Læsetid: 6 min.

Forsvarsministeriet får kritik i sag om nordkoreanske tvangsarbejdere

Forsvarsministeriet har ikke levet op til sine internationale forpligtelser om samfundsansvar i forbindelse med byggeriet af et skib, hvor der med al sandsynlighed er blevet anvendt nordkoreanske tvangsarbejdere. Det konkluderer vagthunden MKI i ny udtalelse
Forsvarsministeriet har ikke levet op til sine internationale forpligtelser om samfundsansvar i forbindelse med byggeriet af et skib, hvor der med al sandsynlighed er blevet anvendt nordkoreanske tvangsarbejdere. Det konkluderer vagthunden MKI i ny udtalelse
13. september 2018

Forsvarsministeriet har ikke gjort nok for at sikre sig mod brud på menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder under byggeriet af et nyt inspektionsskib.

Det konkluderer den såkaldte Mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI) i en ny udtalelse.

Forsvarsministeriet stillede nemlig ikke krav om såkaldt CSR (Corporate Social Responsibility), da det indgik kontrakt om byggeriet med et dansk skibsværft, ligesom ministeriet heller ikke holdt tilstrækkeligt opsyn med byggeriet.

Information og DR afslørede sidste efterår, at nordkoreanske tvangsarbejdere med al sandsynlighed er blevet brugt under byggeriet af skroget, som fandt sted i Polen.

MKI har efterfølgende taget sagen op af egen drift.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Bjarne Andersen
  • Eva Schwanenflügel
  • Oluf Husted
Torben K L Jensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Går den, så står den - siger vi i det vilde Vesten.

Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Jan Skovgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Jan Skovgaard Jensen

At det overhovedet kommer frem er da ikke at der blev brugt tvangsarbejde, men at de var Nordkorea.

Henrik L Nielsen, John S. Hansen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

De (tvangsarbejderne) var der jo også før det danske fartøj skulle bygges og dermed har Polen forbrudt sig mod mod de FN-sanktioner der blev godkendt af sikkerhedsrådet i gennem lang tid.

Henrik L Nielsen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Bettina Jensen og Jan Skovgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Interessant nok, så er udlandstjanserne efter sigende populære blandt nordkoreanerne, fordi indtjeningen simpelthen er bedre end for dem, der bliver i landet, trods at regimet sandsynligvis tager omkring 90 % af lønningerne.

Så de lever ikke under mere tvang end alle andre nordkoreane. Snarere tværtimod.
Det siger så I sig selv en del om landet, at selv meget beskedne lønninger og hårde arbejdsforhold i udlandet er bedre end at blive i landet.

Hvorom alting er, så er det ikke helt korrekt at kalde dem tvangsarbejdere. De er i hvert fald ikke underlagt mere tvang end andre nordkoreanere.

I øvrigt, så ville mange af de samme problematikker (ringe arbejdsforhold, ringe frihed, evt. Inddragelse af pas osv.) også gøre sig gældende hvis det var arbejdere andre udviklingslande.

Tvangsarbejdere! Gå ind i ethvert Dansk supermarked, og I vil kunne konstatere, at omkring halvdelen af personalestyrken er tvangsarbejdere - mennesker i arbejdsprøvning, virksomhedspraktik osv. Eller de såkaldte nyttejobs, hvor borgeren (hvis vi kan kalde dem det, efterhånden) iføres en gul vest med påskriften "nyttejob" på ryggen, og så ellers bliver sendt ud i gadebilledet for at samle affald og lignende op, til skræk og advarsel for andre som skulle formaste sig til at blive syge eller arbejdsløse.
Nuvel - sidst jeg undersøgte det, var kommunerne endnu ikke begyndt at slå folk - i hvert fald ikke fysisk - men et stærkt element af tvang er da til stede.

Hans Larsen, Trond Meiring, John Andersen, Bjarne Andersen og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Mikkel Madsen

Det tror jeg du har misforstået.

De er ikke frivillige. De arbejder oftest under trusler mod deres familie. Den løn de selv får lov at behold skal de så betale revolutionsskat af. Få de få penge de selv får går såmænd også til staten. Betaler du ikke den bliver du sent hjem og straffet. $120-150 pr måned for arbejdsdage på omkring 18 timer 7 dage om ugen. Før revolutionsskat.

https://www.google.co.uk/amp/s/amp.theguardian.com/world/2017/jul/05/nor...

https://www.theguardian.com/world/2015/oct/29/north-korea-workers-forced...

https://www.google.co.uk/amp/s/amp.news.com.au/finance/work/leaders/work...

Den her slags skibe bør af mange grunde kun bygges på danske værker, to er pga. det er dyrt betalte danske skattekroner der bruges til dem, og de bør bruges til, at skabe danske arbejdspladser, ikke f.eks. Nordkoreanske.

Den anden pga. af sikkerhed, hvorfor risikere, at der kan laves f.eks. skjulte svagheder i konstruktion, som så i en given situation evt. kan udnyttes.

Bettina Jensen, Henrik L Nielsen, John S. Hansen og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Kritik kan vel ikke være noget problem for Forsvarsministeriet, de kan jo bare forsvare sig, hvad de tydeligvis også gør. I øvrigt ligger sagen noget tilbage og nu er alle tydeligvis og heldigvis interesseret i at se fremad. Altså er der nok ikke andet at gøre end at holde øje med om det sker igen. Hvad det jo nok ikke gør, nu hvor man er gjort opmærksom på problemet.

Torben Lindegaard

Nick Hækkerup var Forsvarsminister i perioden 03/10-2011 - 09/08-2013 -
og efterfulgtes af Nicolai Wammen 09/08-2013 - 28/06-2015.

Har de 2 tidligere Forsvarsministre nogen kommentarer ??

@Torben LIndegaard, næh, det har de ikke - men de deltager gerne i brokkeri over den siddende forsvarsminister. Sådan fungerer politik..

@Peter Hansen, staten har (sammen med andre) med stor omhu lukket samtlige betydende værfter i Danmark uden at nogen havde ophævelser over det. En del af udrustningen kan monteres i Danmark, men skroget kan ikke produceres i Danmark. Strategiske interesser tæller ikke i danske politikeres øjne.

@John S Hansen, få luft til hjernen! Din kommentar er totalt i skoven!

@Mikkel Madsen, hvad vil du sige med din kommentar? At det er helt i orden, at det nordkoreanske styre sender folk i arbejdslejr i Polen og scorer kassen på de udsendtes arbejde (og at provenuet går til at underholde styrets folk, når de er på udflugt i vesten?). ? At alt i Nordkorea er OK?

@Torben KL Jensen, enig! Men hvis Danmark havde sagt fra, ville vi have "hjulpet" Polen med at overholde de vedtagne FN-sanktioner. Faktisk begik Danmark vel egentlig en forbrydelse svarende til hæleri.

@Winther 0007

Det må du vist forklare nærmere.

Min kommentar var blot for at sige, at tvangsarbejde (i et eller andet omfang) finder desværre sted, også i DK.
Er for øvrigt enig i det som en anden skriver, nemlig, at det er det at det er Nordkorea vi taler om som hidser folk op - ikke så meget det at der er tale om tvangsarbejde.
"din fløj" støtter jo gerne det tvangsarbejde som jeg har beskrevet finder sted. I kalder det selvfølgelig noget andet - hentet fra Newspeak - ordbogen.

@Winther
Og lad mig da bare tilføje, at "din fløj", (vi har tidligere med din accept etableret det faktum, at du er liberalist, ikke?) I billiger udviklingen i den økonomiske ulighed. Den ulighed, som betyder, at der udvikles working poor - arbejdsmarkeder, også i vores nærhed(Tyskland f.eks.)
Forklar gerne forskellen på tvangsarbejde, og det at være tvunget til at sælge sin arbejdskraft for 4000 kr. pr. md. før skat, som man er nødt til på bunden af det Tyskearbejdsmarked. Det er de facto tvangsarbejde! Med mindre du vil hævde, at disse mennesker bare kan sove under broerne og spise kage!
Jeg ser et udtalt hykleri trives på "jeres" fløj, Winther!

jens peter hansen

Kommentarerne er formentlig blevet skrevet på maskiner der er fremstillet på en virksomhed i Kina der betaler en timeløn som var almindelig i DK for 60 år siden.

Og jeg er jo så en af de som mener, at vi ikke burde handle med Kina m. fl. Diktaturer bør man ikke pleje omgang med! Monarkisterne burde heller ikke sende deres repræsentanter til Saudi arabien, Dubai osv. Nordkorea er heller ikke nogen vi burde handle med, men det blive hyklerisk at tale om tvangsarbejde, når man gladeligt handler med Kina m. fl.
Derimod kan man sige, at det næppe er sikkerhedsmæssigt tilrådeligt , at lade potentielle fjender bygge materiel til det militære forsvar. Selv vores "venner skal vi passe på - vi har jo også jongleret med sikkerheden ved at overlade drift af vitale infrastrukturelle funktioner til CSC og microsoft.

@John S Hansen, jeg har den opfattelse, at mennesker, der er i stand til selv at skabe finansieringen af deres forbrug gennem arbejde, har en forpligtelse hertil. Når jeg (og andre) går på arbejde bl.a. for at tjene penge til mit eget og min families forbrug - og bidrage rigeligt til betalingen for velfærdssamfundet, er det ikke tvangsarbejde, men udtryk for almindelig anstændighed og vilje til at bidrage til velfærdssamfundets økonomiske bæredygtighed.

Det er sgu væk fra vinduet at kalde det for "de facto tvangsarbejde". Og det er en hån - og udtryk for total iltmangel - at sammenligne Danmark og Tyskland med Nordkorea.

Men du mener måske, at når vi arbejder og betaler skat, så samfundet kan sørge for vores børns uddannelse, for drift af hospitaler osv. - og for, at de syge, arbejdsløse, gamle eller nedslidte kan få udbetalt penge til at leve for - så er det ikke anderledes, end når Nordkorea udkommanderer arbejdere til at arbejde på et polsk værft til en sulteløn, hvoraf det totalitære regime scorer størstedelen til at finansiere diktatorens biler og øvrige luxusforbrug? I øvrigt mens han lader hånt om den elendighed de almindelige nordkoreanere må leve i.

Jeg gentager: Dine kommentarer er totalt i skoven!

@Winther
Du forholder dig ikke til det som jeg skriver. Læs det, og kom med nogle saglige argumenter, i stedet for alle dine udgydelser omkring iltmangel osv.!

Mvh. John