Baggrund
Læsetid: 8 min.

Klimabevægelsen kører i højt gear nedefra. Men der mangler en seriøs bevægelse ovenfra

Klimasagen er ikke længere kun et elitært spørgsmål og en modtendens hos venstrefløjen og Greenpeace. Det er en folkelig bevægelse, som også har skubbet industrien mod en mere grøn dagsorden. Nu er udfordringen, at politikerne ikke skal stå i vejen, mener eksperter
Selv om det ofte er aktivister fra venstrefløjen, der går forrest og er mest synlige – som her i det nordvestlige Tyskland ved byen Kerpen – så har klimabevægelsen de seneste år fået en markant bredere opbakning, ifølge flere eksperter.

Selv om det ofte er aktivister fra venstrefløjen, der går forrest og er mest synlige – som her i det nordvestlige Tyskland ved byen Kerpen – så har klimabevægelsen de seneste år fået en markant bredere opbakning, ifølge flere eksperter.

Jana Bauch

Indland
8. september 2018

Det grønne oprør ulmer.

Detailkæden Lidl forbyder plastposer, pensionskassen MP dropper fossilaktier, trafikselskabet Movia køber elbusser, og danske husholdninger nedtoner kødforbruget.

Eksemplerne er mange, og de bliver stadig flere. Ifølge flere eksperter sker det i et tempo, så man må konstatere, at det er politikerne, der halter efter resten af samfundet.

»Der er en bred folkelig bevægelse i gang, hvor ønskerne og tendenserne især kommer nedefra i samfundet,« siger Sebastian Mernild, der er direktør for det anerkendte forskningsinstitut Nansenscentret i Bergen, professor i glaciologi og klimaforandringer samt hovedforfatter til den næste klimarapport fra FN’s klimapanel IPCC. Det værk, der oftest henvises til, når klimaforandringer diskuteres på globalt plan.

»Vi har bombarderet folk med klimainformationer, og nu er folk for alvor blevet bevidste om problemet,« siger han.

Adjunkt Irina Papazu forsker i klimaadfærd og grøn omstilling på handelshøjskolen CBS i København. Hun oplever, at der er sket et grønt »boost« i den brede befolkning.

»Det er gået fra at være et elitært spørgsmål til noget, som alle har en holdning til, og som er indlejret i folks måder at tænke og handle på.«

»For fem-ti år siden snakkede vi om, at man skulle slukke de røde standby-lamper i huset. Det er nærmest latterliggjort i dag, fordi det er gået op for folk, at der er ting, som er markant mere energikrævende og klimaskadelige,« siger Irina Papazu.

Også sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal bakker op. Hun ser det frembrusende grønne fokus som et udtryk for, at bæredygtighedsdagsordenen er gået hen og blevet moderne.

»For mange mænd under 40 har en stor, fed bil ikke samme status som før i tiden, fordi den sviner helt vildt. Der er nogle helt andre sociale værdier for tiden,« forklarer Linddal.

Men selv om man kan snakke om en »moderne tendens«, betyder det ikke, at det forsvinder igen lige om lidt, vurderer fremtidsforskeren.

»Det stikker ned i en dybere værdi om, at vi gerne vil en helt anden verden. Det er ikke længere bare en modtendens hos venstrefløjen og Greenpeace, der harcelerer mod systemet,« siger Birthe Linddal.

Lørdag den 8. september er der arrangeret klimamarcher i godt 820 byer over hele verden, heriblandt København, Aarhus og Aalborg.

Jens Friis Lund er medarrangør af marchen i København og professor på Københavns Universitet, hvor han forsker i forvaltning af naturressourcer. Han forklarer, at hvor der i 90’erne var fuld drøn på klimadebatten, så har der hersket et slags dødvande de sidste 10 til 15 år – hvis man altså lige ser bort fra 2009, hvor flere tusinde demonstranter indtog de københavnske gader under FN’s Klimakonference COP15.

»Men nu er der virkelig kommet fart på igen, særligt her efter sommerens tørke,« siger Jens Friis Lund.

Forbrugernes magt

Hos den grønne tænketank Concito arbejder direktør Christian Ibsen bl.a. med forbrugerbevidsthed inden for fødevaresektoren. Han er overrasket over, hvor hurtigt klima- og ressourcebevidstheden er kommet op til overfladen hos befolkningen.

»Der har åbnet sig en diskussion om personligt ansvar. F.eks. er samtalen om kødforbrug blevet helt legitim. Og det mest interessante er, at alting er kommet nedefra. Der sker noget markant i den her tid, som jeg også ved, at mange af vores virksomheder holder skarpt øje med,« siger Christian Ibsen.

