Læsetid: 8 min.

»Almene boliger er noget af det mest danske, vi har«

Det har skabt utryghed i de almene boligområder, at regeringen ventes at vedtage den såkaldte ghettopakke i løbet af efteråret. Den vil blandt andet betyde, at op mod 50.000 beboere i fremtiden risikerer at ryge ud af deres bolig. Lovpakken har samlet beboere i netværket Almen Modstand. Information har været på rundtur og har mødt tre af dem, der demonstrerer mod lovpakken lørdag
Søren-Emil Schütt (tv.), Fatma Tounsi og Pia Wiborg er med i bevægelsen Almen Modstand, der lørdag demonstrerer mod regeringens ghettoudspil.

Søren-Emil Schütt (tv.), Fatma Tounsi og Pia Wiborg er med i bevægelsen Almen Modstand, der lørdag demonstrerer mod regeringens ghettoudspil.

Peter Nygaard Christensen

29. september 2018

Første stop: Bellahøj

I et lokale i stueetagen på Frederikssundsvej i Københavns Nordvestkvarter går Fatma Tounsi rundt blandt nymalede bannere, løbesedler og sammenrullede plakater. Hun er ved at forberede sig på en demonstration mod nedrivning af almene boliger, der finder sted i København, Odense og Aarhus lørdag.

»Man snakker om, hvad der er dansk og ikke dansk, og så vidt jeg kan se, er der ikke nogen andre lande, der har en model, der ligner vores model for almene boliger. Almene boliger er så unikt for Danmark, og derfor synes jeg, at vi skal bevare dem, udvide dem og styrke dem – ikke afvikle dem,« siger hun.

Baggrunden for demonstrationen er den politiske aftale, der er døbt ghettopakken, mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet – og delvist SF og De Radikale. Den har til formål at gøre op med parallelsamfundene, og når Folketinget åbner på tirsdag er det meningen, at lovforslagene skal fremlægges og vedtages.

30-årige Fatma Tounsi havde fulgt lidt med i medierne, da lovpakken blev diskuteret i foråret, og i første omgang tog hun den ikke så seriøst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Søren Veje
 • Torben K L Jensen
 • ingemaje lange
 • Jane Jensen
 • Bjarne Andersen
 • Eva Schwanenflügel
 • Viggo Okholm
 • Espen Bøgh
 • Leo Nygaard
 • Dorte Sørensen
 • Carsten Munk
 • Anne Eriksen
 • Ole Falstoft
 • Lise Lotte Rahbek
 • Jørn Vilvig
 • David Zennaro
Søren Veje, Torben K L Jensen, ingemaje lange, Jane Jensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Espen Bøgh, Leo Nygaard, Dorte Sørensen, Carsten Munk, Anne Eriksen, Ole Falstoft, Lise Lotte Rahbek, Jørn Vilvig og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Laura Friis Wang

Ikke et ondt ord om det almene byggeri - med de rette forbindelser kan man dér få en god, billig bolig.
Men på en eller anden måde - måske igennem den kommunale anvisningsret - har visse afdelinger udviklet sig til ghettoer, og det bestemt OK at forsøge at opløse ghettoerne.

Christian De Thurah

Spørgsmålet er blot, hvad det egentlig er, man vil udrydde - ghettoerne eller de almene boliger.

Carsten Wienholtz, ingemaje lange, Bjarne Andersen, Peter Tagesen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Uffe Gammelby, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Frede Jørgensen, Hanne Pedersen og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar

Torben Lindegaard, du kan ikke benytte dig af de rette forbindelser inden for alment byggeri. Modsat så mange andre områder i det danske samfund gælder nepotisme ikke her. Du kan stå på venteliste og være heldig at få noget godt.

Marie E. Rasmussen, Karsten Aaen, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, ingemaje lange, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Uffe Gammelby, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Frede Jørgensen og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Begrebet "ghettoer" er noget regeringen har opfundet

Hvor skal folk flytte hen når deres almene boliger bliver revet ned?

Carsten Wienholtz, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Uffe Gammelby, Bettina Jensen, Steffen Gliese, Ebbe Overbye, Anne Eriksen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Jeg er i dilemma. Hvis jeg blev tvunget til at bo i en indvandrerghetto, ville jeg forsumpe i alkohol eller lignende, opgive at arbejde mv. På den anden side synes jeg det er vanvittigt at rive boligerne ned.

Der må kunne findes billigere løsninger som nogle boligforeninger er kommet med, at bestikke beboere til at flytte på landet, bygge boligerne om til kollegier etc.

