Nyhed
Læsetid: 4 min.

DR’s nye formand er en erfaren købmand, men er det nok?

Danmarks Radios nye bestyrelsesformand, Marianne Bedsted, har en lang karriere inden for detailhandlen og hotelbranchen. Men ingen erfaring med medier eller med at lede en offentlig virksomhed på størrelse med DR
Marianne Bedsted er oprindeligt kontoruddannet. Men har siden uddannelsen har haft en række lederstillinger hotel- og restaurationsbranchen. I 2009 blev Marianne Bedsted ansat som direktør for Musikhuset i Aarhus, og senere fik hun flere poster i kulturlivet, blandt andet som bestyrelsesformand for Den Jyske Opera og medlem af bestyrelsen i Copenhagen Contemporary.

Marianne Bedsted er oprindeligt kontoruddannet. Men har siden uddannelsen har haft en række lederstillinger hotel- og restaurationsbranchen. I 2009 blev Marianne Bedsted ansat som direktør for Musikhuset i Aarhus, og senere fik hun flere poster i kulturlivet, blandt andet som bestyrelsesformand for Den Jyske Opera og medlem af bestyrelsen i Copenhagen Contemporary.

Jens Henrik Daugaard

Indland
10. september 2018

Den første januar 2019 får DR ny bestyrelsesformand. Det bliver den 51-årige Marianne Bedsted, som i dag er direktør i Salling Group med ansvaret for to stormagasiner samt 16 kaffebarer og 14 burgerrestauranter, som afløser den nuværende formand, Michael Christiansen. Det oplyser kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Marianne Bedsted har mange års erfaring som leder i hotelbranchen og detailhandlen bag sig. Men hun har ikke erfaring fra en politisk styret virksomhed i samme størrelse som DR. Og det kan blive et problem, siger medieforsker og professor emeritus ved Aarhus Universitet, Frands Mortensen.

»DR er under meget voldsom beskydning fra Christiansborg. Det er tydeligt, at flere politikere ønsker at detailregulere DR i et helt andet omfang end tidligere, og den situation kræver af en bestyrelsesformand, at hun kan samarbejde med politikerne på en måde, som holder detailstyringen væk fra DR,« siger han,

Marianne Bedsted har i et interview med Politiken sagt, at hun »ikke har meget kendskab« til arbejdet i en politisk styret virksomhed som DR.

»Det er ærlig snak,« siger Frands Mortensen.

»Og det har regeringen sikkert ikke noget imod. For hvis hun ikke formår at være DR’s bolværk over for stormvejret fra Christiansborg, så får de lettere ved at bestemme.«

Resultatorienteret købmand

Marianne Bedsted er oprindeligt kontoruddannet. Ved siden af uddannelsen arbejdede hun som tjener og kom på den måde ind i hotel- og restaurationsbranchen, hvor hun siden starten af 1990’erne har haft en række lederstillinger. I 2009 blev Marianne Bedsted ansat som direktør for Musikhuset i Aarhus, og senere fik hun flere poster i kulturlivet, blandt andet som bestyrelsesformand for Den Jyske Opera og medlem af bestyrelsen i Copenhagen Contemporary.

Programchef i Musikhuset i Aarhus, Mette Kier, beskriver Marianne Bedsted som »resultatorienteret« og »meget handlekraftig« og som en person med et godt netværk blandt politikere og erhvervsliv i Aarhus.

»Der var en leder i Politiken, hvor der stod, at hun var forholdsvis ukendt. Men det må være i København. Det er hun i hvert fald ikke herovre, bestemt ikke,« siger Mette Kier.

»Hun er en fantastisk netværker og en god kommunikator. Hun er bestemt kendt i kulturmiljøet og i erhvervslivet.«

Men selv om Marianne Bedsted har arbejdet sammen med politikerne i byrådet Aarhus, og selv om Musikhuset – ligesom DR – er en politisk styret virksomhed, så er det »noget helt andet« i DR, siger Frands Mortensen.

»Det politiske pres på Musikhuset i Aarhus er på et helt andet niveau end det pres, der er på DR. I Musikhuset drejer det sig om at få økonomien til at hænge sammen. I DR handler det om det indholdsmæssige, og hun har aldrig tidligere været udsat for, at nogle af byrådspolitikerne i Aarhus ville bestemme, hvilke koncerter de skulle spille i musikhuset. Det kommer hun til nu.«

Samtidig er den politiske uenighed om retningen for DR blevet større de seneste år. Historisk er medieaftalerne blevet indgået af et bredt flertal i Folketinget, men den seneste aftale er kun underskrevet af regeringspartierne og Dansk Folkeparti. Den smalleste aftale siden 2002 – og aftalen betyder besparelser i DR på 770 millioner over de kommende år.

Ifølge Frands Mortensen kan kombinationen af et øget politisk pres og en politisk uerfaren bestyrelsesformand blive et svækket DR – og i sidste ende øget politisk indflydelse på DR’s programmer.

