Læsetid: 9 min.

Dansk Folkeparti, Sverigedemokraterna og AfD tiltrækker størst opmærksomhed på Facebook

Højreorienterede partier dominerer den politiske debat på Facebook i Danmark, Sverige og Tyskland. Partiernes budskaber er ofte mere polemiske og når derfor ud til flere sammenlignet med mindre kontroversielle synspunkter. Det viser omfattende data om politiske partiers opslag på Facebook
Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, gæstede sidste weekend Dansk Folkepartis landsmøde og blev modtaget med jubel. Hans parti og Dansk Folkeparti har det til fælles, at de er gode til at få udbredt deres budskaber på sociale medier.

Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, gæstede sidste weekend Dansk Folkepartis landsmøde og blev modtaget med jubel. Hans parti og Dansk Folkeparti har det til fælles, at de er gode til at få udbredt deres budskaber på sociale medier.

Henning Bagger

22. september 2018

»Det er decideret modbydeligt, at en asylansøger stikker en fængselsbetjent i ansigtet med en kniv. Den slags skal føre til øjeblikkelig udvisning af vedkommende! Er du enig, så del og like.«

Sådan skrev Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, i 2017 i et af de af partiets opslag, der har fået størst opmærksomhed på Facebook.

Opslaget er et eksempel på en klar tendens til, at det især er højrefløjens politiske budskaber, der sejrer på det sociale medie. Det kan man konstatere ud fra data, som analysebureauet Analyse & Tal og konsulentfirmaet Nextwork har lavet for Information.

I perioden 1. januar til 31. maj 2018 har Dansk Folkeparti i alt knap 1,2 millioner interaktioner i form af likes, delinger og kommentarer på Facebook. Det er omkring 500.000 flere end Venstre, Enhedslisten og SF, der hver har opnået mellem 6-700.000 interaktioner. Socialdemokratiet, landets største parti, har haft 530.000.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Kim Øverup
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro, Kim Øverup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Hvis man tager sit politiske liv alvorligt, holder man sig fra Facebook.

Steffen Nielsen, Anders Reinholdt, Peter Tagesen, Else-Maria Andersen, Carsten Munk, Kim Houmøller, Henrik Leffers, Jonna Jensen, Espen Bøgh og Thorkil Søe anbefalede denne kommentar

En parallelverden er beskrevet her. Som to hjernehalvdele i de deltagendes hoveder.
Jeg kender et par stykker, der som jeg står udenfor. De hensynsfulde sender mig en mail eller tager mobilen. Min er kun en telefon. Ikke afhængighedsskabende.

Jørgen Clausen

Mens EU bevæger sig fra anstændighed til en fornyet populistisk nationalisme som det sidst sås for 75 år siden er resten af verden bedøvende ligeglade.

Vi er bare 6 % af verdens befolkning i EU. Alene i Kina bor der næsten 3 gange så mange mennesker som i EU. Det samme glæder efterhånden også Indien.

Vestens tid er slut. Vi har bare ikke opdaget det endnu.

Kim Folke Knudsen, Per Torbensen, Torben K L Jensen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar

For det første: Dansk Folkeparti er IKKE en del af højrefløjen. Dertil er partiet for langt fra almindelig ordentlighed og anstændighed. Når selv en socialdemokrat kan erkende DFs mangel på ordentlighed ("Stuerene, der bliver I aldrig), så kan ingen være i tvivl.

For det andet: Facebook er pøblens mødesplads - derfor er det ikke underligt, at Dansk Folkeparti, Sverigedemokraterne og AfD er talrigt tilstede der.

Vist kan man kagle op om DF, SD og AfD i renhedskulturens ånd der går hånd i hånd med den politiske korrekthed, som det sømmelige og anstændige, - for at slippe for en debat om hvad den politiske og kultur-eliten gjorde forkert, siden det står så sløjt til for dem politisk og kulturmæssigt, at de er nødt til at gribe til den slags virkemidler, som at kalde dem antidemokratiske og højre nationalister - hvis ikke endnu værre med nazistiske tilbøjeligheder, eller det helt bløde populister.

Hver gang disse forbandelser imod borgerne udtales fra de politisk korrekte og kultur-eliten, ser vi det samme ske igen og igen, - bålet brænder endnu mere, som om der blev smidt benzin på bålet, og folkets demokratiske stemmer ved valgene øger disse partier, - og det var vel næppe hensigten, hvis man vil bevare demokratiet?

Det er nærmest blevet til en skyttegravskrig - for og imod emnet, uden anden forandring end den der skabes via valg, der indtil videre har bragt DF, SD og AfD mere fremgang, og mere tilbagegang for flere af de gamle partier.

Man kan så gætte på hvor det ender, men mere og mere tyder på de opstrakte arme fra DF, SD og AfD ender som de store vindere med tiden indtil deres regeringstid oprinder.

