Læsetid: 8 min.

Eksperter: Hvis politikerne vil reducere bureaukratiet, skal de lave politik på en ny måde

Regeringen vil med sin afbureaukratiseringsreform frigøre fire milliarder kroner ved at skære ned på regler, puljer og mål. Eksperter mener, at de fire milliarder er en skjult besparelse, og stiller sig tvivlende over for, om politikerne virkelig vil få reduceret bureaukratiet
Statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Anders Samuelsen, justitsminister Søren Pape og innovationsminister Sophie Løhde ses her på pressemødet efter regeringsseminaret på St. Restrup Herregård ved Nibe, tirsdag 4. september 2018.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Anders Samuelsen, justitsminister Søren Pape og innovationsminister Sophie Løhde ses her på pressemødet efter regeringsseminaret på St. Restrup Herregård ved Nibe, tirsdag 4. september 2018.

Henning Bagger

5. september 2018

’Færre regler og mindre bureaukrati’ hedder regeringens nye afbureaukratiseringsreform, som blev præsenteret tirsdag af statsminister Lars Løkke Rasmussen og innovationsminister Sophie Løhde.

Budskabet fra regeringsseminaret i Nibe i Nordjylland var, at nu skal borgeren og de ansatte i centrum i det offentlige.

»Der er for meget topstyring og for lidt nærhed,« lød det fra Lars Løkke Rasmussen, inden han lod sin særlige afbureaukratiseringsminister overtage mikrofonen.

Sophie Løhde kunne fortælle, at regeringens reform byder på 130 konkrete initiativer til afbureaukratisering på de store velfærdsområder.

Regeringen vil blandt andet droppe 300 regler, som borgere og fagfolk det seneste år har anmeldt igennem ’Meld en regel’-kampagnen, halvering af antallet af puljer, forenkle registreringskrav for sosu-assistenter i ældreplejen, gøre det lettere for lærerne at lave elevplaner i folkeskolen samt lave forsøg med frie institutioner, som fritages fra statslige og kommunale regler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Regeringens sparegris er umættelig :-(

Nette Skov, Carsten Wienholtz, Henrik Peter Bentzen, kjeld jensen, Jens J. Pedersen, Torben K L Jensen, Connie brask, Anne Eriksen og Berith Skovbo anbefalede denne kommentar

Joh, men det er kun de kedelige regler, vi slår ned på.
Som kontrol af forurening, medicin på plejehjem og revision - hvem sagde topstyring?

Steffen Gliese, jørgen djørup, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Henrik Peter Bentzen og Connie brask anbefalede denne kommentar

Pligtopfyldenhed og konfliktskyhed.
F... hvor det fylder meget i mange offentlige ansattes sind og tanker.
Været konsulent der i mange år, og har forsøgt at få geninstalleret den individuel sunde fornuft, - og tage sin faglige og individuelle frihed tilbage.
Der er nemli INGEN der giver den til een.
Det er og bliver alle de brave mennesker der arbejder i den offentlige sektor der simpelthen må sige fra. Ved at handle ud fra deres uddannelse, viden, erfaringer og dialoger med borgerne. Sådan. Back To Basis.
Og væk fra de ligeså mange ansatte der på et kontor sidder på deres flade og udformer tomme, ureflekterede, tusindtallige regler, praksisser for nogen andre end dem selv.
Kunne godt tænke mig at se en graf, der viser hvor mange offentlige ansatte der laver regler for nogen andre.
Regeringens udspil, - er netop bare spil for galleriet. Og savlende leflen.

Steffen Gliese, Arne Albatros Olsen, jørgen djørup, Nette Skov, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, Henrik Peter Bentzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ebbe Overbye og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

De har jo selv skabt det bureaukrati og virker jublende glade for et håbløst resultat i skoler, på hospitaler og især for de svageste i kommunernes RÆDSELSFULDE jobcentre. Så det tror jeg ikke på. Til gengæld har de sparet penge, hvilket åbenbart er det eneste resultat mål, som gælder i Venstre.

I feel like I'm in FUCKING WASHINGTON!

Steffen Gliese, Arne Albatros Olsen, Nette Skov, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen, Henrik Peter Bentzen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Det her er smart af Løhde og co. Næste gang kommunerne klager over manglende midler bliver svaret, jamen I kunne da bare have været bedre til at regelsanere. Så er den ged barberet.

Steffen Gliese, Connie brask, Arne Albatros Olsen, Nette Skov, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Anne Eriksen og Henrik Peter Bentzen anbefalede denne kommentar

rent fup på aller øverste hylde,samme dag som fupmageren Lars Løkke vil afbureaukratiserer,lægger han op til mere bureaukrati ,ved at man skal give hånd for blive dansk statsborger,så er det at man
nået dertil om Lars Løkke kun er egnet være gadefejer

En stor part af bureaukratiet opstår i medfør af politikernes vedtagelse af love - og der er altså en international faktor som overses ... eller måske med vilje holdes ude af iagttagelse, og det er vores tilknytning til en overnational koncern ved navn EU - som, anslået af selv eksperter med sympati for koncernen, provokerer mere end halvdelen af al den lovgivning, som vedtages af Folketinget.

Store dele af dét bureaukrati som idag råder, udgår fra EU-relateret lovgivning; det gælder på udliciterings-/udbudsområdet, på skatteområdet, på tilsynsområderne, på medicinområdet, på databeskyttelsesområdet, på forbrugerbeskyttelsesområdet og på en række andre områder.

Så det ser jo øh, visionært og smukt ud.

Connie brask, Inger Nilsson, Bjørn Pedersen, Flemming Berger, Jan Skovgaard Jensen, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar

Magt kan kun afgives frivilligt i det omfang, man har magten.
Afbureaukratisering er afgivelse af magt og styring over personer, institutioner og kommuner.
Smukt at starte dette - starte valgkampen ! - men det ligner at ville afskaffe modvind på cykelstierne.
At fjerne EU-overmagten er endnu mere utopisk.
Alle siden Schlüter har snakket om dette, men det bliver ved snak og valgflæsk..

Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der kommer hurtigt ønsker på banen - Medico-branchen vil gerne have færre udgifter i forbindelse med life-science. Måske smutter fødevare kontrollen også?

Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ kjeld jensen
05. september, 2018 - 12:03 :
"rent fup på aller øverste hylde, samme dag som fupmageren Lars Løkke vil
afbureaukratisere, lægger han op til mere bureaukrati, ved at man skal give hånd for blive dansk statsborger, så er det at man er nået dertil om Lars Løkke kun er egnet være gadefejer".

Kjeld, det samme tænker jeg også !!

Argumenter imod "håndtryksloven" :

1) Den er i bund og grund udansk.
Der har aldrig været en tradition for håndtryk i Danmark, såfremt det ikke vedrørte handel eller aftaler mellem ligesindede adel eller borgere. Håndtrykket blev først alment i Danmark i slutningen af 1800 - tallet og i begyndelsen af det 1900 århundrede. Her drejede håndtrykket sig til at mænd hilste på hinanden.
Man løftede på hatten for kvinder, fx Fru Klædehandlerske Mæsken eller Fru Doktor Overlæge Væsken.
Der var blandt bønder en tradition for at spytte i sin hånd før man gav 'håndslag' på en handel, der blev kritiseret af de nu bedre videnskabelige argumenter for smitte. For dette håndslag bragte uvægerligt smitte hjem til gården.
Dette håndtryk var noget Romerne fandt på. Så vi har importeret det med kristendommen.
Vikingerne lagde hånden på hjertet, og udtalte en tro- og love erklæring mundtligt, som blev husket af familierne og ætterne i mindst syv led.
Således kunne man ikke lyve på Tinget.

2) I mange religioner praktiserer man slet ikke håndtryk.
Det drejer sig om Buddhisme, Hinduisme, ortodoks Islam, ortodoks Jødedom, og flere grene af de monoteistiske religioner, såsom Jehovas Vidner og flere af samme dur.
I Jehovas Vidner må et barn slet ikke holde fødselsdag eller Juleaften.
Når der således er et barn i børnehaven der bliver fejret, ved børnene i Jehovas vidner at disse børn kommer i helvede når de dør.
De får fortalt, at alle andre mennesker end dem selv er splittergale, fordi Vorherre ikke har indgivet dem "synet".
Hvem stopper den slags indoktrinering?

Steffen Gliese, Connie brask, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er også mandlige kristne præster, der ikke vil give hånd til kvindelige præster.
Skal de ikke ekskluderes af Folkekirken?

Nej, for kampen for kvindekønnets såkaldte 'ligeret' handler ikke om kvinderne.
Den handler om at udstille mænd af anden etnicitet for forbrydelser mod kvinder.
Istedet for at kigge sig selv i spejlet og opdage hvor idiotiske de er, vælger de at beskylde alle andre for deres uformåen.

Eva Schwanenflügel

Mindre end halvdelen af Dansk Folkepartis MF'ere bestod Danskhedsprøven.
Ca. 95 % af deres vælgere fejlede.

Anne Eriksen, Arne Albatros Olsen og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvor mange kan på stående fod huske Adam Öehenslägers fødselsdag, eller datoen for Olsen-bandens første film?
INGEN.
Medmindre man er den største nørd i Danmarkshistorien.
Hvem tror, Inger Støjberg kunne bestå testen uden hjælp?
INGEN.

Anne Eriksen, Flemming Berger og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Jesper Graugaard

først bruger man milliarder på ligegyldig software, som skal kontrollere den offentlige sektor ,hinanden og samfundet. Så vil man lave love om beklædning og håndtryk, og vupti - så vil man i samme håndtryk lave afbureaukratiseringsreformer. Om lidt vil man lave paroler i stil med "Vi vil lave Danmark stor igen" og andet vås. Danske politikere koster samfundet milliarder at skattekroner og det fører ingen veje, har ingen visioner der rækker længere end max. 4 år. Det er så afgørende at stemme i den rigtige retning ved næste valg, men udfordringen er, at det er meget svært at finde et parti og en politiker, som rent faktisk har konstruktive visioner, som ikke er funderet med "hate-crime" og på bekostning af en tilfældig befolkingsgruppe. Det er for tamt, at et så rigt land ødsler med så meget og får så lidt gjort.
Danske medier har en kæmpe opgave foran sig, når de skal dæmme op får hadske paroler, twitter & fabookbotter, får at sikre befolkningen rent faktisk få kompetent information, der kan danne grundlag for et sagligt valg, der tilgodeser kommende generationer. Men også de danske medier er til fals for den hadske og grimme tone, som politikere udtaler, da det er ren klik-bait. Det mentale tomrum bliver gabende stort og eneste gængse valuta er angst og had. Som nation burde vi være kloge nok til ikke at være til fals for tomme floskler men være istand til, at se en sund og bæredygtig fremtid i sigte. Men vi fejler, fordi politikere finder den laveste tegneserie-nævner og medierne lapper det i sig imens vi alle deler det, vi hader og derved fremmer dumheden.

Anne Eriksen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

"Smukt at starte dette - starte valgkampen ! - men det ligner at ville afskaffe modvind på cykelstierne.
At fjerne EU-overmagten er endnu mere utopisk."

Hvis vi vi gør medvind på cykelstier til et mere realistisk ønske end at bringe magtdistancerne ned i form af en udmeldelse af EU, subsidiært en betragtelig indskrænkning af koncernens udbredelse og magt, så har neoliberalismen vundet endnu en sejr. Endda i folkedemokratisk-progressives egen mund.

Anne Eriksen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar