Kommentar
Læsetid: 3 min.

Andelsgaarde: Vi er klar til at forpagte den første gård

Foreningen Andelsgaarde vokser stadig i medlemstal, men her efter et halvt år står bestyrelsen i den situation, som mange andre ildsjæle og aktivistiske projekter har stået i før, skriver medstifter Rasmus Willig: Døgnet har ikke nok timer
Indland
19. september 2018

Siden Andelsgaarde gik i luften for seks måneder siden, er vi blevet over 1.000 medlemmer i alle aldersgrupper. Det er dejligt, at så mange kan se, at det er en god idé at starte andelsbevægelsen op på ny og på sigt købe flere gårde op, hvor vi er mange om at have ejerskabet sammen.

Her efter det første halve år, står vi en situation, som mange andre foreninger, ildsjæle og aktivistiske projekter har stået i før os. Der er simpelthen ikke nok timer i døgnet, når vores arbejdsplads har krævet sit, opvasken er taget, og børnene er lagt i seng.

Bestyrelsen knokler fra møde til møde, og hjælpsomme ildsjæle giver en kæmpe hånd med på sidelinjen, men de fleste aftener går vi i seng lidt ærgerlige over, at der ikke er 30 timer i døgnet, så vi kunne løbe Andelsgaarde endnu hurtigere i gang. Men nu er vores bønner blevet hørt, og vi har fået hjælp fra Bodil Pedersens fond, der har givet os en bevilling til at få lagt sidste hånd på andelsmodellerne, der skal til et sidste gennemsyn hos advokat og revisor.

Flere af vores medlemmer har også givet små donationer, og nogle er sågar blevet så utålmodige, at de har skrevet ind til os, om de ikke nok må begynde at betale ind hver måned, så vi kan komme hurtigere i gang. Det må de selvfølgelig gerne, og nogle er skam også allerede begyndt. Det er en kæmpe anerkendelse af ideen.

Masser af frivillige

Den enorme interesse betyder også, at vi er gået i gang med at lave de første forberedelser til at køre et betalings- og økonomisystem i stilling. Og vi – efter at have talt med flere af vores medlemmer – pudser grundtankerne af i forhold til, hvad der først var en spinkel idé, men nu begynder at ligne en mere konkret beskrivelse af ideen med foreningen Andelsgaarde. Vi har også fået vores første kyndige frivillige, der har tilbudt at bruge nogle nattetimer på at tjekke alle medlemsindbetalinger og få medlemsdatabasen up to date.

Foreningen Andelsgaarde

Andelsgaarde er en forening, der ønsker at starte en folkebevægelse, som skal sikre fremtidens børn et bedre klima, større biodiversitet og sunde fødevarer. Andelsgaarde vil købe landet tilbage én bondegård ad gangen og omlægge jorden til bæredygtigt landbrug.

Faktisk er der mange, som har tilbudt at hjælpe med frivilligt arbejde, men vi skal lige have et par skridt mere på plads, før vi er klar til at tage imod de mange, som gerne vil hjælpe til.

Vi har også fået flere henvendelser fra gårdejere, der gerne vil høre, om de er noget for os. Det er blevet til mange interessante samtaler om dansk landbrug i krise, og hvad der skal til for at vende udviklingen.

Men selv om der er flere, der gerne ser, at vi køber deres gård, så er vi uden egenkapital, og selv om vi får tilbudt masser af hjælp, er der ikke trådt nogen forgyldt mæcen til. Vi er nu så mange, at hvis alle betalte en flad tusindlap, kunne vi betale den første gård kontant, og det kunne måske også være en model.

Men en anden bæredygtig model, som vi lige har fået godkendt af revisor og advokat, er, at Andelsgaarde kan forpagte med forkøbsret. I stedet for at låne penge, kan vi starte med at forpagte en gård, gå i gang med de månedlige indbetalinger og derefter overtage gården, så snart der er likviditet til det.

Modellen er fremkommelig, for så snart der er en konkret gård, kan vi aktivere alle medlemmer med en månedlig indbetaling på 150 kr. om måneden – og med så mange medlemmer løber det hurtigt op.

En anden fordel ved denne model er, at der rundt omkring i landet er rigtig mange små gårde på mellem to-ti hektar som står og sygner hen, og står det til os, vil vi allerhelst starte en ny andelsbevægelse på et frimærke. Vokse uden gæld, en hektar ad gangen.

Men det forudsætter naturligvis, at der er endnu flere, der kan se, at selv et mindre beløb kan være starten på at gøre en stor forskel. Den kommende tid bliver derfor spændende, og vi krydser fingre for, at den første gård snart melder sig. Ja, og se, at de mange nattetimer bliver vekslet til de første hektar jord.

Rasmus Willig er sociolog og medstifter af Andelsgaarde.

Serie

Foreningen Andelsgaarde

Andelsgaarde er en forening, der ønsker at starte en folkebevægelse, som skal sikre fremtidens børn et bedre klima, større biodiversitet og sunde fødevarer. Andelsgaarde vil købe landet tilbage én bondegård ad gangen og omlægge jorden til bæredygtigt landbrug. 

Rasmus Willig er sociolog og medstifter af projektet. Han vil på denne plads fortælle om opbygningen af Andelsgaarde ca. hver sjette uge.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Dejligt at i vokser,har det godt - ser frem til tilføjelsen på min BS med 150 kr./mdr.

Lisbeth Frank Jørgensen, Connie Brask Jensen, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Connie Brask Jensen

Blir simpelthen så glad i låget, - og der kører film i min indre biograf om et økologisk landbrugsDanmark, - hvor folket, vi, har taget magten tilbage over vores fælles danske jord.

Lisbeth Frank Jørgensen

fantastisk god ide at tage tråden op igen. Det kan da lade sig gøre, vi er jo mange fornuftige mennesker i Danmark til at støtte op om det her projekt. Man kunne før så kan vi også nu.