Læsetid: 6 min.

Greta Thunberg strejker for klimaet: »Eftersom I voksne skider på min fremtid, så gør jeg det også«

Hver dag frem til det svenske valg sidder 15-årige Greta Thunberg foran parlamentet og skolestrejker for at vise politikerne, at deres fokus er det forkerte sted, så længe de ikke har klimaet som førsteprioritet. Flere jævnaldrende har de senere dage sluttet sig til strejken
Den 15-årige Greta Thunberg strejker for klimaet foran parlamentet i Stockholm. Hun mener ikke, at klimaet fylder nok i den igangværende valgkamp: »De voksne og politikerne skal behandle klimakrisen som en rigtig krise. Og ikke kun tale om økonomi. Jeg forstår ikke, hvorfor klimaforandringerne kun er et bispørgsmål,« siger hun.

Den 15-årige Greta Thunberg strejker for klimaet foran parlamentet i Stockholm. Hun mener ikke, at klimaet fylder nok i den igangværende valgkamp: »De voksne og politikerne skal behandle klimakrisen som en rigtig krise. Og ikke kun tale om økonomi. Jeg forstår ikke, hvorfor klimaforandringerne kun er et bispørgsmål,« siger hun.

Therese Jahnson

8. september 2018

Befinder man sig omkring det svenske parlament i Stockholm i disse dage, er man ikke i tvivl om, at der er valg i Sverige på søndag. På hver side af broen, der går over til Rigsdagen, hænger valgplakaterne på række, og politikerne, der er portrætteret på dem, har travlt med at sende budskaber til vælgerne:

»Jeg vil have en skole, som giver børn mulighed for at udvikle sig.«

»Jeg vil have et stærkere sammenhold og et stærkere Sverige.«

»Skærp straffen for vold- og sexforbrydere.«

»Byg flere ældreboliger.«

»Mindsk køerne, byg ringveje.«

Politiske budskaber er der nok af. Men ud af de mange valgslogans er der ikke ét af dem, der handler om klimaforandringerne. Netop derfor sidder 15-årige Greta Thunberg på den anden side af den store parlamentsbygning. Her har hun siddet i 13 dage i træk fra kl. 8 om morgenen til kl. 15 om eftermiddagen, og det vil hun gøre indtil på søndag, hvor svenskerne går til valg.

Hun skolestrejker for klimaet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hans Larsen
 • Thomas Olsen
 • Kurt Nielsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Carsten Munk
 • Klaus Engelholt
 • Frede Jørgensen
Hans Larsen, Thomas Olsen, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Klaus Engelholt og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Bisgaard Jensen

Et fladpandet spørgsmål fra en TV-reporter til pigens lærer frit efter hukommelsen: "Er det ikke bedre at hun går i skole i stedet for at sidde her?"
Jamen det er jo lige det hun gør, går i skole, synes jeg

Thomas Olsen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Flemming Berger, Katrine Damm, Berith Skovbo, Bettina Jensen, Claus Poulsen, Arne Albatros Olsen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Bjarne Bisgaard Jensen, hvis nu reporteren havde udtalt hvad der var den egentlige præmis (nemlig om det ikke er bedre for bruttonationalproduktet at dette uvorne og non-produktive barn opholder sig i vore disciplinerende institutionsverden), kunne det jo godt være at den pågældende lærer havde startet en uønsket debat. :)

Niels Østergård

Nej, det er jo netop det skolepigen demomstrerer for at det burde være. Hun ville sikkert ikke lave en sådan demomstration, hvis netop klimaet var det vigtigste tema.

Arne Albatros Olsen

Interessant aktion med er barn, der nægter i gå skole , fordi hun synes at det er vigtigere at demonstrere for klimaet.

Tænkt hvis den trend bredte sig og skolebørn i alle lande forenede sig og gjorde nøjagtig det samme.

De skabte så efterfølgende deres egen side på fc og andre sociale medier, og var ikke til at stoppe igen.

Hvor pinligt ville det ikke være for alverdens beslutningestagere og andre voksne.

Lad mig til slut lige citere Jerry Rubin og Abbie Hofffmann: DO IT !

Bjarne Bisgaard Jensen, Christian Nymark, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar

Af børn og fulde folk skal man høre sandheden, siges det - men ellers har vi vel mest tradition for at børn skal ses, ikke høres - og at brandertsnak skal glemmes.

Arne, for min skyld - og deres - må de virkelig gerne springe Facebook og øvrige sociale medier over. Ellers kan de jo heller ikke være ordentligt til stede (med hinanden), når de sitdown'er.

Så længe verdens stigende flygtninge og folkevandringsproblemer ikke er løst, så vil klimaproblemet desværre ikke være i fokus, det er vel bare et faktum.

@Thomas Olsen

Pt. Er det nok mest dårlig regeringsførsel i div. Lande, som så føre til fattigdom. Folk kan så se på tv hvordan vi lever, og det ønsker de så også, men de springer så et led over, og kommer herop, i stedet for selv, at skabe mulighederne for det i eget land, hvilket de slet ikke er gearet til, og så ender de en ny underklasse, og den onde cirkel er sluttet.

Så længe det sker, så kommer klimaet ikke i fokus, der står 200 millioner rejseparate migranter på den anden side af middelhavet, de venter kun på chancen og den rigtige mulighed for, at rejse til Europa, og der har du bare en meget mere synlig, og “ håndfast” katastrofe lige på din dørtærskel.

@Peter Hansen: Det er sgu svært, at "skabe muligheder i eget land", når landet allerede er ødelagt pga. klimaforandringer.
Byt venligst om på hønen og ægget.

Arne Albatros Olsen: Det du efterspørger er allerede godt i gang med at ske. Ungdommen udover hele verden har annonceret demonstrationer på samme tid i solidaritet med den superpigen Greta!

Nu mangler vi bare at de voksne følger med ud i gaderne og strejker globalt!
Så er det først at de globale magthavere bliver tvunget til at tage ansvar!
Det har været Greta's budskab fra starten af, og det er i den grad ved at finde fodfæste rundt om i verden.