Forstå fordele og ulemper ved at bruge devaluering for at forbedre konkurrencen

Hvis man skal tage magten over økonomien tilbage, skal man forstå dens nøglebegreber. I denne serie forklarer vi 20 af dem. Nummer 5 er Devaluering
Hvis man skal tage magten over økonomien tilbage, skal man forstå dens nøglebegreber. I denne serie forklarer vi 20 af dem. Nummer 5 er Devaluering
Indland
20. september 2018

Når et land devaluerer, så nedskriver det værdien af sin valuta over for andre landes valutaer. En devaluering forbedrer midlertidigt konkurrencesituationen for landets producenter i forhold til at eksportere produkter til udlandet og sælge på hjemmemarkedet. Ganske enkelt fordi det er billigere for andre lande at købe varer i et land, der har devalueret sin valuta.

Det er godt for betalingsbalancen og har traditionelt været en måde at håndtere en økonomisk krise og øge efterspørgslen på arbejdskraft. En devaluering fører dog også til, at det bliver dyrere for landets egne virksomheder at købe f.eks. råvarer i udlandet, og det kan føre til stigende priser – inflation – mens også reallønnen falder. Samtidigt risikerer tilliden hos udenlandske investorer at falde.

Den danske regerings frasagde sig i 1982 selv muligheden for at kunne devaluere kronen og indførte fastkurspolitikken – hvor man først bandt kronen op til den tyske D-mark og siden til Euroen. Fastkurspolitikken betyder, at Danmark i dag ikke selv kan vælge at devaluere kronen, uden at eurolandene giver lov til det. Når man devaluerer inden for et fastkurssystem, er det centralkursen, man sænker.

Ved fastkurspolitikken har 100 euro fået en centralkurs på 746,038 kroner, og den danske krone kan så kun svinge med 2,25 procent fra den kurs. Derfor skal kursen for den danske kroner ligge fra 762,824 kroner og ned til 729,252 kroner. Reelt har der dog kun været få kroners udsving fra centralkursen siden slutningen af 1990’erne.

Vi tager økonomien tilbage

Økonomien er taget fra os. Vi forstår den ikke og har ikke magt over den. Og når vi ikke forstår økonomien, kan vi ikke stille dem, der har magten over den, til regnskab – endsige forandre den.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her