Forsvarsministeriet får kritik i sag om nordkoreanske tvangsarbejdere

Forsvarsministeriet har ikke levet op til sine internationale forpligtelser om samfundsansvar i forbindelse med byggeriet af et skib, hvor der med al sandsynlighed er blevet anvendt nordkoreanske tvangsarbejdere. Det konkluderer vagthunden MKI i ny udtalelse
Forsvarsministeriet har ikke levet op til sine internationale forpligtelser om samfundsansvar i forbindelse med byggeriet af et skib, hvor der med al sandsynlighed er blevet anvendt nordkoreanske tvangsarbejdere. Det konkluderer vagthunden MKI i ny udtalelse
Indland
13. september 2018

Forsvarsministeriet har ikke gjort nok for at sikre sig mod brud på menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder under byggeriet af et nyt inspektionsskib.

Det konkluderer den såkaldte Mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI) i en ny udtalelse.

Forsvarsministeriet stillede nemlig ikke krav om såkaldt CSR (Corporate Social Responsibility), da det indgik kontrakt om byggeriet med et dansk skibsværft, ligesom ministeriet heller ikke holdt tilstrækkeligt opsyn med byggeriet.

Information og DR afslørede sidste efterår, at nordkoreanske tvangsarbejdere med al sandsynlighed er blevet brugt under byggeriet af skroget, som fandt sted i Polen.

MKI har efterfølgende taget sagen op af egen drift.

MKI er en uafhængig institution nedsat ved lov, der arbejder med at udbrede kendskabet til OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder. MKI kan udtale kritik og komme med anbefalinger, men har ingen mulighed for at udstede sanktioner.

Institutionen har ikke undersøgt, hvorvidt nordkoreanerne rent faktisk har arbejdet på det danske skib, men kritiserer ministeriet for ikke at have gjort nok for at forhindre krænkelser af arbejdstageres rettigheder.

»Vi har kigget på ministeriets procedurer, og de lever ikke op til retningslinjerne,« siger formand for MKI, juraprofessor Linda Nielsen.

Danmark har som det eneste OECD-land specifikt skrevet ind i lovgivningen, at OECD's retningslinjer for virksomhedsadfærd også gælder offentlige myndigheder.

»Hvis vi synes, det er vigtigt, at offentlige myndigheder garderer sig mod krænkelser af menneskerettigheder og arbejdstageres rettigheder, så skal det også tages med i betragtning i de enkelte projekter,« siger Linda Nielsen.

Det lader dog ikke til, at Forsvarsministeriet har haft særligt stort fokus på sit sociale ansvar og OECD’s retningslinjer i byggeriet af det nye inspektionsskib, vurderer hun.

»Det er der ikke noget, der tyder på.«

Nordkoreanske svejsere

Sagen begyndte i 2013, da Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse hyrede det nordjyske Karstensens Skibsværft A/S til at bygge inspektionsskibet Lauge Koch. Karstensens Skibsværft indgik herefter aftale med et polsk skibsværft om at bygge skibets skrog.

Dokumenter viser, at det polske skibsværft efterfølgende hyrede 45 nordkoreanske svejsere til at arbejde på det danske skrog – og flere andre skrog. Nordkoreanerne blev ansat gennem et polsk vikarbureau og var tilsyneladende tvangsarbejdere udsendt af det statskontrollerede nordkoreanske firma Rungrado.

Rungrado er mistænkt for at bidrage til at finansiere Nordkoreas atomprogram. En af nordkoreanerne døde i en ulykke på det polske skibsværft, hvilket henledte offentlighedens opmærksomhed på deres tilstedeværelse.

Flere eksperter vurderede efterfølgende over for Information, at Forsvarsministeriet havde forsømt at overholde OECD’s retningslinjer for socialt ansvar. Den kritik istemmer MKI nu med sin udtalelse.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse har hidtil hævdet, at ansvaret lå hos Karstensens Skibsværft. Men det er MKI ikke enig i. Institutionen konkluderer, at Forsvarsministeriet var forpligtet til at stille krav om, at Karstensens Skibsværft levede op til OECD’s retningslinjer.

