Læsetid: 10 min.

Grøn madplan: Sådan spiser du dig til et mindre CO2-aftryk

Vi giver dig en madplan med opskrifter på måltider med begrænset klimaaftryk
Vi giver dig en madplan med opskrifter på måltider med begrænset klimaaftryk

Mia Mottelson

8. september 2018

Fødevareproduktionen står for en betydelig del af menneskers klimaaftryk. Men hvad er egentlig det rigtige at spise, hvis man gerne vil pleje sin grønne samvittighed? Information giver dig her syv aftensmåltider, én morgenmad og én frokost med begrænset klimaaftryk.

Alle retterne er sammensat af kok Susanne Holden Venlov fra Aarstiderne og er beregnet til to personer. De angivne udledninger for de enkelte fødevarer er estimater, der baserer sig på data fra Agroøkologisk Institut ved Aarhus Universitet.

Udregninger er lavet af Svend Daverkosen, landbrugs- og miljøchef i Aarstiderne, i samarbejde med Marie Trydeman Knudsen, forsker ved Institut for Agroøkologi. Medmindre andet er angivet, er klimabelastningen for transport ikke medtaget i beregningerne, ligesom klimabelastning ved brug af f.eks. ovne og komfurer heller ikke er medregnet.

Bon appetit!

Morgenmad

Havregrød (0,66 kg C02)

Tilberedningstid: ca. 15 minutter

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Morten Balling
  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
ingemaje lange, Morten Balling, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian Mondrup

Er der nogen der kan forklare mig hvorfor CO2 belastningen er så høj for lammekød, næsten det dobbelte af aftrykket fra oksekød?

Lise Lotte Rahbek

Christian Mondrup
Det har jeg også undret mig over.
Så vidt jeg har fundet frem til, er det fordi man regner udenlandsk lammekød med en lang transport-belastning ind, at lammeprutter udleder metan, at deres føde jo skal gå igennem et moderfårs fødevareindtag og at det hele skal ses i forhold til, hvor meget næring der findes i lammekødet.
Men prøv selv at finde yderligere svar her: https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/sadan-pavirker-din-mad-klimaet