»DR’s overordnede forpligtelse er at sende et alsidigt og mangfoldigt udbud af programmer. Det er grundlaget for public service. Men det grundlag er under angreb, og det er alvorligt,« siger han. 

Samling på bestyrelsen

En anden vigtig opgave bliver at samle bestyrelsen. 

DR’s bestyrelse er sammensat af repræsentanter fra blandt andet de politiske partier, som i flere tilfælde er gået ud og har kritiseret institutionen offentligt. Det har skabt usikkerhed, forklarer Frands Mortensen.

»Der har været en lang og uheldig tradition for, at bestyrelsesmedlemmerne i DR ikke fungerer som bestyrelse, men som kritikere af DR. De går ud i offentligheden og undsiger DR eller angriber DR’s programpolitik. Det undergraver DR’s legitimitet og styrke i forhold til det politiske niveau,« siger han.

Ifølge direktør i hotel- og restaurationsbranchens organisation Horesta og tidligere kollega, Katia Østergaard, kan Marianne Bedsteds ledererfaring blive en fordel i forhold til samarbejdet i bestyrelsen.

»Som bestyrelsesformand skal man kunne mange ting, men hendes store styrke bliver, at hun er god til at få mennesker til at arbejde sammen. Hun har selv har været leder i 25 år og har mere erfaring end de fleste 50-årige.«

Katia Østergaard peger dog på, at der er »kæmpe forskel« på at lede en privat virksomhed som Torvehallerne i Vejle eller stormagasinet Salling og en kulturinstitution som DR.

»Det er to forskellige ting. For det første er der stor forskel på at være i en privat virksomhed, hvor du skal sikre en bundlinje, og så til at være i en offentlig virksomhed som DR. For det andet er DR en helt særlig offentlig virksomhed, hvor der er konstant opmærksomhed fra politikere og medier. Det er nogle helt andre kompetencer, som skal i spil.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det lyder uhyggeligt - "Ifølge Frands Mortensen kan kombinationen af et øget politisk pres og en politisk uerfaren bestyrelsesformand blive et svækket DR – og i sidste ende øget politisk indflydelse på DR’s programmer." -
Mette Bock har sikkert valgt hende med megen omhu. Men når Folketinget har indført forebyggende tilbageholdelser osv..... - så hvorfor ikke et regeringsstyret DR.

Torben Bruhn Andersen, John Poulsen, Jørn Andersen, Rolf Andersen, Anne Eriksen, Steen Sohn, Bettina Jensen, Bjarne Andersen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det kunne også tænkes, at Mette Bock & co har undervurderet Marianne Bedsted, og måske får lidt mere kam til håret end de havde forudset?
Ihvertfald er det positivt, hun har en samlende personlighed, og ikke trives med ævl og kævl.

ingemaje lange, Jørn Andersen, Anne Eriksen, Daniel Joelsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Der er ikke tvivl i mit sind om, at regeringen og DF ønsker at styre alting alt for meget.
Lad os nu se, om Marianne Bedsted er en gæv forkæmper for armslængeprincippet eller ej..?

Torben Skov, Vibeke Hansen, Jørn Andersen, Anne Eriksen, Bjarne Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja "vi" må håbe at MB har forregnet sig.

Man kan håbe, at Bedsted kommer med en ballast, hvor man i det mindste forstår, at loyaliteten ikke skal rettes imod politikerne, men ejerkredsen, licensbetalerne, og de ansatte.

Torben K L Jensen

Hun skal bare være loyal overfor public-service loven og intet andet.

Torben Bruhn Andersen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Nu er vi der, hvor man snart har ødelagt de gode ting, der var tilbage i DR ved at ligge sig fladt ned i public-service sovsen. Det vil bestemt ikke skade med en erfaren leder.

Er det ikke sådan at hvad der er mainstream blandt politikere er det som bliver mainstream blandt journalister, anyway. armslænge eller ej. Journalisterne løber selv i røven på politikerne og vil gerne lyde som dem og de har tv-programmer som Besserwiserne, hvor Hans Engel og andre sætter rammerne for hvad der skal diskuteres journalistisk. Og derfor bestemmer politikerne f.eks. hvad Carsten Jensen bliver spurgt om i forbindelse med hans nye bog, og der er f.eks. forargelse over at ham beskriver Df'ere som kældermennesker. Et andet eks. kunne være at koalitionen, der startede Irakkrigen blev skyld i at op til 1 million mennesker ikke lever længere. Ingen spørgsmål her - armslængde eller ej......

Egon Stich, Torben Skov, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar

Den tid hvor DR var kritisk overfor andet end bilsvindlere og ægteskabsbedragerer er for længst pass'e,istedet for journalister huserer en flok ubehjælpsomme barnerøve ganske uden substans,som hakker og stammer sig vej gennem æteren.

Steffen Gliese, Egon Stich, jørgen djørup, Bo Carlsen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Detailhandel?

FFS.