Baggrund
Læsetid: 9 min.

Fortiden indhentede Danske Banks næsten perfekte topchef

Thomas F. Borgen skulle som topchef rydde op efter finanskrisen og skabe en mere positiv fortælling om Danske Bank. Han brugte sin store faglighed til det første og en mere menneskelig ledelsesstil end vanligt i banken til det sidste. Han nåede sågar at advare mod at lette topskatten, inden fortiden indhentede ham
I denne weekend skal Danske Banks bestyrelse ifølge finans.dk mødes for at diskutere, om Thomas Borgen kan fortsætte i spidsen for banken. Eller om han er for belastet af hvidvask-skandalen, som ifølge Wall Street Journal handler om op imod 1.000 mia. kroner – penge, der er sendt gennem Danske Banks estiske filial i perioden 2007 til 2015.

I denne weekend skal Danske Banks bestyrelse ifølge finans.dk mødes for at diskutere, om Thomas Borgen kan fortsætte i spidsen for banken. Eller om han er for belastet af hvidvask-skandalen, som ifølge Wall Street Journal handler om op imod 1.000 mia. kroner – penge, der er sendt gennem Danske Banks estiske filial i perioden 2007 til 2015.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
15. september 2018

Thomas Fredrick Borgen har selv sagt, at han er et relativt kedeligt menneske. Det var han måske også.

Men så dukkede Putins fætter, den russiske sikkerhedstjeneste FSB, Aserbajdsjans præsident Ilham Aliyev, våbensmuglere og mere eller mindre lovlydige russiske oligarker op i Danske Bank-topchefens liv. Og han blev hovedperson i, hvad der har vist sig at være danmarkshistoriens største sag om hvidvask.

I denne weekend skal Danske Banks bestyrelse ifølge finans.dk mødes for at diskutere, om Thomas Borgen kan fortsætte i spidsen for banken. Eller om han er for belastet af hvidvaskskandalen, som ifølge Wall Street Journal handler om op imod 1.000 mia. kroner – penge, der er sendt gennem Danske Banks estiske filial i perioden 2007 til 2015, og som potentielt kan være blevet hvidvasket af banken.

Skulle bestyrelsen beslutte at skille sig af med Borgen, sker det efter alt at dømme med blandede følelser. Thomas Borgen har været en god mand for banken. Knalddygtig, hårdtarbejdende og vellidt. Men han viste sig også at være en mand med svigtende dømmekraft. 

Senest har Financial Times fremlagt oplysninger om, at Thomas Borgen trods klare advarsler fra blandt andre storbanken JPMorgan i efteråret 2013 personligt skulle have modsat sig at reducere de mistænkelige pengestrømme gennem den estiske filial.

Samme år var den lille filial ifølge avisen involveret i overførsler af hele 192 mia. kr. fra ikke-estiske kunder. Det vides dog ikke hvor stor en del, der var midler fra lyssky forretninger, som trængte til en tur i Danske Banks vaskemaskine.

Ifølge Berlingske, der har afsløret og løbende afdækket sagen, ligger det foreløbigt fast, at der er blevet hvidvasket for mindst 61,5 milliarder kroner. I juli oplyste banken i sit regnskab, at den har tjent 1,5 milliarder kroner på de »ikke-estiske kunder«, og banken har signaleret, at den vil donere hele beløbet til »samfundsgavnlige tiltag«.

De var advaret

Danske Bank har tidligere oplyst, at problemerne med hvidvask i den estiske filial blev opdaget i 2014. En del af de ansatte havde ligefrem hjulpet de dubiøse kunder med at holde sig skjult for myndighederne.

Men dokumenter, som Berlingske er kommet i besiddelse af, viser, at banken kunne have grebet ind meget tidligere. Finanstilsynet udtrykte allerede i 2012 bekymring.

I april 2013 blev der internt gjort opmærksom på, at banken »formentlig havde begået en forbrydelse«, da Putin-familien og FSB angiveligt brugte den estiske filial til hvidvask, ligesom bankens interne revisorer i februar 2013 pegede på, at der foregik ulovligheder i det lille baltiske land.

Alligevel skulle vi helt ind i januar 2016, før banken skilte sig af med de sidste mistænkelige kunder. Og Danske Bank ventede helt til september 2017, før den iværksatte en større intern undersøgelse på bagsiden af Berlingskes afsløringer. Undersøgelsen ventes offentliggjort på onsdag.