Han peger særligt på fødevaresektoren som et sted, hvor det er tydeligt, at befolkningens adfærdsændring har lagt pres på virksomhederne. Rundt om i landet er der igangsat større og mindre tiltag for at imødekomme de klimabevidste forbrugere, oplever han. Ud over Lidls forbud mod plastikposer, har Netto indført pant på poserne, Coop har sat økologien i scene, mens Rema 1000 har afskaffet flerstykstilbud for at mindske madspild.

»De her forretninger ved, at hvis de er tidligt ude, så er det noget, der har en vældig klangbund i befolkningen lige nu. Det vil de jo gerne associeres med,« siger Christian Ibsen.

Årsagen til, at forandringen er størst på fødevareområdet, er, at det er her, forbrugerne har nemmest ved selv at tage fat, mener Concito-direktøren.

»Det kan mærkes i supermarkederne og på restauranterne. Der kommer flere fleksitarer, som delvist fravælger kød. Det virker, som om det er blevet det nye normal at være bevidst om sit kødforbrug.«

Fremtidsforsker Birthe Linddal og klimaforsker Sebastian Mernild er enige i, at forbrugernes bevidsthed i høj grad har sat spor i industrien.

»Det er konkrete eksempler på, at forbrugerne kan have ekstremt meget magt,« siger Sebastian Mernild.

Birthe Linddal mener, at der decideret er tale om et systemskifte, hvor store virksomheder nu flytter sig hurtigere, end de politiske rammer følger med. Ud over detailkæderne nævner hun Arla, Danfoss og Grundfos som eksempler på koncerner, der i løbet af de sidste par år har taget den grønne dagsorden til sig.

Det er dog ikke i alle sektorer, at omstillingen buldrer frem. På verdensplan har 905 institutioner indtil videre sagt ja til at afvikle fossile investeringer, herunder den irske stat, New York, Oslo og Berlin.

Men i den hjemlige pensionssektor, hvor man forvalter enorme summer, er der fortsat en træghed over for den grønne agenda, vurderer Thomas Meinert Larsen, talsperson for organisationen Ansvarlig Fremtid, der arbejder for at få danske institutioner til at trække deres investeringer ud af kul, gas og olie.

»Der er helt klart kommet fokus på det, men der er stadig meget snak og mindre doing,« siger han.

Politikerne sakker bagud

I Paris i 2015 indgik stort set samtlige verdens lande en aftale om at nedbringe udledningerne af CO2 frem mod 2050. Parisaftalen blev modtaget med jublende klapsalver og tilråb fra politikere og medier, der sydede af begejstring over den plan, der skal redde kloden fra et klimakollaps.

Men spørger man de klimaeksperter, som Information har talt med, er budskabet nærmest unisont: Det er på det politiske niveau, at man »sover i timen«, som flere af dem uafhængigt af hinanden formulerer det.

Problemet er – som de hver især pointerer – at individets adfærdsændringer ikke er nok. Der skal mere til.

»Bevægelsen nedefra kører i ret højt gear. Men der mangler en seriøs bevægelse ovenfra. Det skal jo komme fra begge sider. Hånden på hjertet virker det, som om det ikke er gået op for politikerne, hvilke krav befolkningen har. De taler stadig om, at vi skal vente på økonomisk vækst og teknologiudvikling. Efter et valg kan det blive ris til egen røv, at de ikke har været mere vågne. Man skal ikke undervurdere vores engagement i det,« siger Sebastian Mernild.

Med det sagt er der stadig brug for politiske rammer, hvis den grønne omstilling virkelig skal slå igennem. Kort sagt skal politikerne turde blande sig mere. Det vurderer flere af eksperterne.

»Vi mangler i høj grad politisk lederskab på, hvad omstillingen kræver af os. De behøver ikke kun tale om forbud og afgifter. De kan også gøre klart, at vi alle sammen skal bevæge os mod en mere klimavenlig retning, og som politikere har de ansvaret for at lægge rammen om det,« siger Christian Ibsen.

»Forbrugerne, kommunerne og virksomhederne vil det grønne hurtigere, end politikerne vil. Og en af udfordringerne er, at de ikke skal stå i vejen.«

Men selv om folket reducerer fødevareforbruget, og en ny Gallup-måling antyder, at vi bliver mere åbne over for klimaafgifter, har den grønne dagsorden stadig ikke nogen særstatus i det politiske miljø, mener Irina Papazu fra handelshøjskolen CBS.

»De kan stadig i ligeså høj grad diskutere håndtryk, som de kan diskutere klima. Længere er vi ikke.«

»Streaming og Netflix kræver enormt meget energi, men det vil jo være latterligt, hvis man som forbruger siger ’okay, så lader jeg være med at se Notting Hill i aften’. Det er jo ikke det, der kommer til at gøre en forskel for klimaet. Der skal ske noget fra politisk side,« siger Papazu.

På Københavns Universitet har også Jens Friis Lund svært ved at se, at den individuelle bevægelse kan rykke nok.

»Det er nogle hårde valg, borgerne skal træffe. Kan vi besøge min kones familie i USA, og kan vi sige til dem, at de ikke må besøge os? Der er brug for, at politikerne hjælper os med at træffe de her valg. Så vi alle sammen er underlagt de samme begrænsninger. For så er det heller ikke mærkeligt i skolen, når min datter siger, at vi ikke kan flyve på ferie. Så bliver det i stedet et nyt normal. Det individuelle valg er svært, hvis ikke man får støtte fra politisk hånd,« siger Jens Friis Lund.

Vi må blive fattigere

Til trods for at eksperterne gerne roser danskernes øgede klimabevidsthed, er der dog stadig lang vej igen, påpeger de.

»Hvis det skal være nok, skal der virkelig ske noget drastisk. Det niveau er vi ikke på endnu,« siger Jens Friis Lund.

Et af de steder, hvor danskerne stadig lægger en lænke om den grønne omstilling er flytransporten, mener Gregers Andersen, kulturforsker og miljø- og klimadebattør. I 2016 udgav han bogen Grænseløshedens kultur.

»Flyforbruget, som stiger hvert eneste år, er en af de største poster i danskernes drivhusregnskab. Men vi har ingen luftfartsstrategi til at bremse det – f.eks. flybeskatning. Tværtimod vil regeringen øge antallet af afgange fra Danmark, og vi lever i en offentlighed fyldt med reklamer om det gode liv ude i verden,« siger Gregers Andersen.

Han anerkender, at der er en lille fremgang at spore. Men hans overordnede pointe er, at vi skal accelerere voldsomt, hvis vi skal have en chance for at rette skuden op. Det går simpelthen for langsomt, mener han.

»Vi ser gode tendenser, også ude i provinsen. Men der skal ske en stærkere kulturel omstilling, hvor de logikker, vi har i civilisationen, ikke længere er i spil. Vi må acceptere i en periode, at vi bliver fattigere, fordi det ikke er muligt at nå den udfordring, vi står over for, uden at blive det.«

De unge fører vejen

Ifølge Concitos klimabarometer anser fire ud af fem 18-29-årige klimaforandringerne som det politisk mest brændende spørgsmål. Yderligere skiller ungdommen sig ud ved at være den eneste aldersgruppe, der helt har undladt at svare ’slet ikke’ på spørgsmålet om, i hvilken grad klimaindsatsen får betydning for, hvor krydset skal sættes ved valget.

»Især hos de unge er det virkelig tydeligt, hvor meget de er villige til at gøre,« siger Concito-direktør Christian Ibsen. 

Birthe Linddal er enig i, at den grønne dagsorden fylder langt mere blandt den yngre del af befolkningen. Når det er sagt, mener hun faktisk, at parallellen kan trækkes endnu længere.

»Den generation, som er begyndt at sætte den politiske dagsorden, er folk, der var børn i 80’erne. Gennem hele deres barndom og skoleforløb er de blevet skolet i hele miljø- og bæredygtighedsdagsordenen. De ældre generationer har først fået den ind senere i livet,« siger Linddal.

»Og det betyder, at man for første gang har en generation, der siger: Det bliver ikke noget, nogle andre skal tage sig af.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Illustrativt er det at politikerne står i vejen; de vil ikke træffe de nødvendige beslutninger - fordi de har stærke interessefællesskaber med de kapital- og produktionskræfter, som har formuer investeret i fossil energi/-produktion - inklusive den lange kæde af forretningsinteresser, som er tæt vævet sammen med det fossile forretningsparadigme.

Politikerne udgør erhvervslivets og storkapitalens prop i karret - og den såkaldt fjerde magt, pressen, domineres af nyhedsproducenter, som pænt holder sig indenfor den gældende magtordens konsensusbetragtninger og kultiverer de brede befolkninger til at stille krav til deres politiske ledere, som så kan sikre det lukkede kredsløb med mere forhaling og dissociering; flere idiosynkrasier om nødvendigheden af økonomisk vækst, vækst som forudsætning for at det hele ikke 'bryder sammen'.

