Læsetid: 9 min.

Minik Rosing: Hvis grønlænderne opfatter sig som ofre, bliver Grønland aldrig selvstændigt

Der findes en destruktiv fortælling om, at oprindelige folk nærmest pr. definition er gode, siger verdens nok bedst kendte grønlænder, geologiprofessor Minik Rosing, der tirsdag udkommer med sine erindringer. Fortællingen betyder, at man som grønlænder ikke behøver at gøre sig umage for at passe på den natur, man er afhængig af, mener han
Med sin karriere og et gæsteprofessorat på det velestimerede amerikanske universitet Stanford beviser Minik Rosing med sit eget eksempel, at en knægt fra et fjernt udsted kan blive til noget internationalt stort.

Med sin karriere og et gæsteprofessorat på det velestimerede amerikanske universitet Stanford beviser Minik Rosing med sit eget eksempel, at en knægt fra et fjernt udsted kan blive til noget internationalt stort.

Jeppe Bjørn Vejlø

11. september 2018

Fortællingen blev grundlagt i slipstrømmen på ungdomsoprøret i 1970’erne, da omverdenen myldrede til Grønland for at beskrive det oprindelig folk og deres udvikling.

»Hver grønlandsk familie bestod efterhånden af far, mor, to børn og en antropolog,« skriver geologiprofessor Minik Rosing i sin nye erindringsbog Rejsen til Tidernes Morgen. Jorden set fra Grønland, der udkommer tirsdag.

Samfundet blev endevendt, og efterhånden bredte der sig en opfattelse af grønlænderne som »et stakkels, umælende urfolk som passive og uniformerede ofre for en brutal kolonimagts overgreb«, skriver Minik Rosing.

Men selv om der er eksempler på overgreb, er den opfattelse forkert og direkte skadelig for landet.

»Trenden med at se sig selv som ofre er efter min mening en af de største trusler mod, at Grønland kan opnå selvstændighed,« siger Minik Rosing.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Erik Karlsen
 • Runa Lystlund
 • Trond Meiring
 • Torben K L Jensen
 • Malan Helge
 • Mette Poulsen
 • Steen Voigt
 • Dorte Sørensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Anders Reinholdt
 • Hans Aagaard
Erik Karlsen, Runa Lystlund, Trond Meiring, Torben K L Jensen, Malan Helge, Mette Poulsen, Steen Voigt, Dorte Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne Mette Jørgensen

Akkurat.
Vi må læse og lære. Jeg har været i Sisimiut nogen gange og er stadig fuld af glæde over den fantastiske natur , men også et stort spørgsmålstegn til befolkningens håndtering af de udfordringer der er.
Som jeg oplevede det er det et stolt folk, men også meget lukket. Det er svært at navigere i historien og den nutid som de lever i i dag.
Uanset, så er der meget der ikke fungerer, når de nu så gerne vil ligne os andre. Om det er noget at tragte efter stiller jeg mig mig tvivlende overfor.
Vi andre står jo også på perronen og skriger!