wahlroos – bestyrelsesformand i Sampo Bank. I samme periode var han topchef i Sampo-koncernen. I dag sidder han som bestyrelsesformand for Nordens største bank, Nordea.

Tommy Christensen, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Per Torbensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jan August

Spændende konstatering.

Sampo Group har stadigvæk Björn Wahlroos som bestyrelsesformand.

Det var fra Sambo Group, at Dansk Bank i 2006 købte bankforretningen -
med alle de medfølgende problemer.

Sambo Group brugte provenuet fra salget af bankforretningen til at købe over 20% af Nordea A/S - og Björn Wahlroos har efterfølgende overtaget formandsposten i Nordea.

Jeg er ret sikker på, at Björn Wahlroos hygger sig gevaldigt over alle de problemer, som han fik solgt til Danske Bank. Når nu Danske Bank forhåbentlig får 2 gevaldige bøder af henholdsvis EU og USA, så bliver glæden i Sambo Group da helt ustyrlig.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sampo_Group

Tommy Christensen, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Kunne det her været undgået spørger alle i dag og her må svaret være et klart ja.
Da folketingets partier diskuterede den redningspakke der skulle redde Danske Bank fra afgrunden havde den daværende VK-regering bestilt en ekspertvurdering i London (pris 90 mio.) om hvordan den skulle drejes. Den anbefalede at staten skulle overtage aktiemajoriteten i banker som garanti - som man gjorde i Storbritannien med Lloyds og Bank of Scotland - hvilket også var hvad partierne blev enige om og her kommer den store fadæse - Lene Espersen (måske med pres fra Danske Bank) slettede det fra teksten i forliget "over night" og det Henrik Sass Larsen kaldte danmarkshistoriens største røveri var en realitet.
Så med statens kontrol med bankens aktiviteter dengang ville hele lortet ikke være sket.
Sådan set i bagklogskabens grelle afslørende lys.

Tommy Christensen, Torben Skov, Tue Romanow, Eva Schwanenflügel, Søren Bro og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"I februar 2012 modtog Finanstilsynet i Danmark en henvendelse fra deres kolleger i Estland vedrørende »alvorlige problemstillinger« i forhold til hvidvask og finansiering af terrorister i Danske Banks estiske filial."

Det er jo tankevækkende, at Danske Bank har været medvirkende til at finansiere terrorister..
Hvor er DF og Venstres anti-terror musketerer?
Skal de ikke på barrikaderne og kræve, at det skal være ulovligt for bankfolk at gå i silkehabit?

Tue Romanow, Mogens Holme, Torben Skov, Søren Bro og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Eva Schwanenflügel 20. september, 2018 - 14:20

Det er mere end tankevækkende - det er en skandale.

Det danske Finanstilsyn modtager fra år 2007 og frem fra de russiske og lettiske tilsynsmyndigheder redegørelser vedrørende mistanker om Dansk Banks medvirken til hvidvask af kriminelles indtægter samt medvirken til finansiering af terrorisme.

I stedet for at rette henvendelse til de udenlandske søstermyndigheder om uddybende oplysninger, så retter Finanstilsynet henvendelse til den mistænkte skadevolder, Danske Bank, der sender et beroligende svar tilbage - og Det danske Finanstilsyn sætter på grundlag af denne tilbagemelding sagen i bero !!!

Rune Lykkeberg har kaldt det den rene Olsen Bande med kriminalassistent Jensen i sin glansrolle - Okay, jeg kan godt grine; men jeg er tættere på at græde.

Tommy Christensen, Tue Romanow, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Hans Larsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Nu er medieinteressen åbenbart flagret videre - i hvert fald har Information ikke skrevet leder om hvidvaskskandalen i Danske Bank siden i torsdags, hvor Rune Lykkeberg bragte Olsen Banden i erindring.

Jeg savner en omtale af Peter Straarups & A.P. Møller/Mærsk's rolle.

Peter Straarup var administrerende direktør i Danske Bank fra 1998 til 2012 -
altså i perioden med dels de katastrofale opkøb af irske banker og dels opkøbet af finske Sampo Bank med den estiske filial, der har vist sig at være en gigantisk hvidvaskningscentral.

Den af Danske Bank bestilte og betalte advokatundersøgelse frikende hvem som helst i Danske Banks ledelse til alle tider - nogle få menige medarbejdere i Estland bærer hele skylden !!! - og Peter Straarup er p.t. næstformand i A.P. Møller Fonden, som er Danske Banks hovedaktionær med lidt over 22% af aktiekapitalen.

Det stinker til High Heaven, så forhåbentlig går de amerikanske myndigheder ind i sagen - vi skal i hvert fald ikke regne med med hovedaktionæren.

.... og den danske Finanstilsyn - her lades alt håb ude.

Torben Lindegaard

Nu er medieinteressen åbenbart flagret videre - i hvert fald har Information ikke skrevet leder om hvidvaskskandalen i Danske Bank siden i torsdags, hvor Rune Lykkeberg bragte Olsen Banden i erindring.

Jeg savner en omtale af Peter Straarups & A.P. Møller/Mærsk’s rolle.

Peter Straarup var administrerende direktør i Danske Bank fra 1998 til 2012 -
altså i perioden med dels de katastrofale opkøb af irske banker og dels opkøbet af finske Sampo Bank med den estiske filial, der har vist sig at være en gigantisk hvidvaskningscentral.

Den af Danske Bank bestilte og betalte advokatundersøgelse frikender hvem som helst i Danske Banks ledelse til alle tider - nogle få menige medarbejdere i Estland bærer hele skylden !!! - og Peter Straarup er p.t. næstformand i A.P. Møller Fonden, som er Danske Banks hovedaktionær med lidt over 22% af aktiekapitalen.

Det stinker til High Heaven, så forhåbentlig går de amerikanske myndigheder ind i sagen - vi skal i hvert fald ikke regne med med hovedaktionæren.

.... og det danske Finanstilsyn - her lades alt håb ude.