Der er kun en stenhård, målbevidst og vedholdende udenomsparlamentarisme tilbage, hvis der skal genetableres folkedemokratiske tilstande i Danmark; ikke mere håbefuld sniksnak og klappe kage.

Carsten Pedersen, Henrik Olsen, Flemming Berger, jens christian jacobsen, Berith Skovbo, Urd Lacroix, Torben K L Jensen, Randi Christiansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Man kan sige, at politikerne har et ihvertfald stort medansvar for befolkningernes habitus i og med de forvalter landets ressourcer og indtægter. At foretage det store skridt, som en reel omstilling ifht økologisk aftryk vil være, er en betragtelig manøvre, som det kræver mod at tage ansvar for.

Landets økonomiske grundlag vil blive stærkt omkalfatret, og hvorledes gøre det uden at komme i destruktiv karambolage med den ene procent? Hvor meget magt har den? Ja, det siger sig selv, at økonomisk magt er lig med størrelsen af din bankbog, så hvorledes generobre magten over fællesejet?

Hvis det virkelig skal batte, skal enten de store spillere 'dele' - dvs investere til fordel for fællesskabet - deres privilegier ligeligt med resten, eller også nærmer vi os ekspropriering. Det er derfor forståeligt, når politikere er tilbageholdende - men vi har brug for modige, visionære mennesker, der sammen med fællesskabet tør påtage sig omstillingsopgaven. Vi er i en situation, hvor ingen kan tillade sig at bruge mere end højst nødvendigt, hvilket tillige er en forudsætning for miljø-og socioøkonomisk permakulturel omstilling.

At store virksomheder har set, at bæredygtig produktion er af afgørende vigtighed, er ikke nok. Der må også omstilling til på den sociale bundlinje. Jeg har svært ved at se, hvordan reel permakulturel omstilling kan undgå at forholde sig hertil, og dermed er det også svært at se, hvordan den ene procent i en reel omstilling vil kunne fastholde deres privilegier.

Mit håb er, at den ene proent vil indse, at en reel permakulturel omstilling er langt mere værd for alle -dem selv inklusive - end alle deres privilegier. Vi ved også, hvor svære nedgroede vaner kan være at slippe, men vi nærmer os en kold tyrker, og jo længere vi venter, jo koldere bliver den. For alle.

Og så er der dem, som ifølge uofficielle stemmer på det dybe net, mener, at magteliten har set, at der ikke er nogen redning for menneskets overlevelse muligvis noget sted på planeten, og at de derfor opkøber land de steder, hvor overlevelsesmuligheder forventes længst muligt at være tilstede.

Så længe der er liv, er der håb, og jeg mener derfor, at vi bør arbejde for permakulturel omstilling. I min optik er det afgørende, at tage retten over fællesejet tilbage i fællesskabets resort.

Og mens græsset gror, dør horsemor. Nuværende regering fortsætter så stærkt en hest kan rende med udsalget af fællesejet. Pt har de kastet deres blik på folkets vandforsyning, som de vil sætte på aktier. Således at de, der har råd til at investere, kommer til at 'eje' mere af fællesskabets overlevelsesressource end resten af det reelle ejerskab, som er fællesskabet.

Dette er en miljø-og socioøkonomisk yderst uhensigtsmæssig forvaltningsramme, og hvis det ikke snart er sevet ind under tænkehatten, er man altså født i går og tørret på kakkelovnen i nat.