Materiel- og indkøbsstyrelsen skrev sidste år til Information, at kontrakten om fartøjet var underlagt dansk ret, og at Karstensens Skibsværft dermed var »forpligtet til at efterleve tiltrådte konventioner og dansk lovgivning i øvrigt – også ifm. anvendelse af underleverandører jf. kontrakten«.

Dermed mente styrelsen at have »gjort alt for at sikre, at vores leverandører til stadighed efterlever alm. retsprincipper, gældende konventioner og tidssvarende etiske retningslinjer i øvrigt«.

MKI har i forbindelse med sin undersøgelse bedt Forsvarsministeriet om at redegøre for, hvad ministeriet helt præcis har gjort for at leve op til OECD’s retningslinjer i forhold til byggeriet af inspektionsskibet Lauge Koch. Svarene er ifølge MKI ikke tilfredsstillende.

Gjorde ikke nok

For det første har Forsvarsministeriet ikke stillet krav om CSR og respekt for menneskerettigheder i kontrakten med Karstensens Skibsværft. Forsvarsministeriet har ellers siden 2012 vedlagt et standardbilag med CSR-krav til sine indkøbskontrakter. Men selvom kontrakten om Lauge Koch blev indgået i 2013, blev den indgået på baggrund af en anden kontrakt fra 2004. Forsvarsministeriet har derfor hidtil hævdet, at det ikke var muligt at stille CSR-krav til byggeriet af Lauge Koch, da det ville være et brud på den oprindelige kontrakt fra 2004, hvor der ikke var nogen CSR-krav.

Men den holder ikke ifølge MKI. I udtalelsen skriver MKI, »at Forsvarsministeriet for så vidt angår opgaver udført i 2013 er forpligtet til at efterleve OECD’s retningslinjer fra 2011, uanset at bygningen af Lauge Koch knyttede sig til en option i kontrakten fra 2004«.

Forsvarsministeriet har heller ikke »dokumenteret eller sandsynliggjort, at due diligence [nødvendig omhu, Informations kursivering, red.] skulle være sikret på anden måde«.

For det andet kritiserer MKI, at ministeriet ikke har vurderet, om der var risiko for krænkelser af menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder under byggeriet.

Forsvarsministeriet har selv fremhævet, at ministeriets materiel- og indkøbsstyrelse har udført 15 leverandørbesøg hos skibsværftet i Polen og deltaget i 11 byggemøder med Karstensens Skibsværft.

Men der er intet, der tyder på, at disse besøg har drejet sig om menneskerettigheder eller arbejdsrettigheder. Som MKI skriver i sin udtalelse:

»Ministeriet har ikke fremsendt dokumentation, der underbygger systematiske opfølgninger i forhold til CSR-krav under disse besøg.«

MKI konkluderer, »at Forsvarsministeriet ikke har udført due diligence i overensstemmelse med OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder i forbindelse med indkøbet af inspektionsfartøjet Lauge Koch«.

Meget, meget dårlig sag

Signe Andreasen Lysgaard er strategisk rådgiver inden for menneskerettigheder og erhverv ved Institut for Menneskerettigheder.

Hun kalder kritikken af Forsvarsministeriet for »alvorlig«, men understreger samtidig, at man vil kunne finde brud på menneskerettighederne i mange leverandørkæder.

»Moderne slaveri er desværre en integreret del af global handel i dag,« siger hun.

»Derfor er det særligt vigtigt, at statslige aktører har nogle mekanismer, der sikrer, at man ikke er med til at understøtte den praksis, når man køber ind.«

Signe Andreasen Lysgaard vurderer, at mange offentlige myndigheder halter bagefter de private virksomheder, når det handler om at implementere retningslinjerne i deres indkøbspraksis.

»Man kunne ønske sig, at staten vedkender sig sit ekstra ansvar på området og fremover går forrest, når det gælder respekt for menneskerettighederne i offentlige indkøb,« siger hun.

SF’s forsvarsordfører Holger K. Nielsen kalder hele forløbet for »en meget, meget dårlig sag for Forsvarsministeriet«. Kritikken fra MKI viser ifølge ham, at ministeriet ikke har været sin opgave voksen. Han kalder det »uacceptabelt«, at Forsvarsministeriet hidtil har forsøgt at placere ansvaret hos leverandøren Karstensens Skibsværft.

»Selvfølgelig har ministeriet et ansvar for, at der ikke bliver brugt nordkoreanske tvangsarbejdere på deres skib. Det handler ikke kun om arbejdstagerrettigheder, men også om, at man jo indirekte kommer til at støtte det nordkoreanske regime,« siger Holger K. Nielsen.

Den radikale forsvarsordfører Martin Lidegaard mener også, at kritikken fra MKI viser, at Forsvarsministeriet har forsømt sit ansvar.

»Når vi har med noget så svært at gøre som våbenhandel, skal CSR-reglerne altså bare være stramme, og de skal overholdes til punkt og prikke, og det er de ikke blevet i det her tilfælde,« siger han.

Han håber, at ministeriet nu vil tage ved lære af sagen.

»Forsvarsministeriet skal tage den her sag som et eksempel på, hvordan man ikke skal gøre.«

Styrket fokus

Forsvarsministeriets presseafdeling skriver i en mail til Information, at »Forsvarsministeriet tager MKI’s udtalelse til efterretning«, og at dets materiel- og indkøbsstyrelse nu har sat gang i et arbejde »med at styrke fokus på virksomheders samfundsansvar« i forbindelse med kommende indkøb.

Det styrkede fokus er en reaktion på det seneste forsvarsforlig fra januar i år. Partierne bag forliget understregede, »at Forsvarsministeriet skal lægge vægt på virksomheders samfundsansvar (CSR – Corporate Social Responsibility) i kommende indkøb«.

Blandt andet på baggrund af sagen om inspektionsfartøjet Lauge Koch.

MKI anbefaler i sin udtalelse, at Forsvarsministeriet fremover stiller klare CSR-krav til sine leverandører og sikrer, at kravene bliver overholdt.

MKI forventer desuden, at Forsvarsministeriet senest om et år sender en redegørelse af, hvordan det går med at udvikle nye systemer til at sikre, at ministeriet lever op til OECD’s retningslinjer.

Pengestrømmen til Nordkoreas atomprogram

Tvangsarbejdere, lyssky forretningsfolk og en brutal diktator med nukleare ambitioner.

Det er ingredienserne i en international skandale, hvor polske virksomheder har sendt penge til Nordkorea til gengæld for flittige arbejdere, der under livsfarlige forhold knokler mere end 12 timer om dagen uden at kny.

Ikke bare er det en menneskelig tragedie. Det kan også have været med til at finansiere det atomprogram, der i dag bekymrer det meste af verden.

I denne serie undersøger Information sammen med DR sagens danske forbindelser.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Går den, så står den - siger vi i det vilde Vesten.

Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

At det overhovedet kommer frem er da ikke at der blev brugt tvangsarbejde, men at de var Nordkorea.

Henrik L Nielsen, John S. Hansen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

De (tvangsarbejderne) var der jo også før det danske fartøj skulle bygges og dermed har Polen forbrudt sig mod mod de FN-sanktioner der blev godkendt af sikkerhedsrådet i gennem lang tid.

Henrik L Nielsen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Bettina Jensen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Interessant nok, så er udlandstjanserne efter sigende populære blandt nordkoreanerne, fordi indtjeningen simpelthen er bedre end for dem, der bliver i landet, trods at regimet sandsynligvis tager omkring 90 % af lønningerne.

Så de lever ikke under mere tvang end alle andre nordkoreane. Snarere tværtimod.
Det siger så I sig selv en del om landet, at selv meget beskedne lønninger og hårde arbejdsforhold i udlandet er bedre end at blive i landet.