Ønsker man at bekæmpe parallelsamfund og kriminalitet i bestemte boligområder hjælper det ikke uden samarbejde med de mennesker, der bor i de berørte områder. Det er jo dem man påstår man vil hjælpe? Ghettoplanen er ikke andet end et forsøg på et kvikt fix på problemer, der skyldes årtiers forsømmelser. Men der findes ikke noget kvikt fix på de problemer. Det eneste man opnår med denne plan er at stigmatisere mennesker, der er så 'uheldige' at bo der

Marie E. Rasmussen, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Uffe Gammelby, Leo Nygaard, Steffen Gliese, Per Torbensen, Hans Larsen, Anne Eriksen, Frede Jørgensen, Henrik Brøndum og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Brøndum
Hvorfor i alverden skulle et boligkvarter dog foranledige druk og forsumpning? Det er jo DER, mennesker vil bevise rygrad, overlevelseskraft og fortagsomhed, og ikke når de sitter i en velhaverghetto og pimper grand crue på naboens på veranda.

Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, ingemaje lange, Bjarne Andersen, Christel Gruner-Olesen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, Uffe Gammelby, Jørgen Larsen, Bettina Jensen, Hans Larsen, Anne Eriksen, Frede Jørgensen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

svarer det ikke lidt til at rive sygehusene ned for at få færre indlæggelser? Og hvor skal alle de mennesker få en nyt bolig fra, hvis man da ikke vælger at bygge nye almene boligområder, der så over tid udvikler sig til nye ghetto'er?

Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, ingemaje lange, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Christel Gruner-Olesen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Helene Kristensen, Uffe Gammelby, Bettina Jensen, Ib Gram-Jensen, Steffen Gliese, Per Torbensen, Henrik Leffers, Ebbe Overbye, Lise Lotte Rahbek og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Lise Lotte Rahbek

Siger du det vil være fordelagtigt for mig at sælge mine luksusbesiddelser, købe aktier i stedet, flytte til en billig leje i indvandrerghettoen og ansætte dig som terapeut til at forklare mig at livet med beboerloppemarked og en sjælden giraføl er helt ok? Hvis du kan komme igennem med den overfor mig og bare 10 "kulturradikale der har sit på det tørre, men protesterer vildt mod antighettoplanen" tror jeg du har en prima forretning.

Der er penge i det - beliggenhed - beliggenhed. Set ofte i andre lande og her i landet hvor f. eks store attraktive institutioner er blevet solgt til nybyggeri - altså ejerboliger.
Den gældende opfattelse af beboerne som værende mindre værd end andre samt menneskeværdighed udtrykt som kontrol/ nedladenhed og som sagt, pengene - er det kort man ønsker at spille.
Er der nogen her, som ønsker at spille sorteper med "regeringen"?

Kim Houmøller, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Brøndum
Måske ikke HELT det sceneri, jeg havde forestillet mig... men pyt, bare du og de andre 10 kulturradikale taler imod nedrivning af aldeles udmærkede bygninger til almen udleje, så er jeg pænt begejstret.

Bjarne Andersen, Christel Gruner-Olesen, Peter Tagesen, Eva Schwanenflügel, Uffe Gammelby, Hans Larsen, Anne Eriksen, Frede Jørgensen og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Anne Eriksen

"SortePer med regeringen", mener du tage et par "indvandrerghettobeboere" ind i en "luksusghetto"? På ingen måde. Husk Groucho Marx: "I dont want to be a member of a club who wants me as a member!"

Der er reelle problemer i de såkaldte Ghettoer.
Skal disse problemer ikke vokse sig lige så store son i andre lande, så skal der gøres noget.

Hvad der er det rigtige at gøre er svært at sige.
Jeg hælder mere til S-SF´s oprindelige udspil end til det der er vedtaget nu, i folketinget.

Henrik Brøndum

@Lise Lotte Rahbek

Det gør jeg jo helt klart, men samtidig kan enhver førsteårssamfundsvidenskabstuderende udpege mig som en hykler fordi jeg ikke vil tage min egen medicin.

Ifølge en bid a Koranen som jeg sympatiserer med, skal man give til sin næste hvad man vil have for sig selv. Jeg nægter at bo i en indvandrerghetto, derfor skal alle andre også have lov til at være fri. I denne sammenhæng betyder det jo, at jeg må være villig til at bo i ghettoen, pudsigt nok.

@Henrik Brøndum

Nej, ikke noget "luksus" - kunne bare ikke huske andre kortspil. - "Politics is the art of looking for trouble, finding, misdiagnosing it, and then misapplaying the wrong remedies"!

Bjarne Andersen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

@ Henrik

Dine indlæg er simpelthen så underholdende

Lidt ligesom da jeg så Not the Nine O'Clock News og Harry Enfield, i TV, i 80'erne...

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Man må bo hvor man vil - hvad fanden har politikerne gang i?

Det er dansk lov ( 1992-04-29-L285 ) at man må færdes frit og også frit vælge opholdssted, når man har lovligt ophold i landet. Staten kan ikke tvangsflytte borgerne, true eller lokke folk til at bo andre steder end de selv vil.