I Danmark har DF opnået dette i det skjulte, - uden selv at tage ansvar, men det lader sig ikke gøre uden et regeringsparti der for enhver pris vil have statsministerposten.

Med DF ser vi allerede undergravelsen af demokratiets bærende søjler, hvor ministre med svag sans for redelig information til folketingets medlemmer om love og lovforslag, sådan som det er ikke vil være med til at rejse rigsretssag mod disse ministre fordi partiet så ikke kan få gennemført sine mærkesager som nye "lovstramninger"!

"Lovstramninger" der mangler holdpunkt i sund fornuft og helt uden moralsk eller etisk sunde principper, men er nået psykotisk hysterisk lavpunkts yderlighed.

Vælgerne jubler i stadig større tilslutning, og ser intet forkert heri, at love indføres der krænker friheden - ikke blot for dem "stramningerne" er udset til, men også begrænser friheden for alle borgere i samfundet.

I "blindhed" genkender man ikke billederne fra fortiden med opstrakte armes jublen, mens demokratiet langsom kvæles i magtbegæret, der drives af forfølgelse af udvalgte.

Vi har netop set hvordan udviklingen bliver fremover, med vedtagelsen af DR's ny budget, - den store danske kulturinstitution, som skulle give danskerne sit eget TV og radio med egne programmer for at styrke den danske kultur for alle.

- Åh, skråles der, - der er så mange andre udbud af TV kanaler, - ja og TV2 der selv om de får statstilskud ikke fik det beskåret ved samme lejlighed. - men så er der alle de andre store kanaler.

- Jo..., tak, vist er det det, som hver aften sender X-faktor på kanal 5, 8, 17 og 22, og på kanal 6, 9, 18 og 23 sender "den store bage dyst", men sandelig om ikke også kanal 7, 9, 21 og 25 der sender de "vild med dans" - sikke et udbud at prale med, - det er lige de kanaler som face-book brugerne har brug for når de efter timer er trætte face-book og vil foretage sig noget andet.

Jovist er der rigeligt med udbud, - men ikke kvalitet der udvikler eller giver ny viden eller indsigt - for slet ikke at tale om nye tanker, nej forsnævringen er det foretrukne når der skal tjenes penge, - for det er bestemt ikke åndelig føde, sådan som nogle vil fremstille udbuddet af TV kanaler.

DF holdt til fulde deres trusler tidligere mod DR - for bl.a. serien 1864, om krigen som Danmark tabte, men ikke blev vel modtaget som et stykke Danmarks historie, der hvilede på bogen "slagtebænk Dybbøl" af Tom Buk-Swientys, som DF heldigvis endnu ikke har forsøgt gjort til kætterske, og som skal brændes offentligt.

DF's magtmodel i den forbindelse, - med trusler først og siden repressalier i form af beskæring af DR, følger til fulde den fascistiske ideologi - trusler og tvang for den åndelige magt over medierne og siden over borgerne.

Med jubel fra de mange over det enkle og let forståelige, men også demokratisk fordærvelige, går demokratiet sin undergang i møde med opstrakte arme, for at følge de lette paroler der lyder så indsmigrende rigtige.

Det bliver kun patetisk og stupidt når et ungdomsmedlem fra DF gladelig udstøder sit budskab om, "tro hører hjemme i kirken", men helt har glemt at netop Tro bygger DF mange af sine udsagn på for at skaffe endnu flere vælgere - "man tror ikke på samfundstjeneste - kun på fængselsstraffe", "man tro ikke på korte fængselsstraffe - kun de rigtig lange", - når de bryder den barriere, som de endnu ikke har brudt, men gerne vil, så er vejen banet for overtagelse af vore domstole og tredeling af magten også brudt, og den totalitære stat holder sit indtog, - til det strakte armes juble.

Mads Berg, Flemming Berger, Aksel Larsen, Eva Schwanenflügel og Henning Nielsen anbefalede denne kommentar

Mistrøstig. Kan vi virkelig ikke udtænke et bedre ledelsessystem end dette misrepræsentative demokrati.

Steffen Nielsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar

Eller sagt på en anden måde.... jo dummere det man siger er jo mere opmærksomhed giver det.

Steffen Nielsen, Kim Folke Knudsen, Peter Tagesen, Eva Schwanenflügel og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
Henning Nielsen

Man kunne jo forledes til at tro, at den, der giver disse synspunkter spalteplads, selv er med til at støtte dem.

Måske skulle medierne se lidt på deres muligheder for at eksistere frit, før de er forsvundne.