Mandatar Torben Wilken

Bettina Jensen og Randi Christiansen og alle andre klima forskrækkede medborgere på denne klode. Hovedproblemet ligger et helt andet sted.
De fossile brændstoffer som hentes op fra undergrunden, er vokset eksplosivt siden afslutningen af anden verdenskrig. Vi taler om enorme mængder. De har givet verdens befolkning som et hele, større bevægelsesfrihed. Dette har flyindustrien dygtigt forstået at udnytte og befolkningerne taget mulighederne til sig. Uden nogen efterspørgsel – ingen vækst.
Denne diskussion bygger på mængden af CO2 og ikke på den allerstørste faktor for klimaændringens hastighed.
For hver liter olie, benzin og gas lidt mindre, skabes der 4,2 liter vand. Da vi ikke bringer dette vand hen til steder hvor der er mangel på vand, f.eks. I Ørknerne eller tilbage i undergrunden, så vil alt andet lige, mængden af vand stige drastisk. ”Det er logik for burhøns.
Den eksplosive vækst af produceret biler med motorer der bruger fossile brændstof, har her en væsentlig årsag. Dette problem er under løsning med El-biler der får deres strøm fra alternativ energi som vind- og vandkraft, samt udnyttelsen af ”Flod og ebbe fænomenet 2 gange i døgnet der hvor det er muligt.
Den allerstørste effekt finder vi i Flyindustrien. Folk rejser med fly som aldrig før. Dette er kommet til især indenfor de sidste 50 år. Her dannes både CO2 og masser af vand.
Det kunne være interessant at få frem, både fra Bettina Jensen og Randi Christiansen samt fra artiklens mange kommentatorer, hvornår De selv var oppe i et fly !!! hvor det måske ikke var mere vigtigt at sige fra p.g.a. klimaet. Al flyvning er jo ikke livsnødvendigt.
Til dem som mener at en begrænsning af at spise kød vil batte noget, må jeg sige, det vil ikke kunne registreres i klima-regnskabet. De glemmer også, at komælk indeholder så mange afgørende næringsstoffer, enzymer og Micro næringsstoffer, at det vil være en ernærings-katastrofe, at fjerne kilden til en god og billig frisk mælk, som ikke kan erstattes af andet produkt til f.eks. allergier personer, hvis forældre ”glemte” at tilvende deres børn til ko-mælk i tide.
Mængden af drøvtyggere på vores planet er større i vild form end i husdyrproduktionen. Vil man udrydde den eller bare begrænse den, næppe!
Torben Wilken

Billedet viser aktivister i træerne, men de har også været aktive i undergrunden. Spiegel Online fortæller i dag, at politiet oplyser, at de har opdaget, at aktivisterne har lavet et raffineret tunnelsystem, der er udgravet i ned til fire meters dybde.

Tunnelsystemet, der vækker mindelser om Vietnamkrigen, skulle tjene som tilbagetrækningssteder for aktivisterne, gemmesteder og formentlig smuglerruter for våben og ballademagere, mener politiet.
Adgangangshullerne er nu fyldt op med beton, oplyser politiet, der dog havde sikret sig, at der ikke opholdt sig mennesker i tunnelsystemet.

Randi Christiansen

Torben@ - " ... Randi Christiansen og alle andre klima forskrækkede medborgere på denne klode. Hovedproblemet ligger et helt andet sted."

End hvor?

Mht til mit eget forbrug af flytransport kan jeg oplyse, at min første flyvetur foregik i 1970, og at jeg indtil nu kun har fløjet yderligere 6 gange.

Mandatar Torben Wilkens,
på to afgørende punkter er jeg uenig i din præmis for dine spørgsmål og udsagn:
1) Jeg er ikke forskrækket over klimaet, jeg er kritisk overfor bl.a. den kapitalistiske produktionsform, fordi den bidrager voldsomt til overproduktion og -forbrug, herunder produktionsformer, som må anses for at være miljø- og klimadestruktive.
2) Du priser væksten og vores produktionsformer for at skabe fremgang, men for mig at se har der været, og er, tale om en fatal holmgang med naturen(s balancer) og menneskeligheden.

Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

Jeg kan anbefale Enhedslisten ( i dens forskellige udgaver siden 1967) og nu også Alternativet. Og så gider jeg ikke længere høre om, at vi ikke har politikere, der tager sagen alvorligt.

NOAH kom på banen i 1970 (jvnf. f.eks. et andet indlæg af Ebbe Krüger: http://www.psyko-web.dk/Noah+nogleoplysningeromdenjord.pdf)

Siden da, er det lykkedes os at spilde 51 år på ævl og kævl og håndtryk og burkaer og hån og latterliggørelse.

Hvad får jer til at tro, at det skulle ændre sig?

Lillian Larsen, Christian Nymark og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Kurt@ - at nødvendigheden forhåbentlig er blevet tydeligere for flere

Carsten Pedersen

En forudsætning for at vi kan komme klimaproblemerne nogenlunde til livs er, at vi tager et opgør med det kapitalistiske (undskyld, jeg bander) system. Så længe erhvervslivet er styret af umættelig profithunger, sker der ikke noget afgørende for klimaet - kun småpjatterier, som at nu vil Lidl ikke bruge plastikposer mere. Så kunne vi begynde at tage et opgør med de værdier, som styrer vores samfund, jagten på profit og den uskrevne grundlovs paragraf 1: vi har alle ret til at udnytte og udbytte andre så meget vi kan komme af sted med.

Carsten Pedersen