Marie E. Rasmussen, Karsten Aaen, Bjarne Andersen, Christel Gruner-Olesen, Peter Tagesen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, Uffe Gammelby, Anne Eriksen, Ebbe Overbye, Bettina Jensen, Søren Bro og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Den første forkerte præmis er, at det er de samme beboere, der er tale om; men der er tale om ganske megen mobilitet, hvilket er en selvstændig årsag til at vælge en almennyttig lejlighed: det er let at flytte f. eks. i forbindelse med jobskifte eller stiftelse af familie (eller opløsning af samme).

Karsten Aaen, Bjarne Andersen, Karsten Lundsby, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Alment boligbyggeri er ikke helt lige så godt som socialt boligbyggeri og meget af det burde have været revet ned fra starten.

Ghettoen på Christiansborg, det vil sige dem, der stemte for ghettopakken, burde flytte ind i de ledige boliger efter udflytningen. Så kan de lære det tæt på virkeligheden.
Et er teori, et andet praksis.

"Almene boliger er noget af det mest danske, vi har" - og derfor bor hele eliten store dele af middelklassen i ejerbolig, eller hvad?

Bjarne Frederiksen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Er der egentlig noget at diskutere? Det almene byggeri er en torn i øjet for nogen fordi en del bilder sig ind det er bedre at være lejere hos kreditselskaber end i almen boligorganisation. Vi har altså mennesker som er kommet hertil ude fra og nu er de her med deres tro og lidt andre regler og hvad så? Nogen drikker og nogen kan ikke få fodfæste og ingen mener vel at de skal aflives? Derfor skal de bo et sted og langt de fleste vil gerne videre og det tager så et par generationer.
Så set i fornuften og humanismens tegn er de beslutninger her fuldstændig syge. Det ryster mig at socialdemokratiet og SF samt de radikale bare drømme rom at være en del af det her. Før Carsten hidser sig op :) intet er sort/hvidt.

Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Bjarne Andersen, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

AE-rådet har lavet en undersøgelse om fraflytning fra de store byer til kommuner langt fra. Det skriver DR 15. September :

"Danmarks fire største byer vinker i stigende grad farvel til indbyggere på offentlig forsørgelse.

Flere end 4.500 kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og andre på offentlige ydelser er de seneste tre år flyttet fra København, Århus, Odense og Aalborg. Det svarer til alle indbyggere i købstaden Sakskøbing på Lolland.

- Der er et tydeligt billede af, at det er de største byer i Danmark, det er København, det er Aarhus, det er Odense, det er Aalborg, hvor der er den her fraflytningstendens, siger Lars Andersen, direktør i AE-Rådet."

Det er resultatet af Kontanthjælpsloftet vi her ser. Folk på overførselsindkomst har fået svært ved at klare deres husleje i storbyerne.
Med "ghetto-planen" føres marginaliseringen skridtet videre.

Boligforeninger begynder at udlove pengepræmier for at få folk på overførsler til at flytte 'frivilligt', fordi de ellers risikerer at komme på den hårde ghettoliste, og blive ofre for regeringens nedrivninger.
Folk på overførsler kan ikke længere få en almen bolig, for de blokeres fra køen.
De nuværende beboere får den utvetydige besked, at de ikke længere er noget værd i andres øjne.
Alt sammen et led i planen om at afvikle almene boliger og erstatte dem med private ejerboliger, en strategi der med stor snilde er implementeret under dække af at handle om 'parallelsamfund' og 'udlændinge', samt beboernes angivelige kriminelle og misbrugeragtige tendenser.

Det er intet andet end syndebuk-kultur og stigmatisering af mennesker, der er uformuende og uvigtige for regeringens og DFs ambitioner.
At Socialdemokratiet og SF også har tilsluttet sig denne sociale chikane er intet mindre end kvalmefremkaldende.

Kim Houmøller, Karsten Aaen, Carsten Wienholtz, Espen Bøgh, Jane Jensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Andersen, Christel Gruner-Olesen, Ebbe Overbye, Steffen Gliese, Karsten Lundsby, Frede Jørgensen, Viggo Okholm, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Flemming Berger og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Viggo Okholm .

Hvis der er noget der er dansk, så er det minoriteters ret til at gøre grin med majoriteter.

Hvilket er evigt tilbagevendende for en majoritet her på siderne, som i virkelighedens verden er en voldsom minoritet,

;-)

Carsten Hansen:
Godt svaret og jeg tror jeg forstår tvetydigheden! På sigt er vi nok i grunden ikke så uenig, men lige den her omkring planer er for mig rystende. Håber virkelig de kommer på andre og bedre og mere konstruktive tanker.

Parcelhuset er ret beset noget mere dansk end de almene boliger. Måske skulle man også rive nogle af dem ned.

Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Virkeligheden er bare svær. Min datter er flyttet væk fra en getto og i parcelhus langt fra København. Dyrt, men bedre for mand og barn der ikke skal opleve skyderier uden for gadedøren længere. I det samme tidsrum er 3 lejligheder fraflyttet i samme opgang.

Almen Modstand ... er der udsigt til bare en lille hjemmeside? hvis ikke man ligefrem elsker (og liker på) Facebook?
God vind!