Når et land devaluerer, så nedskriver det værdien af sin valuta over for andre landes valutaer. En devaluering forbedrer midlertidigt konkurrencesituationen for landets producenter i forhold til at eksportere produkter til udlandet og sælge på hjemmemarkedet. Ganske enkelt fordi det er billigere for andre lande at købe varer i et land, der har devalueret sin valuta.
Det er godt for betalingsbalancen og har traditionelt været en måde at håndtere en økonomisk krise og øge efterspørgslen på arbejdskraft. En devaluering fører dog også til, at det bliver dyrere for landets egne virksomheder at købe f.eks. råvarer i udlandet, og det kan føre til stigende priser – inflation – mens også reallønnen falder. Samtidigt risikerer tilliden hos udenlandske investorer at falde.
Den danske regerings frasagde sig i 1982 selv muligheden for at kunne devaluere kronen og indførte fastkurspolitikken – hvor man først bandt kronen op til den tyske D-mark og siden til Euroen. Fastkurspolitikken betyder, at Danmark i dag ikke selv kan vælge at devaluere kronen, uden at eurolandene giver lov til det. Når man devaluerer inden for et fastkurssystem, er det centralkursen, man sænker.
Ved fastkurspolitikken har 100 euro fået en centralkurs på 746,038 kroner, og den danske krone kan så kun svinge med 2,25 procent fra den kurs. Derfor skal kursen for den danske kroner ligge fra 762,824 kroner og ned til 729,252 kroner. Reelt har der dog kun været få kroners udsving fra centralkursen siden slutningen af 1990’erne.
Vi tager økonomien tilbage
Økonomien er taget fra os. Vi forstår den ikke og har ikke magt over den. Og når vi ikke forstår økonomien, kan vi ikke stille dem, der har magten over den, til regnskab – endsige forandre den.
Seneste artikler
S åbner for at gøre det lettere at være demokratisk virksomhed efter et valg
3. maj 2019Der er udsigt til bedre vilkår for demokratiske virksomheder, hvis regeringsmagten skifter efter et kommende folketingsvalg, lyder det fra Socialdemokratiet. Partiet er blandt andet positive stemt over for at kigge på skattefordele og en ny selskabsform til demokratiske virksomhederNyt udspil: Enhedslisten vil lette skatten for demokratiske virksomheder
2. maj 2019Med et nyt udspil vil Enhedslisten gøre livet lettere for demokratiske virksomheder. Det skal blandt andet ske ved at give en skatterabat til virksomhedsejere, der vil overdrage deres virksomhed til medarbejderne. Ifølge økonom kan differentieret skat være konkurrenceforvridendeDemokratiske virksomheder er ikke bare en sympatisk tanke. De er også en økonomisk succes
7. marts 2019Selskaber, der ejes af forbrugere, medlemmer eller foreninger er mellem 9 og 38 procent mere produktive end andre virksomheder, viser en ny kortlægning fra tænketanken Demokratisk Erhverv. Alligevel grundlægges der ganske få selskaber med demokratisk ejerskab i Danmark. Der er brug for, at politikerne skaber bedre vilkår, mener tænketanken