Hvorom alting er, så er det ikke helt korrekt at kalde dem tvangsarbejdere. De er i hvert fald ikke underlagt mere tvang end andre nordkoreanere.

I øvrigt, så ville mange af de samme problematikker (ringe arbejdsforhold, ringe frihed, evt. Inddragelse af pas osv.) også gøre sig gældende hvis det var arbejdere andre udviklingslande.

Tvangsarbejdere! Gå ind i ethvert Dansk supermarked, og I vil kunne konstatere, at omkring halvdelen af personalestyrken er tvangsarbejdere - mennesker i arbejdsprøvning, virksomhedspraktik osv. Eller de såkaldte nyttejobs, hvor borgeren (hvis vi kan kalde dem det, efterhånden) iføres en gul vest med påskriften "nyttejob" på ryggen, og så ellers bliver sendt ud i gadebilledet for at samle affald og lignende op, til skræk og advarsel for andre som skulle formaste sig til at blive syge eller arbejdsløse.
Nuvel - sidst jeg undersøgte det, var kommunerne endnu ikke begyndt at slå folk - i hvert fald ikke fysisk - men et stærkt element af tvang er da til stede.

Hans Larsen, Trond Meiring, John Andersen, Bjarne Andersen og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Mikkel Madsen

Det tror jeg du har misforstået.

De er ikke frivillige. De arbejder oftest under trusler mod deres familie. Den løn de selv får lov at behold skal de så betale revolutionsskat af. Få de få penge de selv får går såmænd også til staten. Betaler du ikke den bliver du sent hjem og straffet. $120-150 pr måned for arbejdsdage på omkring 18 timer 7 dage om ugen. Før revolutionsskat.

https://www.google.co.uk/amp/s/amp.theguardian.com/world/2017/jul/05/nor...

https://www.theguardian.com/world/2015/oct/29/north-korea-workers-forced...

https://www.google.co.uk/amp/s/amp.news.com.au/finance/work/leaders/work...

Den her slags skibe bør af mange grunde kun bygges på danske værker, to er pga. det er dyrt betalte danske skattekroner der bruges til dem, og de bør bruges til, at skabe danske arbejdspladser, ikke f.eks. Nordkoreanske.

Den anden pga. af sikkerhed, hvorfor risikere, at der kan laves f.eks. skjulte svagheder i konstruktion, som så i en given situation evt. kan udnyttes.

Bettina Jensen, Henrik L Nielsen, John S. Hansen og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Kritik kan vel ikke være noget problem for Forsvarsministeriet, de kan jo bare forsvare sig, hvad de tydeligvis også gør. I øvrigt ligger sagen noget tilbage og nu er alle tydeligvis og heldigvis interesseret i at se fremad. Altså er der nok ikke andet at gøre end at holde øje med om det sker igen. Hvad det jo nok ikke gør, nu hvor man er gjort opmærksom på problemet.

Torben Lindegaard

Nick Hækkerup var Forsvarsminister i perioden 03/10-2011 - 09/08-2013 -
og efterfulgtes af Nicolai Wammen 09/08-2013 - 28/06-2015.

Har de 2 tidligere Forsvarsministre nogen kommentarer ??

@Torben LIndegaard, næh, det har de ikke - men de deltager gerne i brokkeri over den siddende forsvarsminister. Sådan fungerer politik..

@Peter Hansen, staten har (sammen med andre) med stor omhu lukket samtlige betydende værfter i Danmark uden at nogen havde ophævelser over det. En del af udrustningen kan monteres i Danmark, men skroget kan ikke produceres i Danmark. Strategiske interesser tæller ikke i danske politikeres øjne.

@John S Hansen, få luft til hjernen! Din kommentar er totalt i skoven!

@Mikkel Madsen, hvad vil du sige med din kommentar? At det er helt i orden, at det nordkoreanske styre sender folk i arbejdslejr i Polen og scorer kassen på de udsendtes arbejde (og at provenuet går til at underholde styrets folk, når de er på udflugt i vesten?). ? At alt i Nordkorea er OK?

@Torben KL Jensen, enig! Men hvis Danmark havde sagt fra, ville vi have "hjulpet" Polen med at overholde de vedtagne FN-sanktioner. Faktisk begik Danmark vel egentlig en forbrydelse svarende til hæleri.

@Winther 0007

Det må du vist forklare nærmere.

Min kommentar var blot for at sige, at tvangsarbejde (i et eller andet omfang) finder desværre sted, også i DK.
Er for øvrigt enig i det som en anden skriver, nemlig, at det er det at det er Nordkorea vi taler om som hidser folk op - ikke så meget det at der er tale om tvangsarbejde.
"din fløj" støtter jo gerne det tvangsarbejde som jeg har beskrevet finder sted. I kalder det selvfølgelig noget andet - hentet fra Newspeak - ordbogen.

@Winther
Og lad mig da bare tilføje, at "din fløj", (vi har tidligere med din accept etableret det faktum, at du er liberalist, ikke?) I billiger udviklingen i den økonomiske ulighed. Den ulighed, som betyder, at der udvikles working poor - arbejdsmarkeder, også i vores nærhed(Tyskland f.eks.)
Forklar gerne forskellen på tvangsarbejde, og det at være tvunget til at sælge sin arbejdskraft for 4000 kr. pr. md. før skat, som man er nødt til på bunden af det Tyskearbejdsmarked. Det er de facto tvangsarbejde! Med mindre du vil hævde, at disse mennesker bare kan sove under broerne og spise kage!
Jeg ser et udtalt hykleri trives på "jeres" fløj, Winther!

jens peter hansen

Kommentarerne er formentlig blevet skrevet på maskiner der er fremstillet på en virksomhed i Kina der betaler en timeløn som var almindelig i DK for 60 år siden.

Og jeg er jo så en af de som mener, at vi ikke burde handle med Kina m. fl. Diktaturer bør man ikke pleje omgang med! Monarkisterne burde heller ikke sende deres repræsentanter til Saudi arabien, Dubai osv. Nordkorea er heller ikke nogen vi burde handle med, men det blive hyklerisk at tale om tvangsarbejde, når man gladeligt handler med Kina m. fl.
Derimod kan man sige, at det næppe er sikkerhedsmæssigt tilrådeligt , at lade potentielle fjender bygge materiel til det militære forsvar. Selv vores "venner skal vi passe på - vi har jo også jongleret med sikkerheden ved at overlade drift af vitale infrastrukturelle funktioner til CSC og microsoft.

@John S Hansen, jeg har den opfattelse, at mennesker, der er i stand til selv at skabe finansieringen af deres forbrug gennem arbejde, har en forpligtelse hertil. Når jeg (og andre) går på arbejde bl.a. for at tjene penge til mit eget og min families forbrug - og bidrage rigeligt til betalingen for velfærdssamfundet, er det ikke tvangsarbejde, men udtryk for almindelig anstændighed og vilje til at bidrage til velfærdssamfundets økonomiske bæredygtighed.

Det er sgu væk fra vinduet at kalde det for "de facto tvangsarbejde". Og det er en hån - og udtryk for total iltmangel - at sammenligne Danmark og Tyskland med Nordkorea.

Men du mener måske, at når vi arbejder og betaler skat, så samfundet kan sørge for vores børns uddannelse, for drift af hospitaler osv. - og for, at de syge, arbejdsløse, gamle eller nedslidte kan få udbetalt penge til at leve for - så er det ikke anderledes, end når Nordkorea udkommanderer arbejdere til at arbejde på et polsk værft til en sulteløn, hvoraf det totalitære regime scorer størstedelen til at finansiere diktatorens biler og øvrige luxusforbrug? I øvrigt mens han lader hånt om den elendighed de almindelige nordkoreanere må leve i.

Jeg gentager: Dine kommentarer er totalt i skoven!

@Winther
Du forholder dig ikke til det som jeg skriver. Læs det, og kom med nogle saglige argumenter, i stedet for alle dine udgydelser omkring iltmangel osv.!

Mvh. John