Bassim Walid, Espen Bøgh, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Henrik Leffers og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Ale medier har en for-og en bagside og hvis den enkelte kun ser en side, kan det let blive bagsiden-lidt afhængig hvilket menneskesyn det enkelte menneske har. Face book tror jeg er kommet for at blive i det mindste foreløbig og ja tonen kan være hård. Men Henrik Brøndum skriver man bør holde sig fra Face book, men rigtig mange medier og dagblade bruger så også face book som platform for deres læseres engagement og kommentarer. Vi kan så godt blive enige om at det ikke er skøn læsning mange gange Men jeg vil nu påstå jeg er samfunds-og politisk engageret og ved at bruge flere opslag får man trods alt et bredere billede end kun ved at læse et enkelt dagblad, som så for mit vedkommende er denne her.

Morten Nielsen, David Zennaro, Mogens Holme og Peter Knap anbefalede denne kommentar

Viggo Okholm,22. september, 2018 - 08:30

Måske skulle flere dagblade /medier lukke hullet til Face-book for åben debat, og ikke som nu overlade rummet for debat til Face-book, - og samtidig kræve "der "fægtes" med åben pande" - dvs. under eget navn og ikke som i Face-book eller Ekstra Bladet - mærkelige navne.

Ved at overlade "banen" til Face-book - der uden ansvar bringer disse indlæg, i modsætning til vore egne medier, hvor redaktionerne er ansvarlige for indholdet, bliver det netop en fri debat, og ganske rigtigt med visse restriktioner, men hellere der end Face-book.

Politiken har valgt en helt anden linje, - "vi er åndseliten der udgiver den rigtige mening til læsning, og vil ikke modsiges i vort medie, eller for vores åndberigende tanker"!

Med medieforliget for DR er der lagt politisk begrænsning på mediets udfoldelse af frie tanker om dagligdagens politiske udvikling osv. i samfundet som helhed, og som DF sammen med LA har været bannerfører for, - noget man ikke forbinder med den største visdom her til lands, men nærmere i den anden ende af skalaen.

Lad debatten være dansk og i medierne vi selv har, ikke i fremmede medier udenfor ansvar, og som kræver læserne tilslutter sig disse medier i stedet for en debat i vore egne medier, både om egne og forhold udenfor Danmark.

Kim Øverup, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Viggo Okholm, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Noget tyder på, at det ikke kun er algoritmerne, der favoriserer splittende indhold. I den ny dokumentar Facebook bag lukkede døre produceret af britiske Channel 4 og som kan ses på DR2 afslører en journalist, der er gået undercover som indholdsmoderator for Facebook i Irland, hvordan man bevidst undlader at fjerne indhold med vold, hadefulde udsagn og racisme – bl.a. fra bevægelser fra den yderste højrefløj. Det er i modstrid med Facebooks tidligere udsagn om, at man aktivt arbejder for at lukke ned netop den form for indhold."

Det er blevet mainstream at ytre sig hadsk, og Facebook har sat sig på kommunikationen.
Stort set alle er på Facebook, og politikere og medier har sat sig selv i en prekær situation ved at overlade deres nyhedsflade til algoritmer og tilfældige moderationer, der hovedsageligt styres af klik og 'popularitet' baseret på laveste fællesnævner.

Toget er kørt for medierne, medmindre de kunne skabe en selvstændig, fælles platform for nyhedsdeling der er ligeså populær.
Men det er nok tvivlsomt.

Fordummelse er ikke svær at gennemføre i en globaliseret verden, når det foretrukne medie er 'gratis', (du betaler med dine egne data), og der ikke er nogen grænser for hvad du må sige, (jo værre, jo bedre).
Mange får deciderede 'highs' af al den ballade deres opslag eller kommentarer forårsager - og det inkluderer ikke kun trolls, men i tilgift visse politikere og deres proselytter, (også på Twitter).

Det eneste forsvar vi endnu har tilbage er hvad der er levnet af den frie presse.
Public Service er jo blevet invaderet..

Kim Øverup, Mads Berg, Jørgen Dahlgaard, Espen Bøgh, Kim Folke Knudsen, Leo Nygaard, Lars Schmidt, Carsten Munk og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Vi kan alle undlade at holde sladderbladet og læse det ved frisøren - for derved at konstatere, at det hele er så inderligt ligegyldigt - og utroværdigt.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Nu skal det så for god ordens skyld siges at man kan dele Informations artikler på Face book, hvilket jeg gør, hvis jeg føler en bredere skare bør læse det. Jeg synes altså at jeg også får gode feed backs på den front.

Jeg ved ikke om I andre har bemærket det samme. Men flere og flere netmedier - pt. nichemedier - er begyndt at fravælge facebook-plugin'et på deres hjemmesider og moderere deres respektive facebookvægge hårdere. Jeg ser en tendens til at facebookværktøjet, som kommunikationsmiddel og talerør, er på retræte og det bifalder jeg.

Kim Øverup, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar