Læsetid: 6 min.

Enhedslisten vil regulere »svingdørskultur« i Finanstilsynet – åbner for at give embedsmænd højere løn

Et råd skal fra sag til sag godkende jobskifter mellem offentlige tilsynsmyndigheder og finanssektoren, foreslår Enhedslisten. Det sker efter habilitetsproblemer i hvidvasksagen. Direktør i Finanstilsynet Jesper Berg erkender, at han mister »meget attraktive folk« til finanssektoren
Tidligere formand for Finanstilsynet Henrik Ramlau-Hansen var en del af Danske Banks topledelse og sad ifølge Financial Times med et møde i 2014, hvor der blev advaret om hvidvask i den estiske filial. 

Tidligere formand for Finanstilsynet Henrik Ramlau-Hansen var en del af Danske Banks topledelse og sad ifølge Financial Times med et møde i 2014, hvor der blev advaret om hvidvask i den estiske filial. 

Niels Hougaard

26. september 2018

Sagen om milliardhvidvask i Danske Bank har udstillet, at de hyppige personaleudvekslinger mellem finanssektoren og tilsynsmyndighederne udgør et problem.

Det mener Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, der derfor vil gøre det sværere for medarbejdere at skifte job mellem f.eks. en bank og Finanstilsynet.

»Det er stærkt problematisk, når vi blandt andet i den aktuelle hvidvasksag ser, at samme personer sidder på den ene side af bordet den ene dag og på den anden side af bordet den anden dag. Det skaber mistillid og mistanke om inhabilitet og kasketforvirring,« siger Rune Lund.

Den daværende formand for Finanstilsynet Henrik Ramlau-Hansen erklærede sig fluks inhabil, da hvidvaskskandalen i Danske Bank begyndte at rulle i 2017. Han var tidligere finansdirektør i Danske Bank, og det kom for nylig frem, at han havde deltaget i centrale møder om pengestrømmene gennem Danske Banks estiske filial, hvor hvidvasken fandt sted.

Historien har affødt spekulationer om, hvor meget Henrik Ramlau-Hansen vidste om milliard-hvidvasken i Danske Bank, mens han bestred formandsposten i Finanstilsynet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Eva Schwanenflügel
 • Erik Nissen
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Oluf Husted
 • Torben Lindegaard
 • Kurt Nielsen
 • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, Anne-Marie Krogsbøll, Oluf Husted, Torben Lindegaard, Kurt Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nej. Vi skal have et tjenestemandssystem tilbage, der sikrer det offentlige imod, at folk skifter til privat ansættelse - f.eks. ved en opsplitning af uddannelserne, som målretter dem offentlig tjeneste og gør dem ubrugelige i det private erhvervsliv.

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, kjeld jensen, Arne Lund, Anne-Marie Krogsbøll, Jan Skovgaard Jensen og Klaus Flemløse anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Et mandarin-system som de havde i Kina - hvor mandarin-uddannelsen var lang,havde sit eget skrift-sprog der kunne bruges overalt i riget i midten som kejserens embedsmænd med kejserlige beføjelser.
Uhyggeligt -du. En professionel stavnsbinding vil vist ikke være populær.

Torben K L Jensen

Det letteste vil være at give dem vide beføjelser og en løn der altid kan reguleres til at være højere end i det private - så at sige i den gode sags tjeneste.

Godt at vi har et parti, der tør tage kampen op mod bankmafien herhjemme.

Per Hansen, Niels Bønding, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Anders Graae, kjeld jensen, Ole Kristensen, Arne Lund, Anne-Marie Krogsbøll, Oluf Husted, Jørgen Tryggestad, Kurt Nielsen, Frede Jørgensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Jeg tror, at banksterne er i så ond hensigt, at de altid vil overbyde lønnen i det offentlige, med mindre niveauet når absolut urimelige højder.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Verner Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Oluf Husted og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Ja det enkelte menneskes ulidelige begær efter mere på trods af om man har nok hersker så også i lille "Dannevang" trist og uhyggelig og vores system bruger det hele vejen igennem-desværre. Hvor bliver moralen og respekten for sammenhæng af?

Eva Schwanenflügel, Holger Madsen, Steffen Gliese, Verner Nielsen, Ib Christensen, Arne Lund, Anne-Marie Krogsbøll og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Kan jeg få bare én politiker, eller journalist, der tør forlange at se årsopgørelserne hos disse højtlønnede bank- og tilsynschefer?

Jeg tvivler på at de betaler indkomstskat efter reglerne, indtil jeg ser deres selvangivelser.

I må gerne se mine, tilbage fra 1959, altså "duel" på skattevillighed.

John Poulsen, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel, Knud Anker Iversen, Viggo Okholm og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

Indtil vi finder en system, der bedre kan holde på dygtige offentlig ansatte - og som, når de alligevel forlader deres offentlige job med specialviden, også sørger for at de ikke udnytter denne viden til at omgå vores love, må vi jo straffe dem ekstra hårdt, når vi knalder dem med fingrene i kagedåsen.....

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Anne-Marie Krogsbøll og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Der er så mange ting at tage fat på i den spillebulesektor. Højere lønninger er ikke en af løsningerne.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Holger Madsen, Steffen Gliese, Viggo Okholm, Lise Lotte Rahbek og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Øjenåbner.: Se engang hvad Berlinske skriver herom: "Whistlebloweren har tidligere erklæret sig parat til at tale med de danske myndigheder, hvis banken ville frigøre ham helt fra hans underskrevne tavshedsklausul. Men ifølge ham har han og Finanstilsynet ikke kunnet nå til enighed med Danske Bank om vilkårene."
Så den tavshed pligt skal myndighederne naturligvis kunne fritage whistleblowere fra i.f.t.myndighederne selv i det mindste og efter et sæt spilleregler, dommerkendelse f.eks.

Til gengæld er whistlebloweren nu i dialog med det estiske finanstilsyn, bekræfter han. Her er sagen angiveligt mere enkel, da estisk lovgivning giver det estiske tilsyn bredere juridiske beføjelser til at kontakte og afhøre centrale vidner.

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Verner Nielsen, Viggo Okholm, Poul Simonsen, Oluf Husted og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

@Niels Jakobs, det er sgu meget enkelt: hvis bagmandspolitiet (SØIK) bare havde fået fingeren ud i stedet for at snorksove, kunne de forlængst have indkaldt whistlebloweren som vidne.

Lise Lotte Rahbek

Det er lidt somom man går ud fra som en selvfølgelighed, at høj løn alene er årsagen til at skifte job.
Kunne man måske overveje, om der er andre faktorer, som er årsagen til, at medarbejdere skifter mellem sektorerne? Jeg forestiller mig at alm. arbejdsforhold, vidensbegærlighed på den anden sektor, prestige og geografisk (!) placering også kunne have en stor indflydelse.

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Man kunne til en begyndelse, for at komme dette uvæsen til livs, at gøre det ulovligt for de lovgivende politikere og partier,at modtage støttepenge fra bankmafien.

Eigil Hansen, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

@ Holger Madsen, jeg er principielt enig, men tror at vi kun lige har lettet låget en ganske lille smule for et hav af korruption.
Det er penge contra demokrati.
Vi har givet pengene stemmeret.
Det mindste - og helt nødvendige - er da at gøre korruption strafbart - og med korruption mener jeg alt, hvor penge overtrumfer folkestyre.

Eigil Hansen, Egon Stich, P.G. Olsen, Eva Schwanenflügel, Holger Madsen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Min frustration er nok, hvordan råber vi politikerne op, omkring de store milliardbeløb , SKAT og DANSKE BANK, der går danskers næse forbi.
Den politiske energi i DK er jo koncentreret om flygtninge og asylansøgere. Det største partis retsordfører har kastet sig over asylansøgeres manglende betaling i den kollektive trafik.
Vores justitsminister kaster sig over bandekriminalitet, fint nok. Men jeg kunne godt ønske mig samme ihærdighed omkring bank og skattekriminalitet.

Niels Jakobs, Eigil Hansen, jørgen djørup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dannevang er et indspist lille land, hvor under 500 mennesker sidder på den absolutte magt.
Naturligvis skal det ikke være muligt at fise frem og tilbage mellem offentlige styrelser, finanssektoren og lobbyorganisationer.
Gør det mere attraktivt at arbejde i det offentlige igen, det behøver ikke være eksorbitante lønninger, der er afgørende - dem er det alligevel umuligt at konkurrere med.
Giv stoltheden tilbage til de fagligt dygtige medarbejdere, og fjern uduelige ledelseslag og New Public Management.
Giv tryghed i ansættelsen tilbage, og tilfør de ressourcer der er brug for til at udføre arbejdet professionelt.
Giv bemyndigelsen tilbage, så de kriminelle banditter i habitter vitterligt kan drages til ansvar, og ikke bliver beskyttet af erhvervslivet og politiske interessenter.
Hvem gider arbejde på skrømt, når der hverken er konsekvenser for bedragere eller anerkendelse af indsatsen?

Frede Jørgensen, Hans Larsen, Dorte Sørensen, Oluf Husted og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Giv blot medarbejderne i tilsynet bonus som andel af bøderne som de kan inddrive. Feks. 10% af bødebeløbet. Så er incitamentet på plads og en win-win for staten, borgerne og de ansatte i tilsynet.

Claus E. Petersen

@Steffen Gliese

Jeg ved ikke hvor gammel du er, men før VKO's opgør med ordningen var det evendelige stridspunkt ved familie middage netop tjenestemands systemet.
I hine tide var det således at ganske vist var lønnen relativt lav, i forhold til det pulserende private, men til gengæld havde man visse privilegier.
Det mest kontroversielle blandt disse var uopsigeligheden. Man kunne ikke fyres, endsige nedrangeres når man var stats tjenestemand.
Som min svoger, lokofører i DSB, fortalte; når en inkompetent leder i dén grad havde kvajet sig og vist sig uegnet til stillingen, så opfandt man en ny stilling, uden ansvar og indflydelse, i en lønramme lige over, og forfremmede idioten til samme stilling, eftersom man ikke kunne fyre folk.

Er det dét system du vil have tilbage?

Eigil Hansen, Jens Winther og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar

@Mike Twardale, nu er det faktisk ikke Finanstilsynets mål at udskrive flest mulige bøder. Synes du også, at dommerne skal have bonus for at sende tiltalte i fængsel?