Thomas Borgen har naturligvis hele tiden stået centralt i hvidvaskskandalen i sin egenskab af administrerende direktør i banken. Men som direktør for Financial Banking fra 2009 til 2012 var han også ansvarlig for den afdeling i Estland, hvor hvidvasken fandt sted.

Det er klart, at Borgen er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Men da Bagmandspolitiet i august indledte en efterforskning af banken for dens rolle i den estiske hvidvask-sag, blev han i høj grad erklæret mistænkt.

Eftersom Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), som Bagmandspolitiet i dag kalder sig selv, har tradition for at bruge ganske lang tid på de ofte meget komplicerede sager, vil det nu blive betydeligt vanskeligere for Danske Bank at lægge sagen bag sig.

Det er problematisk for bankens aktionærer, der har tabt milliarder på sagen. Og her er det værd at bemærke, at Danske Bank har en århundredgammel tradition for nidkært at vogte over renommeet og grundigt gemme bankens mange skandaler langt væk.

Borgen – en bekymring

Det skærper også det dilemma, de store aktionærer står i. For de var blevet rigtigt glade for Borgen, der tiltrådte i 2013. Den største og mest betydningsfulde aktionær, A.P. Møller Holding, fremhævede i den seneste årsberetning, at de var »taknemmelige for Danske Banks holds præstationer over de senere år«.

Her blev det også fremhævet, at Danske Bank har klaret sig bedre end sine nordiske konkurrenter. Men det blev også bemærket – og det er usædvanligt skarpe vendinger – at Danske Banks »antihvidvasksag« er en »bekymring«.

Thomas Borgen brød fra begyndelsen med Danske Banks traditioner, da han kort tid efter at være tiltrådt som ny topchef ikke alene skiftede titlen ordførende direktør ud med administrerende direktør og mødte op på Folkemødet på Bornholm i skjorteærmer.

Thomas Borgen begyndte også at afsløre personlige sider af sig selv. Og igennem en række interview og portrætartikler lod han forstå, at han holdt af såvel kunder som mennesker.

Han talte imod en nedsættelse af topskatten, og optrådte jævnligt i bedste Sillicon Valley-stil som bizrockstjerne ved diverse erhvervskonferencer. Finanskrakket og bankens tillidskrise i forhold til kunderne skulle lægges på hylden i en bank, der ikke er uvant med et anstrengt forhold til fortiden.

Urtraumet finder vi i Landmandsbanken, som Danske Bank hed før 1976. Den krakkede i 1922 og måtte hjælpes på fode igen af staten. I oversigten over historiske milepæle på bankens hjemmeside springer man let hen over krakket, der er danmarkshistoriens største. Her bemærkes det, at banken i 1910 blev den største bank i Skandinavien. Næste milepæl i den officielle historieskrivning bliver skabelsen af pingvinsparebøssen Pondus i ungdomsoprørsåret 1968.

Borgens umiddelbare forgænger blev en parentes i chefstolen, og outsideren Eivind Kolding bliver næppe tildelt en milepæl.

Thomas Borgen er vokset op i Danske Bank og har været præget af en helt anden og stærkere ånd båret af tre stærke ordførende direktører, som på godt og ondt har gjort banken til det, den er i dag.

Kort fortalt fusionerede Tage Andersen, Knud Sørensen konsoliderede, Peter Straarup udvidede og internationaliserede og kastede sig ind i det stadigt mindre regulerede finansielle marked med fingrene på hele klaviaturet og kursen direkte mod finanskrisen og bankens næste katastrofale nedtur, hvor den igen måtte reddes af staten – en begivenhed, der heller ikke har kvalificeret sig som milepæl i bankens egen historie om sig selv.

Både Tage Andersen, Knud Sørensen og Peter Straarup var hårde nysere. Noget der for de to førstes vedkommende understregedes af deres kælenavne: Kolde Tage og Sorte Knud.

Peter Straarup blev ofte sammenlignet med Kolde Tage, og det er spøgefuldt blevet tilføjet, at han blot savnede »Tage Andersens menneskelige varme«, som historikeren Søren Mørch har citeret en af sine kilder for.

I forsøget på at genvinde tilliden hos kunder, aktionærer, politikere og alle andre, der har haft eller ville få berøring med Danske Bank, har Thomas Borgen forsøgt at bryde med den ånd – i alt fald udadtil. Over for kunderne og det omgivende samfund har han markeret sig som en ny, mere menneskelig type leder.

Guldsmedesøn

I modsætning til eksperimentet Eivind Kolding, der som Mærsk-mand blev hentet delvist udefra for at rette op efter sammenbruddet i kølvandet på finanskrisen, er nordmanden først og fremmest hjemmelavet Danske Bank-materiale. Han blev ansat i 1997.

Thomas Borgen blev født i 1964 i Frederiksstad i Norge. I et portrætinterview har han fortalt til Euroman, at hans far var en kendt mand i den lille by, hvor han voksede op.

»Jeg har altid følt mig forpligtet til at opføre mig ordentlig. Vi drev en guldsmed, og jeg fik næsten den kommercielle logik i dåbsgave. Jeg lærte tidligt at smile pænt til kunderne og behandle dem godt. ’Ellers kom de ikke igen,’ sagde min far.« Sådan forklarede Thomas Borgen til magasinet i december 2015, da der langsomt men sikkert begyndte at komme styr på butikken, og aktiekursen var øget med næsten 90 procent siden hans tiltrædelse. Og han tilføjede: »Det er jeg senere blevet bekræftet i.«

Her mindedes han også, hvordan han drømte om at blive pilot som barn. Men en hofteskade gjorde, at han måtte nøjes med at læse økonomi. Resten er historie – og hårdt arbejde, som ifølge ham selv er gået ud over hans hustru. Som han også sagde til Euroman:

»Da jeg blev direktør for hele Danske Bank i 2013, gik jeg ind i en møbelbutik sammen med min kone for at købe en lille gave. Det var min måde at sige til hende, at lige nu kunne jeg ikke bruge den tid på hende, som jeg gerne ville, men hun skulle vide, at hun betød meget for mig. Da vi var på vej ud af butikken, kom indehaveren hen til mig, lagde hånden på min skulder og sagde: ’Gør os stolte igen’. Der fik jeg endnu større respekt for, hvad Danske Bank betyder i Danmark.«

I samme interview sagde han noget, som banken i disse år gentog igen og igen over for offentligheden:

»Vi ved godt, at vi havde en tendens til at opføre os lidt for arrogant og være lidt for selvtilfredse.«

Borgen kan til gengæld med større ret end andre erhvervsfolk, der nærmest obligatorisk kredser om deres fysiske præstationer, prale af sine sportslige meritter. Han har virkeligt været aktiv med både brydning og ishockey og senere sejlsport, hvor han har været med til at vinde bronze i VM i 5.5 m-klassen.

Men han har også indrømmet, hvad kun de færreste portrætterede i erhvervslivet formår:

»Jeg er et relativt kedeligt menneske, og mit liv har indtil nu formet sig uden de store udsving. Jeg har været gift med den samme kvinde, arbejdet i den samme sektor og næsten haft samme arbejdsgiver altid. Det passer mig fint.«

Og Danske Bank passede det også fint med Thomas Borgen som afløser for Eivind Kolding, der kun fik halvandet år til at bevise sit værd. Som bestyrelsesformand Ole Andersen med sin fra bankens ledelsesgemakker så velkendte underspillede spydighed formulerede det, da Borgen overtog jobbet, var der brug for en leder med »dybere bankkompetencer«.

Som en af bankens kronprinser var Thomas Borgen før kendt som en hård hund. Men jobbet lød i den grad på at få rettet op på bankens imagekrise oven på finanskrisen. Kunderne skulle i fokus, og som han udtalte til Berlingske Business:

»Jeg har fået til opgave at genrejse Danske Bank til noget stort. Ikke til det den var; men til noget, den skal være i fremtiden. Vi skal have fjernet noget af det, som Danske Bank har været forbundet med. For eksempel arrogance. Det må vi have væk. Vi er der for kunderne. Ikke for andre.«

Mod topskattelettelse

Sådan blev han beskrevet i det ene portræt efter det andet i både hovedstads- og provinspressen, og han viste sig samtidig som progressiv og nytænkende, når han i paneldiskussioner talte om at tænke som en start-up. Og om eksponentiel vækst og disruption.

Sammen med en række af det danske samfunds spidser og støtter fik han da også plads i regeringens Disruptionråd, der skulle rode op i alting og gøre os klar til fremtiden.

Det hele kulminerede, da han midt i september 2016 advarede mod at lette topskatten. Han understregede, at en sådan skattelettelse »åbenlyst« ville være »fordelagtig for økonomien«. Men som han sagde:

»Hvis danskerne ikke kan se sig selv i skattesystemet og føler, at der er uretfærdigt, splitter du befolkningen. Og så får vi nogle ekstreme holdninger, som ikke fører landet i den rigtige retning.«

Det var en udmelding, som stod i skærende kontrast til finansverdenens årtier lange kamp for at sænke topskatten. Men det var heller ikke sådan, at optagetheden af de almindelige danskeres uretfærdighedsfølelse fik Danske Bank til selv at ændre praksis. Der blev hverken lettet på gebyr-speederen eller sænket bidragssatser på boliglån.

Bestyrelsen og ejerne med Mærsk-dynastiet i spidsen levede fint med denne usædvanlige deltagelse i samfundsdebatten fra Thomas Borgens side, så længe han sørgede for, at indtjeningen og aktiekursen skød i vejret. De levede tilsyneladende også fint med hvidvasksagen, så længe den var ukendt uden for banken.

De næste dage vil vise, om de fortsat kan leve med en af skandalens hovedpersoner som topchef, efter sagen er blevet afsløret i offentligheden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De 1.500.000.000 kr's antaget fortjeneste på "hvidvaskningen", som Thomas Borgen og DB vil give til "samfundsgavn" (og aflad) kunne passende bruges på en søgemaskine, med adgang til alle danskeres årsopgørelser, lad os sige fem år bagud.

En sådan: "Søk i Skattelistene" havde Norge, indtil 2011, hvor ALLE nordmænds indtægt, betalt skat og formue kom frem på ca. tre sekunder, og fire år bagud, nu er det noget mere besværligt, men stadig muligt.

Indtil da, kan Højesterets dom over UBER chaufførernes skatteoplysninger, vel også bruges på DB's ledelse, så vi kan se om skatte"tænkning" er et frynsegode i Danske Bank?

Peter Beck-Lauritzen, lars søgaard-jensen, Børge Neiiendam, Bjarne Andersen, Per Torbensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Det kan aldrig være Thomas F. Borgens ansvar, at de danske medier hverken evner eller ønsker at lave seriøs politik, men vælger en fremstilling, som ikke har ret meget med virkeligheden at gøre, men kun er egnet til skabelse af en bestemt stemning i befolkningen.

Danmark er godt nok et meget lille land nogle gange, og de danske medier laver mere politik end nyhedsformidling.

Det er uklart, hvorfor indledningen ikke kunne skrives mere neutral. Det kan skyldes, Information havde brug for en formulering, der passede med de andre store, danske mediers indfaldsvinkel, som krævede kriminalitet med nogle skurke, som Danske Bank hjalp med kriminelle aktiviteter.

Aserbajdsjan har intet med Danske Bank at gøre. Danske Bank blev brugt til overførsel af penge fra Rusland til Estland. Banken har filialer i begge lande, og giver mulighed for billige overførsler mellem konti i de to lande. Det blev hvidvask, fordi EU indførte økonomiske sanktioner mod Rusland, som tvang Rusland til kreativitet. I sig selv er det ikke forbudt for et land at støtte andre landes regeringer økonomisk. Danske Bank kan naturligvis ikke være ansvarlig for, hvad fx. Aserbajdsjans præsident bruger de penge til, som blev overført fra Estland til Aserbajdsjan.

Det giver også sig selv, at penge, der er overført fra Rusland til Estland, ikke er taget fra det danske samfund. Alligevel har danske medier hele tiden mere end antydet, pengene er forsvundet fra den danske stat. Alene det vidner om, danske mediers motiv hele tiden har været politisk, eller danske journalister og redaktører bare ikke ved, hvad journalistik er.

Hvis nogen må fjernes, må det være direktørerne i alle danske mediehuse med landsdækkende medier. Det er dem, der spreder politisk propaganda i stedet for seriøs journalistik.

De fleste chefer i finansverden er meglomaner og Borgen vil helt sikkert mene at han har så meget at tilføre Danske Bank og måske især det danske samfund med idéer om skat og hvad ved jeg, så han blir....

Philip B. Johnsen

@Børge Rahbech Jensen

Dine venner betaler gerne de små bøder, det er småpenge i forhold til indtægterne fra international organiseret kriminalitet, sådan fungere det internationale marked og de frie markedskræfter.

Uddrag fra starten af 2017.

05.01.2017
UBS
FINE: $203 MILLION
Currency Markets and Benchmark Interest Rates Rigging.

08.01.2017
JPMorgan Found Guilty Of Corruption, Fined $264 Million.

09.01.2017
The FDIC filed a lawsuit in federal court on Monday demanding that Bank of America pay $542 million it owes to the regulator's deposit insurance fund.

09.01.2017
U.S. banking regulator fined HSBC $33 million on Monday for past failings in its administration of some bank accounts, and ended business restrictions it had placed on the lender because of the problem.

11.01.2017
The CFTC Order requires JPMS to pay a $900,000 civil monetary penalty and cease and desist from violating the CFTC regulation governing diligent supervision.

17.01.2017
Deutsche Bank has cemented a $7.2 billion settlement with the Department of Justice for selling toxic mortgage-backed securities in the years before the market meltdown of 2008.

Wednesday 18 January 2017
JP Morgan Chase agreed to pay $55m to settle charges that the bank discriminated against “thousands” of minorities seeking home loans by charging them higher rates and fees.

19.01.2017
Citigroup Fined $25M for ‘Spoofing’ Futures
The first-ever spoofing case against a bank alleges traders placed large futures orders to create a false appearance of market interest in a commodity.

20.01.2017
Societe Generale (SOGN.PA) agreed to pay a $50 million civil fine and admit to misconduct to settle U.S. claims that it fraudulently concealed from investors the poor quality of residential mortgage-backed securities it marketed and sold.

20.01.2017
HSBC bank agrees to repay £4m to customers for unreasonable debt collection practices.

23.01.2017
The Consumer Financial Protection Bureau ordered CitiFinancial Servicing and CitiMortgage to pay $28.8 million for giving "the runaround" to cash-strapped homeowners who were facing foreclosure.

23.01.2017
Societe Generale fined $50 million for pre-crisis RMBS fraud.

25.01.2017
Morgan Stanley and Citigroup hit with $2.96m fine by SEC
Morgan Stanley and Citigroup have been fined $2.96m (£2.35m) each by the US Securities and Exchange Commission (SEC)

26.01.2017
The Securities and Exchange Commission today announced that Citigroup Global Markets has agreed to pay $18.3 million to settle charges that it overbilled investment advisory clients and misplaced client contracts.

31.01.2017
Deutsche Bank has been fined more than $630m (£506m) for failing to prevent $10bn of Russian money laundering and exposing the UK financial system to the risk of financial crime.

01.02.2017
JPMorgan Chase to pay nearly $800 million in final Lehman Brothers settlement
Pushes total settlement costs well above $2 billion.

17.02.2017
Citigroup Global Markets Inc. submitted a letter of acceptance, waiver and consent to FINRA in which the firm was censured and fined $850,000.

20.02.2017
Citigroup Inc. agreed to pay a penalty of almost 70 million rand ($5.4 million) to settle a South African antitrust investigation that said it participated in an alleged cartel to manipulate the value of the rand.

February 27, 2017
FINRA Fines JP Morgan $675K Over Late Reporting.

13.03.2017
Two former executives from J.P. Morgan Chase (JPM, -0.18%) are facing lifetime bans from the banking sector and hefty fines for their role in hiring children of Chinese elites, allegedly in the hopes of winning business deals.The bank has already been fined by U.S. regulators for $264 million back in November for the hiring practice. CNN reports that the scheme, in which jobs and internships were allegedly offered to children of Chinese elites regardless of their qualifications, has been dubbed a "systemic bribing scheme" by regulators.

20.03.2017
Britain’s high street banks processed nearly $740m from a vast money-laundering operation run by Russian criminals with links to the Russian government and the KGB, the Guardian can reveal.

HSBC, the Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays and Coutts are among 17 banks based in the UK, or with branches here, that are facing questions over what they knew about the international scheme and why they did not turn away suspicious money transfers.

28.03.2017
Bank of America fined $45 million for ‘heartless’ foreclosure.

19.04.2017
Swiss stock exchange SIX has fined UBS (UBSG.S) 2 million Swiss ($2 million) francs for releasing price-sensitive information too late after Switzerland's highest court said it would not consider an appeal by the bank.

21.04.2017
Deutsche Bank fined $156.6m over currency and Volcker violations.

01.05.2017
USB Mortgage-Backed Securities Fraud
FINE: $445 MILLION

04.05.2017
Société Générale SA said Thursday it had reached an agreement with the Libyan Investment Authority to settle claims that the French bank paid a middleman $58.5 million in alleged bribes to secure almost $2 billion in business from the sovereign-wealth fund during the final years of dictator Moammar Gadhafi's rule.

05.05.2017
FINRA Safe Harbor Doesn’t Save Barclays From Big SEC Fine
Barclays Capital has agreed to pay $28 million in restitution, fines, interest and disgorgement for failing to properly supervise.

11.05.2017
Barclays fined $97m for overcharging clients in the US.

19.05.2017
Former Barclays trader fined penalty of $1.2 million.

22.05.2017
Citigroup Agrees to $97.4 Million Settlement in Money Laundering Inquiry.

31.05.2017
Deutsche Bank Fined $41 Million for Money-Laundering Lapses

15.06.2017 UBS fined $280,000 in Australia for order execution and disclosure issues

20 JUNE 2017
Barclays and former CEO charged with fraud over 2008 rescue by Qatar
Ex-Barclays boss John Varley faces 22 years in jail if guilty of fraud.

12-07-2017
RBS to pay $5.5bn fine over US loan misselling scandal

Carsten Wienholtz, Torsten Jacobsen, Torben Bruhn Andersen, Peter Tagesen, Ivan Breinholt Leth, Peter Beck-Lauritzen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Børge Neiiendam og Olav Bo Hessellund anbefalede denne kommentar

@Rahbek
Hvidvask er en analogi til det velkendte og vidt accepterede:" Hæleren er ligeså god ( slem) som stjæleren" Hælervirksomhed bør være strafbart, og jo større "forretning" desto større strafansvar. De øverste ansvarlige er ledelsen af DB, som har lukket øjnene for, eller endnu være for egen vindings skyld , hvidvasket mafiapenge ,måske fra narko- våbensmugling og salg heraf , lejemord , slavehandel, politisk bestikkelse, skatte svig osv. Hvis ikke dette bliver straffet , opmuntrer man blot til efterfølgelse af denne form for kriminalitet, og det er ensbetydende med opbakning til alle eller flere af de ovennævnte ugerninger!

Thomas Borgen er måske nok en ferm leder og dygtig bankmand , men dermed er altså ikke udelukket at han også er en decideret skurk tillige! Ligesom ubåds Peter Madsen også kan have været en sympatisk fader skikkelse , dyreven og helt bestemt en enestående dygtig entreprenør og ubådskonstruktør. Menneskenes børn er i almindelighed sjældent hverken helte eller usselt afskum, alle er vi sammensætte væsener...Glem ikke det!

Torben Bruhn Andersen, Ivan Breinholt Leth, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Børge Neiiendam, Oluf Husted og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Børge Neiiendam

@ Philip B. Johnsen's imponerende liste af 'agtværdige' bankers bøder, sætter benævnelsen "banditter i habitter" i rette perspektiv, selvom bankerne selv ikke fatter en halv meter af at udtrykket med rette kan identificere netop dem.

Den gammeldags bank, der var lokalt funderet og hvis formål var basale bankforretninger, og som blev drevet ordentligt af personale og ledelse der almindeligvis var rundet af lokal befolkning, er i de seneste ihvertfald 50 år blevet afløst af konglomerater med volumensyge, og hvor bankens ansatte ikke umiddelbart genkender deres kunder, med mindre disse er meget velhavende eller kriminelle (og hvorfor er dét ofte en sammenhængende faktor ?).

DB's Tage Andersen var frygtindgydende og det rennomé var han vist godt tilfreds med, da han havde placeret sig velbehageligt på skuldrene af APMøller-konsortiet og ikke regnede sin almindelige kunde for værd at bruge tid på. Hans attitude delte han med ligesindede storbankers ledelse. Måske var han og ligesindede, dengang ordentlige hæderlige mennesker, som beslutningstagere og politikere gerne ville ses sammen med. Men det billede der tegner sig af nutidens storbanker, efterlader intet til begrebet 'ordentlig og hæderlig'. Hvis ikke ordentlige og hæderlige beslutningstagere og politikere, hurtigt fjerner dereguleringen af finanssektoren, så vil den åbenlyse grådighed og magtfuldkommenhed bare vokse og vokse, til ubodelig skade for både lokal- og verdenssamfundet.

Borgen er ifølge det oplyste, rundet af god gammeldags købmandsskab og er taktisk en fortrinlig gallionsfigur for en anløbet DB fyldt med termitter og borebiller. Men en gallionsfigur udgør ikke skibets egentlige funktion, så den kan ofres i stormvejr.

Rolf Andersen, Peter Tagesen, Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Philip B. Johnsen
15. september, 2018 - 18:42

Philip B, en uhyggelig lang liste du her bekendtgør.
Tak for dit utrættelige oplysningsarbejde.

Holger Madsen, Ivan Breinholt Leth, Peter Beck-Lauritzen, Flemming Berger og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Bøderne er peanuts, og det kan undre hvorfor provenuet af ulovlighederne ikke også bliver konfiskeret, og svindlerne sat bag tremmer.

Carsten Wienholtz, Espen Bøgh, Peter Beck-Lauritzen, lars søgaard-jensen, Oluf Husted og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Eva Schwanenflügel
Det er tydeligvis uden for det politiske interesse felt, hvordan investering og gældsætning påvirker samfundet lokalt over tid og samtidig verden omkring os, det var og er, stadigt problemet ved gældsætningsproblematikkerne globalt, men det er, hvad der sker, når man giver politiske amatører magt, de ikke forstå at håndtere.

Problemet består i at den samlede globale gæld, krævet samlet set global økonomisk vækst.

Den skal være ægte, den nuværende forbrugsdrevet økonomiske vækst er ikke bæredygtig og der er ingen udsigt til at teknologi landevinder vil ændre på dette, det giver politisk accept af finansverden benytter internationale organiseret kriminalitet til vækstmotoren.

Keine hexerei nur behändigkeit.

Som man siger i Danmark ; )

Carsten Wienholtz, Holger Madsen, Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Philip B. Johnsen
16. september, 2018 - 15:26
"det giver politisk accept af finansverden benytter internationale organiseret kriminalitet til vækstmotoren."

Helt enig med dig, Philip B.

Der er også andre udtryk, der beskriver denne mekanisme..
'Quid pro quo' - noget for noget. Eller som amerikanerne siger, "I'll scratch your back, if you'll scratch mine'.

Mange politikere har mere travlt med at skaffe sig penge fra erhvervslivet, end at sørge for at erhvervslivet - og især bankerne - betaler tilbage til samfundet.

Mit spørgsmål var mest retorisk, idet jeg aldrig helt kan forstå den iskolde kynisme og grådighed der gennemsyrer de rigeste og mest magtfulde mennesker. Er de psykopater alle til hobe? Eller stammer deres indifference fra at magt og penge i sig selv korrumperer?

Hvis især det sidste er tilfældet, så er det jo mærkværdigt at det hyldes, jo mere rigdom man kan skrabe til sig.. Det er som om moral og etik altid bliver udmanøvreret af de laveste fællesnævnere, og undskyldninger og bortforklaringer skorter det ikke på.
Samtidig gøres de fattigste til genstand for stigmatiserende heksejagt.
Tiggeri bliver forbudt og straffene forhøjede i samme åndedrag som man netop indfører fattigdomsydelser.

For et par uger siden var der et forslag om, at staten skulle have adgang til alle digitale el-målinger i landet, for at forhindre 'socialt bedrageri', dvs. at man ville aflæse, om folk vitterligt boede i der hvor de havde opgivet adresse.
Dette forslag blev skudt ned, for der rejste sig en enorm shit-storm på de sociale medier.
Desuden var det vidst også ulovligt i forhold til Data-forordningen - men ulovligheder har jo aldrig stoppet regeringen før, så deet..

Vi kan ihvertfald konkludere, at det betaler sig at begå forbrydelser, blot de er i milliard-klassen.

Carsten Wienholtz, Marianne Visby, Holger Madsen, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Eva Schwanenflügel
Hvis noget virker ulovligt og ser ulovligt ud, så er der gode chancer for at det er ulovligt.

Nødvendigheden politik!

"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked."
Citat Bjarne Corydon

“Hvis handlen ikke gennemføres, vil EU give Danmark bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Citat Bjarne Corydon

Ivan Breinholt Leth, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Philip B. Johnsen
16. september, 2018 - 18:39

Ja Philip, det er hamrende svært at komme sig over at Bjarne Corydon fik så frit spil, og endda som Finansminister for en såkaldt "rød" regering..
S må jo have stået bag ham og hans "nødvendigheder", så større tiltro til Socialdemokratiet end man kan smide et klaver har jeg ikke !!

Carsten Wienholtz, Torben Bruhn Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Eva Schwanenflügel
Det er hvad det er, hvilket for mig, gør det kommende folketingsvalg til det vigtigste folketingsvalg nogensinde, for det høre ikke til i folketinget.

Peter Beck-Lauritzen

Philip BJ; - gad vide om alle straf-pengene blev betalt? - og hvem fik dem? Sikkert ikke de skadelidte/låntagerne (der måtte gå fra hus og hjem)?
Men måske kan Brian Mikkelsens udsagn, vedr. DB's straf for hvidvask, give en afklaring; - bøden på 5 mia, skal DB bruge til fremtidig polstring! Hva' ba? Sagde BM det? Ja det gjorde BM og afslørede dermed hans dybe "ånds-pygmæ"- indsigt i danske kapitalforhold, som erhvervsminister! Gad vide om BM er repræsentativ for danske politikeres indsigt i økonomi! Hvis så; then, there is something rotten etc. & we have a problem!

