Læsetid: 1 min.

Eksternaliteter – endnu et økonomisk begreb, du bør kende

Hvis man skal tage magten over økonomien tilbage, skal man forstå dens nøglebegreber. I denne serie forklarer vi 20 af dem. Nummer 6 er eksternaliteter
Hvis man skal tage magten over økonomien tilbage, skal man forstå dens nøglebegreber. I denne serie forklarer vi 20 af dem. Nummer 6 er eksternaliteter
22. september 2018

Eksternaliteter er den påvirkning, som rammer andre personer end dem, der er direkte involveret i en markedstransaktion. Det kan både være positivt – som en gevinst – eller negativt ved at øge omkostningerne for andre eller forringe deres nytte.

Uddannelse giver f.eks. positive eksternaliteter, fordi uddannelse og forskning ikke bare betyder, at det enkelte individ eller virksomhed bliver mere produktiv, men også har en afsmittende effekt på andre dele af samfundet og bidrager til at øge andres produktivitet, hvis andre f.eks. får gavn af nye videnskabelige opdagelser. Derfor giver det økonomisk mening, at det offentlige er med til at finansiere uddannelsessystemet, og at det ikke bliver overladt til udelukkende at være en markedsaktivitet.

Af negative eksternaliteter er ting som miljøpåvirkninger, klimabelastning mv. Her er problemet, at varernes pris ikke afspejler den reelle omkostning, der er ved at producere dem: Et klassisk eksempel er luftforurening fra produktion eller trafik. Luftforurening påvirker andre mennesker negativt på en række forskellige måder. Det kan være direkte i form af forringet sundhed og kortere levealder, skade på bygninger, klimaforandringer, afgrøder samt potentielt milliarder i øgede offentlige udgifter til sundhedsvæsenet. Alt sammen ting som ikke bliver afspejlet i den pris, der er ved at producere varen.

De negative eksternaliteter søger man oftest at modvirke gennem regulering eller afgifter, der kan betyde, at varerne kommer nærmere den pris, som de reelt koster at producere. De positive eksternaliteter kan man søge at øge ved at give statslige tilskud.

Serie

Vi tager økonomien tilbage

Økonomien er taget fra os. Vi forstår den ikke og har ikke magt over den. Og når vi ikke forstår økonomien, kan vi ikke stille dem, der har magten over den, til regnskab – endsige forandre den.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eksternalaiteter! Den næste artikelserie bliver vel, at skal vi vinde magten over astrologien tilbage, må vi først forstå dens begreber.
Jeg havde ikke lige forestillet mig, at det kritiske syn på økomi grundlæggende bestod i at gå ud fra de økonomiske teoriers nødvendighed, og derfor må de uvidende masser uddannes i faget for bedre at se den økonomiske skønheds lys.
Blålys mine damer og herre. Talmystikere har altid kæmpet med deres formler, og det har da skabt spændende matematik, men aldrig klarhed.

Eva Schwanenflügel

@ Peter Knap

Peter, det er jo bare en lille ordbog.. Det er da ikke helt dårligt at få forklaret grundbegreberne?
De andre artikler i den økonomiske serie bygger fint ovenpå efter min ringe mening :-)