Læsetid: 3 min.

’Jamina er et produkt af, at psykiatrien ikke har tid nok’

19-årige Jamina har været ind og ud af børne- og ungdomspsykiatrien, siden hun var 12 år, men har ikke fået meget behandling trods flere diagnoser og svær selvskade. I dag har hun flere års misbrug bag sig, er hjemløs og uden uddannelse. Jamina er et produkt af, at psykiatrien ikke har tid nok, mener moren
Det er svært at se ens jævnaldrende uddanne sig videre og gå i gang med at lave et liv, siger Jamina, der nu bor i et telt uden for sin fars sommerhus.

Det er svært at se ens jævnaldrende uddanne sig videre og gå i gang med at lave et liv, siger Jamina, der nu bor i et telt uden for sin fars sommerhus.

Peter Nygaard Christensen

21. september 2018

Jamina og hendes mor, Stella Betak, var for første gang i kontakt med børne- og ungdomspsykiatrien for snart syv år siden. Jamina var 12 år og stærkt selvmordstruet og selvskadende. Dengang var der et halvt års ventetid, men efter flere besøg på psykiatrisk skadestue fik Jamina en tid til udredning i børne- og ungdomspsykiatrien.

Udredningen viste, at Jamina havde symptomer på overbelastning og borderline, som er en tilstand kendetegnet ved ekstreme og irrationelle følelsesudsving. Men da der ikke var tale om en egentlig diagnose, blev Jamina henvist til en psykolog i kommunen.

Det fungerede ikke, og kommunen gav ikke Jamina et andet tilbud om behandling. Det betød, at Jamina fik det dårligere, og det endte med, at hun som 14-årig stak af hjemmefra og boede på gaden et halvt år, fortæller moren Stella Betak, der er uddannet lærer.

»Det blev de nødt til at tage alvorligt, og hun blev endnu engang udredt og fik diagnosen borderline og angst,« fortæller Stella Betak.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • John S. Hansen
  • Eva Schwanenflügel
John S. Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Margit Johansen

Jamina og andre psykiatriske patienter skal have den psykiatriske behandling der skal til og den afgørende tidlige indsats. Men debatten løber af sporet, hvis vi ikke anerkender at problemet i høj grad også er socialt. Det er håbløst for patienter, at de kommer ud til akkurat det samme sociale miljø som før deres indlæggelse- den samme knugende ensomhed og de samme krav og forventninger - det tunge pres om at præstere - stresset - og håbløsheden - det bliver aldrig anderledes - uanset hvor længe du er indlagt - og hvor meget fremragende behandling du modtager, så er verden den samme på den anden side. Vi svigter i udslusningen.

John S. Hansen, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar