Baggrund
Læsetid: 1 min.

Der er mange måder at sikre en cirkulær økonomi på. Første skridt er at forstå begrebet

Hvis man skal tage magten over økonomien tilbage, skal man forstå dens nøglebegreber. I denne serie forklarer vi 20 af dem. Nummer 4 er Cirkulær Økonomi
Hvis man skal tage magten over økonomien tilbage, skal man forstå dens nøglebegreber. I denne serie forklarer vi 20 af dem. Nummer 4 er Cirkulær Økonomi
Indland
19. september 2018

I en lineær økonomi udvindes råstoffer, der bliver til varer, som sælges og forbruges for til sidst at ende som et affaldsprodukt. I en cirkulær økonomi ændrer man den proces for at sikre, at så meget som muligt bliver genbrugt og genanvendt, så affald bliver en ressource.

Cirkulær økonomi er blevet stort på den politiske dagsorden, da knappe ressourcer og stigende råvarepriser har betydet, at der potentielt er markante økonomiske gevinster at hente for virksomhederne. Det bliver også set som en måde at sikre fortsat økonomisk vækst samtidigt med, at udviklingen er bæredygtig.

Der er mange måder at sikre en cirkulær økonomi: Produkter skal i højere grad kunne repareres og vedligeholdes i løbet af deres levetid. De materialer, der indgår i produktet, skal kunne genbruges og genanvendes, og det betyder blandt andet, at man skal begrænse forarbejdningen af visse råstoffer, så de nemmere kan indgå i enten produktionen af det samme produkt igen eller i et helt nyt kredsløb, der skaber et andet produkt.

Også deleøkonomiens platforme og tjenester, hvor man i højere grad deles om ressourcerne end selv ejer dem, er en måde at sikre en mere cirkulær økonomi.

Eksempler på virksomheder, som udnytter det cirkulære potentiale, er en it-virksomhed, der opkøber brugte computere fra store virksomheder, renser, reparerer og sælger dem videre med ny garanti. Eller en mælkeproducent, der bruger den overskydende valle fra mælkeproduktionen til helt andre produkter i fødevare- eller medicinalindustrien.

Serie

Vi tager økonomien tilbage

Økonomien er taget fra os. Vi forstår den ikke og har ikke magt over den. Og når vi ikke forstår økonomien, kan vi ikke stille dem, der har magten over den, til regnskab – endsige forandre den.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Man kunne også bare kalde det genbrugsøkonomi.

Man bliver simpelthen så træt når "nye" mennesker opfinder "helt nye" tanker og begreber....som dog er intet andet end gammel vin på nye flasker.

Har vi ikke lært, at vi ikke skal opfinde den dybe tallerken ? Har vi ike lært at vi skal anvende opnået læring og erfaring ?