Læsetid: 7 min.

At omlægge pensionen betyder mere for klimaet end dit forbrug, siger Nordea-chef. Vi tager ham på ordet

Hvis du bare investerer din pension efter bæredygtige principper, vil det have langt større effekt end det at lægge hele livet om, påstår Nordea. Kan det virkelig være så nemt? Nej, det kan det ikke, viser det sig
Investér din pensionsopsparing efter bæredygtige principper og red klimaet. Så nemt er det bare ikke

Efter at Lasse Skou Andersen har svaret ’nej’ til spørgsmålet om, hvorvidt han har en uddannelse eller et arbejde, der giver ham »relevant indsigt inden for investering med aktier, obligationer eller lignende«, og angivet, at han ’ingen erfaring’ har med at handle hverken investeringsforeninger, aktier, obligationer, optioner, futures swaps eller »andre komplekse instrumenter«, er PFA’s algoritme ikke i tvivl: »Ud fra dine input og svar vurderer vi, at du bør lade PFA stå for de investeringsmæssige beslutninger.«

Finn Frandsen

10. september 2018

Slut med at tage bilen på arbejde, slut med at spise rødt kød og slut med at flyve på ferie.

Det kræver opofrelse, hvis vi skal redde klimaet. Og det er ærligt talt ikke særligt sjovt.

Derfor spærrede vi øjnene op, da vi for nylig stødte på et tweet fra den svenske storbank Nordeas chef for bæredygtig finansiering, Sasja Beslik.

»DET HER er den mest effektive måde at tackle klimaforandringerne på,« skrev han med henvisning til en grafik over fem måder at mindske sit CO2-udslip på.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kurt Nielsen
 • Oluf Husted
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • David Breuer
 • Poul Erik Riis
 • Eva Schwanenflügel
 • Torben K L Jensen
Kurt Nielsen, Oluf Husted, Bjarne Bisgaard Jensen, David Breuer, Poul Erik Riis, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

"Det kræver opofrelse, hvis vi skal redde klimaet. Og det er ærligt talt ikke særligt sjovt."

Det er det til gengæld at være livsnyder, der kan høste store fordele af jeres ildhu. Priserne på luxus herunder de store lækre bøffer vi spiste her i weekenden, falder og falder og vi kan støt øge forbruget. Det ender med jeg kommer til at bo i en flyvemaskine, konstant nedsvælgende kaviar og champagne (til sidst for man vel podagra af al det oksekød) - i den utrættelige kamp for at frelse menneskeheden fra puritanismen.

Nis Jørgensen, Kurt Nielsen og Bettina Jensen anbefalede denne kommentar

Skål , fritz! De fattige er sgu så sure!

Minna Rasmussen, Estermarie Mandelquist, Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Bettina Jensen, Eva Schwanenflügel og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Minna Rasmussen

De fleste pensionskasser der er tilknyttet de faglige foreninger har årlige generalforsamlinger. Her kan du få indflydelse på hvad pensionskassen skal investere dine og dine kollegers pensionsmilliarder i. På den seneste generalforsamling i Magistrenes Pensionskasse blev det besluttet at der ikke længere skal investeres i olieindustrien.

David Breuer, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Tanken om at man privat kan investere sig ud af problemet med klimaændringerne, er lige så tosset som at tro at man kan ændre energiforsyningen ved at købe såkaldt grøn strøm.
Det er på nationalt plan det rykker, f.eks. når elforsyningen omstilles.
Og det går hurtigt.
For tiden er det KUN ca 25% af elforsyningen der IKKE er fossilfri.
Om 10 år er vi i mål med elforsyningen.
De færreste er klar over dette.
Udfordringen er transportsektoren.

Det er typisk noget bankchefer siger. Så kan de jo få intetanende kunder i butikken der spørger hvordan de kan investere korrekt. Derfra er der ikke langt til at invitere dem til at ligge deres surttjente penge i Nordes egne investeringsforeninger, bl.a. Nordea Invest Klima og Miljø. Hvad folk ikke ved er at bankernes egne investeringsforeninger har tårnhøje administrationsomkostninger der æder de første mange procents fortjeneste hurtigere end man kan sige "kun én vinder".

David Breuer, Minna Rasmussen, John S. Hansen, Eskil Nielsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Her er en fidus med garanti for profit til flere røde bøffer.

Nu er der en ny skandale under opsejling, der kommer til at ligne de tidligere Danske Bank skandaler, hvor politikere igen kommer til at agere håndlangere for de kriminelle og ikke repræsenterer borgernes interesser.

Børsnoterede Ørsted tidligere DONG er med hjælp fra Danske Bank i fuld gang med at lede efter købere til Radius, der leverer el til omkring 1 million danskere.

Løsningen burde naturligvis være, et statslige ejede forsyningsnet, der kunne køre som non-profit udbyder.

Det ville fortsat sikre danskerne minimums krav på net kvaliteten, vedligeholdelse, udbredelse og derved rimelig pris til forbrugerne.

Privatisering af vital infrastruktur er et selskabstømmer tricks, hvis de private aktører går fallit, så skal staten overtage forretningen og udbedre skaderne og det for skatteydernes regning.

Det er nøjagtig derfor, at det kaldes vital infrastruktur.

"Det er ikke nok at vinde, nogen skal også tabe"
Citat Goldman Sachs