Det er sandelig en imponerende liste over banker og deres bøder over tid som Philip B. Johnsen her remser op, og som Eva sidenhen på tråden ganske rigtigt erklærer "er peanuts" i forhold til hvad disse finansielle institutioner tjener.

Set i lyset heraf om krisen tilbage i 2007-8 må det alligevel undre at ingen - eller næsten ingen ledende folk fra de finansielle institutioner er blevet idømt strenge personlige fængselsstraffe for deres medvirkende handlinger.

Det hele var jo et regulært svindelnummer som kostede den amerikanske stat over 8.000 mia. $ i den sidste ende, mens bagmændene i den finansielle sektor løb med den store gevinst.

På den ene side fortsatte de med udstedelsen af "junk-bonds" til lånemarkedet(boligmarkedet) og samtidig forsikrede de sig imod sammenbruddet på lånemarkedet med odds 10-1 eller endnu bedre, så når korthuset faldt sammen ville de få forsikringen udbetalt tifoldigt i stedet.

Pensions- og forsikringskasser der opkøbte disse "junk-bonds" blev snydt, og kundernes pension forsvandt som dug for solen, og forsikringskasserne tabte dobbelt på våde "junk-bonds" og de tegnede forsikringer mod sammenbruddet på lånemarkedet.

Set i lyset af fortidens svindelnumre - "the Ponzi-shceme"(Charles Ponzi) og siden nærmest

gentaget af Bernard Madoff, der begge blev idømt hårde fængselsstraffe for deres svindel, hvilket slet ikke står i rimeligt forhold til krisens årsager i 2007-8 med "junk-bond", hvor mio. af småsparere mistede deres pensionsopsparing grundet denne udspekulerede svindel, hvor
man både udstedte flere "junk-bonds" og samtidig forsikrede sig imod tabt på disse "junk-bonds"!

Her ser vi netop den rå og frie liberalismes grådighed og opfindsomhed for penge, og når den belønnes med straffrihed, vil vi komme til at se disse svindelnumre blive gentaget igen og igen og igen.

På ingen måde skal det sammenlignes med Danske Banks handlinger i deres Estland filial, hvor det er "hvidvask" for mia. der er emnet, - og som danske Bank selv har købt sine egne advokater til at undersøge, - hvilket ikke styrker troen på bare den mindste smule uvildighed.

Det ses og klart og tydeligt i Bankens udmelding om sagen, - der fremstår andetsteds i Informations spalter, "I en separat meddelelse skriver Danske Bank, at man trods en stor intern undersøgelse ikke har kunnet »fastlægge det præcise omfang« af, hvor mange milliarder i mistænkelige transaktioner, der er røget gennem den estiske afdeling."

Læg især mærke til ordene i Citationstegne i midten af sætningen; "fastlægge det præcise omfang", uden dog at komme med en erkendt størrelse på omfanget, - altså svæver omfanget frit i den tomme luft, og hvor meget "hvidvaks" der har fundet sted - om nogen overhovedet?

Man vælger altså at gå ud af "uskyldighedens port" - det der ikke kan bevises, og lader det være op til andre at samle bevisbyrden op imod banken, - hvis det på nuværende tidspunkt er muligt?!

Det er så op til staterne i Estland og Danmark - enten at frikende Danske Bank for "hvidvask" eller lade som ingenting - oven på bankens egen interne undersøgelse.

- Det behøver man vist ikke gætte meget på udfaldet af!

Jørgen Wind-Willassen

Husk hvem der gravede sagen frem.
Det gjorde såmænd Berlingske Tidende.
Landets førende borgerlige avis.
Ærlige borgerlige.

@Jørgen Wind-Willassen, naturligvis. Borgerlige kæmper for ordentlighed og lovlydighed.

Eva Schwanenflügel

Nej da, nu falder femøren..
Danske Banks ledelse er socialister !!

Når virksomheder herunder banker overtræder lovene så som hvidvask, karteldannelse o.lign. så er det fordi de er UDYGTIGE og ikke kan leve op til egne og andres forventninger.
Det er udmærket med bøder, men kontrol og en trussel om ubetinget fængsel fungerer meget bedre.

Torben K L Jensen

Det eneste der ville hjælpe på bankernes grådighed er at indføre en digital valuta med den totalt transparente block-chain teknologi hvor alle transaktioner står bøjet i neon på nettet tilgængeligt for alle.

Torben K L Jensen

NB : Almindelige transaktioner vil også blive transparente med block-chain.