Baggrund
Læsetid: 4 min.

Hele salen holdt vejret. Nu skulle Labour endelig blive enige med sig selv

Skulle Labour gå ind for en ny Brexit-afstemning eller ej? Salen holdt vejret, og journalisterne kiggede forvirrede ned i deres papirer, da partiet tirsdag omsider skulle blive enig med sig selv. Det var kulmination på den store kamp mellem Labours medlemmer og Corbyns ledelse
Labours Brexit-ordfører Keir Starmer.

Labours Brexit-ordfører Keir Starmer.

Oli Scarff

Indland
27. september 2018

Labours ’Brexit-ordfører’, Keir Starmer, var kun lige trådt ud ad døren fra sit møde til partiets store konference i Liverpool mandag morgen, da han blev overfaldet af en mindre hær af journalister:

»Mr. Starmer! Så intet har ændret sig siden i går aftes eller hvad?«

Det handlede selvfølgelig om Brexit. Og om den mærkværdige situation, at ledelsen i Storbritanniens store oppositionsparti mener noget helt andet end langt de fleste medlemmer. Hele ugen har meningsmålinger vist, at Labour-medlemmer gerne vil have en ny folkeafstemning, når de kender indholdet af den aftale, som premierminister Theresa May er ved at lave med EU – men det vil Labours formand, Jeremy Corbyn ikke.

Sagen er bare, at Jeremy Corbyn kun er Labour-leder, fordi medlemmerne har fået mere at skulle have sagt, og det plejer Corbyn sådan set at være glad for – ja, han har ligefrem lovet, at medlemmerne skal have »meget mere« magt i partiet.

Så nu spurgte alle sig selv: Ville ledelsen bøje sig for medlemmerne i sagen om en ny Brexit-afstemning?

Op til konferencen er det strømmet ind med forslag fra medlemmer, der ville gøre det til officiel politik at gå ind for en ny afstemning, og dem havde Keir Starmer mødtes med sent søndag aften. Det tog dem næsten seks timer, men til sidst blev de enige, fortalte han de ivrige journalister:

Medlemmerne ville fremlægge ét samlet forslag, sagde han, og så skyndte han sig ellers videre gennem konferencebygningen. Men journalisterne fulgte efter – ud på bagtrappen, ned til bagudgangen og ud på gaden, hvor partimedlemmer dagen før havde viftet med bannere og råbt »Love Corbyn, hate Brexit!«.

»Er I i gang med at forråde vælgerne,« spurgte én.

»Har John McDonnell (Corbyns nummer to, red.) ret, når han siger, at der ikke kommer til at stå Remain på en ny stemmeseddel?« spurgte en anden.

Endelig afklaring?

Det var, som om, Labours politik skiftede fra time til time. Tidligere mandag morgen havde John McDonnell sagt, at der måske kunne blive tale om en ny afstemning, men at Remain i hvert fald ikke ville blive en valgmulighed. De ville respektere afstemningen fra 2016. Men hvad nu?

Mens Keir Starmer forsvandt ind ad en dør, begyndte kloge hoveder at diskutere, hvad det mon ville betyde, hvis medlemmerne fik deres vilje. Ville Labour ende som et elitefortagende, der skubbede folk fra Nordengland over til UKIP? Eller ville det – som en undersøgelse fra YouGov indikerede – gøre partiet til en sikker havn for hjemløse Remain-tilhængere?

Imens stod fremtrædende Labour-folk og trådte vande for åben skærm, så det gjorde helt ondt at se på – tja, tjo, måske vil de have en ny afstemning, og næ, de vidste faktisk ikke helt hvad, der i så fald skulle stemmes om, men de var sikre på, at Theresa May i hvert fald gjorde det dårligt.

Men så ... Da det blev tirsdag eftermiddag trådte Keir Starmer endelig frem på talestolen foran en fyldt sal – hans replik var endda godkendt af ledelsen, forlød det, så nu ville der endelig komme en afklaring.

»Vores præference er klar,« sagde Starmer. »Vi vil have et valg.«

Salen klappede lidt. Det vidste de godt i forvejen.

»Men, vi er nødt til at have andre muligheder …«

Og så holdt de vejret.

»… og det må betyde en kampagne for en folkeafstemning.«

Jubel! Salen hjulede, og Keir Starmer tilføjede:

»Og ingen udelukker Remain som en valgmulighed.«

Journalisterne kiggede forvirrede ned i deres papirer – den sidste sætning stod der ikke noget om noget sted … gik han imod ledelsen? Eller havde det hele tiden været meningen, at det skulle være en overraskelse? Folk rejste sig fra klapsæderne, og jublen tog langsomt til, som om det tog et par sekunder, før medlemmerne helt forstod, hvad der lige var sket.

Men der sad også folk tilbage med et tomt udtryk i øjnene.

Lad os lige opsummere Labours plan: De vil stemme imod en eventuel aftale, som May får med EU, hvis aftalen ikke lever op til seks krav, som de har formuleret på en lidt løs facon (lige nu tyder det helt klart på, at de vil stemme imod). Hvis aftalen falder i parlamentet, vil Labour allerhelst have et nyvalg – det har Corbyn sagt sådan cirka tusind gange. Men hvis det ikke lykkes, ja, så vil de altså nu have en ny folkeafstemning. Og måske med Remain som en mulighed.

Forvirret?

Efter talen blev Corbyn interviewet til Channel 4: Ville han så også støtte Remain?

»Jeg er partiets leder, og jeg vil respektere paritets beslutning og handle derefter,« sagde han.

»Men du skal jo stadig stemme som individ,« sagde intervieweren.

»Ja, selvfølgelig, og det vil jeg gøre på samme måde.«

Og så et lille anstrengt smil. Vi kom det ikke nærmere. Og pludselig lød den store afklaring ikke helt så klar.

Det blev endnu mere uldent senere på dagen, da Diane Abbott, som i årtier har været Corbyns tætte allierede, havde følgende ordveksling med en journalist:

Interviewer: »Udelukker du muligheden for Remain?«

Abbott: »Jeg er enig med Jeremy, vi er forenet …«

Interviewer: »Men er du enig med Keir (Starmer, red.)?«

Abbott: »Jeremy er enig med Keir, og jeg er enig med Jeremy.«

Ikke just klar tale. Så altså, Labour har officielt ændret holdning, men det er ikke sådan lige at høre på partiets ledelse. Ingen ved helt, hvad det kommer til at betyde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Yesterday news - Hvad har forløbet tirsdag med Corbyn´s afvisning i sin afslutningstale at gøre ?

Torben K L Jensen

Bennike - i dag er det torsdag - så lige et simpelt spørgsmål - har du overhovedet hørt talen før du skrev din artikel og hvis du har hvorfor er der ikke en kommentar til talen ?
Det er dårligt journalistik - forstår du det ?

Det er da lysende klart.

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

Brexit forplumres af, at de Konservatives leder, Theresa May, oprindelig er Remain tilhænger, imens Labours leder, Jeremy Corbyn, i hele sin 40-årige karriere som back-bencher har været imod EU.

Dybest set er han vel stadigvæk imod EU, selvom han selvfølgelig må rebe sejlene, når han nu er blevet leder af et godt nok splittet parti. Men Jeremy Corbyn kan selvfølgelig ikke sidde overhørigt, at 86% af Labours medlemmer ønsker en ny Brexit afstemning ifølge YouGov.

https://www.ft.com/content/dc56ee36-bea4-11e8-95b1-d36dfef1b89a

Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Steffen Gliese, Thomas Tanghus og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

For helvede da. Corbyn gik ind for Remain. Hvor svært kan det være at fatte?
Men derfor kan han vel godt have visse problemer med de sociale aspekter ved EU.

Eva Schwanenflügel, Bettina Jensen, Steffen Gliese og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Der går rygter om at Jeremy Corbyn skal mødes med Michel Barnier - hovedforhandleren for Brexit i EU.

- If you can’t negotiate that deal then you need to make way for a party that can

Jeremy Corbyn, Labour leader

Christian Bennike

Torben K L Jensen, det var vist onsdag aften, da du læste artiklen:) Nu er mit job jo ikke at lave 'news', men at fortælle de vigtigste historier på den mest medrivende facon, og jeg synes ikke, at Corbyns tale var specialt interessant. Det store drama var medlemmernes kamp for en ny afstemning.

"Men Jeremy Corbyn kan selvfølgelig ikke sidde overhørigt, at 86% af Labours medlemmer ønsker en ny Brexit afstemning ifølge YouGov."

Ganske enig, og derfor må Corbyn jo både være loyal mod Brexit-afstemning nummer 1 og lydhør overfor de ønsker som lægger til grund for at angiveligt mange Labour-medlemmer vil have en omafstemning. Men umiddelbart virker det nok lettere for Corbyn at støtte sig på de mange devalueringer og defameringer, som er lavet af Brexit-tilhængerne, og gå efter en omafstemning. Dette ville, som andre er inde på, også stemme bedst med hans ærgerlige, personlige EU-overbevisning.

ligger til grund

Christian Bennike læser måske flittigt The Guardian, der ifølge min sædvanligvis velunderrettede britiske kilde er Corbyn-kritisk ?
Hvor er vor korrespondent i London these days ?
Venlig hilsen
Jette Chilvers

Henrik Leffers, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring, Steffen Gliese og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Ganske glimrende beskrivelse af, hvorledes demokrati fungerer i praksis, når to modsatte holdninger skal nå frem til et kompromis. Hvorfor dette skoleeksempel på velfungerende demokratisk beslutningstagen betragtes som "uldent" kan vi jo kun gætte på. Christian Bennike, du bryder dig ikke om socialdemokratisme, er mit gæt, og det farver din opfattelse.

Enhver progressiv med prioriteterne i orden ser Corbyns afslutningstale som et tegn på, at fornuften igen har sejret i det britiske arbejderparti; talen giver anledning til forhåbninger om, at der endelig sker noget positivt på den politiske scene, efter årtier med borgerlige fiaskoer.

Corbyn erklærede endda, at Labour vil nationalisere en lang række fhv. offentlige tjenester, og oven i købet indføre en form for økonomisk demokrati. Samtidig tog han afstand til de krige, UK/NATO deltager i, han foreslog en våbenembargo vendt mod Israel og Saudiarabien, og han fordømte krigen i Yemen til stående applaus. Finder man på dette grundlag Corbyns tale kedelig, afslører man, at man taler etablissementets sag. Men Blair er ude, og han kommer ikke igen, hjulet er drejet, og den tredje vej har endegyldigt vist sig at være en blatant fejltagelse.

Information er efterhånden blevet en langt bedre avis end Guardian, som i vore dage kritiserer venstrefløjen, dolker Assange i ryggen og løber med halve vinde i kritikken af Rusland. Men bare fordi Guardian er blevet en borgerlig avis, behøver Information vel ikke at følge trop? Bennike har selvfølgelig al mulig ret til at være modstander af det folkelige demokrati, som for tiden udspiller sig i Labour, men det ville være rart af og til at læse analyser forfattet af journalister, der ikke bare videreformidler den konservative regerings talepunkter.

En sejr til det nuværende nærdemokratiske Labour vil måske endda opleves som et vink med en vognstang af vores egne socialdemokrater, om, at det er på tide at blive lidt venstrepopulistiske. Højrepopulismen er der så mange andre partier,der er meget bedre til.

Henrik Leffers, Bettina Jensen, Trond Meiring og Steen Sohn anbefalede denne kommentar